Lumea statului şi lumea satului

Publicat în Dilema Veche nr. 610 din 22-28 octombrie 2015
Lumea statului şi lumea satului jpeg

Despre zona rurală ştiam cam cît un cetăţean obişnuit, captiv al presei orăşenizate de la noi. Ştiam de casele în general dărăpănate din localităţile de pe marginea drumurilor naţionale, pe care le vezi din goana maşinii, între oraşul din care ai plecat şi cel în care urmează să ajungi. Ştiam de la televizor despre accidentele, violurile şi inundaţiile de la ţară. Şi ştiam de statisticile pitoreşti despre satele care nu au curent nici în secolul XXI sau despre gospodăriile care încă au WC-ul în curte. 

Pînă recent, cînd am stat la ţară ceva mai mult timp. Frumos, toamnă, culori, recoltă nouă. Şi destăinuirile surprinzătoare ale interlocutorului meu, pe cînd ne plimbam pe malul rîului din sat.

Mai întîi, faptul că singurul angajator din zonă este statul. Poştaşul, asistentul medical, învăţătoarea, cei cîţiva slujbaşi de la Primărie şi cam atît. În rest, nimeni nu îşi face vreo firmă sau fermă care să facă angajări. Chioşcurile din sat sînt mici afaceri de familie, în sensul că sînt gîndite în aşa fel încît familia să nu simtă dacă dau faliment. Iar cu oamenii la cules, ţăranul se învoieşte verbal şi deseori îi plăteşte în natură. 

Ţăranul nu bagă mîna în buzunar ca să angajeze sau să investească. Atunci poate că vinde? Că doar are livadă, animale, pădure. Nici aşa. Ce produce consumă în casă. Sau face troc. Sau mai dă pe la rude, la schimb cu ceva mărfuri de supermarket. Şi, cu această ocazie, adio la orice impozit pe venit şi la orice complicaţie cu Fiscul. 

Şi totuşi au ceva mărunţiş, că îi văd că au ţigări! Da, îmi răspunde. Jumătate dintre ei sînt pe ajutoare sociale, iar restul pe ajutoare de handicap. Şi mai sînt şi alocaţiile pentru copii. Dar chiar aşa mulţi oameni bolnavi sînt pe-aici? Ei na, nu toţi, mulţi şi-au aranjat handicapul, unul din acela permanent, şpaga amortizîndu-se în aproximativ doi ani. 

Nu trebuie să fii Moise Guran ca, după ce afli toate acestea, să îţi dai seama că la ţară banul curge într-o singură direcţie. De la stat la ţăran. Taxe şi impozite? Cît mai rare, cît mai puţine. Ce face „cash in“ ţăranul, acolo rămîne, ca într-o gaură neagră. Nu mai iese în veci. Mult, puţin, oricît e binevenit pentru că e în plus; baza pentru existenţa de zi cu zi oricum e asigurată în curte, în rest totul e başca. Dacă se îmbolnăvesc, merg pe asigurările sociale acordate automat de stat. Şcoala e bună şi ea, cît e gratuită, iar dacă începe să coste se mai gîndesc. Băncile? Nici să nu audă de ele (şi nici ele de ţărani, ca să fim corecţi şi echidistanţi), sînt nişte jecmănitoare care iau dobîndă. 

Asta nu înseamnă că ţăranul e leneş. Sau, mai exact, că sistemul de detectare şi folosire a beneficiilor de stat îl predispune la lenevire. Ţăranul nu are de ce să mimeze munca, precum unii bugetari, pentru el munca nu e legată de stat şi nici nu trebuie făcută vreodată pentru stat. Fiecare munceşte după puterile sale, dar cu o singură condiţie: ce produce să nu iasă din curte. Dacă munceşte în străinătate şi are bani, nu îşi deschide o afacere, ci îşi construieşte o casă, în bătătura lui.

