Îmbrățișează-mă – despre tristețea tăcerii –

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Trăim azi într-un mediu care ne permite suficientă protecție pentru a ne apleca asupra problemelor sociale și psihologice. Fantasma fericirii veșnice promisă în mesajele unei psihologii pozitive, deși adevărata psihologie – dacă o vom studia atent vom găsi definiții, metode, instrumente de diagnosticare și tot felul de termeni rigizi care solicită un efort și de pronunție, dar și de înțelegere a frazei de tipul „Oare ce a vrut să zică autorul aici?” – este departe de ceea ce se promovează ca pozitivitate azi la nivel cultural. Psihologia generală este o știință fără sare și piper care nu promite fericire, nici pe departe; în schimb, dacă te apleci asupra ei oferă descifrarea proceselor cognitive (gîndirea, memoria, voința etc.), afective (sentimentele) și emoționale. Oferă claritate și o mai bună cunoaștere și înțelegere a omului, cu limitări, desigur, pe care fiecare știință le are.

Durerea emoțională face parte din viața noastră de zi cu zi, tristețea de a fi și de a trăi dezamăgirile, trădările, pierderile, greșelile, eșecurile, furiile sînt sentimente normale pe care le avem cu toții. Atunci cînd nu o facem înseamnă că le reprimăm și asta din cauza mesajului că nu ni se permite a fi trăite. De mici primim mesajul că este urît/nepoliticos/supărător din partea noastră să fim furioși, să plîngem sau să fim triști. Dacă la locul de joacă un copil este respins și simte tristețe (firesc, de altfel), i se invalidează trăirea și i se spune să nu mai fie trist. La vîrstă adultă procedăm la fel, nu știm cum să consolăm pe cineva trist, pe cineva care plînge, mulți oameni spun că se simt paralizați atunci cînd cineva plînge în fața lor și nu știu cum să reacționeze, unii devin hiperprotectori și intruzivi cu sfaturile, alții se eschivează și se retrag. Cert este că nu știm să avem reacțiile potrivite atunci cînd cineva este trist sau cînd noi înșine sîntem triști. 

La nivel social, revistele promit pașii spre fericire – numărul acestora diferă de la specialist la specialist – și cîți avem de parcurs pînă la fi fericiți. Ni se promite că un anumit pachet de servicii psihologice ne va aduce liniștea mult căutată, ne va schimba viața, ne va aduce copilul interior pierdut în sinele nostru. Devine un adevărat maraton să nu fim triști. Cineva mă întreba de curînd cum să nu mai simtă anxietatea și tristețea, deși face terapie și multe lucruri în direcția unui reglaj interior. Căutarea dispariției simptomelor tristeții și anxietății este de înțeles, dar fără aplicabilitate în realitate. Toate lucrurile pe care le facem în direcția ameliorării simptomelor ar trebuie reașezate într-o perspectivă cognitivă mai sănătoasă și mai aproape de realitate. Nici psihoterapia și nici alte lucruri pe care le facem nu vor face să dispară simptomele, dar le vom ameliora prin identificarea acestora și a cauzei lor, vom învăța noi căi neurale pentru a le diminua intensitatea și chiar a le identifica de la primele semne, astfel încît intensitatea și durata lor să fie mai reduse, vom învăța noi instrumente și mecanisme, dar nu vom ajunge în situația ca acestea să nu mai existe.

Cînd va veni momentul acela extatic, atît de promis? O gîndire imatură devenită magică va tinde să creadă că tristețea poate fi eradicată, că viața va fi înțepenită așa cum o fantasmăm, fără întristare. Freud spunea că în fiecare relație de iubire sînt sentimente ambivalente, și de ură, și de iubire față de persoana cu care sîntem în relație și că acestea apar în situația cînd conștientizăm că tiparul ideal al persoanei de lîngă noi nu se suprapune pe construcția reală a persoanei. Aici intervine doliul, cu sens de tristețe sau dezamăgire, că cel ideal nu există cu adevărat, e doar un construct al așteptărilor noastre, e un om real cu lumini și umbre, iar pentru sănătatea noastră emoțională ar fi bine să vedem persoana reală și să descoperim dacă o putem place cu adevărat, așa reală cum este, nu fantasma ideală proiectată de noi.

