Notă informativă a sursei "Şmecheru"

Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Notă informativă a sursei "Şmecheru" jpeg

- Strict secret -

Vă informez cu respect că totul a început în barul de la parterul hotelului Double Tree din capitala americană, Washington DC. Aici am întreţinut comentarii de natură politică cu Anghel Adrian, candidatul organizaţiei numite Uniunea Social Liberală la alegerile tovărăşeşti din ţara noastră, Republica Socialistă România. Afirmaţiile instigatoare la adresa tovarăşului Băsescu Traian au fost făcute de către tovarăşul Anghel Adrian într-un cadru foarte limitat, deoarece la întîlnirea de propagandă electorală din bar nu au fost prezente decît 5 (cinci) persoane, asta incluzînd candidatul, un organizator, pe mine, care m-am prezentat ca publicist, şi alte două femei din rîndul cetăţenilor români care au trădat ţara locuind acum în Statele Unite, în zona capitalei americane.

Am remarcat că sus-numitul Anghel Adrian s-a prezentat ca o victimă a organelor de securitate ale statului din anii 1980 şi a reliefat că are dublă-cetăţenie, română şi americană. În acelaşi timp, candidatul la postul de ales al poporului nostru care trăieşte în afara graniţelor patriei s-a arătat decepţionat că nu a venit mai multă lume la reuniunea de promovare a valorilor socialiste şi de convingere a obştii pentru votul care a urmat.

În plus, acest om a făcut insinuări negative şi în privinţa realizărilor tovarăşului Boc Emil şi ale tovarăşei Udrea Elena Gabriela.

Întîlnirea cu tovarăşul Anghel Adrian, desfăşurată în seara de 6 decembrie, la ora 18, în barul hotelului Double Tree, a durat o oră şi ceva, timp în care eu am consumat o bere neagră marca Guinness care a costat 7 dolari cu tot cu bacşiş şi am mîncat un fel de sărăţele oferite gratuit de către local.

În nume personal, aş vrea să remarc că el a fost singurul care a vizitat urbea de unde sînt emanate ideile imperialismului sălbatic. Reprezentanţi din cealaltă organizaţie muncitorească, Alianţa România Dreaptă, nu au venit pentru a face propagandă printre noi. Foarte urît, aş putea spune, dacă îmi este permis să mă exprim într-un astfel de limbaj.

Declar că, din cîte ştiu, evenimentul de agitaţie patriotică din localul amintit a fost şi unicul de acest fel petrecut în zonă.

Vă informez că votul din 9 decembrie pentru alegerile populare din republica noastră socialistă s-a desfăşurat în Washington DC la sediul ambasadei.

Reprezentanţa şi-a deschis uşile pentru alegători la ora 7 dimineaţa. Am remarcat că, la numai cîteva minute după aceea, primul român, Forţu Ion, a venit să voteze. Rupt de glia noastră de vreo zece ani, el mi-a spus într-o discuţie că e prima dată cînd îşi exercită dreptul de vot în SUA. Vă raportez şi ce l-a împins la acest gest: „După cum văd eu, evenimentele din ultimul an s-au reîntors oarecum la începutul anilor ’90“. Subliniez că acestea au fost exact cuvintele folosite de persoana în cauză.

Am sesizat şi alte afirmaţii răuvoitoare la adresa situaţiei din R.S.R. E cazul lui Maghiar Nicoleta, însoţită la vot de soţul ei, Maghiar Tiberius. Am auzit-o pe Maghiar Nicoleta spunînd la ieşirea din ambasadă că: „Trebuie o schimbare. Gata. Bate vîntul schimbării şi e cazul. Trebuie să ne deplasăm într-o altă eră, altă epocă. Trebuie oameni tineri, oameni noi, care să dorească să facă ceva pentru România“. Maghiar Nicoleta era întărîtată în aceste defăimări de către soţul ei. A prezentat aceste îndemnuri sub pretextul că este înflăcărată de un puternic simţămînt naţional. În opinia mea, organele de securitate ar trebui să îşi sporească vigilenţa în privinţa acestei familii, ţinînd cont că poartă numele de Maghiar.

Cea mai periculoasă mi s-a părut afirmaţia unui alt român prezent la procesul de consultare a poporului român. El s-a prezentat ca numindu-se „Mircea Blaha Octavian“. Pe acesta l-am surprins spunînd că a venit să voteze „pentru evitarea unei dictaturi“.

Cred că „Mircea Blaha Octavian“ nu poate fi decît ceea ce serviicile imperialisto-capitaliste de propagandă deşănţată numesc „disident“.

Ţin să vă mai aduc la cunoştinţă că am remarcat cu neplăcută surprindere că, în timpul procesului de vot de la ambasada României, la numai cîteva zeci de metri de clădire avea loc un protest la adresa conducătorilor dintr-o ţară prietenă, Republica Socialistă Vietnam. Zeci de persoane care se prezentau de origine vietnameză scandau sloganuri în limba lor, în faţa ambasadei acestei ţări, alternate cu expresii înjositoare în limba engleză la adresa regimului comunist din R.S. Vietnam. De exemplu, i-am auzit scandînd „Freedom for Vietnam“ sau „Down with Vietnamese communists“. Unul dintre ei se plîngea că nu există alegeri libere în ţara lor. Eu i-am arătat imediat că aşa ceva nu poate fi adevărat, căci în republica noastră, tot socialistă, există alegeri libere.

Fireşte, am ignorat cît am putut banda de instigatori şi nu m-am mai antrenat în nici o altă discuţie cu caracter politic, cu aceşti duşmani ai proletariatului.

Declar că procesul-verbal întocmit de membrii secţiei de votare din Washington DC arată că, în ziua de 9 decembrie, au votat aici 142 de români. Cele mai multe voturi la această secţie au strîns reprezentanţii mişcării muncitoreşti Alianţa România Dreaptă.

Nu aş vrea să închei fără a vă ruga să îmi comunicaţi un răspuns la o întrebare ivită din următoarea situaţie:

Seara, înainte de închiderea urnelor, am încercat să mai obţin o declaraţie de la o familie de bătrînei veniţi la votat pe ultima sută de metri. Cînd m-am prezentat drept ziarist pentru publicaţia Dilema veche, bătrînelul mi-a spus răstit: „Aaa, de la şmecherii ăia?!“. Nu a vrut să vorbească cu mine.

Tovarăşe maior, nu înţeleg, sîntem mai mulţi cu numele de cod „Şmecheru“? 

Sursa Şmecheru 

Foto: G. Rechiţeanu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

ips teodosie foto calin gavrilas
Teodosie se dezice de deputatul Aurel Bălășoiu. Reacția „călugărului-amant“
Arhiepiscopia Tomisului solicită dovezi care să demonstreze implicarea sa în scandalul iscat în jurul deputatului ex-PSD Aurel Bălășoiu. ÎPS Teodosie îl acuză pe „călugărul-amant” de calomnie.
teambuilding JPG
Comedia „Teambuilding“: record de bilete vândute în weekendul de lansare
Filmul cu Matei Dima, Micutzu, Anca Dinicu și Șerban Pavlu, a debutat pe primul loc la box office-ul românesc, în weekendul trecut.
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov susţine că „majoritatea zdrobitoare” a ţărilor dau dreptate Rusiei, dar nu îndrăznesc s-o spună
„O majoritate zdrobitoare de ţări - şi vă garantez acest lucru - înţelege perfect că avem dreptate”, a declarat Serghei Lavrov în plenul Consiliului Federaţiei.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.