Lista lucrurilor minunate

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

„A făcut un lucru prostesc”, spune adultul dintr-o mașină care se îndreaptă în viteză spre spital. Fetița care îl însoțește vrea să afle ce s-a întîmplat cu mama ei, de ce a fost internată de urgență. Dacă ar găsi răspuns la toate „de ce?”-urile, poate ar reuși să repare lucrurile, așa cum încearcă mereu copiii să facă, crezînd că e vina lor pentru tot ce nu merge bine.

Spectacolul Tot ce-i minunat în lume de la Teatrul unteatru, produs de compania româno-britanică Vanner Collective, după un text de Duncan Macmillan şi Jonny Donahoe, în regia lui Nicolae Constantin Tănase şi cu scenografia Adelinei Bădescu, este un one-woman show. Denisa Nicolae joacă, la început, o fetiță care face o poveste din ce e greu de dus (cu toții avem nevoie de imaginație pentru a supraviețui prezentului), adică depresia mamei și încercările ei de sinucidere, și începe o listă cu toate lucrurile minunate care fac viața să merite a fi trăită. Lumea văzută prin ochii de copil, apoi prin cei ai femeii care devine și prin cei ai apropiaților ei lungește lista pînă ajunge la un milion de motive pentru a rămîne în viață. 

Spectacolul atinge și tema delicată a modului în care se vorbește public despre sinucidere, în societate și mai ales în media, pentru care ar trebui să existe un cod de reguli etice, care să excludă descrierile explicite și catalogările faptului, supozițiile legate de motivele și de viața privată a persoanei în cauză sau publicarea biletelor de adio. A găsi un vocabular potrivit pentru a vorbi despre sinucidere, dar și a schimba felul în care o catalogăm, a ne gîndi la ea ca la un act liber sînt temele din Notes on Suicide (Fitzcarraldo Editions, 2021), scrisă de profesorul de filosofie Simon Critchley. Societatea, prelungind poziția creștinismului, privește sinuciderea ca pe o ratare, ceva trist și greșit totodată, în fața căreia nu știm exact cum să reacționăm, ne simțim jenați, așa că sfîrșim prin a spune niște platitudini. Tendința este fie să credem că sinucigașii erau egoiști și iresponsabili și au acționat deliberat (deci îi condamnăm), fie că nu erau în deplinătatea facultăților mintale, deci acțiunile lor se află în afara controlului. Fie punem întrebări stupide, sîntem curioși de cele mai intime și morbide detalii legate de modul în care s-a întîmplat (poate pentru că am vrea ușurarea dată de convingerea că destinul nostru e unul diferit), fie nu vrem să știm nimic despre subiect, ca și cînd nu s-ar fi produs, ne acoperim ochii cu mîinile ca la un film de groază, încercînd să rezistăm tentației de a privi printre degete.

„Tot ce-i minunat în lume” (foto: A. Docea)
„Tot ce-i minunat în lume” (foto: A. Docea)

Critchley propune un alt tip de discurs, unul care nu condamnă sinuciderea, nedominat de furie și de supărare, fără a vehicula principii morale. Dacă nu există un motiv aparent al actului, ce mai putem spune? Filosoful David Hume, al cărui eseu postum Of Suicide este publicat în această ediție a cărții lui Critchley, e de părere că nimeni nu renunță la viață atîta timp cît ea merita a fi păstrată. Cît timp nu devine o povară care nu mai poate fi purtată. Iar limitele suportabilității fiecăruia ar trebui să fie privite cu empatie și chiar cu introspecție. Ceea ce pentru unii este „un lucru prostesc” despre care nu se vorbește, pentru alții e modul lor de a face față acestei lumi. Oricît am încerca, nu putem umple „listele cu lucruri minunate” ale altora, trebuie să și le scrie singuri. Sau să lase pagina goală.

Poate nici nu e chiar elegant să abandonăm o lume ce s-a pus de bunăvoie în slujba propriei noastre melancolii, conchide Simon Critchley, citînd din Despre neajunsul de a te fi născut de Emil Cioran. O lume care se expune continuu capacității noastre infinite de a fi dezamăgiți. Marea revelație legată de sensul vieții nu va veni niciodată și, pînă nu renunțăm la întrebare, nu vom scăpa cu adevărat de îndoială, vină, victimizare. Pot însă exista mici miracole zilnice de care să ne bucurăm. Lista care ajunge la un milion de lucruri minunate este, de fapt, despre autorii ei. 

La finalul spectacolului, am fost rugați să notăm ceva minunat pentru noi și să continuăm astfel înșiruirea. În fiecare zi, un bilet completat de un spectator este afișat pe LiterNet.ro. La data publicării acestui articol, s-a ajuns la 1.361 de lucruri care ne înveselesc viața. Printre ele: Prinderile de mînă puternice; Să plîngi cu toată ființa și să realizezi că totul face parte din viață; Salata de roșii cu brînză rasă; Cînd zîmbești unui necunoscut și îți zîmbește înapoi; Jocul de baschet; Să te trezești din somn crezînd că e luni și să-ți dai seama că e vacanță; Bunica; Rîsul de lucrurile serioase; Tramvaiele verde-închis din Iași; Să marcheze România golul victoriei în prelungiri (în loc să-l ia); Pufuleții simpli cu sare; În ultima zi de vară să simți miros de toamnă; Curcubeul, cînd te pregătești să mergi la spital ca să ai primul copil.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.