Legile jurnalistului

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Legile jurnalistului jpeg

Problemele care gravitează în jurul presei din România sînt multe şi sînt nuanţate. Adîncirea crizei economice oferă teren propice pentru creşterea controlului politic; pentru că redacţiile „sărăcesc“, din lipsă de bani, jurnaliştii sînt nevoiţi să-şi extindă atribuţiile: jurnaliştii din presa scrisă trebuie să fie prezenţi şi în mediul TV sau audio (şi viceversa); să scrie articole şi pentru print, şi pentru ediţiile online; să pună materiale pe site-uri şi să le şi promoveze în social media; să facă fotografii, să filmeze, să devină editori şi corectori. În tot acest haos, profesionalizarea pare imposibilă, de vreme ce jurnalistul e nevoit să devină, din mers, o instituţie mass-media.

Iar lucrurile nu stau aşa doar de ieri, de azi: în 2013, Uniunea Europeană exprima pentru prima oară, în contextul istoriei recente a României, îndoieli la adresa mass-media din ţara noastră. Tot atunci, Centrul pentru Jurnalism Independent realiza o primă ediţie a unei colecţii de prevederi legale româneşti şi studii de caz privind libertatea de exprimare în România.

Anul acesta, la sfîrşitul lunii ianuarie, CJI a lansat ediţia completă şi revizuită a acestui studiu. Care sînt, aşadar, cele mai folosite articole de lege utilizate împotriva jurnaliştilor, dar şi cît de eficientă este legea existentă pentru protejarea demnităţii umane şi garantarea libertăţii de exprimare?

„Ne aflăm la finalul unui proiect care a avut în centrul său consolidarea organizaţiilor de media, un proiect prin care ne am gîndit să revitalizăm mişcarea de tip activist a jurnaliştilor. Convenţia a fost născută în 2002 alături de colegii noştri de la Active Watch, Liana Ganea şi Răzvan Martin“ – a declarat, în legătură cu acest proiect, Ioana Avădani, directoarea CJI. Pornind pe acest drum de la „curiozitatea jurnalistică“ de a afla cîte asociaţii ale jurnaliştilor existau la acel moment, „acolo unde credeam că locul e pustiu, am descoperit peste douăzeci de asociaţii. Ne-am întîlnit, aşadar, la Sinaia şi am identificat cîteva direcţii asupra cărora puteam să lucrăm împreună, principalele fiind protejarea libertăţii de exprimare şi monitorizarea legislaţiei care guvernează libertatea de exprimare. Munca noastră se vede însă şi în ceea ce nu există în legislaţia de azi, cum ar fi cele 17 intenţii (pe puţin!) de adoptare a unei legi a presei, care, oricît de frumos ar fi sunat în primele paragrafe, ajungea pînă la urmă să restrîngă libertatea jurnalistului şi libertatea de exprimare“.

În cadrul proiectului, alături de Convenţia Organizaţiilor de Media, au fost puse pe tapet trei teme: dreptul muncii – cum mai munceşte jurnalistul şi cum mai e angajat şi plătit, drepturilor de autor – cum pot fi ele protejate şi monetizate, şi formele asociative ale jurnaliştilor – cum pot fi create, care sînt legile care se aplică, cum se fiscalizează aceste forme de asociere a jurnaliştilor.

„Tot în cadrul proiectului am derulat activităţi de advocacy şi am intervenit în momente în care legislaţia era în discuţie. Victoria cea mai mare e aşa-numita amnistie fiscală adoptată în iulie 2015, prin care ANAF a pierdut dreptul de a reconsidera contractele de activităţi independente ale jurnaliştilor. Practica era – şi este în continuare destul de răspîndită – de a plăti jurnaliştii prin contracte de drepturi de autor. Paralel exista o practică a ANAF-ului de a verifica şi de a reconsidera aceste contracte de drepturi de autor ca activitate dependentă şi cerea taxele, penalităţile şi dobînzile pe cinci ani în urmă. Cam o dată la trei ani sumele se dublau. Această practică a ANAF a fost aplicată de regulă redacţiilor stînjenitoare. Dacă scriai urît de şefii locali, venea ANAF şi-ţi reconsidera contractele. Asta am urmărit prin această amnistie fiscală: să împiedicăm utilizarea instrumentelor fiscale, ca instrument de presiune asupra mass-media.“

