Două voci de cartier

Publicat în Dilema Veche nr. 343 din 9 - 15 septembrie 2010
Două voci de cartier jpeg

Hălăduind prin Giuleşti Sîrbi, primul care ne iese în cale este domnul de la magazinul local: „Am ales să stau la casă de bunăvoie. Aici nu eşti la comun cu toţi. Eşti în curte la tine. La casă nu e un lux. E o muncă în plus. Ai responsabilităţi mult mai mari. Dar este alt grad de mulţumire sufletească“. 

Magazinul lui este… corect. Domnul stă pe scările de piatră din faţă, în timp ce înăuntru vinde nepoata lui (care pare de liceu). E politicos, dar obosit: „De la o vîrstă încolo, te îmbolnăveşti. Uite că m-am îmbolnăvit muncind 15 ani“. 

Nu a stat mereu la casă, a ales deliberat acest mod de locuire şi a muncit pentru el. Nu conta că înainte, pînă de curînd, cînd, în cele din urmă, s-a asfaltat, era zonă defavorizată: „Era toată strada otova, mergeai cu cizme de cauciuc şi intrai pînă la glezne în noroi. La capătul tramvaiului trebuia să te schimbi de încălţăminte. Plecai cu cizmele de noroi la serviciu. Cînd veneai, iar le luai în picioare, era o adevărată nebunie. 

Apă a fost, dar canalizare nu, de la început. S-a făcut o canalizare pe timpul lui Iliescu, în care s-a furat tot. Abia acum s-a făcut una corespunzătoare, cu fonduri europene. Gazele sînt băgate doar de 6-7 ani. Pînă atunci ne încălzeam cu lemne.“ 

Ce fel de oameni locuiesc aici? După interlocutorul nostru, „oameni ca peste tot, şi buni şi răi. Oameni mai de mîna a doua, cum ar veni… peste nevoiaşi în sus. În general nu au cumpărat, au fost din familii, au moştenit terenuri şi şi-au făcut case“. 

Ce case sînt pe acolo? Au apărut şi rezidenţe (e una încă nedată în folosinţă fiindcă ar fi prins-o cu ceva ilegalităţi...), şi vile, dar sînt şi destule case simple, medii, cu ceva spaţiu. Pentru una din zonă, care acum e părăginită, a cerut respectivul 150.000 de euro. A venit un „cumpărător autentic“ şi i-a oferit 110.000, dar nu a vrut să o dea. Acuma vrea o sută pe ea, dar nu i se oferă decît 60.000. 

Nu departe, o doamnă de vreo 70 de ani ne povesteşte prin gard: „Locuim aici de 52 de ani, din ’58. Socrul meu avea terenurile astea, şi le-a împărţit la patru. De loc sînt din Teleorman. Ne-am aşezat aici că începuse colectivizarea. Ne-am făcut casă, nu erau blocuri pe atunci“. Casa avea fîntînă, în curte: puţ cu pompă, pe care-l mai are şi acum. De încălzit, se încălzeau cu lemne. Au avut, mereu, şi au şi acum, grădină cu varză, porumb şi vie. Au ţinut animale, chiar şi porci… Acum mai sînt doar găini. 

Stăpîna casei, actualmente pensionară, fostă casnică, al cărei soţ lucrase la Competrol, afirmă, cu convingere, că e „mai bine aici decît în Teleorman. Aici eşti la oraş, nu eşti ca la ţară. Sînt magazine multe, mai te duci cu tramvaiul la blocuri“. 

Dar nici ca la oraş nu e cu totul: „Dar eu, dacă sînt născută la ţară, îmi convine să fac şi mişcări. Mie îmi amorţesc genunchii… Mai mă duc prin curte, pe la găini… Nu m-aş muta de aici, nu-mi place nici la bloc“. Aici îşi cunoaşte toţi vecinii: „Acolo e dl Badea, cu dna Lucica, dincolo e vecina Mimi, acolo Marioara a lu’ Vrabie, are pe fi-su dincolo…“ Concluzia interlocutoarei noastre este că a trăit aici „ceva mai bine ca la ţară“. Şi că nu s-ar muta, nicicum, din acest spaţiu… dintre…  

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.