Bunii români

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

În a doua zi de Paşti, televiziunile nu mai dau ştiri cum că românii iau lumină sau ciocnesc ouă roşii, că sînt deja informaţii vechi, dar ţin să ne spună că vremea frumoasă a scos românii în parcuri şi la grătare sau că aceiaşi români au revenit în supermarketuri să-şi refacă proviziile.

O non-ştire se pare că e salvată întotdeauna de acest personaj colectiv. Dacă spui „românii“, poţi să continui cu orice. Orice prostie va deveni de interes general, dacă nu chiar profundă. Aşa cum mulţi intelectuali ai neamului s-au îndeletnicit cu adăugarea unui termen în sintagma „românul este...“ (şi oricum ai completa punctele de suspensie eşti socotit de la interesant în sus), televiziunile se salvează informîndu-ne ce fac românii. Desigur, şi asta se poate considera că spune ceva despre fiinţa neamului. Cînd afirmi că un întreg popor face un anumit lucru, mergi direct la esenţe. Pe de altă parte, impui şi o disciplină de neam. O afirmaţie de genul „vremea frumoasă a scos românii în parcuri şi la grătare“ are ca subtext şi „cine nu a ieşit nu prea e român“. Iar cum aici lucrurile încă mai pot fi discutate, e clar că dacă nu ciocneşti ouă roşii, nu faci parte din acest neam binecuvîntat.

Din acest neam face însă parte Gigi Becali, pe care România TV ni l-a arătat la palatul lui, unde Corina Drăgotescu şi Cătălin Striblea au avut onoarea să fie invitaţi. Cei doi îl ascultau cu evlavie pe patronul echipei Steaua cum povestea că e iubit de călugării şi de preoţii patriei şi se hlizeau încetişor, ca să nu deranjeze, la glumele lui.

Fii de frunte ai acestei naţii sînt şi Marius Marinescu, senatorul PRM, şi cîntăreţul de muzică populară Gheorghe Turda (şi numai trădătorii de ţară lipesc de numele primului porecla „Bideu“, iar de numele celuilalt calitatea de informator). Pe cei doi i-am văzut la Realitatea TV, împreună cu soţiile lor, cum stăteau la masă cu Gheorghe Zamfir şi, într-adevăr, ciocneau ouă roşii. Din cînd în cînd luau cuvîntul şi spuneau lucruri de adîncă simţire românească, aşa cum a făcut-o de exemplu Marius Marinescu, care ne-a împărtăşit marele adevăr că Gheorghe Zamfir e un fel de Eminescu.

Din acelaşi popor genial şi iubit de Dumnezeu face parte şi Cristian Ţînţăreanu, căruia Observatorul Antenei 1 i-a dedicat un amplu material despre cum a petrecut Sfintele Sărbători. Adică cu „numai 200 de invitaţi“ şi cu lăutarii de rigoare. De data aceasta, despre sex şi dansatoare de striptease nu s-a pomenit nimic. Vocea din off a ştirilor ne-a informat doar că „Ţînţăreanu are reţeta unei petreceri reuşite de Paşti, ca în fiecare an“.

La Antena 3, la emisiunea Subiectiv, am putut vedea un alt român de seamă, reprezentativ pentru acest brav popor (din moment ce nu există zi în care să nu se afle la televizor şi să nu împărtăşească semenilor din vasta şi ziditoarea lui experienţă de viaţă). Este vorba de Bogdan Chirieac. El se referea la nu ştiu ce disfuncţionalităţi care au apărut în distribuirea luminii sfinte aduse de la Ierusalim şi s-a transformat într-un adevărat profet: „Asta arată că nici Dumnezeu nu-i mai rabdă. Dumnezeu spune «gata, nu vă mai dau vouă lumina, să schimbăm candela!»“. Adînc grăit-a Bogdan Chirieac la Antena 3 şi se dovedeşte încă o dată că fiii acestui popor sînt multilateral talentaţi. De exemplu, Chirieac se pricepe de minune şi să facă afaceri cu serviciile secrete, dar şi să transmită inspirat cuvîntul Domnului.

Cuvînt al Domnului care, de altfel, a fost împărtăşit poporului de mai toţi cei care s-au perindat pe la televizor în zilele acestea de sărbătoare. Viorel Ilişoi se întreba într-un articol din Jurnalul Naţional: „De ce toţi reporterii vorbesc, de Paşte, ca Marioara Murărescu?“. Răspunsul este simplu: pentru că toţi reporterii sînt buni români. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești