Lumina orașelor – poveste pentru toți copiii, indiferent de vîrstă

Publicat în Dilema Veche nr. 917 din 4 – 10 noiembrie 2021
Lumina orașelor – poveste pentru toți copiii, indiferent de vîrstă jpeg

Stelele sînt vii. Trăiesc și visează. Iubesc și speră. Apoi mor. Există stele generoase care ard mult, iar cînd apun, explodează spre a da naștere altor stele sau planete. Stelele meschine trăiesc urît. Cînd îmbătrînesc, se închid în ele însele, iar moartea le transformă în găuri negre, din care nici lumina nu mai iese. De aceea au și nume de batjocură: găuri. Între ele, stelele vorbesc cu lumină. Cînd ridică vocea, de emoție sau supărare, pulsează. Dar indiferent cît de supărate ar fi la un moment dat, stelele sînt sociabile. Adoră compania altor stele și le place să hălăduiască împreună prin Univers, sub formă de galaxii, mereu înainte, curioase să descopere spațiile infinite și întunecate dinaintea lor. Nu le sperie întunericul pentru că ele îl luminează oricum.

Uneori, deși distanțele dintre ele sînt considerabile, două galaxii se apropie atît de mult încît se îndrăgostesc una de cealaltă. Atunci, îngemănate de forța atracției universale, ele se contopesc într-un dans magistral al iubirii și trec una prin cealaltă, apoi rămîn pe veci împreună, formînd un nor, înlăuntrul căruia sînt galaxiile, iar în ele stelele și, agățate de stele, planetele cu sateliții lor sau vagabonzi interstelari ca asteroizii și cometele.

Planetele sînt visurile de iubire ale stelelor. Pentru că stelele iubesc la fel ca oamenii. Puținele stele norocoase care își găsesc jumătatea formează stelele binare, așa cum e Sirius. Însă la fel ca la oameni, chiar dacă poți iubi, se întîmplă să-ți treacă viața întreagă și să nu îți întîlnești jumătatea. Iar pentru stele e și mai greu, căci distanțele dintre ele se tot măresc odată cu trecerea timpului și astfel multe stele sînt condamnate la solitudine. Atunci aștrii solitari, încă din tinerețea lor, atrag pulberea stelară și praful cosmic și creează planetele, aceste ființe dragi și recunoscătoare care, toată viața lor, vor sta numai lîngă steaua cloșcă ce le-a născut, orbitînd mereu în elipse iubitoare în jurul ei.

Planetele trăiesc exact cît steaua care le-a creat. Nici o secundă mai mult. Și lor, stelele le vorbesc tot cu lumină, numai că, spre deosebire de stele, planetele sînt tăcute. Ele nu pot emite lumină, nu pot vorbi, dar pot reflecta lumina stelei, îi pot întoarce surîsul.

Foarte rar, planetele au simț artistic, la fel ca Pămîntul bunăoară care, de cînd s-a îndrăgostit nebunește de Lună, îi cîntă, îi compune versuri și îi pictează. Își adună vînturile trubaduri, scrie poemele jucăușe și zăpăcite ale norilor și, cu pensulele lui vii, își decorează pielea. De cîteva mii de ani încoace, îi place să deseneze orașe și drumuri. Pentru drumuri, folosește pensule subțiri, formate din echipe mici de oameni, atît de orgolioși încît cred sincer că fac drumurile pentru ei înșiși. Cînd desenează orașe, folosește pensule groase, formate din mii de oameni care deschid cariere, extrag metale, piatră, din care fabrică apoi pigmenții culorilor clădirilor, parcurilor, aleilor, străzilor. Carierele nu-i prea plac Pămîntului, sînt ca niște furuncule care te sîcîie cîteva zile înainte să-ți treacă. Important e totuși ca oamenii să le folosească frumos.

Pentru tușa finală, acea mișcare fină de condei care face diferența dintre o operă de artă și o pictură de duzină, Pămîntul folosește o pensulă atît de fină încît are un singur fir, un singur om care realizează ceva atît de remarcabil încît orașul îi poartă veșnic numele în amintire. De-a lungul timpului, a folosit pensulele Imhotep, Fidias, Apolodor, Arthemios, Michelangelo, Palladio, Bernini, Haussmann, Cerda, Wright, Niemeyer, Aalto și altele.

Și orașele îi ieșeau Pămîntului din ce în ce mai bine, doar că Luna nu le putea vedea din cauza umbrei, așa că Pămîntul avu o idee magnifică și inventă lumina cu gaz, apoi pe cea electrică, făcînd nopțile orașelor sclipitoare, înveșmîntate în radioasa pictură a iubirii lui pentru Selene.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.