Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 927 din 13 – 19 ianuarie 2022
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNARMAT CU O RĂBDARE DE FIER, UN TÎNĂR DE 27 DE ANI A ESCALADAT PLICTISEALA PENTRU A-L ÎMPIEDICA PE LIDERUL SUPREM SĂ LINIȘTEASCĂ VREMEA

 Un cercetător australian înarmat cu o răbdare de fier a descoperit cel mai dotat miliped de pe planetă – 1.300 de piciorușe –, stabilind astfel un nou record în lumea insectelor, precedentul fiind de numai 750. În acest timp, un cercetător american a descoperit în interiorul unui diamant provenit din Botswana un mineral necunoscut pînă acum, botezat davemaoită, care poate înmagazina elemente radioactive precum uraniu, thoriu și potasiu-40, responsabile pentru căldura magmei din interiorul Pămîntului. Cui ați oferi acest diamant? (M. C.)

 Un tînăr de 27 de ani, cetățean italian, a încercat să pătrundă ilegal în incinta Muzeului Colecțiilor de Artă din București. Tînărul ar fi plecat de la o petrecere care se desfășura într-un local din vecinătate și a fost zărit de un jandarm cînd încerca să se cațere pe clădirea muzeului. Citind știrea, m-am gîndit că nevoia de artă a fost atît de mare încît omul n-a mai putut aștepta dimineața. Adevărul e, însă, întotdeauna mai prozaic: bărbatul băuse mult, voia să se întoarcă la petrecere și a confundat clădirile. (A. M. S.)

 A doua zi de Crăciun, un irlandez abțiguit, care venea din Centrul Vechi, a escaladat gardul Parlamentului, a spart un geam și a reușit să pătrundă în clădire. Luat în primire de forțele de ordine și dus la secția de Poliție, acesta a declarat că a confundat Parlamentul cu un hotel. O ingenuă declarație politică. (S. G.)

 Un model din Brazilia s-a căsătorit cu ea însăși într-o ceremonie oficiată în luna septembrie. Femeia de 33 de ani a spus că s-a săturat să se bazeze pe bărbați și că nici unul nu este suficient de bun pentru ea, așa că nu a avut nici o problemă să meargă singură la altar, îmbrăcată în rochie de mireasă. Totuși, se pare că fericitul mariaj a durat doar 90 de zile, pentru că acum brazilianca vrea să divorțeze de ea însăși, fiindcă s-a îndrăgostit de altcineva. O concluzie pentru psihologi – nici măcar relațiile între noi înșine nu mai sînt ce au fost odată. Intervin plictiseala, rutina, posibil adulterul. (A. P.)

 O femeie a fost arestată miercuri în sudul Spaniei pentru că şi-a răpit copiii pentru a-l împiedica pe fostul ei soţ să-i vaccineze împotriva COVID-19. Ce face pandemia din om! (A. M. S.)

 În Coreea de Nord, unde cei mai mulți oameni obișnuiți fac foamea, liderul suprem s-a îngrășat peste măsură, ajungînd pînă la greutatea venerabilă de 140 de kilograme. De ceva vreme însă, Kim Jong-un a început să slăbească vizibil. Oare o fi trecut la dietă? Oare nu mai e hrană suficientă nici măcar pentru el? Oare o fi atins de vreo boală grea? Tot felul de analiști încearcă să ghicească mersul treburilor politice după kilogramele în plus ori în minus ale dictatorului. Oricum ar fi, cît e în viață, foametea e vie, și ea. (M. M.)

 În vreme ce mulți analiști se așteptau la o agresiune rusească asupra Ucrainei, iată că trupele rusești au intrat în Kazahstan, chipurile ca să liniștească o rebeliune. Nu cred că cineva a prevăzut o asemenea desfășurare a evenimentelor. Pare a fi un caz în care se potrivește vechea și cunoscuta zicală „Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește“. Doar că, în cazul de față, „nimeritul” are conotații tragice. (A. M.)  

