Cinefilie și critică de film: mutații 2.0

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Cinefilie și critică de film: mutații 2 0 jpeg

De fiecare dată cînd citesc un articol care anunţă moartea cinema-ului şi/sau a criticii de film rămîn cu o senzaţie de anxietate – oare chiar e interesul meu pentru filme anacronic? Dar apoi descopăr un proiect precum „Project: New Cinephilia“ (http://projectcinephilia.mubi.com/) şi îmi dau seama că acea „moarte“ de care vorbeşte toată lumea înseamnă de fapt „transformare“.  

Project: New Cinephilia (P: NC) ar fi putut rămîne doar un simpozion organizat cu ocazia Festivalului internaţional de film de la Edinburgh (15-26 iunie), la care ar fi participat cîţiva critici şi specialişti din industria filmului şi despre care cinefilul de rînd, aflat într-un colţ uitat de lume, nu ar fi auzit prea multe. Luînd însă forma unui proiect online, P: NC a devenit o conversaţie globală la care poate participa oricine. Într-un timp foarte scurt, P: NC a arhivat unele dintre cele mai interesante viziuni asupra cinefiliei în era digitală, pe baza cărora e mult mai uşor să tragem concluzii în privinţa direcţiei pe care o ia cinema-ul. 

Vremuri excelente pentru cinefili

P: NC e dovada clară a faptului că acestea sînt vremuri excelente pentru cinefili. Noile media nu doar că au făcut posibilă conectarea cinefililor din toate colţurile lumii, dar au şi transformat atît de profund modul în care vedem filme, încît definiţia dată de dicţionare cuvîntului „cinefilie“ (= pasiune pentru filme vizionate la cinema) a ajuns una extrem de limitată. Dacă eşti cinefil în provincia românească, faptul că cinematograful din oraşul tău e ori închis, ori sclav al blockbusterelor americane e trist, dar irelevant – Internetul te aşteaptă cu braţele deschise. Nu vrei să te laşi corupt de Partidul Piraţilor? Nici o problemă. Sînt destule site-uri unde se pot urmări legal şi gratuit o mulţime de filme – de la S.F.-uri şi horror-uri americane din anii ’50-’60 la filme de Tarkovski. Desigur, ideal ar fi să vezi un film în cinematograf. Însă adevărul e că şansele de a vedea un film proiectat aşa cum a intenţionat regizorul sînt minime, dacă nu chiar nule. Contrar opiniei generale, problema cinematografelor româneşti nu e neapărat tehnologia depăşită, ci respectul pe care proiecţionistul îl arată sau nu-l arată faţă de munca regizorului şi a echipei acestuia. Cînd vezi un film ca A Torinói Ló/Calul din Torino (Béla Tarr, 2011) proiectat atît de neglijent, singura concluzie la care poţi ajunge e că dimensiunile ecranului pe care vezi un film nu mai contează, ci doar calitatea imaginii şi a sunetului. 

Acces liber la resurse 

Un alt motiv pentru care noile media au ajutat la crearea unui mediu propice cinefiliei e reprezentat de resursele la care poate avea acces oricine. Astfel, dacă universitatea la care vrei să mergi nu are un program de studii de film, te poţi consola cu faptul că poţi studia individual prin simpla accesare a unor resurse online. Printre resursele oferite de P: NC, de exemplu, se numără cîteva texte esenţiale pentru discuţia despre cinefilie, texte despre critica slow, eseuri video etc. Unul dintre cele mai populare proiecte online care au ca scop arhivarea resurselor de film este Film Studies For Free (http://filmstudiesforfree.blogspot.com/), un blog ţinut de Catherine Grant, care contribuie cu succes la estomparea graniţei dintre mediul academic şi cel online. 

Accesul mai uşor şi rapid atît la filme, cît şi la resurse academice a contribuit la formarea unui public cinefil diferit de cel care se forma la cinematecă. Iar platformele de exprimare puse la dispoziţie de noile media au mutat accentul, în ultimii ani, de pe dezbaterea academicieni vs critici pe dezbaterea critici vs bloggeri. Blogging-ul, în particular, şi noile media, în general, sînt citate adesea drept cauze ale crizei prin care trece critica de film. Însă aceasta a fost dintotdeauna un fel de Cenuşăreasă, iar cînd vine vorba de a limita spaţiul dedicat culturii în print, la critica de film se renunţă cel mai uşor (cazul Variety e elocvent). Dacă spaţiul respectiv rămîne totuşi rezervat filmelor, critica e înlocuită cu promovarea unor blockbustere. Din toată povestea asta, tot cinefilia are de cîştigat – deşi din ce în ce mai marginalizată în media tradiţionale, critica de film se transformă şi se dezvoltă în mediul online. 

Mai multe forme de critică online

„Critică creativă“ e sintagma folosită de criticul australian Adrian Martin pentru a defini noile forme de critică încurajate de platformele de comunicare online – şi aceasta e, într-adevăr, sintagma cea mai potrivită. Unul dintre avantajele criticii online e că nu există limită de caractere sau termene-limită sau obligaţia de a scrie despre filmele care rulează acum în cinematografe, ceea ce oferă criticului şansa de a analiza filmele, deci de a practica acel slow criticism. În acelaşi timp, unii critici vor să experimenteze micro-critica, iar platforme precum Twitter le oferă această posibilitate. Masha Tupitsyn, de exemplu, a lansat recent cartea Laconia: 1,200 Tweets on Film, aducînd astfel aforismul cinefil în secolul XXI (Tupitsyn îşi continuă micro-critica @lifeasweshowit).  

