Copiii şi televizorul

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
De Paşti, femeia se cere bătută jpeg

Consiliul Naţional al Audiovizualului organizează, în ultimul timp, mese rotunde pe teme legate de audiovizual. În mod normal, astfel de seminarii sînt, precum ştim, inutile – oamenii se întîlnesc să vorbească, bifează un „eveniment“, apoi pleacă liniştiţi acasă, iar problemele dezbătute rămîn neschimbate. În cazul CNA însă, astfel de dezbateri pot fi benefice, deoarece, cu ajutorul lor, unii membri care nu prea au habar de ceea ce înseamnă presa sau audiovizualul au şansa să afle.

Ultima masă rotundă organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului a avut titlul „Nu vă uitaţi copiii la TV – Vezi ce vede copilul tău“. După cum era de aşteptat, s-au vorbit vorbe: „Conform numeroaselor studii consacrate efectelor televiziunii asupra comportamentelor violente, între 25 şi 30% dintre violenţele comise în fiecare an ar fi cauzate de imaginile văzute la televizor.“ (Alexandru Jucan, membru CNA); „Eu cred că mass-media reprezintă unul dintre cele mai importante canale de comunicare pentru copii.“ (Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei); „Rolul CNA nu este de a educa părinţii; cred, mai degrabă, că rolul CNA este de a proteja copiii de televizor. CNA trebuie să acţioneze ca şi cînd acei copii ar fi singuri pe lume. Agresivitatea cred că este o problemă, agresivitatea în limbaj, în comportament, la orice emisiune, la orice oră, nu doar la desene animate.“ (Narcisa Iorga, membru CNA) etc. Singura care a venit cu un discurs consistent şi bazat pe date concrete, nu „conform numeroaselor studii“, a fost Nadia Tătaru, de la Radioul pentru copii Itsy-Bitsy. În prezentarea sa, a citat cifre furnizate de GfK şi Kantar Media, care arătau ce televiziuni şi emisiuni urmăresc cei mici. Potrivit acestor cifre, programele TV cu cea mai mare audienţă astăzi, în rîndul copiilor sub 10 ani din mediul urban, sînt: Românii au talent, Pariu cu viaţa, Las Fierbinţi, Master Chef, fotbal – Europa League, şi Dansez pentru tine. Tot Nadia Tătaru a mai spus: „Televizorul a ajuns cea mai ieftină bonă. Cele mai nocive sînt programele pentru bebeluşi, programele pentru 0-3 ani îi retardează mintal. Copiii noştri nu se uită doar la programe pentru copii. Televiziunile pentru preşcolari şi şcolari mici sînt foarte nocive pentru dezvoltarea creierului, dezvoltarea emoţională a copilului, cresc violenţa şi agresivitatea şi scad atenţia şi concentrarea.“ 

Într-adevăr, posturile pentru bebeluşi (de tipul Duck TV) nu fac decît să-i hipnotizeze pe cei mici cu desene retardate, şi astfel le prejudiciază dezvoltarea. Dar nu numai cu aceste canale este problema. Nu mai puţin nocive sînt filmele cu adolescenţi şi copii, de la Disney Channel – chiar dacă sînt pline de dialoguri şi nu au violenţă. Ştiu destui copii de 3-4 ani care stau ţintuiţi în faţa televizorului cînd se difuzează astfel de soap operas pentru cei mici, chiar dacă au mai văzut de nu ştiu cîte ori episodul cu pricina. Iar rezultatul este că ajung să vorbească şi să se comporte ca în scenele idioate şi cu rîsete din off ale acestor seriale. Fantoşele hollywoodiene spălate pe creier le sînt oferite drept model, iar micii telespectatori cred că trebuie să imite acele personaje pentru a fi interesanţi şi aplaudaţi de toată lumea. Pe de altă parte, şi cu violenţa desenelor animate e o întreagă discuţie... Dacă judeci contabil, Tom şi Jerry, de exemplu, e o serie foarte violentă – la fiecare cîteva secunde, un personaj îl loveşte pe celălalt. Numai că scenele în care Tom îl face afiş pe Jerry, lovindu-l cu tigaia, nu reprezintă în sine violenţă – aşa cum nici farfuria de frişcă aruncată în faţă de Stan şi Bran sau de clovnii de la circ nu e aşa ceva. Nu ştiu cărui copil îi va trece prin cap să lovească pe altcineva cu tigaia, ca în Tom şi Jerry, dar cu siguranţă vor fi destui care-i vor lua ca model pe juraţii bădărani de la Master Chef sau pe beţivii din Las Fiebinţi.  

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.