Arta previziunii

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Arta previziunii jpeg

Mulţi leagă reuşitele în viaţă de hărnicie. Alţii de noroc. Unii de talent, inteligenţă sau chiar frumuseţe fizică. Nici corectitudinea nu lipseşte, adesea, dintre ingredientele succesului, aşa cum este el stabilit, desigur, de mentalităţile atavice ale omenirii. Deşi mă plasam, inevitabil, în minoritate, personal, aş fi mers (pînă recent!) pe mîna celor care ar fi crezut că performanţele, eficienţa şi izbînzile de orice fel vin, în primul rînd, dintr-o ultradezvoltată capacitate de anticipare. Am fost convins multă vreme că marii triumfători ai istoriei – înainte de a fi harnici, norocoşi, inteligenţi, talentaţi, frumoşi ori corecţi – s-au dovedit nişte maeştri ai prevederii. Buni observatori ai lumii înconjurătoare, ei ar fi dezvoltat abilităţi remarcabile de intuiţie. „Înarmat“ cu asemenea abilităţi „profetice“, omul de succes ar avea la îndemînă, gîndeam eu, „planuri de rezervă“, în eventualitatea degenerării unei activităţi/operaţiuni spre situaţii necunoscute sau de-a dreptul nefaste. Am nutrit de aceea, mereu, o nedisimulată admiraţie pentru prevăzători, pentru acei indivizi uşor austeri (îi numim adesea, cu răutate, nu-i aşa, „chisaţi“!), care, atunci cînd încep un nou proiect, nu pierd din vedere nici un amănunt, oricît de redundant, al posibilelor sale „defecţiuni“. Şi totuşi...

Şi totuşi, (re)citind deunăzi minunata culegere de editoriale (scrise, în anii ’90, pentru revista Mail on Sunday’s Night & Day, de lingvistul american Bill Bryson), Notes from a Big Country/Însemnări dintr-o ţară mare, (re)descopăr următoarea întîmplare (reală) petrecută, acum mai bine de un deceniu, în statul Oklahoma. Într-o vară toridă, călătorind singură cu maşina de-a lungul şi de-a latul Statelor Unite, domnişoara Rita Rupp (din Tulsa) şi-a spus că n-ar fi rău să redacteze – încă de la plecare – un bileţel cu acest conţinut: „Ajutor! Am fost răpită. Sunaţi, vă rog, la poliţia interstatală!“ Apoi, şi-a inclus, pe spatele foiţei, caligrafic, numele complet, adresa şi numărul de înmatriculare al maşinii. Vă daţi seama, neîndoios, că gestul în cauză constituia o măsură de siguranţă a domnişoarei Rupp pentru situaţia virtuală în care dumneaei ar fi fost capturată de misterioşi inşi malefici. Dacă ţi-ai făcut „planul B“ (o notiţă salvatoare) pentru circumstanţe nefericite – fie ele şi prezumtive (intrarea, iată, în captivitate!) –, e un lucru demn de toată lauda, în latura sa „prevăzătoare“. Cu condiţia ca – şi aici a trebuit să fiu de acord cu Bryson –, atîta timp măcar cît nu eşti răpit, să te asiguri că ai asupra ta, în permanenţă, buclucaşul bilet. Ei bine, domnişoara Rupp a pierdut, cu nonşalanţă, la prima intersecţie, misiva de alertă şi, ca atare, poliţia din patru state a fost anunţată, în scurtă vreme, de un bun samaritean. Autoarea dramaticei scrisori voiaja fericită spre ocean, complet neştiutoare de haosul pe care-l crease pe străzile din Oklahoma, unde se organizaseră blocaje şi controale draconice. Patrulele au reperat-o, într-un tîrziu, ruinîndu-i călătoria şi impunîndu-i amenzi colosale. Bouche bée, la finalul lecturii.

