M-aș muta din București, dar unde?

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Azi-noapte am visat un cutremur cumplit, din fericire mă prinsese pe stradă, însă era o stradă din București care avea de-o parte și de alta blocuri-mamut interbelice ce se prăbușeau sub ochii mei, nu știam încotro să alerg spre un spațiu deschis, căutam un parc, însă Bucureștiul nu prea are parcuri, trotuarul se ondula, stîlpii de iluminat se aplecau pînă la pămînt, mă întrebam cît va mai dura și mă gîndeam că are cu siguranță peste 8 grade, Marele Cutremur care trebuia să vină. M-am trezit îngrozită, dar m-am liniștit repede, visul cu cutremurul e un vis recurent, există undeva într-o memorie colectivă probabil, e transmis de la alte generații care au trăit pe viu așa ceva. Însă m-a urmărit toată ziua – iată încă un semn, mi-am zis, că ar fi momentul să mă mut din București. Însă oare chiar e momentul? Acest „moment” îndelung amînat a existat, de fapt, dintotdeauna, mereu am urît cumva Bucureștiul, deși m-am străduit să-l iubesc, iar în ultimii ani, de cînd nu se întrevede nici o schimbare, l-am urît mai mult decît oricînd, deși n-are nici o vină bietul oraș! Adevărul este că sînt un om atît de fricos și de conservator, încît probabil că acel moment nu va veni niciodată, voi trăi pînă la sfîrșitul zilelor mele într-un loc pe care îl detest.

Și unde să mă mut? Acum o săptămînă, am tras o fugă la Sibiu, la niște prieteni – ne-am petrecut week-end-ul într-o curte mare și verde bînd vin, discutînd despre filme și moșmondind din cînd în cînd la un grătar. Nici n-am simțit nevoia să ies, deși în oraș se desfășura ditamai festivalul de teatru. Totuși, cînd am ieșit pînă la supermarket-ul care nu era chiar aproape, am străbătut parcul Sub Arini care, pe lîngă faptul că e sălbatic, o pădure în toată puterea cuvîntului, e foarte civilizat și relaxant, am văzut aici oameni normali, cu îndeletniciri normale – o tînăr își învăța prietena să meargă pe bicicletă și o încuraja la fiecare progres pe care îl făcea, o fiică pe la 70 își plimba mama pe la 90, în căruciorul cu rotile, și tot povesteau ele două, era acolo o comunicare reală, nu o obligație pentru fiică, mulți alergau, un cuplu își făcea pozele de nuntă, iar fotograful tot încerca să-i înfoaie vălul miresei, deși nu adia nici o boare de vînt. Am ieșit din parc și am ajuns la supermarket – acolo nu se înghesuia nimeni, nu erau cozi, toată lumea era amabilă și zîmbea. M-am întors în curtea mare și verde a prietenilor mei foarte încîntată – „Ce-ar fi să ne mutăm la Sibiu?“, i-am zis lui I. „Hai, mutați-vă!”, ne-au zis prietenii noștri. „S-au mai mutat și alți bucureșteni!” Și ne-au dat vreo trei exemple de bucureșteni intelectuali care au făcut pasul decisiv și au trecut Carpații. Toți trei erau la pensie. Și atunci mi-am dat seama – ce naiba să fac eu la Sibiu? A te muta la Sibiu înseamnă o rupere totală de București, orice navetă e aproape imposibilă, nu există autostradă, Valea Prahovei e horror, Valea Oltului nici ea nu e departe, iar trenul face opt ore! Sibiu e, practic, într-o altă țară! Adevărul este că dacă într-adevăr m-aș muta din București, prima opțiune din România ar fi Ardealul, acolo mă simt acasă, dar... Ardealul e departe, e greu să pendulezi chiar și săptămînal între București și Ardeal. Iar eu nici măcar nu conduc.