 Șalvarlee (citit șalvarli) înseamnă în limba persană „jeanși” – din şalvar (pantalon) și Lee, prima marcă de blugi importată în Iran, cu ani în urmă, pe vremea Șahului. (M. P.)

p24 mplesu img 3451 jpg jpeg

ÎN TOT ACEST TIMP, DEȚINĂTORUL TERIBILEI FUNCȚII LUCRA LA O METAFORĂ EXACTĂ

 Sonda solară Parker, lansată de NASA în spațiu în 2018, a ajuns pînă la corona, atmosfera Soarelui, aflată la aproape 13 milioane de kilometri de centrul Soarelui. E primul obiect creat de mîna omului care s-a apropiat atît de mult de Soare. În tot acest timp, în Australia se lucra la construcția unui monolit indestructibil, din oțel și granit, de mărimea unui autobuz, care anul viitor va deveni cutia neagră a planetei, colectînd informații despre temperaturi la sol și în oceane, niveluri de CO2, specii extincte, consum de energie, numărul populației etc., altfel spus înregistrînd probabila distrugere a planetei din următoarea jumătate de secol în încercarea de a preveni potențiale viitoare civilizații să repete greșelile omenirii. (M. C.)

 Nu știu dacă ați băgat de seamă, dar de la o vreme cuvîntul „halucinant” e la mare căutare prin presa românească. Într-o singură dimineață, trecînd prin presa noastră, am aflat că următoarele lucruri sînt halucinante: ținerea unui tip în carantină deși are test PCR negativ; răspunsul „1 din 4” dat de ministrul Educației întrebării unui reporter: „Cîți elevi vor beneficia de bursă?”; vaccinarea unui copil de către o profesoară care s-a crezut cadru medical; cota la care au ajuns acțiunile Apple; un accident auto în care o mașină a intrat într-o casă; atitudinea Poliției australiene față de Djokovici, dar, în alte publicații, și atitudinea lui Djokovici față de vaccin (poporul internaut încă dezbate cu foc care dintre cele două atitudini e mai halucinantă: a Poliției sau a lui Djokovici); pierderea unei sarcini din cauza medicilor; motivul pentru care o polițistă s-a împușcat în cap (era geloasă); motivul pentru care Ribéry a ratat transferul la Real Madrid; întîrzierea cu care Poliția a evacuat un mall după primirea unei amenințări cu bombă; declarația văduvei lui Victor Socaciu despre cauza morții folkistului; o amintire a lui Mitică Dragomir din biroul fostului șef al Securității ceaușiste, anume aceea în care Postelnicu, deținătorul teribilei funcții, i-a spus șefului Miliției din acea vreme, pe nume Nuță, despre Dragomir, cu Dragomir de față, că e un idiot – și aici m-am oprit, că începusem deja să halucinez… (S. V.)

 În orașul german Zweibrücken din Palatinat, radarul poliției rutiere a depistat un contravenient care circula cu 43 km/h, într-o zonă rezidențială cu viteză limitată la 30 km/h. Dar, stupoare, în fotografia surprinsă de aparatul radar apărea nu un autovehicul, ci o pasăre exotică viu colorată: Psittacula krameri sau papagalul cu guler trandafiriu, o specie de origine afro-indiană naturalizată în mod misterios, în urmă cu cîteva decenii, în mai multe regiuni vest-europene. O posibilă metaforă a valurilor de migrație. (M. P.)

 Într-o plimbare prin Afumați și Fundeni, vom citi niște nume de firme: Lili & Condor SRL, Lord Magic SRL, Saci Rafie Trading SRL, Esoteric Bross SRL, 2U2Me Microstrong SRL, La Nuci SRL, Ideal Capital Group SRL, Penița Veselă SRL, Bar La Două Surori SRL, Aventura Vura SRL, Mohuța Cubic Comerț SRL, Extrem Cubic SRL, Fructul Perfect Concept SRL, Bio Brichete SRL, Prăvălia Cu Pastramă SRL, Zozoco Best SRL, Sub Zero Investment SRL, Îngeraș Fermecat SRL, Mandala Norocoasă 888 SRL, Rafturi Comerciale SRL, H & Q Noroc 2014 SRL, Misterul Vinului SRL, Blue Eyes Suprem SRL, Carafa Mekatronica SRL, Mobilierii SRL, Tactic Family SRL, Iluminat Ieftin Garantat SRL, Moft Delivery SRL, Ora Exactă În Top SRL, Decenu Noi Retail SRL, Albina Orhideea SRL, Trandafiri Albe Avantaj SRL, Potol Bun SRL, Poame Bogate For You SRL, Navigație Bună SRL, Sens Unic Imobiliare SRL, Pui La Jar Delicios SRL, Saga Serendipity SRL, Armonie Și Ascensiune SRL, Fierarul Fericit 2017 SRL, Servicii Extinse SRL, Totul Din Carton SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: