NU E NORMAL CA ÎN CAZUL UNUI EŞEC SAU ÎNTR-O SITUAŢIE DE URGENŢĂ SĂ FIE INVOCAT UN BASTON INTELIGENT

Publicat în Dilema Veche nr. 89 din 29 Sep 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Cu ochii-n 3,14 * Cu trei zile înainte de începerea Campionatului Mondial de Crap din Belgia, Val Pangică a stat de vorbă (în Cotidianul din 24.09.2005) cu antrenorul lotului naţional, vicecampion mondial în această disciplină, Andrei Vlădeanu. Omul a spus ceva fără de precedent, după ştiinţa mea: "Nu cred că e normal ca în cazul unui eşec să fie invocat ghinionul, nici chiar în pescuit!". Dacă nici în pescuit nu poate fi invocat ghinionul, atunci toată istoria omenirii şi a fiecăruia dintre noi în parte trebuie rescrisă, de la Geneză pînă la şutul peste poartă al lui Bănel Nicoliţă. (R. C.) * Într-o comună violent lovită de furia apelor, două tancuri (buclucaşe) ale armatei române încearcă din răsputeri să treacă de pe un mal pe celălalt al nemiloasei întinderi de apă. Primul, mai norocos şi mai "valabil" d.p.d.v. tehnic, face faţă situaţiei cu brio. Din cel de-al doilea, se aude, la un moment dat, o voce stinsă şi "înfrigurată": "Dom' colonel, a luat apă! Să-mi bag picioarele!". Şi reporterul conchide: "Volanul abia dacă se mai vede". În cazul (penibil) de faţă, n-am putut să trec cu vederea o afirmaţie a preşedintelui Băsescu conform căreia forţele armate române sînt pregătite să facă faţă oricărei situaţii de urgenţă. Nu ştiu ce înseamnă exact "situaţie de urgenţă" în opinia domnului preşedinte, dar, dacă un tanc nu poate trece o apă fără să se înece ca ţiganul la mal, mă întreb cum s-ar comporta în caz de război. Eu nu (mi-aş băga picioarele?!) aş băga mîna în foc că n-am fi de rîsul lumii! (R. P.) * Două chestii pe care le-am văzut, săptămîna trecută, în Paralia Katerini: 1) Pe o stradă trec împreună un scuter şi o bicicletă. Pe scuter e un bărbat care ţine cu mîna dreaptă mînerul scuterului, iar cu stînga ţine ghidonul bicicletei. Pe bicicletă nu e nimeni. În schimb, pe umărul stîng al bărbatului e un papagal albastru care spune ceva. 2) Un bătrîn vine pe plajă cu un scaun pliant şi cu un baston. Înfige bastonul în nisip, desface scaunul şi se aşază pe el. Stă o vreme aşa, privind spre valuri. Apoi se ridică, îşi face cruce de trei ori, îşi ia bastonul şi intră în apa mării, pînă la glezne. După care se întoarce la scaun, se aşază şi priveşte iar către valuri. (D. S.) * În Franţa, toată lumea bună (artistică, politică etc.) vrea să apară "chez Fogiel" (Marc-Olivier F., zis şi "Marc-O") în emisiunea On ne peut pas plaire

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?