Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 937 din 24 – 30 martie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN FERICIRE, SUFLETUL NEGATIV POATE FI ÎNLOCUIT, ÎN TIMP REAL, DE O ALTERNATIVĂ TEHNICĂ

 Ultracrepidarieni se numesc persoanele care dau sfaturi și care își exprimă opiniile legate de subiecte despre care nu știu nimic. Din fericire, aceste persoane sînt tot mai puține. (M. C.)

 Gogol, rus sau ucrainean? – într-un articol din Le Point, despre disputa de acum cîțiva ani, dintre Vladimir Putin și Viktor Iușcenko, privind naționalitatea scriitorului, pe lîngă concluzia profesorului Michel Niqueux – „Gogol, care credea în valoarea pacificatoare a artei, s-ar întoarce azi în mormînt” –, și concluzia lui Gogol însuși, într-o scrisoare din 1884 – „Nici eu nu știu cui aparține sufletul meu: Rusiei sau Malorusiei, însă știu cu siguranță că nu voi prefera niciodată un rus unui malorus, dar nici un malorus unui rus”. (S. G.)

 Potrivit unui studiu al BBC, o nouă problemă de cuplu face ravagii în lumea anglo-saxonă: infidelitatea financiară. Un sondaj din ianuarie 2022 arată că un cuplu din trei se confruntă cu acest tip de infidelitate, cu tendință de creștere. 76% din cuplurile afectate declară că această experiență are un impact negativ asupra relației, iar 10% din ele ajung chiar la divorț. Un indiciu al infidelității financiare, explică redactorul, poate fi apariția în casă a unui număr tot mai mare de pachete și pachețele poștale, semn că partenerul dvs. face achiziții online fără să vă spună. Ne putem imagina o situație tot mai frecventă din viitor, cînd cel care își surprinde partenerul în pat cu altcineva răsuflă ușurat și exclamă: „Of, m-am temut că iar faci cumpărături online fără mine!”. (M. P.)

 Compania farmaceutică americană AbbVie a anunțat că suspendă, din cauza invaziei ruse în Ucraina, toate furnizările de Botox și de alte substanțe injectabile în Federația Rusă. Acestea erau cele mai căutate produse în chirurgia estetică din Rusia. Botox-ul poate fi înlocuit de unele produse rusești, dar alte substanțe injectabile nu au alternativă pe piața locală. Și uite așa, putem zice că se schimbă fața Rusiei. (A. M. S.)

 Un student de 19 ani din Florida, angajat part-time al unei afaceri numite UberJet care ajută pasagerii să găsească locuri ieftine în avioane la orice oră, a dezvoltat pasiunea și dexteritatea de a urmări traseele avioanelor private ale unor pasageri pe numele lor Bill Gates, Jeff Bezos și Elon Musk. Mai ales pe ultimul, studentul îl admiră și îl urmărește asiduu. Folosind exclusiv date publice, tînărul își făcuse obiceiul de a anunța în timp real unde se deplasează fondatorul megaafacerilor Tesla și SpaceX. Nu mică i-a fost surpriza cînd, într-o zi, s-a trezit cu un mesaj de la Elon Musk. Miliardarul i-a oferit 5.000 de dolari ca să șteargă postările și să înceteze să mai facă aceste anunțuri care „le permit nebunilor să dea de urma mea”. După ce s-a asigurat că, din punct de vedere legal, nu poate păți nimic, căci datele publice pe care le folosește indică unde zboară anumite avioane, nu și pasagerii care călătoresc cu ele, studentul și-a încercat norocul: a cerut 50.000 de dolari, spunînd că i-ar fi de folos pentru continuarea studiilor, dar și pentru achiziționarea unei mașini, „poate chiar un Model 3”. Musk a refuzat contraoferta, spunînd că s-a gîndit mai bine și că nu e corect să dea bani ca să se șteargă niște postări. Totuși, studentul a făcut publică corespondența cu Elon Musk, adăugînd că vrea să reînceapă discuțiile cu acesta întrucît speră, totuși, la ceva bănuți... (S. V.)

 Mare parte din hîrtia de tipar folosită în industria editorială și de presă din România provine din Rusia. Odată cu războiul din Ucraina, rutele de transport al hîrtiei au fost blocate. Dacă nu se va găsi curînd o alternativă la importurile de hîrtie din Rusia, stocurile se vor epuiza și criza se va adînci. Un stat autocratic, în care cenzura e o practică obișnuită, lovește astfel și acolo unde există libertatea presei. (M. M.)

