Bune intenţii şi fascism

Publicat în Dilema Veche nr. 294 din 2 Oct 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Scandalul: Maia Morgenstern a acuzat-o pe o invitată permanentă, într-o emisiune de la Antena 3, de fascism; acuzaţia a fost întărită şi de regizorul Cristi Puiu. Ce s-a întîmplat. Este vorba de emisiunea Q & A, moderată de Alessandra Stoicescu şi care o are ca invitată permanentă pe Floriana Jucan (stilul de "invitaţi permanenţi" de la Antena 3). În ediţia cu pricina, invitaţii propriu-zişi erau Maia Morgenstern, Ion Lucian, Andi Vasluianu şi Cristi Puiu. Tema emisiunii a fost enunţată de la început, în discursul introductiv al Alessandrei Stoicescu: "Artistul român, aplaudat frenetic pe scenă, sortit parcă uitării cînd cortina a căzut... Vom învăţa să-i preţuim, sau pentru noi un artist e valoros doar după ce moare?". A urmat un "clip" lăcrămos cu cîteva personalităţi dispărute în ultimul timp: Adrian Pintea, Ştefan Iordache, Florian Pittiş, Gică Petrescu şi, desigur, Nicu Constantin. Comentariul din off spunea "Au murit prea devreme! Mai aveau ceva de spus... Un artist bun e un artist mort etc.". Prin urmare, teza emisiunii era simplă: actorii nu sînt preţuiţi cum se cuvine în timpul vieţii, au salariile mici şi se confruntă cu tot felul de probleme, iar autorităţile nu-şi aduc aminte de ei decît după ce mor. Se preconiza un talk-show în care cei invitaţi să se plîngă de această nedreptate, iar moderatoarea şi invitata-moderatoare să-i mîngîie pe creştet, să-şi exprime revolta şi să "tragă un semnal de alarmă". Numai că, atunci cînd inviţi artişti, lucrurile nu sînt aşa de simple cum te-ai aştepta. Pur şi simplu, cei prezenţi în platou au refuzat de la bun început să facă jocul moderatoarei şi, în ciuda insistenţelor ei, nu au luat deloc în braţe rolul de victimă care li se propunea. Mai mult, au zis că lor le este foarte bine şi că nu au nici o problemă. "Ce vi se pare normal şi ce vi se pare anormal în actuala societate vizavi de artişti?" " îi îmboldea moderatoarea, în speranţa că obţine ceva de la ei. Actorii erau însă opaci la pistele ei şi nu ofereau nimic care să facă emisiunea să mergă pe făgaşul stabilit. "Lucrurile sînt binevenite aşa cum sînt, iar noi trebuie să ne vedem în continuare de treabă" " spunea Andi Vasluianu. Nu s-a întîmplat nimic nici măcar cînd Alessandra Stoicescu a ales, în disperare de cauză, să-şi pună cenuşă în cap: "Da, dar iată că actorii nu mai au acces la televiziuni, că locul a fost ocupat de politicieni. Noi, la televizor, dăm mai degrabă ceva controversat, o fustă mai scurtă, decît valoarea." "Nimeni nu ne poate lua demnitatea, spunea unul mai deştept decît noi, Mahatma Gandhi" " i-a răspuns, cu înţelepciune, Maia Morgenstern. Deci tot nimic. Atunci a luat cuvîntul Floriana Jucan, care a aruncat bomba: "Doamna Morgenstern, aş vrea să vă întreb dacă vi s-a părut normal să fiţi alături de manelistul Vali Vijelie într-o emisiune de televiziune". "A gîndi

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.