La capitolul „încă nereuşite“, Ioana Avădani aminteşte de legislaţia privind achiziţia publică – unde sînt trei proiecte de lege depuse deja la Parlament. „Din două dintre acestea a dispărut în totalitate orice referire la contractele de achiziţie publică de publicitate. Cumpărarea de spaţiu de emisie TV e exceptată în mod explicit de lege, iar contractele de publicitate au fix acelaşi regim cu achiziţiile de alte servicii (ca salubrizarea sau serviciile de pază şi protecţie). Limita alocării e adusă la 15 milioane de euro, comparativ cu 30.000 cît e acum. Asta înseamnă că orice contract sub 15.000 de euro poate fi alocat oricui fără nici o întrebare. Ceea ce exista în lege – şi există încă pînă se aprobă noile legi – era referirea la obligaţiile de transparenţă în ceea ce priveşte contractele de publicitate şi obligaţiile de justificare. Autoritatea publică ce oferea un astfel de contract trebuia să justifice de ce are nevoie de acea publicitate, iar la şase luni să facă un referat de impact ca să vadă ce parametri a atins prin campania respectivă. Se urmăreşte însă dispariţia acelor obligaţii.“

Avem o lege, ce facem cu ea?

Avocata Diana Hatneanu, cea care a redactat şi prima versiune a colecţiei şi a făcut şi actualizările prezente, a declarat în cadrul conferinţei că scopul principal a fost adunarea principalelor prevederi care pot avea impact şi pot afecta libertatea de exprimare, în principal a jurnaliştilor. „Mai ales în ziua de azi, cînd, cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicare, lucruri care existau strict în apanajul jurnaliştilor sînt la îndemîna oricui, nu neapărat a profesioniştilor în domeniu.“

Una dintre cele mai aprige contestaţii care a venit din partea societăţii civile a fost legată de dezincriminarea insultei şi calomniei. „În clipa în care a dispărut partea penală a insultei şi calomniei, teama cea mare era că vor apărea nişte daune enorme, pentru care trebuia să faci credit ca să plăteşti cît cere instanţa. Riscul pe care îl implică impunerea unor asemenea daune este efectul de autocenzură. Aveam un caz, prezentat în prima ediţie a acestei colecţii de cazuistică, în care inculpatul era obligat să plătească o sumă de 40.000 de euro. În calea de atac aceasta a fost totuşi redusă la 5000 de euro.“

Daunele financiare pot fi însă „mascate“ şi în alt fel. Deşi există hotărîri în care instanţa consideră că doar pronunţarea hotărîrii e suficientă, între timp au apărut „accesorii“: pe lîngă clasica publicare a hotărîrii judecătoreşti în diverse publicaţii (care pare justificată, fiind un soi de drept la replică), poţi fi obligat să publici, nu doar într-un ziar, ci în mai multe, la cererea reclamantului şi la hotărîrea instanţei, hotărîri kilometrice, de zeci de pagini – lucru care ajunge să coste enorm. Pe de altă parte, poate exista şi un alt tip de hotărîre: ştergerea articolului de pe net, dar şi a oricărei referiri la acest articol. Or, să ştergi ce ai scris tu e una, dar ce au scris alţii – cînd azi, lucrurile pe Internet circulă repede şi n-ai practic nici un control asupra lor – este practic imposibil. „Iar asta a devenit un trend, din ce în ce mai multă lume cere lucrul acesta.“

Un alt aspect, „care mi se pare puţin suspect în civil“, este să ţi se solicite în instanţă să îţi ceri scuze. „Nici în penal nu eşti obligat să-ţi pară rău, indiferent de ce infracţiune ai comis. E alegerea ta, s-ar putea să îţi afecteze eliberarea condiţionată dacă nu arăţi că îţi pare rău, dar e alegerea ta. Nu te poate obliga cineva să îţi schimbi părerea. Dacă instanţa hotărăşte că ai greşit, publici hotărîrea, plăteşti daune, dar nu poţi fi obligat să gîndeşti într-un anumit fel. Sau este o obligaţie la ipocrizie, o încălcare a libertăţii de a gîndi, pînă la urmă.“

Un alt capitol al colecţiei se referă la răspunderea contractuală şi la legătura acestei răspunderi cu libertatea de exprimare, în situaţia în care jurnalistul ajunge, ca angajat al unei entităţi media, în conflict cu această entitate. Pentru că pot exista în contract prevederi precum: n-ai voie să denigrezi trustul, patronul trustului, partenerii de afaceri ai patronilor, pentru că dacă o faci plăteşti daune enorme.

