"Clienţii"

Publicat în Dilema Veche nr. 292 din 17 Sep 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Am mai scris despre clienţii televiziunilor, acele personaje pentru care posturile TV fac fixaţie şi pe care îi vezi în studiouri cu orice ocazie. Desigur, lucrurile acestea se întîmplă şi în televiziunea de divertisment, cu nu ştiu ce vedetă de doi bani care ajunge să fie ubicuă, dar cazurile acestea ne interesează acum mai puţin. Deocamdată, ne restrîngem la canalele aşa-zis "serioase", adică la cele care dezbat cestiunile arzătoare la ordinea zilei " cele de ştiri. La Realitatea TV, erau într-o perioadă nelipsiţi Cosmin Guşă, Lavinia Şandru şi Aurelian Pavelescu. Altă dată, Mădălin Voicu. Altă dată, Silviu Prigoană. Altă dată, Adrian Păunescu. Şi tot aşa... La prima vedere, te-ai fi putut gîndi că oamenii de televiziune preferă personajele de mai sus fiindcă "trec sticla", vorbesc bine la televizor sau cel puţin că "sînt bătăioşi" şi, deci, "fac spectacol". De fapt, nici charismatici nu sînt, nici nu vorbesc bine şi nici măcar nu sînt prezenţe plăcute la privit. Iar spectacolul pe care sînt în stare să-l ofere este unul cu un puternic gust de mahala, dacă nu de-a dreptul de manea. În fine, e şi asta o calitate, care s-ar putea considera că atrage audienţă, dar au existat destule voci care au spus că, în spatele acestor prezenţe zilnice de băgători de seamă, se află tot felul de înţelegeri de culise, de interese comune de afaceri sau politice. În cazul invitaţilor marca Antena 3, lucrurile sînt şi mai evidente: oamenii se află acolo în măsura în care sînt dispuşi să-l înjure pe Traian Băsescu. Pe de o parte, avem angajaţii postului, împrumutaţi de la o emisiune la alta, pe de altă parte sînt acei special guest star de tipul Bogdan Teodorescu sau Mugur Ciuvică. În fine, Mugur Ciuvică este împărţit asiduu şi cu Realitatea TV. Încă mai lucrăm pentru a găsi o explicaţie plauzibilă a acestui fapt, deocamdată nu avem un răspuns care să explice dragostea subită a celor două televiziuni concurente pentru fostul consilier al lui Constantinescu. Iată însă că aceste frăţii ale inelului dintre televiziunile de ştiri şi dragii lor "specialişti" buni la toate încep să se destrame. Zilele trecute, Cătălin Tolontan scria pe blogul său despre o circulară internă pe care a dat-o Sergiu Toader, boss-ul de la Realitatea TV, în care interzicea complet pe post personaje ca Gigi Becali, C.V. Tudor, Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu sau Lavinia Şandru. În schimb, recomanda invitarea unora ca "Dan Puric, Mircea Diaconu, profesori de politologie şi sociologie, regizorii Porumboiu, Mungiu, academicianul Solomon Marcus şi intelectuali tineri". "Categoria

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic