Mamelor…

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Mamelor… jpeg

N-am fost niciodată o fană a zilei de 8 Martie, mi-a ajuns, cumva, 1 martie. 8 Martie, cu toate conotațiile ei feminine și feministe, n-a avut niciodată, cel puțin pentru mine, farmecul zilei de 1 martie. O asociez cumva cu perioada comunistă – deși știu că nu provine din epoca de atunci – în care duceam tone de flori la școală tovarășelor profesoare. Și cînd trebuia să recităm diverse poezii festiviste în onoarea respectivei zile.

Desigur, timpul a trecut și, pe vremea cînd copilul meu era mic, s-au spulberat conotațiile ideologice, dar s-a păstrat ceva din spiritul festivist cu orice preț: copiii erau puși, la grădiniță (o grădiniță particulară de care nu am de ce să mă plîng, de altfel), să meșterească diverse obiecte pentru mamele lor. De la felicitări la coșulețe, toate alambicate, cu lipituri și colaje. Înduioșătoare, de altfel, pentru că erau făcute de propriul copil. Dar nu la inițiativa lor, nu cu destulă imaginație: erau rodul indicațiilor, ce-i drept democratice, ale unei educatoare.

La școală, prin anii 2000, se întîmpla același lucru, dar mai controlat: învățătoarea, altfel pricepută, aprecia operele copiilor duse la bun sfîrșit într-un mod cît mai îngrijit, eventual cu ajutorul părinților. De altfel, erau cîteva mame, membre ale comitetului de părinți, care cu asta se învredniceau: ajustau lucrările copiilor lor, în așa fel încît să nu mai pară făcute de mîini inocente și neinițiate.

Au trecut și momentele astea, bănuiesc că acum lucurile s-or mai fi schimbat și creativitatea ocupă un loc mai de frunte, cel puțin în anumite stabilimente educaționale. A trecut și timpul meseriei mele de mamă cu normă-ntreagă – în sensul că al meu copil a crescut și nu mai trebuie să mă țin după el tot timpul. Sau trebuie, într-un alt fel, aparent mai simplu, dar, de fapt, mai complicat. Un fel, însă, care-ți mai permite timp liber, care-ți mai dă voie să te ridici cumva deasupra situației și s-o evaluezi.

S-au schimbat mult, cred, accepțiile asupra maternității. Sînt diferite chiar de cele ale anilor 2010, darmite de cele ale anilor 2000, ’90, ca să nu mai vorbim de cele din perioada comunistă ori interbelică. Cred, cumva, că unele din lucrurile de acum, dacă nu sînt exagerate, se apropie de aspirațiile mele din toate perioadele: măcar, cel puțin în anumite medii, s-a terminat cu pedepsele corporale și de alt ordin. Am detestat mereu genul ăsta de educație, în care lucrurile nu se făceau cu vorba bună și prin explicații, ci prin constrîngeri absurde. Copilul, repet, cel puțin în anumite medii, echilibrate (sînt știute, din nefericire, și cazurile sociale grave din zonele de sărăcie extremă și nu numai), e tratat ca o ființă umană și nu precum un cățel căruia i se spune cum și unde să stea frumos. Nu mai e cenzurat de părinți, e lăsat să se exprime, uneori prea mult (cînd se transformă într-o versiune a domnului Goe).

Noua formă de „teroare“ a părinților din zilele noastre e însă alta: pomparea cu diverse activități în ale lor odrasle. Evident, pentru binele lor. Pentru a le asigura un viitor. E OK dacă puradelul face engleză și un sport, dar dacă are cîte o activitate extrașcolară cam în fiecare zi a săptămînii… E adevărat, ca să fii competitiv, dacă ai avut norocul să te naști nu într-un sat uitat de lume, nu într-o familie care trăiește doar din alocația ta, ci într-una din clasa mijlocie, cu oarece venituri stabile, e de bonton să știi puțin pian, să desenezi după reguli, franceză sau germană, pe lîngă engleză și informatică, de mic. La care se adaugă tot soiul de ateliere, fie ele de creație sau știință, lectură, creative writing, magie, ikebana, antreperenoriat, debate, dans.

Orice. Poate fi orice. În zilele noastre, copilul tău poate învăța aprope orice. Ideea e să nu ajungi să decizi tu în locul lui. Să alegi tu pentru el ce ți-ar plăcea sau ți-ar fi plăcut ție, într-o copilărie mai puțin ofertantă și apetisantă. Să nu faci transfer între tine și copilul tău, să nu-ți asmuți frustrările asupra lui. Și asta se simte și se vede în special cînd e vorba de participarea la diverse concursuri: una e cînd copilul vrea, și cere, și insistă să participe; și alta cînd mama, care și-a ratat șansa celebrității, cît de mici, la vremea ei, își împinge odrasla de la spate, mai deschis, mai sugerîndu-i…

Copiii trebuie lăsați să aleagă. Sigur, dacă ne cer sfatul sau dacă-i simțim nehotărîți, e firesc să-i sfătuim. Dar fără să dăm buzna asupra lor, fără să facem caz inutil de vîrsta și experiența noastră. Iar apoi, dacă intră pe un făgaș, să nu-i împingem de la spate precum proprietarii sau pariorii pe caii lor intrați în cursă. Desigur, rezultatele contează. Contează în sensul în care trebuie să fie un pic peste linia de plutire, cît să nu scufunde corabia. Dar competitivitatea exagerată, inocularea dorinței de a ieși primul sau printre primii, cu orice preț, pot fi nocive. Și pot distruge alte valori, precum altruismul sau spiritul de echipă. Sper să ajungem să ne educăm copiii și întru valorile morale, pe lîngă cele intelectuale.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
Un act diplomatic fără precedent - 7 foști ambasadori ai SUA în România trag un semnal de alarmă: Românii au de ales între dominația Rusiei sau propriul său viitor, aliat al Americii în NATO
După ce nume grele din actuala administrație prezidențială de la Washington precum vicepresedintele Vance sau secretarul de stat Rubio și din lobby-ul republican pro-Trump a criticat România pentru anularea alegerilor din toamnă și încurajarea curentelor extremiste în România, șapte foști ambasadori
Apocalipsă  FOTO SHUTTERSTOCK
Cum ar arăta lumea fără oameni: liniște, natură și urmele unei civilizații pierdute
Multe persoane s-au întrebat de-a lungul timpului cum ar fi lumea dacă toți oamenii ar dispărea. Ce s-ar întâmpla cu școlile, casele, orașele sau cu animalele de companie?
GAmkc7tWgAAMZOX jpg
Ghici cine vine la Istanbul?
Războiul se poartă în paralel cu tratativele de pace. Lumea trebuie educată că războiul este un accident, deși durează mai mult decât perioadele de pace care trăiesc într-un provizorat perpetuu. În războiul din Ucraina, piesa a început la Istanbul și continuă la Istanbul.
femeie telefon shutterstock1 jpeg
Ce spune numărul tău de telefon mobil despre tine? Află cum îți influențează destinul!
Te-ai întrebat vreodată dacă numărul tău de telefon are o semnificație mai profundă decât simpla lui funcție de contact? În numerologie, fiecare cifră poartă o energie aparte, iar atunci când aceste cifre sunt combinate, formează o vibrație unică.
La voix humaine jpg
La Ateneul Român, eveniment Rahmaninov - Poulenc
Cum ne-a obișnuit conducerea Filarmonicii bucureștene în ultima vreme, adică de trei ani, stagiunea de abonament se desfășoară atractiv din punct de vedere al programărilor și interpreților.
Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Bitcoin, aproape de un nou record istoric. Cum stau alte criptomonede
Bitcoin a trecut pragul de 100.000 dolari săptămâna trecută și este acum la mică distanță de atingerea unui nou maxim istoric, potrivit specialiștilor în criptomonede.
copii scoala jpg
Evaluarea Națională de clasa a II-a 2025 începe marți. Cum s-a schimbat examenul
Evaluare cu emoții și noutăți în școlile din România. Toți elevii de clasa a II-a intră în febra testărilor naționale, începând cu 13 mai 2025, când susțin proba scrisă la Limba și comunicare. Ministerul Educației a schimbat regulile jocului: timpul de lucru crește la 45 de minute,
Bebelusi FOTO Sp Filantropia Craiova jpg
Criză la Maternitatea din Târgu Jiu, care rămâne închisă. 18 angajaţi, dintre care 10 medici, infectaţi cu stafilococul auriu
Maternitatea din Târgu Jiu rămâne închisă după ce pentru aproximativ o treime din personal testele pentru infecţii nosocomiale au ieşit pozitive. Bacteria a fost depistată iniţială la o pacientă care a născut aici şi a revenit la spital din cauza complicaţiilor.
Cum să creezi un colț răcoros în casă fără aer condiționat jpg
Cum să creezi un colț răcoros în casă fără aer condiționat: Trucuri și idei practice
În zilele toride de vară, găsirea unei oaze de răcoare în propria locuință poate părea o provocare dificilă, mai ales dacă nu ai acces la un sistem de aer condiționat. Totuși, există numeroase trucuri și idei practice care te pot ajuta să creezi un colț răcoros și confortabil în casă.