 Un discurs televizat al lui Vladimir Putin de pe un stadion a fost întrerupt la un moment dat și înlocuit cu cîntece patriotice. S-a spus ulterior că ar fi fost vorba de o defecțiune tehnică. Mi se pare că am mai trăit așa ceva: „Alo, alo, tovarăși, așezați-vă liniștiți la locurili voastre!”. (A. M.)

PROPRIETARII SISTEMULUI AU CERUT NOSTALGIE PE GUSTATE

 Citind o știre cum că Elon Musk și-ar fi vîndut cele șapte case din California și că în prezent ar sta cu chirie, m-am întrebat dacă o fi fost nevoie să plătească chiria pe două luni în avans și dacă proprietarii i-au cerut și o garanție. (S. G.)

 Proprietățile din Rusia ale oligarhilor ucraineni care îl susțin pe președintele Vladimir Zelenski trebuie confiscate, a solicitat deputatul Dumei de Stat din regiunea Crimeea, Mihail Șeremet. Potrivit acestuia, banii scoși din vînzarea acestor proprietăți ar trebui alocați pentru reconstrucția infrastructurii Republicilor Populare Lugansk și Donețk. „Oligarhii ucraineni care se opun țării noastre, care finanțează grupuri naționaliste și susțin regimul criminal al lui Zelenski, nu ar trebui să aibă proprietăți în Federația Rusă”, a spus Șeremet. De asemenea, parlamentarul consideră că același lucru ar trebui făcut și cu proprietățile din Ucraina ale acestora, iar toate fondurile ar trebui direcționate către finanțarea sistemului economic al Ucrainei, în viitor. Politicianul a subliniat că toate imobilele oligarhilor ucraineni care sînt de acord cu regimul de la Kiev au fost obținute prin metode ilegale și acum e momentul să fie „trași la răspundere pentru ceea ce au făcut”. Cînd hoțul strigă „Hoții!” e treabă serioasă. (A. M. S.)

 Anul acesta se împlinește o jumătate de secol de cînd au fost inventate rotițele la bagaje, o invenție față de care, îmi amintesc cu nostalgie, regretata noastră colegă Magdalena Boiangiu nu-și putea exprima suficient recunoștința. (M. C.)

 Cîteva nume de firme adunate din Cîrcea și din Băilești, județul Dolj: Cooperativa Agricolă Sprijinul Fermierului, Tectonik Flux SRL, La Izvoare SRL, Distribuție Pe Gustate SA, Shaorma Food Activ SRL, Viber & Ciucur SRL, Avi Piscine SRL, Formare În Mediere Mugur Mitroi SRL, Achtung Impex SRL, Embrace SRL, Oltenia Cafe SRL, L’Art Sublime Atelier Boutique SRL, La Mucacinii SRL, Drumul Spre Rai SRL-D, Optimiștii SRL, Funerare Post Mortem SRL, Farmacia De Detergent SRL, Terra Fertila SRL, Perla Băniei SRL, Meșteru Casei Don Costello SRL, Vreau Cafea SRL, Argint Și Cadouri SRL, La Neica Serv SRL, My Name SRL, Steel Ionuț Inox SRL, Cinci Spice Cooperativă Agricolă, Frecvent Com SRL, Mănușa De Box SRL-D, Grai Advice SRL, Parfum De Primăvară SRL, Lalyca Laliku SRL, Evenimente De Poveste Surprinzătoare SRL, Nu Clipi SRL, Taie Bine SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Încurcături
M-am alipit și eu grupului în care povestea, mai un zîmbet, mai o aluzie, devenise un „poate”.
Zizi și neantul jpeg
Moși, daruri, tradiții
Moș Nicolae e primul din seria Moșilor de iarnă de la noi.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
The most beautiful time of the year... pe bune?!
„Băi, trebuie să mergem să luăm ceva provizii, că vin termitele astea și nu mai găsim nimic! Măcar pîine să avem”.
E cool să postești jpeg
8 secunde
Cît de mult ne afectează toate aceste zgîndăreli emoționale și acele false informații care, sub masca unei cunoașteri, ascund doar un munte de rumeguș?
p 20 Muzeul Taranului Roman WC jpg
Caietul de desene al Ioanei Bătrânu
Studiile adunate în album fac prezente, de altfel, teme dominante ale Muzeului configurat de Horia Bernea şi de echipa lui.
Theodor Pallady jpeg
Miracolul mirării
Pe firmamentul filozofiei europene din veacul 20 au strălucit cel puțin trei gînditoare evreice, ardente și tributare unui inerent „feminism” axiologic
974 21 2 jpg
Școala de arhitectură, ca o citadelă...
Se spune despre arhitectură că reușește să surprindă cu cea mai mare acuratețe spiritul unei epoci
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cu alte cuvinte, dacă Grinch există, există cu siguranță și Moș Crăciun.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.