De asemenea, accesibilitatea unor platforme ca YouTube sau Vimeo prezintă o nouă provocare pentru critici: eseul video. Din ce în ce mai mulţi aleg forma aceasta de critică, eseurile video nemaifiind de mult o noutate. În acest context, ce altceva ar putea face un critic pentru a se diferenţia de restul? Edward Ross are o variantă de răspuns: benzi desenate. Pentru P: NC, Ross explică modul în care combină temporalitatea cinema-ului cu spaţialitatea benzilor desenate, pentru a interpreta tematic filme hollywoodiene. 

Voci noi 

Pe lîngă descoperirea unor astfel de forme creative de critică, Internetul e şi o grozavă poartă de acces către voci noi şi unice în critica de film. Una dintre recentele mele descoperiri e Kartina Richardson (http://www.mirrorfilm.org/). Critica sa de film e printre cele mai originale şi inspiratoare pe care le-am întîlnit pînă acum. Iar într-un mediu în care accentul cade pe intelect, a găsi un critic care aduce în prim-plan emoţia generată de film (pentru Richardson, filmul înseamnă, înainte de toate, crearea unei experienţe emoţionale) e ca o gură de aer proaspăt. Însă asta nu înseamnă că ignoră complet dimensiunea intelectuală a unui film – de exemplu, în eseul video dedicat lui Black Swan (Darren Aronofsky, 2010), Richardson vorbeşte despre latura freudiană a filmului. Dintre toate contribuţiile sale pentru Ebert Presents At The Movies se distinge eseul video despre Badlands (Terrence Malick, 1973), în care aceasta descrie atmosfera magică creată de Malick şi pune în perspectivă semnificaţia temporală a filmului, însă o face într-un asemenea mod, încît ai senzaţia că tocmai îţi spune un secret – ţie, şi numai ţie. Puterea criticii sale stă în felul în care vede şi înţelege filmele, dar mai ales în felul în care-şi exprimă dragostea şi entuziasmul pentru ele. Cinefilia Kartinei Richardson e una molipsitoare. În editorialul Proiectului „New Cinephilia“ ni se amintea de un eseu despre decăderea cinema-ului, scris de Susan Sontag în 1995. Nota în care Sontag încheia însă acel eseu era una optimistă şi valabilă şi acum, astfel că îmi permit să o citez: „Dacă cinema-ul poate fi reînviat, asta se va întîmpla doar prin naşterea unei noi forme de cine-iubire“.  

Anamaria Dobinciuc este absolventă a masteratului de Societate mediatică, Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

pensie jpg
Categoria de seniori care e în pericol să-și piardă pensia. Documentul pe care trebuie să îl depună până la sfârșitul lunii decembrie 2024
Pensionarii trebuie să depună neapărat un act, dacă nu vor să rămână fără pensii. Această categorie de vârstnici au de luat în calcul mai multe aspecte, dacă vor să își asigure pensia pe viitor.
parlamentul european profimedia  jpg
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român. Încasează 657.000 euro pe an, dar susține suveranismul
Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.
d97f711af287e3e172d47ba7331937318e07113a png
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Nemții, uimiți de numărul românilor din tribune la Hoffenheim - FCSB. „Ai noștri nu se mai auzeau”
Campioana României a scos un punct pe terenul germanilor, în Europa League.
aparate colectare ambalaje SGR  foto Auchan jpg
RetuRO, despre neregulile descoperite la audit: Firma a fost desemnată în baza unei licitații
În urma articolului publicat în „Adevărul” pe baza auditului realizat de KPMG care scotea la iveală abateri care ar fi favorizat o anumită firmă de logistică, RetuRO precizează că „nu este vorba de abateri intenționate” și că firma a fost desemnată în baza unei licitații.
Tărăncuță odihnindu se, pictură Nicolae Grigorescu  Foto Artmark jpg
Nou record pentru piața românească de artă: cu cât s-a vândut o pictură de Grigorescu
Piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani.
studenti jpg
Comunicarea, scutul democrației în fața extremismului și a propagandei
În actualul context politic și social al României, cu extremismul în creștere în Parlament, anularea pe bună dreptate a alegerilor prezidențiale și o polarizare tot mai accentuată a societății, este esențial să ne întrebăm: cine comunică cu cetățenii acestei țări?
tarom foto shutterstock
Cum s-a ajuns ca TAROM să fie considerată una dintre cele mai slabe companii aeriene din lume?
De la glorie la decădere. Este fix povestea TAROM, care ilustrează perfect cum managementul ineficient, politizarea și deciziile comerciale greșite pot distruge o companie cu potențial imens. Din nefericire, în 2024 clasamentul AirHelp a plasat compania românească pe locul 102 din 109 companii evalu
Ucraina a fost vizată de un nou atac masiv cu drone și rachete FOTO @Gian_luca1974 / X
Rusia atacă furibund Ucraina cu sute de rachete și drone
Forțele ruse au lansat un atac aerian masiv asupra Ucrainei, vineri dimineață, vizând în mod deosebit infrastructura energetică.