Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie – 6 octombrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ NU ȘTIAȚI, EXISTĂ O FORMĂ DE VIOLENȚĂ ÎMPOTRIVA TIMPULUI MENTAL (ÎN CURÎND VA FI NEVOIE, PROBABIL, DE UN ECRAN LA MOMENTUL ALTERCAȚIEI)

 Dacă nu știați (cum nu știam nici eu pînă mai ieri, dar am aflat dintr-o reclamă de pe stradă), există „ieftinul obișnuit“. Și nu doar atît, deasupra lui (într-o ierarhie a ieftinătății) există ceva despre care se spune că ar fi „mai ieftin decît ieftinul obișnuit“. (D. S.)

 Festivalul de Film de la San Sebastian l-a onorat pe Johnny Depp cu premiul pentru întreaga carieră, dar Asociația Regizoarelor din Spania a condamnat decizia după ce, anul trecut, Depp fusese acuzat în presă de fosta lui soție, Amber Heard, că ar fi fost abuziv: „Această decizie transmite un mesaj îngrozitor publicului, și anume că nu contează dacă ești un bărbat abuziv cîtă vreme ești un bun actor”. Directorul festivalului a apărat însă decizia: „În aceste vremuri în care linșajul din social media a devenit ceva comun, vom apăra cu tărie două principii care stau la baza culturii și a legilor noastre: prezumția de nevinovăție și reabilitarea de drept. Pînă în acest moment, Johnny Depp nu a fost nici arestat, nici judecat, nici condamnat de nici o autoritate din nici o jurisdicție pentru nici o formă de violență împotriva nici unei femei”. (M. C.)

 Citim pe hotnews.ro un material, preluat de pe www.tomshardware.com, despre recenta descoperire a unui „cristal al timpului”, realizat cu ajutorul computerului cuantic Google, care ar putea schimba pentru totdeauna fizica. La înălțimea descoperirii ni se pare și comentariul forumistului „Mihail” despre aplicațiile și utilizările Google: „Una e să ajuți omul în nevoie să găsească pornache, iar alta e să schimbi legile fizice. Părerea mea”. Subscriem. (M. P.)

 La rubrica „Matrimoniale“ dintr-un ziar, o „doamnă șatenă, ochi verzi, sănătoasă fizic/mental“ scrie: „Doresc cunoștință domn, bine făcut, stabil din toate punctele de vedere, […], max. 100 kg. Aștept și pe cei din străinătate cu suflet de român adevărat“. La 100 de kilograme, stabilitatea nu poate fi o problemă pentru eventualii amatori, mai ales dacă se ia în calcul sufletul de român adevărat, care atîrnă greu la cîntar și ar constitui un avantaj suplimentar din punctul de vedere al stabilității. (D. S.)

 Apple lucrează cu specialiști din SUA pentru a vedea dacă în viitor, datorită unor senzori și unor cantități mari de date colectate de la user-i, telefoanele iPhone ar putea detecta dacă utilizatorii dau semne de depresie sau de declin cognitiv. Cercetările sînt încă la început, dar planul este să fie observate multe aspecte, precum expresia facială, modul cum user-ul tastează, cum se mișcă și cum doarme. Nu se mai potrivește doar titulatura de „telefoane inteligente”. În curînd va fi nevoie, probabil, de un update: „telefoane mai inteligente decît oamenii”. (A. M. S.)

 Inspiration4 este prima misiune spațială cu echipaj format exclusiv din civili. Cei patru membri ai echipajului au călătorit la bordul unei nave Crew Dragon pe orbita inferioară a Pămîntului. Faptul că niște astronauți amatori, recrutați și antrenați cu doar cîteva săptămîni înainte de lansare, sînt capabili să îndeplinească o misiune spațială ar fi fost, acum zece ani, extrem de puțin probabil. Faptul că naveta e condusă cu ajutorul unor tablete cu ecran tactil accesibile la scară largă e aproape SF, chiar și în zilele noastre. (M. M.)