Dacă aş fi guvernant, aş fi probabil îngrijorat de o asemenea atitudine. Orăşeanul e domesticit, e înregimentat, ia salariul, îşi plăteşte taxele, dările şi ratele, face ca banul să circule, dar ce faci cu ţăranul rebel? Cum integrezi economic această zonă îndărătnică şi imensă care e lumea satului? Dar pe de altă parte, conştient totuşi fiind de pericolul căderii într-un poporanism ieftin, sînt tentat să merg şi pe mîna ţăranului. Poate că ştie el ceva despre stat care mie îmi scapă. În definitiv, am uitat să spun, discuţia de la malul rîului pe care am povestit-o aici a avut loc într-un sat pe care nici comunismul nu l-a naţionalizat, nici revoluţia nu l-a privatizat. Adică un loc în care, mi s-a povestit, comuniştii s-au oprit cu cooperativizarea pentru că „ieşise lumea cu furcile la ei“. Poate că sistemul dezvoltat la sat nu e pentru un stat anume, comunist sau capitalist, ci pentru statul în principiu. Şi poate că e bun un aşa sistem la casa omului, mai ales la vremuri grele precum cele comuniste, sau la vremurile la fel de grele de azi, cînd statul pare complet preluat de o clasă coruptă de

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi

Foto: L. Muntean

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Marcel Ciolacu, alături de Sorin Grindeanu și Daniel Băluță FOTO Mediafax
Luptă între Grindeanu și Băluță pentru șefia PSD. Cine e al treilea favorit. Azi se votează urmașul lui Ciolacu - surse
Consiliul Politic Naţional al PSD se reuneşte marţi, şedinţa având pe ordinea de zi demisia lui Marcel Ciolacu de la şefia partidului şi decizia privind intrarea la guvernare sau trecerea în opoziţie.
test png
Puțini șoferi reușesc să rezolve acest test! În ce ordine vor trece mașinile
Înainte de a ne urca la volan este crucial să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație. Acestea nu numai că vor asigura un bun mers al traficului, dar ne vor menține în siguranță atât pe noi, cât și pe celelalte persoane din jurul nostru.
George Simion FOTO Reuters
„Data viitoare ar putea fi cineva ca Simion”. Analiză BBC: De ce a pierdut naționalistul cursa pentru Cotroceni
Jurnaliștii BBC au realizat un reportaj care arată greșelile făcute de George Simion și de ce românii au ales „calea europeană”. Prestigioasa publicație vorbește și despre provocările uriașe care îl așteaptă pe președintele ales, Nicușor Dan.
image png
Un tânăr i-a cerut lui Piedone să facă o poză cu el. Replica neașteptată a șefului ANPC
Cristian Popescu Piedone, actualul președinte al ANPC și fostul edil al Sectorului 5, continuă să atragă atenția opiniei publice nu doar prin controalele sale spectaculoase și adesea virale, ci și prin felul său autentic, direct și adesea amuzant de a interacționa cu cetățenii.
image png
Ce concluzie a tras un român după 15 ani în Africa de Sud: „România e sigură”
Viața în Africa de Sud poate părea fascinantă privită din avion sau din resorturile luxoase ale orașelor mari, însă realitatea de zi cu zi a locuitorilor – mai ales a străinilor – e marcată de riscuri, adaptare și un grad înalt de vigilență.
aloe vera 2631853 1280 jpg
Cu ce trebuie să uzi aloe vera din ghiveci, pentru a avea mereu frunze proaspete? Secretul știut doar de grădinarii de top
Aloe vera este una dintre cele mai îndrăgite plante de apartament – nu doar pentru aspectul său decorativ, ci și pentru proprietățile terapeutice ale frunzelor sale.
image png
Cea mai la modă coafură pentru vara anului 2025. Cum poți arăta bine fără să pierzi timp inutil în fața oglinzii?
Într-un sezon în care temperaturile ridicate și ritmul alert al vieții cotidiene impun soluții simple, dar rafinate, vara anului 2025 aduce în prim-plan o coafură care reușește să îmbine perfect estetica minimalistă cu funcționalitatea: cocul neted și elegant.
zodii, fericire, foto shutterstock jpg
Astrele au ales! Singura zodie pentru care norocul va curge în valuri până la finalul lunii iunie. Acest nativ o să întoarcă banii cu lopata, iar Universul o să-l împingă spre succes
Într-o conjuncție astrală rară, în care alinierea planetelor și influențele cosmic se împletesc într-un dans al destinului, se arată că numai un nativ se va bucura de o perioadă de belșug și prosperitate fără precedent.
image png
Ce flori să nu oferi niciodată de ziua de naștere a unei persoane? Îi aduc ghinion în dragoste și la bani
În multe culturi, florile nu sunt doar frumoase, ci și încărcate simbolic — unele pot transmite mesaje negative sau atrage ghinion dacă sunt oferite într-un context greșit, cum ar fi ziua de naștere. Mai jos sunt florile pe care să nu le oferi niciodată de ziua cuiva, pentru că sunt asociate cu ghin