Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT VREODATĂ UNDE SÎNT VIEȚILE AUTORILOR UNEI CĂRȚI GROASE, AFLAȚI CĂ UNEORI CONVIEȚUIREA CU O BANALĂ SENINĂTATE AR PUTEA COMPROMITE CUVINTELE DIN JUR

 Dacă v-ați întrebat vreodată unde stau ascunși genialii acestei țări, aflați că am reușit să găsim, după îndelungi căutări, o adresă exactă: Șoseaua Vitan-Bîrzești 5-7, București: Service Auto Genialii. (M. P.)

 Noul ministru al Digitalizării, Florin-Claudiu Roman, deține în CV lucrarea Teoria sistemelor informaţionale, despre care susține că a scris-o și că a apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Această carte reprezintă singura legătură a sa cu domeniul digitalizării. Volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională, iar ministrul spune, la cererea presei, că nu l-a găsit, într-o săptămînă de căutări, nici acasă, la Alba Iulia. În schimb, există o carte cu același titlu, apărută la aceeași editură, dar cu autori diferiți, fără politicianul liberal printre ei. Complicate mai sînt uneori și viețile autorilor. (A. M. S.)

 Cartea în care Nuțu Cămătaru se destăinuie lui Codin Maticiuc a stimulat serios simțul umorului printre juriști. Cîteva mostre sînt savuroase. De pildă, a circulat ca memă coperta unei cărți groase, dintr-o colecție juridică renumită în breaslă, pe care figurează ca autor „dr. Nuțu Cămătaru” și ca titlu – Contractul de împrumut. Aspecte teoretice și practice. Sau anunțul: „Costul cărții lui Nuțu Cămătaru este de 25 de lei plus dobîndă, deci 5.000 de euro”. Sau confesiunea Cămătarului: „Timpul nu are răbdare cu debitorii în contractul de împrumut pentru că termenul de restituire este întotdeauna stipulat iocandi causa în favoarea lor“. (S. V.)

 Uneori conviețuirea poate fi dificilă. În orașul siberian Irkuțk, un bărbat s-a supărat atît de tare pe un vecin încît a confecționat o bombă și a pus-o în lift ca să-l omoare. Care vecin l-a înfuriat pentru că a folosit, prelung, bormașina, dis-de-dimineață. La bloc, „Make love not war” e doar un slogan și atît. (M. M.)

 Dacă, într-o seară, în zona Universității din București am văzut o pisică fugărind un șobolan, iar puțin mai tîrziu, în zona Unirii, un șobolan fugărind un porumbel, cred că aș putea spune, potrivit legii tranzitivității, cu o banală seninătate, că într-o seară, în Capitală, o pisică fugărea un porumbel. (S. G.)

● George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari care i se ofereau doar pentru o zi de filmări la o reclamă pentru o companie aeriană. El a considerat că s-ar putea compromite, dat fiind că acea companie aparținea unei țări care, „deși aliată, uneori ridică probleme”. În România, asemenea  scrupule sînt, probabil, absolut de neînțeles. Sînt convins că mulți ar spune că George Clooney are, oricum, prea mulți bani. În fine, să nu uităm că la noi erau mulți actori care-i cîntau ode lui Ceaușescu, pe gratis. (A. M.)

 „Vă dau cea mai mare felie, pentru că nu ați vociferat” – mi-a spus în cele din urmă vînzătoarea de la o patiserie stradală, care m-a ignorat un timp îndelungat, ocupată fiind cu strîngerea firimiturilor de pe tejghea. M-am simțit aproape vinovată pentru toate cuvintele pe care i le adresasem în mod lăuntric. (S. G.)

