Arta previziunii

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Arta previziunii jpeg

Mulţi leagă reuşitele în viaţă de hărnicie. Alţii de noroc. Unii de talent, inteligenţă sau chiar frumuseţe fizică. Nici corectitudinea nu lipseşte, adesea, dintre ingredientele succesului, aşa cum este el stabilit, desigur, de mentalităţile atavice ale omenirii. Deşi mă plasam, inevitabil, în minoritate, personal, aş fi mers (pînă recent!) pe mîna celor care ar fi crezut că performanţele, eficienţa şi izbînzile de orice fel vin, în primul rînd, dintr-o ultradezvoltată capacitate de anticipare. Am fost convins multă vreme că marii triumfători ai istoriei – înainte de a fi harnici, norocoşi, inteligenţi, talentaţi, frumoşi ori corecţi – s-au dovedit nişte maeştri ai prevederii. Buni observatori ai lumii înconjurătoare, ei ar fi dezvoltat abilităţi remarcabile de intuiţie. „Înarmat“ cu asemenea abilităţi „profetice“, omul de succes ar avea la îndemînă, gîndeam eu, „planuri de rezervă“, în eventualitatea degenerării unei activităţi/operaţiuni spre situaţii necunoscute sau de-a dreptul nefaste. Am nutrit de aceea, mereu, o nedisimulată admiraţie pentru prevăzători, pentru acei indivizi uşor austeri (îi numim adesea, cu răutate, nu-i aşa, „chisaţi“!), care, atunci cînd încep un nou proiect, nu pierd din vedere nici un amănunt, oricît de redundant, al posibilelor sale „defecţiuni“. Şi totuşi...

Şi totuşi, (re)citind deunăzi minunata culegere de editoriale (scrise, în anii ’90, pentru revista Mail on Sunday’s Night & Day, de lingvistul american Bill Bryson), Notes from a Big Country/Însemnări dintr-o ţară mare, (re)descopăr următoarea întîmplare (reală) petrecută, acum mai bine de un deceniu, în statul Oklahoma. Într-o vară toridă, călătorind singură cu maşina de-a lungul şi de-a latul Statelor Unite, domnişoara Rita Rupp (din Tulsa) şi-a spus că n-ar fi rău să redacteze – încă de la plecare – un bileţel cu acest conţinut: „Ajutor! Am fost răpită. Sunaţi, vă rog, la poliţia interstatală!“ Apoi, şi-a inclus, pe spatele foiţei, caligrafic, numele complet, adresa şi numărul de înmatriculare al maşinii. Vă daţi seama, neîndoios, că gestul în cauză constituia o măsură de siguranţă a domnişoarei Rupp pentru situaţia virtuală în care dumneaei ar fi fost capturată de misterioşi inşi malefici. Dacă ţi-ai făcut „planul B“ (o notiţă salvatoare) pentru circumstanţe nefericite – fie ele şi prezumtive (intrarea, iată, în captivitate!) –, e un lucru demn de toată lauda, în latura sa „prevăzătoare“. Cu condiţia ca – şi aici a trebuit să fiu de acord cu Bryson –, atîta timp măcar cît nu eşti răpit, să te asiguri că ai asupra ta, în permanenţă, buclucaşul bilet. Ei bine, domnişoara Rupp a pierdut, cu nonşalanţă, la prima intersecţie, misiva de alertă şi, ca atare, poliţia din patru state a fost anunţată, în scurtă vreme, de un bun samaritean. Autoarea dramaticei scrisori voiaja fericită spre ocean, complet neştiutoare de haosul pe care-l crease pe străzile din Oklahoma, unde se organizaseră blocaje şi controale draconice. Patrulele au reperat-o, într-un tîrziu, ruinîndu-i călătoria şi impunîndu-i amenzi colosale. Bouche bée, la finalul lecturii.

Dar nu apuc eu bine să renunţ la ideea succesului derivat din prevederea obsesională, că şi aflu despre întîmplarea (sumbră) a unui fost coleg de liceu. Supraponderal în ultimii ani, omul (informatician excepţional, legat cu lanţurile de desktop-uri şi laptop-uri) a decis, la un moment dat, că o dietă severă se impunea cu prisosinţă. Zis şi făcut. Şi-a stabilit, riguros, priorităţile profesionale, creîndu-şi intervale, în rutina zilnică, pentru mişcare şi, mai ales, devenind atent, într-un mod feroce, la caloriile îngurgitate. Azi aşa, mîine aşa, băiatul a început să se subţieze văzînd cu ochii. Prins în calcule nutriţioniste fervente, eroul nostru a neglijat totuşi un detaliu crucial: garderoba lui tradiţională ajunsese inadecvată. Cămăşile îi atîrnau lălîu pe la umeri, curelele aveau „înţepături“ tot mai îndepărtate de fostele „găuri“ (pantalonii strîngîndu-i-se, smochinit, la mijloc!), gecile îl „înveleau“ aidoma unor pufoaice, iar chiloţii „tremurau“ pe el precum rochiţele strălucitoare ale dansatoarelor de samba. Absenţa „planului B“ (à propos de efectele secundare ale regimului alimentar!) a atins apogeul într-o seară, cînd colegul meu a urcat în grabă la vecinul lui de sus, căruia tocmai îi terminase un (promis) DVD plin cu programe informatice de dată recentă. A sunat repezit la uşă. În cadru, a apărut, nesigură, „Bunica“ (mama vecinului în chestiune). Din spatele ei, se iţi imediat şi capul unei copiliţe curioase (fetiţa proprietarului). Înainte de a apuca să deschidă gura şi să spună „sărut mîna“, eroul dietei simţi cum, pe pîntecele slab, îi alunecă violent pantalonul de trening, luînd după sine şi şortul supradimensional. Stupoare à la Mr. Bean! Copiliţa şi bătrîna au început să urle ca din gură de şarpe, scoţînd pe paliere locatarii întregului bloc. Nefericitul informatician a fost imobilizat brutal, iar astăzi este judecat pentru ceea ce americanii numesc „expunere indecentă“. Riscă amenda penală ori chiar închisoarea, avînd în vedere contextul agravant („cu minori“). Inutil de precizat că, pe fondul stress-ului, personajul nostru s-a îngrăşat, cu rapiditate, la loc.

Numai eu mă zbat, de atunci, în incertitudine. Avusei au ba dreptate pe cînd credeam în virtuţile precauţiei?

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (catedra de engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

Foto: Wikimedia Commons

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.