Îmbrățișează-mă – despre tristețea tăcerii –

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Trăim azi într-un mediu care ne permite suficientă protecție pentru a ne apleca asupra problemelor sociale și psihologice. Fantasma fericirii veșnice promisă în mesajele unei psihologii pozitive, deși adevărata psihologie – dacă o vom studia atent vom găsi definiții, metode, instrumente de diagnosticare și tot felul de termeni rigizi care solicită un efort și de pronunție, dar și de înțelegere a frazei de tipul „Oare ce a vrut să zică autorul aici?” – este departe de ceea ce se promovează ca pozitivitate azi la nivel cultural. Psihologia generală este o știință fără sare și piper care nu promite fericire, nici pe departe; în schimb, dacă te apleci asupra ei oferă descifrarea proceselor cognitive (gîndirea, memoria, voința etc.), afective (sentimentele) și emoționale. Oferă claritate și o mai bună cunoaștere și înțelegere a omului, cu limitări, desigur, pe care fiecare știință le are.

Durerea emoțională face parte din viața noastră de zi cu zi, tristețea de a fi și de a trăi dezamăgirile, trădările, pierderile, greșelile, eșecurile, furiile sînt sentimente normale pe care le avem cu toții. Atunci cînd nu o facem înseamnă că le reprimăm și asta din cauza mesajului că nu ni se permite a fi trăite. De mici primim mesajul că este urît/nepoliticos/supărător din partea noastră să fim furioși, să plîngem sau să fim triști. Dacă la locul de joacă un copil este respins și simte tristețe (firesc, de altfel), i se invalidează trăirea și i se spune să nu mai fie trist. La vîrstă adultă procedăm la fel, nu știm cum să consolăm pe cineva trist, pe cineva care plînge, mulți oameni spun că se simt paralizați atunci cînd cineva plînge în fața lor și nu știu cum să reacționeze, unii devin hiperprotectori și intruzivi cu sfaturile, alții se eschivează și se retrag. Cert este că nu știm să avem reacțiile potrivite atunci cînd cineva este trist sau cînd noi înșine sîntem triști. 

La nivel social, revistele promit pașii spre fericire – numărul acestora diferă de la specialist la specialist – și cîți avem de parcurs pînă la fi fericiți. Ni se promite că un anumit pachet de servicii psihologice ne va aduce liniștea mult căutată, ne va schimba viața, ne va aduce copilul interior pierdut în sinele nostru. Devine un adevărat maraton să nu fim triști. Cineva mă întreba de curînd cum să nu mai simtă anxietatea și tristețea, deși face terapie și multe lucruri în direcția unui reglaj interior. Căutarea dispariției simptomelor tristeții și anxietății este de înțeles, dar fără aplicabilitate în realitate. Toate lucrurile pe care le facem în direcția ameliorării simptomelor ar trebuie reașezate într-o perspectivă cognitivă mai sănătoasă și mai aproape de realitate. Nici psihoterapia și nici alte lucruri pe care le facem nu vor face să dispară simptomele, dar le vom ameliora prin identificarea acestora și a cauzei lor, vom învăța noi căi neurale pentru a le diminua intensitatea și chiar a le identifica de la primele semne, astfel încît intensitatea și durata lor să fie mai reduse, vom învăța noi instrumente și mecanisme, dar nu vom ajunge în situația ca acestea să nu mai existe.

Cînd va veni momentul acela extatic, atît de promis? O gîndire imatură devenită magică va tinde să creadă că tristețea poate fi eradicată, că viața va fi înțepenită așa cum o fantasmăm, fără întristare. Freud spunea că în fiecare relație de iubire sînt sentimente ambivalente, și de ură, și de iubire față de persoana cu care sîntem în relație și că acestea apar în situația cînd conștientizăm că tiparul ideal al persoanei de lîngă noi nu se suprapune pe construcția reală a persoanei. Aici intervine doliul, cu sens de tristețe sau dezamăgire, că cel ideal nu există cu adevărat, e doar un construct al așteptărilor noastre, e un om real cu lumini și umbre, iar pentru sănătatea noastră emoțională ar fi bine să vedem persoana reală și să descoperim dacă o putem place cu adevărat, așa reală cum este, nu fantasma ideală proiectată de noi.

Starea de tristețe apare din varii motive, de la factori genetici la factori de mediu sau factori determinați de relațiile înconjurătoare. Poate fi trecătoare sau poate fi de durată. Avem nevoie de supape pentru a ne distrage atenția, dar și pentru a descărca sentimentele și emoțiile, iar acestea pot fi la îndemînă, cum ar fi dialogul cu un prieten sau psihoterapia, mișcarea în toate formele ei, plînsul, țipatul sau lovirea unei perne sau a unui sac de box, desenatul, muzica, consumul de cultură și de lectură. Într-o stare de furie intens simțită, dar reprimată, putem asculta operă, rock sau putem face un sport solicitant. Toate acestea sînt mecanisme de coping la îndemîna noastră, doar trebuie să reușim să le punem în practică, iar asta înseamnă disciplină și analiză a propriilor stări. Altfel, le vom reprima și ne vom pune masca cu mesajul „Sînt bine, nu am nimic, fac față”, iar la nivel biochimic vom avea o reacție de hiperimunitate (creștere a imunității), care, după o perioadă de timp, va avea ca rezultat o dezorganizare a celulelor NK (celulele bune, numite natural killer), care vor începe să atace într-un mod  dezordonat toate celulele, ucigînd și celule bune, nu doar pe cele rele, un rezultat al acestei dezorganizări putînd fi o boală autoimună. Robert M. Sapolsky, un neurocercetător și profesor de biologie și neurologie la Stanford University, care scrie tare simpatic despre știință, spune că predictibilitatea și sentimentul controlului mențin nivelul stresoreacției (reacția la un factor de stres), iar absența acestora îl crește.   