 Gastronomia locală e renumită pentru capacitatea de a importa, integra și adapta feluri de mîncare luate de la culturile „mari” din jur. O invenție le întrece însă pe toate: șaorma cu sarmale. (M. M.)

p24 mplesu jpg jpeg

ERA DOAR O PROBLEMĂ DE TIMP CA EMOȚIILE SĂ IA AMPLOARE PENTRU A CELEBRA, MAI CONCRET, UN SECOL DE FIRE ÎMPLETITE

 Dacă albatroșii s-ar putea prezenta la un psiholog de cuplu, mai mult ca sigur că ar da vina pe schimbările climatice pentru problemele apărute în relația lor. Încălzirea apelor determină păsările să zboare pentru a găsi hrană mai departe decît de obicei, ceea ce le face mai stresate și, prin urmare, predispuse la conflicte conjugale. Albatroșii, recunoscuți pentru monogamie și relații de lungă durată, se confruntă acum cu o creștere semnificativă a ratei divorțurilor, de la doar 1-3% la 8%. Cercetătorii care au studiat decenii în șir aceste păsări au constatat că ritualurile din viața lor sînt similare celor umane, incluzînd seducerea prin dans și revederile pline de bucurie cu partenerul ales. Era doar o problemă de timp ca divorțul să se adauge pe această listă. (A. A. D.)

 Un bărbat în vîrstă de 24 de ani, din Zalău, care dădea examenul pentru permisul de conducere, a fost găsit de poliţişti cu trei tipuri de droguri în organism, după testul Drugtest. Tînărul din Zalău a fost oprit de poliție pentru un control de rutină la care participa şi presa, în timp ce susținea examenul pentru permisul auto. Omul, inconștient, o fi zis că scapă de dracu’ (emoțiile, în cazul ăsta) și a dat de ta-su. (A. M. S.)

 Un fenomen care ia amploare în Coreea de Sud a determinat autoritățile să ia măsuri pentru a fi pedepsit prin lege: e vorba de „terorismul spermei”, o practică prin care un bărbat înfierbîntat la cap ejaculează în secret pe obiecte, haine sau pantofi aparținînd femeii pe care o dorește, dar nu o poate avea. Pînă acum, acești bieți fetișiști perverși puteau fi acuzați cel mult de „distrugere de bunuri”, dar acum se vrea ca ei să fie judecați pentru „comportament sexual criminal” chiar dacă „acțiunea” nu implică contact fizic sau vizual. Această mișcare a pornit de la un bărbat care și-a dat drumul de șase ori într-un an de zile în termosul pentru cafea al colegei lui, scăpînd doar cu o amendă de două mii de euro pentru „compromiterea utilizării termosului”. (M. C.)

 Pentru a celebra un secol de la prima mașină produsă în Anglia, Aston Martin a scos pe piață în 2015 o nouă limuzină, de un lux nebun, gîndită să concureze modelele cele mai scumpe ale celor mai prestigioase mărci: Bentley Mulsanne, Mercedes-Maybach și Rolls-Royce Phantom. În decursul a doi ani de zile s-au fabricat doar 120 de exemplare, la prețul de un milion de dolari bucata (de două ori mai scump decît un Rolls-Royce). Bolidul de 560 de cai-putere poate atinge 314 km/h, iar numele modelului aniversar e Lagonda Taraf. Muzica lăutărească nu-mi va mai suna niciodată la fel. (M. P.)

 Rezultatul unei sume de oameni politici pare să fie cît se poate de evident – de fapt, nu poate fi decît unul singur. Mai concret, cică Ciucă, plus Cîțu, plus Câciu, plus Ciolacu egal ciuciu. Poate că Cioloș trebuia să intre și el în combinația asta. (A. M.)

 Azi, pentru a mai vedea cîteva nume de firme, alegem o localitate din județul Ilfov – să fie Chitila: Debitare Îndoire Sudură SRL, Studio Contextual SRL, Succes De Luxe SRL, D’Art Pour Tout Le Monde SRL, Hypnotistul SRL, Hypnotictrance SRL, Oala De Idei SRL, Noblesse Oblige CSR Consulting SRL, Macii De Chitila SRL-D, Flux Fiabil SRL, Am Încredere Evenimente SRL, Poezie Binară SRL, Thalia Y Tyche Investimus SRL, Ferma De Cărți Și Filme SRL, Family Food Filofteia SRL, Cutia Minunată SRL, Rafale Materiale Electrice SRL, Vrăjitoarea Lenuța SRL, Peaceful People SRL, Casa Vrăjitoarelor Mareea & Patricia SRL, Atelierul De Fire Împletite SRL, Top International Funerare SRL, Drum Lin SRL, Infinity For Home SRL, Confecții Made By Angels SRL, Triada Dereticare SRL, Expert Cheile Genelor SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu (sus), M. Pleșu (jos)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.