Credinţa-n presă

Publicat în Dilema Veche nr. 376 din 28 aprilie - 4 mai 2011
Luna trecută am vorbit mai puţin    jpeg

De ani de zile, ironizăm politicienii care bat mătănii electorale. Credincioşi postdecembrişti sau liber-cugetători, nu ratează ocaziile de a se arăta evlavioşi, cu o lumînare-n mînă, cu aer sobru, pictînd prin aer cruci solemne. Dacă e vorba de o afişare tip „Tablou cu dreptcredincioşi“, e simplu, nu trebuie decît să-şi asigure un loc în faţă. Dacă însă e pe bază de coadă (la moaşte, bunăoară), lucrurile se complică. Baie de mulţime – baie de mulţime, dar nici chiar aşa! Drept care, uzînd de legitimaţie şi şarm personal, sar peste rînd. Numai moaşte nu se dădeau „prin spate“ în România.

Sigur, nu e exclus ca respectivii să fie de bună-credinţă, poate mergeau la biserică şi-nainte de decembrie 1989 (asta ar fi o chestie!), dar parcă prea se-ntîlnesc la fix cu echipele de filmare. Măcar o dată să fi auzit noi, post festum, de la martori simpli cetăţeni, că un înalt demnitar, lider de partid etc. s-a rugat în tăcere, fără suită şi fără presă, într-un lăcaş de cult. Mai aşteptăm. Ce-s 21 de ani la scara istoriei?

Mătăniile noastre cele nu de toate zilele

Dar noi, noi comentatorii, noi ironicii cum ne situăm faţă de credinţă? Nu cumva batem şi noi mătăniile noastre, tot ocazional, tot pentru imagine – doar că la ei se măsoară prin vot, iar la noi prin tiraj, respectiv rating? N-am reuşit să găsesc o rubrică permanentă de religie în vreun ziar, iar dintre televiziuni doar TVR are emisiuni dedicate (e un fapt, aşa că sper să nu fiu acuzat de partizanat).

Ce scriu ziarele, despre credinţă, într-o zi cu puternică încărcătură religioasă? Cum arată prima lor pagină – fie ele cotidiene exclusiv online sau şi cu ediţie de print?

Am ales Vinerea Mare, atît pentru semnificaţia ei profundă şi complexă în cadrul creştinismului, cît şi pentru că sîmbătă şi în primele două zile de Paşti nu apar toate ziarele.

Prima pagină, aşadar. N-am să menţionez numele publicaţiilor pentru că scopul nu este nici să-i lăudăm pe unii, nici să-i „dăm de ruşine“ pe alţii, ci doar să observăm împreună un fenomen.
Mai întîi, iată titlurile legate într-un fel sau altul de Paşti, în ordinea în care le-am găsit, în toată splendoarea lor eclectică:

● Cum sîntem ortodocşi?! În ce mai cred românii azi? 
● Lumina de Înviere, adusă de la Ierusalim cu un avionul (sic!)
● Sfaturi ca să ne bucurăm de masa festivă
● Produsele la preţuri promoţionale au salvat coşul de Paşte pentru orădeni
● Atenţie! Înainte de sărbători hoţii îşi fac plinul de pe spatele arădenilor (bine că numai acolo! – n. TCZ)
● Călăraşi: Atenţie la excese! Medicii fac recomandări pentru masa de Paşte
● 5 sfaturi ca să-ţi priască masa de Paşte
● Indicaţii şi contraindicaţii ale cărnii de miel 
● Cum se ascund problemele oraşului după decoraţiuni de Paşte 
● Gigi Becali după pelerinajul la Muntele Athos: Nu-mi arde de Steaua ● Operaţiunea „SFÎNTA LUMINĂ“. Cum a organizat Patriarhia REŢEAUA care aduce lumină de la Ierusalim pînă în ultima biserică din România
● Lista reducerilor de Paşte ... Cum va fi vremea de Paşte ... Facem împreună vacanţa de Paşte în Anatolia ... Trei modalităţi simple de a prepara acasă cozonac, drob, ciorbă de miel
● Gigi Becali s-a întors de la muntele Athos
● Unde mai găsim locuri să ne petrecem Paştele
● 15 mesaje pe care să le trimiţi de Paşte
● Modele şi vopsele naturale pentru ouăle de Paşte
● Boc s-a tuns de Paşte cu 60 de lei şi a lăsat bacşiş
● Lecţie de smerenie pentru credincioşi 
● Lumină de la malul mării
● Programul băncilor de Paşte
● Vremea de Paşti
● Ce vedem de Paşte la TV
● Tirurile, interzise în Ungaria de Paşte
● Pregătiţi-vă casa de Paşte!
● Aranjamente florale de Paşte: rustice şi naturale
● Ce mîncăm de Paşte
● Programul instituţiilor în perioada Sărbătorilor de Paşti
● De Paşti, politicienii stau cu familiile şi îşi doresc să nu audă de politică
● Unde petrec vedetele de la noi Sărbătorile de Paşti
● Oul, maica formelor... a tuturor formelor
● Mii de turişti sînt aşteptaţi de Paşte pe Valea Prahovei
● Învierea lui Christos, învierea noastră
● Paştele este eternitate
● Artă şi bani sub semnul Crucii
● Teo, adio miel şi cozonac de Paşte!?
● Între Săptămîna Patimilor şi Săptămîna Luminată
● Jertfa lui Iisus şi izbăvirea oamenilor
● Premieră la Vatican: Papa răspunde întrebărilor credincioşilor
● Învierea Domnului 
● Gorj: 15.000 de credincioşi, aşteptaţi în noaptea de Înviere în mînăstirile din judeţ
● Buzău: Carnea de miel, mai scumpă cu 25 la sută decît anul trecut
● Deniile din Vinerea Mare 
● Pelerinaj la mînăstiri de Paşte 
● Săptămîna speranţei 