Starea de tristețe apare din varii motive, de la factori genetici la factori de mediu sau factori determinați de relațiile înconjurătoare. Poate fi trecătoare sau poate fi de durată. Avem nevoie de supape pentru a ne distrage atenția, dar și pentru a descărca sentimentele și emoțiile, iar acestea pot fi la îndemînă, cum ar fi dialogul cu un prieten sau psihoterapia, mișcarea în toate formele ei, plînsul, țipatul sau lovirea unei perne sau a unui sac de box, desenatul, muzica, consumul de cultură și de lectură. Într-o stare de furie intens simțită, dar reprimată, putem asculta operă, rock sau putem face un sport solicitant. Toate acestea sînt mecanisme de coping la îndemîna noastră, doar trebuie să reușim să le punem în practică, iar asta înseamnă disciplină și analiză a propriilor stări. Altfel, le vom reprima și ne vom pune masca cu mesajul „Sînt bine, nu am nimic, fac față”, iar la nivel biochimic vom avea o reacție de hiperimunitate (creștere a imunității), care, după o perioadă de timp, va avea ca rezultat o dezorganizare a celulelor NK (celulele bune, numite natural killer), care vor începe să atace într-un mod  dezordonat toate celulele, ucigînd și celule bune, nu doar pe cele rele, un rezultat al acestei dezorganizări putînd fi o boală autoimună. Robert M. Sapolsky, un neurocercetător și profesor de biologie și neurologie la Stanford University, care scrie tare simpatic despre știință, spune că predictibilitatea și sentimentul controlului mențin nivelul stresoreacției (reacția la un factor de stres), iar absența acestora îl crește.   

Tot Sapolsky vorbește de neajutorarea dobîndită care se manifestă printr-o stare de deznădejde, lipsa motivației, sentimentul de a ne simți copleșiți, încît nici nu se mai încearcă o reacție adaptativă sănătoasă, se recurge la diferite dependențe ca formă de anesteziere și abandon, asociindu-se cu sentimentul incapacității de a ne descurca. Dacă trăim sub stres continuu și lucrurile nu sînt în controlul nostru și nici nu avem predictibilitate asupra lor, nu vom mai reuși să asigurăm supapele necesare descărcării tensiunii interne și frustrării, avînd senzația că viața devine tot mai grea și că sîntem complet neajutorați în fața ei. Expunerea pe termen lung la factorii de stres, acolo unde există și predispoziție genetică, va duce la o stare de neajutorare dobîndită și la instalarea depresiei.   

Starea de tristețe care durează cîteva zile și care survine în urma unor situații de viață normale, cum ar fi un conflict cu cineva, un proiect care eșuează, un examen pe care nu-l luăm, o situație tensionată pe care nu o gestionăm, e firească. Devine îngrijorătoare cînd se transformă într-o stare de lungă durată de tristețe profundă, i se asociază sentimentul de neajutorare și cel de vină, care duce la ruminații ale gîndurilor, încît nu putem depăși momentul și nici nu mai vedem rațional situația, și la care se mai pot adăuga, colac peste pupăză, comportamente obsesiv-compulsive, adică repetitive, de reasigurare ca efect al stării de frică intensă simțită în adîncul ființei. Vorbim deja despre depresie, care este o stare de profundă disperare cu consecințe majore în viața bolnavului, dar și a familiei acestuia. Calea plăcerii, care este formată din neurotransmițătorii responsabili cu plăcerea, este profund alterată, astfel încît persoana afectată de depresie nu mai găsește resurse fizice și psihice pentru a se da jos din pat. Depresia severă este o boală gravă, la fel cum este și cancerul. Depresia nu este un moft și nu trece dacă vom folosi cuvinte de încurajare sau vom căuta cauza acesteia de tipul „dar ce-mi lipsește, am de toate, o viață așezată și cu toate acestea eu mă simt copleșit”. Este un dereglaj chimic major care necesită tratament psihiatric și în unele cazuri internarea persoanei în cauză pentru a-i fi administrat tratamentul sub supravegherea directă a medicului psihiatru.

Depresia nu înseamnă că nu sîntem suficient de puternici să facem față situațiilor de viață, înseamnă un dereglaj al chimiei creierului, la fel ca și anxietatea crescută, care necesită reglaj la nivelul acesteia în primul rînd, iar apoi să fie asociată cu psihoterapia care va ajuta prin identificarea cauzalității și a factorilor care i-au determinat apariția. Acesta este un proces îndelungat, fără rezultate spectaculoase, cum ar fi dispariția ei completă, dar înseamnă creșterea resurselor interne și organizarea tabloului intern pentru a avea uneltele necesare spre a ne gestiona. 