 Relatînd un episod de bătaie în trafic, un reporter TV a plusat cu informațiile, spunînd că unul dintre șoferi deține o companie de transport și că, la momentul altercației, respectivul își „transporta” o mătușă la o înmormîntare. Dat fiind zelul informațional, cred că ar fi fost bine să precizeze și funcțiile vitale ale mătușii. (S. G.)

PENTRU REUȘITA ACȚIUNII, AM PUTEA ÎNCERCA ȘI NOI INCENDIEREA UNOR ANI DE CARIERĂ, MIZÎND PE O SITUAȚIE TENSIONATĂ

 Cei care fură mirese la nunți ar trebui să aibă în grupul lor, pentru reușita acțiunii, măcar o persoană care să nu consume alcool. Niște nuntași veseli au fost opriți de Poliție în timp ce plimbau mireasa furată de la o nuntă din Vaslui. Aparatul etilotest a dovedit că șoferul băuse și a fost trimis la Poliție pentru recoltarea de probe biologice. Mireasa a fost nevoită să aștepte cîteva ore pînă să revină la propria nuntă. Motivul? Ceilalți pasageri fie băuseră și ei, fie nu aveau permis de conducere. (A. A. D.)

 Exasperați de faptul că municipalitatea nu repară drumurile, cîțiva locuitori din Fort Myers, Florida, au plantat un ditamai banan într-o groapă din mijlocul unei străzi. Interesant e că nici un automobilist nu s-a supărat. Ba dimpotrivă, cei care dau cu mașinile-n gropi au aplaudat gestul de protest spunînd că așa, măcar, groapa e într-un fel semnalizată și se ocolește. Unul, totuși, a bombănit: „Bine, dar ocolirea acestei gropi face și mai dificilă evitarea următoarei gropi care se află la doar o jumătate de metru distanță...“. Eh, acum nu poți pune cîte un pom în fiecare groapă, că transformi drumul în livadă. Am putea încerca și noi, cu stejarii noștri autohtoni! Dacă nu avem drumuri bune, măcar să avem plimbări plăcute cu automobilele la umbra marilor copaci pe care, e drept, am putea să nu-i mai vedem din cauza pădurii dacă am planta și noi cîte unul în fiecare groapă din asfalt. (S. V.)

 Doi călugări catolici francezi de la o mănăstire din Rhône au fost puși sub acuzare pentru incendierea unor piloni de rețea mobilă 5G. Cei doi susțin că au vrut „să avertizeze populația împotriva efectelor nocive ale acestei tehnologii”. 1-0 pentru Biserica Ortodoxă: călugării noștri nu au pus pe foc nici un pilon de telefonie mobilă pînă acum! Ce-i drept, tehnologia 5G nici nu există la noi. Iar călugării români s-ar putea să se teamă mai mult de ÎPS sau de IGP decît de 5G. (M. P.)

 Trio-ul texan de blues rock ZZ Top, care deținea recordul pentru cea mai longevivă trupă cu membri originari (peste 50 de ani de carieră neîntreruptă), l-a pierdut astă-vară pe basistul Dusty Hill. Gluma favorită a fanilor era că trupa nu mai avea chiar toți membrii (members) originari de vreme ce Dusty Hill suferise o operație în urma căreia i se înlocuise o coapsă. (M. C.)

 BooneOakley, o firmă de publicitate din Carolina de Nord, mizînd pe un mecanism de psihologie inversă, a avut năstrușnica idee de a scrie un slogan antivaccin pe o dubiță care s-a plimbat ore bune prin oraș: „Nu te vaccina!”. Atîta doar că dubița era inscripționată și cu numele unei firme de pompe funebre. (S. G.)

● „Prenez un grip” și „Donnez-moi un break” sînt cele două expresii în frangleză folosite recent de premierul britanic Boris Johnson, cînd a luat poziție într-o situație tensionată legată de Pactul de securitate în regiunea indo-pacifică. Coana Chirița ar fi fost invidioasă. (A. M. S.)

314 2 jpg jpeg

Foto: M. Pleșu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.