Tot Sapolsky vorbește de neajutorarea dobîndită care se manifestă printr-o stare de deznădejde, lipsa motivației, sentimentul de a ne simți copleșiți, încît nici nu se mai încearcă o reacție adaptativă sănătoasă, se recurge la diferite dependențe ca formă de anesteziere și abandon, asociindu-se cu sentimentul incapacității de a ne descurca. Dacă trăim sub stres continuu și lucrurile nu sînt în controlul nostru și nici nu avem predictibilitate asupra lor, nu vom mai reuși să asigurăm supapele necesare descărcării tensiunii interne și frustrării, avînd senzația că viața devine tot mai grea și că sîntem complet neajutorați în fața ei. Expunerea pe termen lung la factorii de stres, acolo unde există și predispoziție genetică, va duce la o stare de neajutorare dobîndită și la instalarea depresiei.   

Starea de tristețe care durează cîteva zile și care survine în urma unor situații de viață normale, cum ar fi un conflict cu cineva, un proiect care eșuează, un examen pe care nu-l luăm, o situație tensionată pe care nu o gestionăm, e firească. Devine îngrijorătoare cînd se transformă într-o stare de lungă durată de tristețe profundă, i se asociază sentimentul de neajutorare și cel de vină, care duce la ruminații ale gîndurilor, încît nu putem depăși momentul și nici nu mai vedem rațional situația, și la care se mai pot adăuga, colac peste pupăză, comportamente obsesiv-compulsive, adică repetitive, de reasigurare ca efect al stării de frică intensă simțită în adîncul ființei. Vorbim deja despre depresie, care este o stare de profundă disperare cu consecințe majore în viața bolnavului, dar și a familiei acestuia. Calea plăcerii, care este formată din neurotransmițătorii responsabili cu plăcerea, este profund alterată, astfel încît persoana afectată de depresie nu mai găsește resurse fizice și psihice pentru a se da jos din pat. Depresia severă este o boală gravă, la fel cum este și cancerul. Depresia nu este un moft și nu trece dacă vom folosi cuvinte de încurajare sau vom căuta cauza acesteia de tipul „dar ce-mi lipsește, am de toate, o viață așezată și cu toate acestea eu mă simt copleșit”. Este un dereglaj chimic major care necesită tratament psihiatric și în unele cazuri internarea persoanei în cauză pentru a-i fi administrat tratamentul sub supravegherea directă a medicului psihiatru.

Depresia nu înseamnă că nu sîntem suficient de puternici să facem față situațiilor de viață, înseamnă un dereglaj al chimiei creierului, la fel ca și anxietatea crescută, care necesită reglaj la nivelul acesteia în primul rînd, iar apoi să fie asociată cu psihoterapia care va ajuta prin identificarea cauzalității și a factorilor care i-au determinat apariția. Acesta este un proces îndelungat, fără rezultate spectaculoase, cum ar fi dispariția ei completă, dar înseamnă creșterea resurselor interne și organizarea tabloului intern pentru a avea uneltele necesare spre a ne gestiona. 

Sînt zile cînd sîntem triști, sînt zile cînd trăim suferință emoțională, sînt zile cînd sîntem nerezonabili, cînd ne pierdem sensul și simțim angoasa existențială cum capătă glas, și aceste zile sînt firești. Avem nevoie de reorientarea spre sens, iar necesitatea unui sens mai profund decît propria persoană poate fi un bun mecanism pentru unii dintre noi, pentru alții poate deveni fix situația care să declanșeze o boală cum este depresia, dacă capătă sensul de „a fugi de noi”. Este important să cunoaștem măsura proprie, iar asta doar prin analiză și introspecție se poate realiza. Avem nevoie, în funcție de structura individuală a fiecăruia, de a activa resurse din jurul nostru, cum ar fi să vorbim despre ce simțim, să facem mișcare pentru a ne regla biochimic, să stăm în tăcere și să ne alocăm un timp solitar, să fim îmbrățișați. Așa că, atunci cînd sîntem tăcuți și cufundați în noi, doar îmbrățișați-ne.

Cătălina Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut, este autoarea volumului În interior. Momente de întîlnire cu tine însuți și coautoare a volumului colectiv Sîntem sănătoși la minte? Despre sănătatea psihică în România, ambele apărute la Editura Humanitas, în 2022.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.