Sînt zile cînd sîntem triști, sînt zile cînd trăim suferință emoțională, sînt zile cînd sîntem nerezonabili, cînd ne pierdem sensul și simțim angoasa existențială cum capătă glas, și aceste zile sînt firești. Avem nevoie de reorientarea spre sens, iar necesitatea unui sens mai profund decît propria persoană poate fi un bun mecanism pentru unii dintre noi, pentru alții poate deveni fix situația care să declanșeze o boală cum este depresia, dacă capătă sensul de „a fugi de noi”. Este important să cunoaștem măsura proprie, iar asta doar prin analiză și introspecție se poate realiza. Avem nevoie, în funcție de structura individuală a fiecăruia, de a activa resurse din jurul nostru, cum ar fi să vorbim despre ce simțim, să facem mișcare pentru a ne regla biochimic, să stăm în tăcere și să ne alocăm un timp solitar, să fim îmbrățișați. Așa că, atunci cînd sîntem tăcuți și cufundați în noi, doar îmbrățișați-ne.

Cătălina Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut, este autoarea volumului În interior. Momente de întîlnire cu tine însuți și coautoare a volumului colectiv Sîntem sănătoși la minte? Despre sănătatea psihică în România, ambele apărute la Editura Humanitas, în 2022.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

proteste serbia  foto kreni promeni via x jpg jpeg
Anchetă a serviciilor ruse în Serbia. FSB investighează utilizarea unei arme sonice împotriva protestatarilor
Experți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au ajuns în Serbia pentru a investiga utilizarea unei arme sonice împotriva manifestanților de la Belgrad, a anunțat sâmbătă președintele sârb, care a respins acuzațiile drept „minciuni” și a cerut o anchetă amănunțită.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
Furtună la Casa Albă: Trump se declară furios pe Putin și amenință cu sancțiuni petroliere „infernale”, dacă nu oprește războiul din Ucraina
Președintele american Donald Trump și-a schimbat brusc tonul față de Rusia și l-a criticat dur pe Putin. El amenință că va impune taxe suplimentare asupra petrolului rusesc, dacă Moscova continuă să blocheze încheierea războiului cu Ucraina.
manuela harabor vlad 2 jpeg
„Cel mai bun prieten al meu”. De ce a divorțat, de fapt, Manuela Hărăbor de soţul miliardar, Soli Shaltiel
Manuela Hărăbor, cunoscută mai ales pentru rolul Simina, pe care l-a interpretat în filmul „Pădureanca” (1987), a divorțat în urmă cu 13 ani de Soli Shaltiel, un om de afaceri foarte bogat, de origine israeliană, cu care a fost căsătorită timp de 17 ani. Anul trecut, invitată în podcast-ul „Avangard
Donald Trump Groenlanda, foto X jpg
Va accepta Europa preluarea în forţă a Groenlandei, de către Trump, fără reacţii semnificative?
Ultima declaraţie a lui Trump, referitoare la Groenlanda, ne arată că nu există vreo deosebire între el şi Putin
Exercitiile Zapad-2021 FOTO EPA-EFE
Țările baltice se tem că o încetare a focului în Ucraina ar spori riscurile pentru securitatea lor
Țările baltice sunt îngrijorate că o posibilă încetare a focului în Ucraina ar putea amplifica considerabil amenințările de securitate la adresa lor, deoarece ar oferi Moscovei timp să își refacă stocurile de arme și să realoce trupele, scrie Financial Times.
nave americane
Document exploziv al Pentagonului: America se teme de China, iar Rusia e lăsată pe mâinile Europei
Un document secret al Pentagonului, trimis de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, stabilește noile priorități ale armatei americane, conform căruia China este considerată principala amenințare.
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Jaf de un milion de euro. Doi bărbați din Suceava au fost reținuți după ce au încercat să fugă din țară cu banii
Doi bărbați din Rădăuți au fost reținuți după ce ar fi furat peste un milion de euro dintr-o locuință din Milișăuți. Deși au încercat să își ascundă urmele, polițiștii i-au prins când încercau să fugă din țară.
horoscop 4 august jpg
Horoscop 31 martie. Racii trebuie să fie deschiși la oportunități și schimbări, Fecioarele au de luat o decizie importantă
Fiecare zi vine cu noi oportunități și provocări, iar astrele ne pot ghida pentru a lua cele mai bune decizii.
Tocanita de vita cu cartofi  Sursa foto shutterstock 2033198222 jpg
Mâncarea gătită vă poate feri de îngrășare. Medic: putem controla cantitatea de grăsime, zahăr, calorii și e mai bogată în apă
Gătitul în casă vă poate feri de îngrășare doar din simplul motiv că știm ce punem în cratiță și putem controla cantitatea de grăsime, zahăr și calorii, susține nutriționistul Mihaela Bilic.