Dar nu apuc eu bine să renunţ la ideea succesului derivat din prevederea obsesională, că şi aflu despre întîmplarea (sumbră) a unui fost coleg de liceu. Supraponderal în ultimii ani, omul (informatician excepţional, legat cu lanţurile de desktop-uri şi laptop-uri) a decis, la un moment dat, că o dietă severă se impunea cu prisosinţă. Zis şi făcut. Şi-a stabilit, riguros, priorităţile profesionale, creîndu-şi intervale, în rutina zilnică, pentru mişcare şi, mai ales, devenind atent, într-un mod feroce, la caloriile îngurgitate. Azi aşa, mîine aşa, băiatul a început să se subţieze văzînd cu ochii. Prins în calcule nutriţioniste fervente, eroul nostru a neglijat totuşi un detaliu crucial: garderoba lui tradiţională ajunsese inadecvată. Cămăşile îi atîrnau lălîu pe la umeri, curelele aveau „înţepături“ tot mai îndepărtate de fostele „găuri“ (pantalonii strîngîndu-i-se, smochinit, la mijloc!), gecile îl „înveleau“ aidoma unor pufoaice, iar chiloţii „tremurau“ pe el precum rochiţele strălucitoare ale dansatoarelor de samba. Absenţa „planului B“ (à propos de efectele secundare ale regimului alimentar!) a atins apogeul într-o seară, cînd colegul meu a urcat în grabă la vecinul lui de sus, căruia tocmai îi terminase un (promis) DVD plin cu programe informatice de dată recentă. A sunat repezit la uşă. În cadru, a apărut, nesigură, „Bunica“ (mama vecinului în chestiune). Din spatele ei, se iţi imediat şi capul unei copiliţe curioase (fetiţa proprietarului). Înainte de a apuca să deschidă gura şi să spună „sărut mîna“, eroul dietei simţi cum, pe pîntecele slab, îi alunecă violent pantalonul de trening, luînd după sine şi şortul supradimensional. Stupoare à la Mr. Bean! Copiliţa şi bătrîna au început să urle ca din gură de şarpe, scoţînd pe paliere locatarii întregului bloc. Nefericitul informatician a fost imobilizat brutal, iar astăzi este judecat pentru ceea ce americanii numesc „expunere indecentă“. Riscă amenda penală ori chiar închisoarea, avînd în vedere contextul agravant („cu minori“). Inutil de precizat că, pe fondul stress-ului, personajul nostru s-a îngrăşat, cu rapiditate, la loc.

Numai eu mă zbat, de atunci, în incertitudine. Avusei au ba dreptate pe cînd credeam în virtuţile precauţiei?

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (catedra de engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

Foto: Wikimedia Commons

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

oua cu spanac jpg
Ouă cu spanac
Ouăle cu spanac sunt o alegere delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau o cină ușoară.
tigaie mic deun jpg
Tigaie mic-dejun
Tigaia mic-dejun, perfectă pentru a-ți începe ziua cu energie!
politist poza 1 jpg
Povestea fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat, pensionat din arest
Cazul comisarului şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung Muscel, a făcut vâlvă săptămâna trecută.
mancare de naut jpg
Mâncare de năut
Mâncarea de năut este bogată în proteine și fibre, perfectă pentru o masă hrănitoare.
pateuri cu gem de visine jpg
Pateuri cu gem de vișine
Pateurile cu gem de vișine sunt un desert rapid, simplu și delicios, perfect pentru momentele când vrei ceva dulce și aromat.
tocana de calamari cu mazare jpg
Tocană de calamari cu mazăre
Tocană de calamari cu mazăre este o rețetă delicioasă, perfectă pentru iubitorii de fructe de mare.
varza calita cu castraveti murarti jpg
Varză călită cu ciuperci și castraveți murați
Varză călită cu ciuperci și castraveți murați este o rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru o masă de post sau ca garnitură.
delia burnham colaj facebook jpg
Motivul pentru care o englezoaică, care a vizitat peste 30 de țări, s-a îndrăgostit de România: „Am observat acest lucru chiar când coboram din avion”
Delia Burnham, o englezoaică mutată în România de 20 de ani, a vizitat peste 30 de ţări, însă, se pare că preferata ei și cea pe care o numește „acasă” este România! Într-un videoclip publicat pe pagina ei de Tiktok, britanica dezvăluie care sunt motivele pentru care s-a îndrăgostit iremediabil de ț
Captură de ecran din 2025 01 23 la 19 01 12 png
Este una dintre cele mai vechi rețete de desert din România! Cum se prepară dulcele care făcea senzație în 1842
Bucătăria românească este plină de preparate gustoase, care au în spate o sute de ani de istorie pe aceste meleaguri.