Programul protestelor

Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
Programul protestelor jpeg

19 mai 2010 

Aproximativ treizeci de mii de oameni, convocaţi de marile centrale sindicale (Cartel Alfa, BNS, CNSLR-Frăţia, CSDR şi Meridian) au demonstrat în Piaţa Victoriei împotriva măsurilor anunţate de preşedinte şi Guvern, de reducere a pensiilor şi a salariilor bugetarilor. S-au strigat lozinci contra guvernanţilor, atmosfera fiind însă paşnică. Un singur moment a fost mai tensionat, cînd manifestanţii au aruncat cu ouă în Mircea Hoară, membru PD-L, care era invitat în piaţă de postul de televiziune Antena 3. După cca trei ore, mitingul s-a încheiat fără alte incidente. 

22 septembrie 2010 

Aproape zece mii de oameni convocaţi de CNSLR- Frăţia au manifestat în Bucureşti, plecînd din Piaţa Revoluţiei în marş pe Calea Victoriei spre sediul Guvernului. Demonstranţii s-au oprit în faţa Ministerului Muncii, în a cărui clădire au aruncat cu ouă şi covrigi. Ajunşi în Piaţa Victoriei, manifestanţii au strigat lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui. Revendicările au fost legate de aceleaşi micşorări de salarii şi pensii decise de Guvern. În timpul adunării, între manifestanţi şi jandarmii masaţi în faţa clădirii Guvernului s-au produs îmbrînceli. Manifestanţii au vrut să rupă gardurile montate de jandarmi şi au aruncat spre aceştia cu beţele de la pancarte, cu sticle de apă şi chiar cu pietre. Jandarmii au folosit un spray cu gaze lacrimogene. Nu s-au înregistrat răniţi. 

24 septembrie 2010 

Aproximativ şase mii de poliţişti şi angajaţi din penitenciare, membrii ai sindicatelor afiliate la Cartel Alfa, au manifestat în Piaţa Victoriei. Mitingul s-a transformat într-un marş spontan, neautorizat, către Palatul Cotroceni, unde demonstranţii au cerut preşedintelui să iasă pentru a discuta cu ei. Unul dintre sloganuri – „ieşi afară, javră ordinară“ – a fost foarte mediatizat şi comentat. Unii poliţişti şi-au aruncat caschetele pe caldarîm. La trei zile după miting, ministrul de Interne Vasile Blaga şi-a prezentat demisia de onoare. 

28 septembrie 2010  

Aproximativ opt mii de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, în organizarea BNS. Sindicalişti din transporturi, construcţii de maşini, poştă şi telecomunicaţii, tipografi, lucrători din industria de apărare, sectorul energetic, industria textilă, agricultură, bănci, sănătate şi administraţie publică au aşteptat cca 30 de minute în faţa Piaţa Victoriei, pînă cînd o delegaţie a înmînat lista de revendicări reprezentanţilor Guvernului. Demonstranţii, care nu au primit autorizaţie de miting în piaţă, au plecat mai departe în marş prin centrul Capitalei, cu opriri spontane în faţa cîtorva ministere, unde şi-au exprimat protestele la adresa politicii de austeritate impuse de Guvern. În faţa Ministerului Agriculturii s-a înregistrat un incident în care cîţiva manifestanţi au încercat să rupă cordonul de jandarmi. Aceştia i-au împins. 

Sindicatele anunţă că programul protestelor şi al mitingurilor continuă şi în luna octombrie.

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.