Cum ne decorăm presa de Paşti?

Aşadar, 7 ziare, 43 de titluri, dintre care doar două se referă la semnificaţiile Vinerii Patimilor şi în total opt – la religie. În rest, avem sfaturi culinare, informaţii turistice, ştiri mondene, artistice, privind decorarea casei şi a localităţilor, rutiere, meteorologice, utilitare şi... poliţiste – toate avînd legături mai directe sau mai vagi cu sărbătoarea Paştelui. 

Cîteva subiecte merită un pic de atenţie. Cu totul impudic (ca să nu zic mai mult) modul în care Teo Trandafir, abia scăpată din ghearele bolii şi întoarsă acasă, e folosită pentru a împuşca doi iepuri dintr-un foc. Cum să facem noi ca să pomenim şi de ea, şi de Paşti, la un loc? Bingo! Nu mai are voie miel şi cozonac! Exact asta era acum problema vedetei!

Cum să facem să dăm în edili şi de Paşti? Bingo! „Cum se ascund problemele oraşului după decoraţiuni de Paşte“. Mai ţineţi minte florile plantate în Bucureşti „numai pentru summitul NATO“ – în realitate, şi-nainte, şi după, pînă azi, dar nu mai scrie nimeni (decît ca să spună că se aruncă bani pe flori, evident).

Cum să facem să nu-l slăbim nici în Vinerea Mare pe premier! Bingo! Boc s-a tuns de Paşti, a plătit pentru asta 60 de lei şi a mai lăsat şi bacşiş! Aha! Foarte interesant, ca şi într-o analiză mai veche, tot pe titluri, din acest colţ de pagină, personajul cel mai vizibil rămîne Gigi Becali. Să zicem „Mersi“
Vă-ntrebaţi, poate: Dacă sărbătoarea cea mai importantă a creştinătăţii este „rezolvată“ de presă între preţul cărnii de miel şi smerenia dlui Becali, cu accente de thriller pe „REŢEAUA“ (în majuscule!) care aduce lumina de la Ierusalim, ce altceva preocupă presa în Vinerea Neagră? Iată: unul dintre ziare avea drept articol principal pe prima pagină un material cu titlul: „GPS în moldoveneşte: «Chişc-o mai încet cî iei amend. Cum un alt cotidian constata cu mîhnire, tot pe prima pagină, că „Ziua Pămîntului trece neobservată în România“, să zicem „Mersi“ că a fost măcar un pic observată Vinerea Mare şi că mai există, cît de cît, credinţă-n presă. În ambele sensuri.

Tudor Călin Zarojanu este jurnalist şi scriitor. 

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.
camera de hotel jpg
Motivul pentru care un cuplu locuiește în hoteluri de trei ani: „Nu ne mai preocupă înlocuirea becurilor, plata facturilor sau curățenia generală”
Daniel George și partenera sa au renunțat la viața convențională, caracterizată de o locuință permanentă și cheltuieli fixe, și au adoptat un stil de viață neconvențional: locuind exclusiv în hoteluri.
dennis man fb jpeg
Maia Sandu FOTO Facebook jpg
Maia Sandu și-a lansat propriul podcast, în care va răspunde la întrebările și îngrijorările oamenilor
Președinta Republicii Moldova, a anunțat că și-a lansat propriul podcast, care va fi moderat de Natan Garștea, directorul Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM)
Trump a grațiat mai multe persoane acuzate de atacarea Capitoliului Foto Captură video jpg
Donald Trump a grațiat persoanele acuzate de atacarea Capitoliului. „Aceştia sunt ostatici”
Donald Trump a grațiat aproximativ 1.500 de persoane care au luat parte la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, la doar câteva ore după ce a fost învestit ca președințe.