Atunci, mă întreb din nou, unde să mă mut? Nu mai iau în calcul opțiunile legate de satele și, mai nou, „orașele” de pe lîngă București, am studiat problema și am mai scris despre asta – e ca și cum te-ai muta în mahalaua extinsă și tot depinzi de mașină, mai mult decît oricînd. În plus, m-am săturat pînă peste cap de Cîmpia asta Română cu iernile ei umede și cețoase, cu negura care se ridică din lunci și cu arșița verilor în care nu se mișcă nici o frunză și nu se răcorește deloc după ora nouă seara. Dacă tot e să mă mut, vreau deal, vreau munte, vreau vegetație. Și, mai cu seamă, aș vrea mare... dar și asta e imposibil. Într-o vreme visul meu era să mă mut în Dobrogea bulgărească, cea de pînă în Balcic, să am o casă cu o curte mare în care să se coacă minunatele roșii bulgărești și să simt mereu briza mării, să am în nas mirosul ăla de alge și de scoici putrezite care mă scoate din minți. Complicat și acolo, iernile-s aspre și e departe de tot, și de București, și de Ardeal, ești la un capăt al lumii.

I. îmi spune că cea mai înțeleaptă opțiune ar fi să ne mutăm pe lîngă ai mei, la Breaza, prețurile caselor sînt încă OK, în plus faci doar o oră cu trenul pe ceas, de altfel sînt mulți care fac naveta la Ploiești sau la București. „Lasă tu Ardealul... gîndește-te! Va trebui să mai mergi la București, mai ai o lansare, un eveniment, un curs, ce faci atunci?” Are dreptate. E absurd să mă gîndesc că m-aș putea desprinde de tot de București, deși sîntem în plină epocă digitală. Un alt vis al meu este să-mi petrec iarna, din noiembrie măcar pînă în martie, într-o țară însorită și într-un loc aproape de mare ca să înving depresia hibernală care în ultimii ani e cumplită. În Sicilia, în sudul Spaniei, chiar și în sudul Greciei... sînt unii care chiar fac asta. Am căutat și case, am găsit la prețuri decente. Dar să vinzi aici și să investești într-o casă la mama naibii, pe malul mării... nu e cam riscant? (Aici ar trebui să fac o precizare. Cel mai simplu ar fi să cumpărăm oriunde o a doua casă, „de vacanță”, dar nu e cazul. Cu prețul pe care l-am obține pe micul nostru apartament bucureștean care ar trebui oricum vîndut, căci casa în care se află se degradează de la un an la altul, am putea cel mult să cumpărăm două camere în Berceni... nu sînt pregătită să locuiesc în Berceni, așa că singura opțiune ar fi o casă decentă în altă parte.)            

Părinții mei locuiesc la Breaza, în județul Prahova. Am precizat „în județul Prahova”, pentru că e vorba despre doi bucureșteni care au trăit mai bine de 40 de ani împreună în marele oraș pe care acum încep să nu-l mai recunoască, nu mai țin minte denumiri de străzi pe care le-au bătut ani și ani la pas. Totuși, Bucureștiul este pentru ei un oraș care va rămîne mereu viu în memoria lor afectivă... și-au petrecut aici 40 de ani și mai bine, cu bune și cu rele. Cînd s-au apropiat de vîrsta pensionării, au decis „să se retragă”, însă încă nu-mi dau seama dacă această „retragere”, inclusiv din viața socială a cetății, nu este cumva un mic exil autoimpus, o internare absolut voluntară într-un sanatoriu în aer liber cu aer curat, flori, pomi care dau rod – cireșe, mere și piersici, tufe de zmeură și, desigur, pisici care se aciuează pe lîngă casă. Părinții mei au fost niște oameni citadini care s-au luptat, de-a lungul timpului, cu toate marotele Capitalei, au fost martori la toate transformările ei, la construirea cartierelor comuniste și dărîmarea bisericilor, la cutremurul din 1977, la cozile de la Alimentara din anii ’80, la administrația ineficientă de după 1990, cînd și-au luat pentru prima oară o Dacie și au început să-și dea seama ce înseamnă traficul într-un mare oraș. Au locuit în general în blocuri socialiste. Așadar, părinții mei au avut diferite experiențe ale locuirii, pînă să se hotărască să „se retragă”, pînă să-și dea seama că, vînzînd un apartament banal unde o auzi pe vecina de sus, la ora șase, făcînd pipi, își pot cumpăra o casă cu curte, verdeață și toate cele. La Breaza, viața e dulce și tihnită, dar... nu se întîmplă nimic, de obicei după vreo două zile petrecute la ei mei mă plictisesc de moarte. Cad într-un soi de lîncezeală mic-burgheză, mă uit la frunze, la nori, la pisici, cu capul complet gol. Mă duc pînă la frigider să văd dacă a mai rămas vreo bere la rece, mai ciugulesc cîte o boabă de zmeură din grădină. Oare chiar sînt pregătită pentru așa ceva pentru tot restul vieții? Oare, nevăzînd nimic altceva decît frunze și copaci, voi mai avea despre ce să scriu?

