Bunii români

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

În a doua zi de Paşti, televiziunile nu mai dau ştiri cum că românii iau lumină sau ciocnesc ouă roşii, că sînt deja informaţii vechi, dar ţin să ne spună că vremea frumoasă a scos românii în parcuri şi la grătare sau că aceiaşi români au revenit în supermarketuri să-şi refacă proviziile.

O non-ştire se pare că e salvată întotdeauna de acest personaj colectiv. Dacă spui „românii“, poţi să continui cu orice. Orice prostie va deveni de interes general, dacă nu chiar profundă. Aşa cum mulţi intelectuali ai neamului s-au îndeletnicit cu adăugarea unui termen în sintagma „românul este...“ (şi oricum ai completa punctele de suspensie eşti socotit de la interesant în sus), televiziunile se salvează informîndu-ne ce fac românii. Desigur, şi asta se poate considera că spune ceva despre fiinţa neamului. Cînd afirmi că un întreg popor face un anumit lucru, mergi direct la esenţe. Pe de altă parte, impui şi o disciplină de neam. O afirmaţie de genul „vremea frumoasă a scos românii în parcuri şi la grătare“ are ca subtext şi „cine nu a ieşit nu prea e român“. Iar cum aici lucrurile încă mai pot fi discutate, e clar că dacă nu ciocneşti ouă roşii, nu faci parte din acest neam binecuvîntat.

Din acest neam face însă parte Gigi Becali, pe care România TV ni l-a arătat la palatul lui, unde Corina Drăgotescu şi Cătălin Striblea au avut onoarea să fie invitaţi. Cei doi îl ascultau cu evlavie pe patronul echipei Steaua cum povestea că e iubit de călugării şi de preoţii patriei şi se hlizeau încetişor, ca să nu deranjeze, la glumele lui.

Fii de frunte ai acestei naţii sînt şi Marius Marinescu, senatorul PRM, şi cîntăreţul de muzică populară Gheorghe Turda (şi numai trădătorii de ţară lipesc de numele primului porecla „Bideu“, iar de numele celuilalt calitatea de informator). Pe cei doi i-am văzut la Realitatea TV, împreună cu soţiile lor, cum stăteau la masă cu Gheorghe Zamfir şi, într-adevăr, ciocneau ouă roşii. Din cînd în cînd luau cuvîntul şi spuneau lucruri de adîncă simţire românească, aşa cum a făcut-o de exemplu Marius Marinescu, care ne-a împărtăşit marele adevăr că Gheorghe Zamfir e un fel de Eminescu.

Din acelaşi popor genial şi iubit de Dumnezeu face parte şi Cristian Ţînţăreanu, căruia Observatorul Antenei 1 i-a dedicat un amplu material despre cum a petrecut Sfintele Sărbători. Adică cu „numai 200 de invitaţi“ şi cu lăutarii de rigoare. De data aceasta, despre sex şi dansatoare de striptease nu s-a pomenit nimic. Vocea din off a ştirilor ne-a informat doar că „Ţînţăreanu are reţeta unei petreceri reuşite de Paşti, ca în fiecare an“.

La Antena 3, la emisiunea Subiectiv, am putut vedea un alt român de seamă, reprezentativ pentru acest brav popor (din moment ce nu există zi în care să nu se afle la televizor şi să nu împărtăşească semenilor din vasta şi ziditoarea lui experienţă de viaţă). Este vorba de Bogdan Chirieac. El se referea la nu ştiu ce disfuncţionalităţi care au apărut în distribuirea luminii sfinte aduse de la Ierusalim şi s-a transformat într-un adevărat profet: „Asta arată că nici Dumnezeu nu-i mai rabdă. Dumnezeu spune «gata, nu vă mai dau vouă lumina, să schimbăm candela!»“. Adînc grăit-a Bogdan Chirieac la Antena 3 şi se dovedeşte încă o dată că fiii acestui popor sînt multilateral talentaţi. De exemplu, Chirieac se pricepe de minune şi să facă afaceri cu serviciile secrete, dar şi să transmită inspirat cuvîntul Domnului.

Cuvînt al Domnului care, de altfel, a fost împărtăşit poporului de mai toţi cei care s-au perindat pe la televizor în zilele acestea de sărbătoare. Viorel Ilişoi se întreba într-un articol din Jurnalul Naţional: „De ce toţi reporterii vorbesc, de Paşte, ca Marioara Murărescu?“. Răspunsul este simplu: pentru că toţi reporterii sînt buni români. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.