Liceeni din toată ţara, la concurs

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Bucurii uitate jpeg

Sînt rare clipele cînd îmi doresc să fiu din nou elevă: cînd dă colţul ierbii, primăvara, cînd îi văd pe cei mici înarmaţi cu laptopuri, căşti şi iPad-uri, cînd citesc cărţi la care am rîvnit toată adolescenţa, cînd întîlnesc oameni care mi-ar fi putut fi modele. Şi, recent, cînd am aflat despre concursul de cultură generală iniţiat de Editura Humanitas. Imaginaţi-vă: să fii licean, să ai în faţă întrebări inteligente, seducătoare, construite de mari scriitori, special pentru tine, şi să primeşti pentru hărnicia ta cărţi, foarte multe cărţi apărute la una dintre cele mai importante edituri din ţară.

Anul trecut, în luna octombrie, Editura Humanitas a invitat 22 de licee din toată ţara – Cluj, Oradea, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Bucureşti, Alba Iulia, Braşov, Piatra Neamţ, Rîmnicu-Vîlcea – la un concurs pe teme de cultură generală: echipe de trei elevi, din fiecare liceu, se înfruntă de-a lungul a patru etape, fiecare cu tema ei – Secolul al XIX-lea, Darwinismul, Grecia Antică şi Naşterea Universului, urmînd ca în cea de-a cincea etapă, dedicată Istoriei Românilor, să intre liceele care au acumulat cele mai multe puncte. Pe lîngă temele enumerate mai sus, elevii au de răspuns şi la cîte o întrebare privind limba română şi codul bunelor maniere. Cărţile care compun bibliografia de concurs au fost oferite gratuit, de către editură, tuturor elevilor participanţi şi profesorilor coordonatori.

După cum spuneam, întrebările sînt concepute de autori Humanitas: Ioana Pârvulescu, Vlad Zografi, Andrei Cornea, Lucian Boia, Neagu Djuvara. Întrebări incitante, care spun poveşti pline de haz şi farmec. Iată cîteva exemple:

„Cine sînt? Sînt un scriitor. Foarte multă lume îmi citează cuvintele în tot felul de împrejurări – te şi miri cîţi îmi rostesc numele, deşi mă îndoiesc că m-au citit cu atenţie. Pînă şi oamenii de ştiinţă se referă la mine. De pildă, s-a spus că, dacă ar avea suficient timp la dispoziţie, o maimuţă care ar bate la întîmplare la o maşină de scris ar putea reproduce operele mele complete. Aceasta e, pe cît îmi dau eu seama, o imagine poetico-ştiinţifică pentru veşnicie, fiindcă nu-mi închipui cum ar putea o maimuţă, din pură întîmplare, să cadă tocmai peste cuvintele mele.“ Sau:

„Ce sînt? Data mea de naştere este 1 martie, pentru că oamenii din secolul 19 credeau în simboluri, iar primăvara se potrivea cu ideea de început, de viaţă nouă, de tinereţe şi bucurie. Ideea existenţei mele i-a venit lui Titu Maiorescu din nevoia de deschidere către ceilalţi şi a fost aprobată cu entuziasm de toată lumea. Prima întrebare legată de mine a fost «Cum se va numi acest copil al Junimii?», iar a doua – «Cine mă va conduce»? A ajuns să mă conducă tocmai cel care nu-şi dorea asta, dar care mi-a dat numele. Iar Vasile Pogor şi-a frecat mîinile de plăcere la gîndul polemicilor pe care le voi genera.“

Concursul a ajuns la cea de-a patra etapă. Finala va avea loc pe 9 iunie, iar moderatorul ei va fi Andi Moisescu. Pe marii cîştigători îi aşteaptă un premiu pe măsură: un abonament la toate apariţiile editoriale Humanitas, timp de un an.

Doamna Mihaela Coman, directorul general al Editurii Humanitas Multimedia şi coordonator al concursului, mi-a împărtăşit gîndul cu care a pornit acest proiect: „Sperăm ca prin acest concurs să-i ajutăm pe elevi să integreze cunoştinţele dobîndite la şcoală într-o poveste cu sens, să descopere plăcerea lecturii şi bucuria cunoaşterii“.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.