Mary Poppins, P.L. Travers, Disney

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Filmul Saving Mr Banks (2013, în regia lui John Lee Hancock) mi-a schimbat complet percepţia despre autoarea cărţii mele preferate de copii (sau din toate timpurile?) – şi anume Mary Poppins. P.L. Travers, din film, interpretată de Emma Thompson, nu e aproape deloc o persoană fermecătoare, optimistă, înzestrată cu simţul miraculosului. Cel puţin nu la prima vedere.  

E, dimpotrivă, zugrăvită precum o englezoaică sadea, cu un simţ practic superdezvoltat, şi cu un simţ critic şi mai şi. Care ştie foarte bine ce vrea, dispreţuieşte cultura populară şi pe americani, ca să nu mai vorbim de animaţie şi de muzica facilă. Pe scurt, mai tot ce apreciază şi întrupează Disney (interpretat de Tom Hanks), un alt erou al copilăriei şi vieţii mele.  

De-a lungul timpului, între Mary Poppins şi Disney, între cartea pe care o asociam involuntar cu filmul (1964, Robert Stevenson) şi producţiile Disney, în general, nu făceam o prea clară diferenţă. E adevărat că, acum, analizîndu-le mai bine şi judecîndu-le la lumina filmului recent văzut, nu pot să nu observ diferenţele vădite.

Mary Poppins – cartea (mai ales cea dintîi dintr-o serie de opt, pare-mi-se) e de o calitate impecabilă, e rodul unei imaginaţii deloc siropoase şi britanice în spirit: simţul practic care o temperează, împreună cu umorul, stau mărturie pentru asta.  

Filmul Mary Poppins, de astă dată, deşi mi s-a părut ecranizarea perfectă a cărţii, ani de-a rîndul, revăzîndu-l acum, m-a dezamăgit uşor. Am apreciat-o, în continuare, pe Julie Andrews, pe care continui s-o găsesc o Mary Poppins perfectă. Dar nu mi-a plăcut la fel de mult implicarea ei oarecum romantică cu Bert, desenatorul pe asfalt, despre care în carte nu era vorba.  

Aşa cum nu mi-a plăcut nici sfîrşitul filmului, cel în care accentul e pus pe dl Banks, tatăl copiilor, care e readus la sentimente omeneşti faţă de familia lui. De altfel, filmul despre producţia lui Mary Poppins nu degeaba se cheamă Saving Mr Banks: se pare că, în realitate, P.L. Travers a fost convinsă să accepte ecranizarea tocmai prin acest sfîrşit, în care dl Banks e reabilitat şi salvat de la... dezumanizare. 

Explicaţia este, pare-se, una biografică: P.L. Travers a avut un tată minunat (interpretat, în film, de Colin Farrell), dar alcoolic, care, în cele din urmă, a murit, pe cînd ea era încă destul de mică. Ea a avut o relaţie apropiată cu tatăl ei, dar, în acelaşi timp, în ultima perioadă, acesta  nu a mai avut disponibilitate pentru produsele ei literare şi ea a rămas cu regretul că nu l-a putut salva. Aşa că sfîrşitul apoteotic al filmului, în care dl Banks îşi regăseşte, fericit, familia, devenind personaj principal, îşi capătă, brusc, sensul.  

Un sens pe care cititorii înrăiţi ai cărţii, ca mine, nu prea îl văd. Pentru ei, dl Banks rămîne un personaj destul de formal, ca şi Bert. Mary Poppins şi felul ei temperat miraculos în care poate rezolva totul rămîn punctele centrale.  

Înţeleg, din filmul despre film, că şi Mary Poppins are în spate un personaj real: şi anume, pe mătuşa ei, sora mamei, care le-a salvat familia cînd tatăl ei s-a îmbolnăvit.  

P.L. Travers, aşa cum o interpretează Emma Thompson, poate fi – şi e – considerată o Mary Poppins... reprimată. Cu farmecul redus, dar avînd potenţial, şi cu accentul căzînd mai curînd pe partea pragmatică, decît pe cea miraculoasă.  

Cît priveşte aportul Disney la întreaga poveste, am realizat, într-adevăr, că felul lui de a vedea... lumea şi viaţa e evident diferit de al lui P.L. Travers: mai siropos, mai idilic, mai consumist... Fermecător, nimic de zis, dar şi periculos: mie, una, percepîndu-l în copilărie, mi-a schimbat modul de a judeca lucrurile; m-am obişnuit să văd numai latura lor siropoasă, pozitivă, iar cea negativă m-a şocat mai mereu...

Mary Poppins, însă, cea din carte, cu imaginaţia ei temperată, atît cît trebuie, şi cu simţul umorului, a rămas şi va rămîne personajul meu preferat. Salvatoarea mea posibilă din toate timpurile.   

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.