Sănătoşi să fim!

Publicat în Dilema Veche nr. 143 din 20 Oct 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Conceptul de "viaţă sănătoasă" care a înnebunit Occidentul pătrunde şi în România. După o perioadă istorică în care nu ne-a lipsit carnea de porc din farfurie şi din congelator, începem să (re)descoperim peştele şi carnea de pui. Prin magazine a reapărut soia. Iar pe rafturile unui supermarket din buricul tîrgului am avut surpriza să văd, aliniate la vînzare, cîteva produse alimentare ecologice. Un amic patron de brutărie mi-a şoptit, într-o zi, că i s-au triplat vînzările de pîine neagră, iar un altul, pe care îl ştiam profesor de sport muritor de foame, s-a îmburghezit, brusc, transformîndu-se în antrenor personal pentru cîteva zeci de VIP-uri. La prima vedere, a duce o viaţă sănătoasă presupune doar o schimbare radicală de regim alimentar. La care se adaugă o doză potrivită de gimnastică. Abia din momentul în care iei hotărîrea de a pune în aplicare schimbarea, începe dansul... În primul rînd, cumpărăturile. Care niciodată nu vor mai fi ce-au fost. A umbla după alimente fără E-uri şi fără zahăr adăugat seamănă cu o probă olimpică, la finalul căreia, cîştigător este declarat concurentul care a reuşit să citească cele mai multe etichete în cel mai scurt timp. Ca să nu mai vorbim de talentele detectivistice pe care trebuie să le ai pentru a descoperi, în Obor, mere, roşii, ardei sau pepeni din producţia autohtonă. Cîţiva meşteri nutriţionişti, dintre cei care apar la televizor dînd sfaturi naţiunii despre ce şi cum şi cît să mănînce, vorbesc tot timpul de bătrîna sau bătrînelul care vînd într-un colţ de piaţă mere pătate şi pipernicite, dar foarte sănătoase, tocmai pentru că n-au fost tratate cu îngrăşăminte chimice. Deşi am luat la rînd mai toate pieţele din Bucureşti, mărturisesc că n-am dat peste asemenea exemplare. La bătrînei mă refeream, că, de mere pipernicite la preţuri zdravene, nu ducem lipsă... Viaţă sănătoasă spuneam? Păi, asta înseamnă sport, mers pe jos, lecturi despre alimentaţia sănătoasă, mîncare preparată acasă, din ingrediente atent selecţionate. Şi mai înseamnă relaxare, la munte, la mare, dar fără stres, adică nu la Sinaia sau la Mamaia. A trăi sănătos înseamnă să-ţi faci timp pentru tine. Iar, în lumea în care trăim, oamenii care au timp să meargă la sala de sport sau la teatru sînt priviţi cu suspiciune. Înseamnă că n-au prea multe de făcut. Sînt şomeri, rataţi sau rentieri. Nici o noutate: pentru a trăi sănătos, ai nevoie de bani. Pentru a avea bani, renunţi, în bună măsură, la viaţă. De unde şi clasica dilemă: banii sau viaţa? Iar, dacă eşti unul dintre puţinii fericiţi care au rezolvat această dilemă printr-o norocoasă moştenire, nu-ţi rămîne decît să alergi pe drumurile nesfîrşite dintre supermarketuri, piaţă şi sala de sport, încercînd să ajungi printre primii la esenţa unei vieţi sănătoase. Dar cu aglomeraţia din fiecare intersecţie, concluzia nu poate fi decît una singură: în România chiar îţi trebuie timp, ca să trăieşti mult!

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.