Așadar, m-aș muta din București, dar unde? Eu, una, nu prea dau doi bani pe case, important este să mă mișc, să văd mereu altceva, totuși sînt un om realist – îmbătrînesc, am nevoie de o casă, de un loc în care să mă întorc. Peste două zile plec în Albania ca să-mi caut strămoșii machedoni care au venit de acolo în secolul al XVIII-lea. Îi zic lui I., în glumă: „Poate ne mutăm în Albania. O casă pe malul mării, ierni mai blînde, ce zici? Știi cît costă un pachet de țigări? 15 lei”.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

canabis politia romana news ro png
„Operațiunea BLIZZARD”: Peste jumătate de tonă de droguri, confiscată de la începutul lui 2024. Câți traficanți au fost arestați
În cadrul operațiunii „Blizzard”, polițiștii și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au confiscat cantități uriașe de droguri, arme și muniții care erau transportate ilegal de firme de curierat.
dezbatere Lasconi Simion, zoutube, captura video jpg
Lasconi şi Simion, în direct la podcastul comediantului Cosmin „Micutzu” Nedelcu. Ceilalţi candidaţi au refuzat participarea
Doar Elena Lasconi şi George Simion au fost de acord să participe la o dezbatere în direct găzduită de comediantul Cosmin „Micutzu” Nedelcu în podcastul său de pe YouTube.
coada Registrul Auto Roman RAR  Foto RAR jpg
Toate sistemele IT ale RAR au picat: ITP-ul, imposibil de realizat
Toate sistemele IT ale Registrului Auto Român au picat joi, instituția fiind pusă în impozibilitatea de a mai lucra în vreun fel cu publicul sau de a efectua inspecțiile tehnice periodice (ITP).
galeta cu mazare jpg
Galetă cu varză și mazăre
Galeta cu varză și mazăre este o alegere minunată pentru o masă savuroasă, fiind ușor de preparat și foarte versatilă.
ardei capia umpluti cu maioneza si creveti jpg
Ardei capia umpluți cu maioneză și creveți
Ardei capia umpluți cu maioneză și creveți sunt un aperitiv elegant și delicios, perfect pentru o masă festivă sau o ocazie specială.
chiftelute de varza jpg
Chifteluțe de varză
Chifteluțele de varză sunt o variantă delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară sau ca aperitiv.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost acuzat de Trump că nu a reușit să gestioneze bine criza pandemiei de Covid 19 jpeg
Directorul general al OMS, spitalizat în Rio de Janeiro
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost internat în spitalul Samaritano Barra da Tijuca din Rio de Janeiro, a relatat joi publicaţia locală O Globo, citată de Reuters.
tartar de orez rosu jpg
„Tartar“ de orez roșu cu dovlecel
Un „tartar“ de orez roșu cu dovlecel este un preparat inovator și sănătos, care combină texturile și aromele delicate ale orezului roșu cu prospețimea dovlecelului. Această rețetă este ușor de preparat și poate fi o opțiune excelentă pentru prânz sau cină.
supa kuzu jpg
Supă turcească Kuzu
Supă turcească Kuzu este o rețetă tradițională din Turcia, în care carnea de miel este combinată cu legume și condimente pentru a obține o supă bogată și plină de arome.