Despre actualul Cod Penal, Diana Hatneanu a mai punctat faptul că s-a reglementat cumva şi legea privind informaţiile clasificate şi răspunderea pentru dezvăluirea acestui tip de informaţii cu regim special. Referitor la un caz mai vechi, al ziaristului Sebastian Oancea, anchetat într-un caz de scurgere de informaţii militare către presă, deşi informaţiile nu fuseseră publicate, ziaristului i-au fost confiscate calculatoarele, a fost ridicat cu mascaţii de acasă la 5 dimineaţa şi anchetat vreme de doi ani, în timp ce ancheta la Ministerul Apărării s-a terminat în două săptămîni, iar cel găsit vinovat pentru scurgerea de informaţii a fost „amendat“ cu 10% din salariu timp de trei luni. Legea actuală prevede faptul că responsabilii pentru acest gen de cazuri sînt deţinătorii informaţiilor şi nu cei care le primesc şi/sau le distribuie.

O altă lege pe care jurnaliştii trebuie să o aibă în vedere, ca instrument pentru transparenţă, este Legea 544, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Deşi sînt încă instituţii care nu dau curs solicitării jurnaliştilor sau care tergiversează, „deşi pentru un jurnalist care are nevoie acum, şi nu peste doi ani de informaţie, nu este deloc îmbietoare ideea de a da în judecată o asemenea instituţie“, sfatul avocatei e acţiunea în instanţă, pentru că „dacă ar exista această practică din partea jurnaliştilor care se lovesc de rigiditatea instituţiilor, lucrurile ar deveni mai maleabile în viitor“.

Concluziile: avem un set de legi, trebuie să le folosim. Dar ca să le folosim, trebuie să le cunoaştem. Această colecţie de articole de lege, studii de caz şi documente cu valoare normativă poate fi descărcată şi de pe site-ul CJI (www.cji.ro). În afara faptului că acest document e un excelent ghid pentru jurnalişti, este şi o dovadă pentru oamenii politici că în România, datorită cadrului legislativ actual, nu avem nevoie de o lege a presei.

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.
image png
Cum i-a explicat Cristina Cioran fiicei sale că urmează să mai aducă pe lume un copil. Micuța de numai 3 ani, reacție neașteptată
Cristina Cioran se pregătește să devină curând mamă pentru a doua oară. În toată această perioadă nu-l poate avea alături de Alex Dobrescu din cauza ordinului de protecție, dar de un mare ajutor este Ema, fiica celor doi. Cum își ajută micuța mama în perioada sarcinii?
ochi albastri jpg
Ochii albaștri nu sunt ceea ce par. Adevărata poveste a culorii care, de fapt, nu există
Ochii albaștri, adesea considerați un simbol de frumusețe sau unicitate, nu sunt ceea ce par. Conform cercetătorilor, nu există pigment albastru în ochi, iar culoarea este doar o iluzie optică creată de modul în care lumina interacționează cu structura irisului.
Atac cu drona in Rusia jpg
Atac masiv al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei. Dronele au lovit în timpul nopții mai multe obiective de infrastructură
Dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri în interiorul Rusiei în noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv asupra unei infrastructuri de stocare a combustibilului din regiunea Oriol, din centrul Rusiei, provocând un incendiu şi spargerea geamurilor caselor din zonă.
moneda jpeg
O monedă specială va fi lansată de BNR! Este din aur și se vinde cu o sumă impresionantă
Vești bune pentrru colecționarii de monede din țara noastră! În cursul zilei de luni, Banca Națională a României urmează să lanseze în circuitul numismatic o piesă rară, valoroasă, cu o însemnătate aparte!
Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg