Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 935 din 10 – 16 martie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

FEDERAȚIA OAMENILOR CARE LUCREAZĂ PENTRU A OFERI O DEZBATERE PRETINDE CĂ ASTĂZI NU MAI EXISTĂ, FĂRĂ DOAR ȘI POATE, CEEA CE SE CHEAMĂ VECHITURI

 Fédération Internationale Féline afirmă, pe pagina sa de Internet, că e  „îngrozită” de invadarea Ucrainei de către Rusia. Pisicile din Rusia nu mai au dreptul să participe la nici un concurs de feline organizat sub egida organizației. În plus, anunță Federația, o parte din bugetul său va fi direcționată pentru a sprijini crescătorii de pisici din Ucraina, care suferă din cauza războiului. Sper ca Federația să găsească și mijloacele juridice pentru a pune poprire pe conturile pisicilor oligarhilor ruși. (M. M.)

 Studiul The Global Burden of Disease estimează că, pînă în anul 2050, numărul oamenilor cu demență va depăși 153 de milioane. Nordul Africii și Orientul Mijlociu au cea mai mare rată de îmbolnăvire, în timp ce Japonia și Europa Occidentală prezintă cifrele cele mai mici. Dar o planetă dementă avem și acum. (M. C.)

 O veste încurajatoare din Ucraina încercată de război. În orașul Lviv, aflat sub asediul rușilor, o cafenea rămîne deschisă. E o adevărată instituție: o cafenea în care „lucrează”, pentru a oferi clienților sprijin emoțional, douăzeci de pisici. Mi se pare, de departe, cel mai puternic manifest pentru pace. (M. M.

 La patiseria de la colțul blocului, într-o dezbatere aprinsă despre războiul din Ucraina, o doamnă cumpărătoare nu s-a mai abținut și a răbufnit, etichetîndu-l pe liderul de la Kremlin: „Este un mojic!”. Deși am suspectat-o că nu le prea are cu înjurăturile, i-am apreciat tonul. (S. G.)

 Rosé-ul Cabernet Sauvignon de la Prince Știrbey, ediția din 2019, pretinde pe etichetă că oferă „un buchet fructuos și o structură proaspătă și crocantă, cu final lung în gură”. O exprimare care mă face să mă gîndesc la relația dintre politicieni și poporul nostru. (M. C.)

 Ce mai cumpără lumea? Un bilet de intrare nefolosit la meciul de baschet în care legendarul Michael Jordan a debutat în NBA în 1984 (Chicago Bulls vs. Washington Bullets) a fost vîndut la licitație cu 468.000 de dolari. Casa de licitații Heritage Auction, care a vîndut biletul, a garantat că astăzi nu mai există un alt bilet nefolosit de la acel meci. Cum de sînt atît de siguri, nu se știe. Siguranța negustorului... (S. V.)

 În urma tragediei aviatice din 2 martie – în care au murit opt oameni, după prăbușirea unui avion MiG-21 și a unui elicopter plecat în căutarea acestuia –, hotnews.ro face „cronologia indecentelor aviatice”, mai bine zis o listă a incidentelor aviatice în care au fost implicate avioane MiG-21 de fabricație sovietică. Un lapsus foarte potrivit, ținînd cont că, din 1994 pînă în 2022, s-au prăbușit nu mai puțin de 20 de astfel de aeronave, ucigînd în total 11 piloți. (Cauza prăbușirii a fost, de două ori, „impactul cu o pasăre”.) Acestor rable încă li se mai permite să zboare. Indecent, fără doar și poate. (M. P.)

 Sînt destui cei care avertizau de ani de zile asupra pericolului foarte mare pe care-l reprezenta Putin. Mulți alții însă preferau să fluture un alt mare pericol pentru omenire, mai puțin concret: încălzirea globală. Cred, totuși, că trebuie stabilite nişte priorități clare. Dacă Putin apasă pe un buton, problema cu încălzirea globală se rezolvă instantaneu. Se instalează ceea ce se cheamă iarna nucleară. (A. M.)

 Germania a decis să doneze Ucrainei, aflată în război cu Rusia, 2.700 de străvechi rachete sol-aer „Strela”, fabricate în Rusia sovietică. Sînt arme din stocurile fostei armate est-germane, uitate de ruși pe teritoriul RDG după căderea Zidului Berlinului. Iată cum Germania se descotorosește de vechituri, Ucraina se înnoiește, iar NATO iese cu onoarea reperată. Trei iepuri dintr-un foc – victorie! (M. P.)  

FIECARE POVESTE INCLUDE CEL PUȚIN UN ANUMIT SOI DE PLIMBARE

 Fiecare poveste a celor fugiți din calea războiului e o tragedie. La asta mă gîndesc cînd văd reportaje sau citesc știrile. De exemplu, membrii Circului Colosseum trec printr-o situaţie dramatică. În timp ce familia ucraineană a directorului a reuşit să fugă din calea războiului, animalele circului (cai, ponei, zebre și nu numai) au rămas în urmă, existînd riscul să moară de foame. (A. M. S.)

 Ce mai cumpără lumea? La Christie’s a avut loc o licitație a unor meteoriți căzuți din cer în diverse locuri ale lumii, precum și a obiectelor pe care acești meteoriți le-au stricat în cădere. E incredibil cît de mulți colecționari vor să aibă pietricele care au vechimea egală sau mai mare cu a Pămîntului, au călătorit prin univers și s-au întîlnit, printr-un hazard, cu piatra mai mare care e planeta noastră. Recordul licitației fost atins de cotețul unui cățel al cărui acoperiș a fost spart de o pietricică venită de departe în 2014. Întîlnirea căsuței cățelului cu universul a avut loc în Costa Rica. Prețul plătit pentru cotețul cu acoperișul găurit: 44.100 de dolari. Meteoritul (o pietricică de 170 de grame) s-a vîndut separat cu 21.400 de dolari. Nu știu dacă știți, dar colecționarii de pietre căzute din cer formează o comunitate globală de pasionați care urmăresc atent acest gen de licitații. Cercul colecționarilor de meteoriți include celebrități precum cineastul Steven Spielberg, actorul Nicolas Cage, muzicianul Yo-Yo Ma și, inevitabil, Elon Musk. Poftiți la pietre! (S. V.)

 Printre sancțiunile aplicate Rusiei: unul dintre cei mai mari producători mondiali de băuturi alcoolice, Pernod Ricard, care deține brand-urile Chivas Regal și Jameson, printre altele, a suspendat livrările către Rusia pînă cel puțin pe 9 martie. (A. M. S.)

 Dacă acum cîțiva ani Gérard Depardieu s-a declarat fan al „marii democrații ruse”, recent i-a sunat pe jurnaliștii de la AFP, ținînd să facă o nouă declarație: „Rusia și Ucraina sînt țări înfrățite. Sînt contra acestui fratricid. Vă spun: Opriți războiul și începeți negocierile!”. Probabil că un anumit soi de nebunie se vindecă instantaneu cînd e confruntată cu sancțiuni economice. (S. G.)

 O plimbare la pas prin Gherla pentru a-i vizita numele de firme: Otto Direct SRL, Porumbelul Jucător SRL, Grasias SRL, Clubul Sportiv Tenis Pro Vita SRL, Dental Frasin SRL, Prințișor SRL, Educație Canină SRL, Vitralii Artă Sacră SRL, Kolosale Cic SRL, Mopu Vesel SRL-D, Media Genius SRL, Milieu Des Fenêtres SRL, Trofeul Central SRL, Undisputed SRL, Jurnal Baroc SRL-D, Moda Verde SRL, Antifoc SRL, Dacia Romană SRL, Ștrumfii Zâmbitori SRL, Oltean Vio Funeral SRL, Cămara Mobilă SRL, Sorgintea SRL, Piese Faine SRL, Fereastra Net SRL, Cufărul Cu Bani Viopol SRL, Unchiul Amanet SRL, Visuri Fără Cheie Construct SRL-D, Brazda Neagră SRL, Lumache SRL, Esența Vie Ardeal SRL, Sergiu Cel Nerezonabil SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.