Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

O LUPTĂ ÎN NATURĂ CU UN URS DE PLUȘ EXPRIMĂ FOARTE BINE CÎT DE GREU ÎI VA FI UMANITĂȚII SĂ-ȘI URMEZE VISUL DE CULOARE VERDE ÎN LUMEA VIRTUALĂ  

 Rusia este una dintre țările cu cei mai mulți iubitori de pisici din lume, probabil și pentru că, pe acele meleaguri, trăiesc feline cu trăsături cu totul ieșite din comun. O astfel de pisică a cîștigat în această vară o luptă în natură cu un urs brun, pe care, neclintită într-o poziție războinică, l-a pus pe fugă. Acum stăpîna ei, martoră la întregul eveniment, n-o mai ceartă că rupe tapetul, cum obișnuia înainte să știe ce animal de pradă crește în casă. (A. A. D.)

 La aniversarea a 95 de ani de existență, într-o pădure din Sussex, Marea Britanie, a fost construită căsuța ursulețului Winnie the Pooh, căsuță care poate fi închiriată de fani pentru 95 de lire pe noapte. Pentru a respecta acuratețea poveștii, căsuța, listată pe site-ul Airbnb, are tot confortul necesar unui urs de pluș, snack-uri și miere, mai puțin baia, care a fost construită pentru turiști în curte. (S. G.)

 Avionul rusesc Antonov An-225 Mriya este socotit cel mai mare și mai greu avion din lume. Imensul cargo cîntărește 28,5 tone. Un grup de opt voinici ucraineni s-au băgat în hamuri și l-au tras cu forța umerilor pe pista unui aeroport din Kiev preț de un minut. Astfel, mastodontul a fost deplasat patru metri. Ucrainenii au comis isprava asta patriotic, cu ocazia sărbătoririi zilei independenței țării lor, țintind și un record Guinness. Dacă mi-e permisă lectura metaforică a acestui gest, cred că el exprimă foarte bine cît de greu îi va fi Ucrainei să miște colosul rus de pe teritoriul ei. (S. V.)

 Cu cîțiva ani în urmă, compania Lafarge, unul dintre cei mai mari producători de ciment și beton din lume, a fost acuzată de complicitate la crime împotriva umanității. Compania ar fi plătit grupării teroriste ISIS o „taxă de protecție” de cca. 13 milioane de euro, pentru ca fabrica ei din Jalabiya, Siria, să-și poată continua activitatea în țara măcinată de război. De aceea, pe mine, unul, numele „Radical Grup” al unei firme vasluiene de betoane mă înfioară. (M. P.)

 Un tip din Florida a construit o ambarcațiune rotativă din baloane, asemănătoare unui butoi, cu care plănuia să ajungă, pe ocean, spre nord, pînă la New York, dar a fost deviat de la curs și scos la mal, cîteva zeci de mile spre sud. „Țelul acțiunii mele era să strîng bani pentru oamenii străzii, pentru Garda de Coastă, pentru Departamentul de Poliție și pentru Departamentul de Pompieri. Cu toții se ocupă să-i ajute pe semenii lor. Sfătuiesc pe oricine să-și urmeze visul”, a declarat temerarul după ce a fost salvat. (M. C.)

 Daneza Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, a urmărit recent discursul Ursulei von der Leyen, despre starea Uniunii Europene, tricotînd. Vestager a fost filmată de televiziunea internă care a efectuat transmisia, dar nu era clar la ce lucra. În trecut, daneza a postat fotografii cu elefanţi tricotaţi de culoare verde şi galbenă și a scris pe Twitter: „Tricotatul te ajută să rămîi concentrat”. E mai bine să tricotezi elefanți decît să dormi. (A. M. S.)

 „O replică virtuală a Pămîntului e inevitabilă”, ne anunță un articol publicitar distribuit pe rețelele sociale. De fapt, e un anunț la un nou serviciu: firma respectivă vinde loturi de teren pe acea replică virtuală a Pămîntului. Mi se pare o afacere bună pentru dezvoltator: tranzacționează terenuri existente doar în lumea virtuală pentru bani cît se poate de reali. E o evoluție previzibilă a capitalismului: după cripto-monede apar, iată, și cripto-proprietățile imobiliare. Ce urmează? (M. M.)

CUMVA, PROBABIL AȘA SE EXPLICĂ REZULTATELE FOLOSIRII ALTOR URECHI

 Liderul PSD susține că dorește legalizarea marijuanei în scopuri medicinale. Ce viziune  progresistă! Foarte bine. Dar, în domeniul ăsta, ar fi și mai interesant dacă LSD – pardon, PSD – ar gîndi, cumva la schimb, și unele măsuri împotriva dependenței de stat a membrilor săi de vază și a unora dintre votanți. (A. M.)

 Dacă de premii în bani, case sau terenuri pentru sportivii cu medalii olimpice am mai auzit, Indonezia este o țară care se gîndește la toate nevoile acestora. Probabil așa se explică prezența, pe lista recompenselor pentru campioanele olimpice la badminton, a unui consum nelimitat de minute în rețele de telefonie mobilă, reviste și cafea. Plus cinci vaci, pentru lapte nelimitat la cafea. (A. A. D.)

 Ce se mai fură: rezultatele a 1,4 milioane de teste de coronavirus, într-un atac informatic care a vizat serviciul de sănătate publică din regiunea pariziană. (A. M. S.)

 După interzicerea folosirii pungilor din plastic pentru cumpărături, ecologiștii nu par a fi mulțumiți nici cu sacoșele din bumbac, pe motiv că utilizarea lor va duce la dezvoltarea culturii de bumbac, ceea ce va implica un consum sporit de apă și de pesticide. Înțeleg că, pentru ei, lumea perfectă ar fi una fără lume. (S. G.)

 Prima capsulă spațială la bordul căreia se află doar civili și-a început călătoria. Misiunea ei va dura trei zile. În acest interval, cei patru turiști de la bord vor orbita în jurul Pămîntului și vor face teste medicale pentru pregătirea altor zboruri similare. Scopul principal este unul caritabil: liderul echipajului, Jared Isaacman (fondatorul unei companii de comerț online), și-a propus să strîngă astfel donații de 200 de milioane de dolari pentru spitalul de oncopediatrie St. Jude din Memphis, SUA. De altfel, la bord se află și Hayley Arceneaux, supraviețuitoare a cancerului osos și prima persoană care călătorește în spațiu cu o proteză. Mi se pare un răspuns bun la întrebarea: „Cît de mult s-a schimbat lumea în ultimii 50 de ani?”. (A. M. S.)

 Pe o pagină întreagă din ziarul Libertatea de vineri, 17 septembrie 2021, se răsfață două oferte mari și late, amîndouă de nerefuzat. Prima ofertă: brățara biomagnetică japoneză, „creată din oțel inoxidabil de cea mai înaltă calitate și antialergic, cu un elegant finisaj auriu. Puterea impunătoare a magnetoterapiei, combinată cu mineralele care au o putere impunătoare, consolidează și curăță precum un val uriaș corpul și mintea ta. Aduce alinare și risipește sentimentul de frică“. A doua ofertă: cercei cu cristale Swarovski, despre care afli că ele (cristalele) „generează peste 10 mii de reflexii strălucitoare cu o rupere cubică“. Astea fiind scrise acolo, o întrebare începe să-ți dea tîrcoale: cine ar putea rezista ispitei de a-și consolida și curăța corpul și mintea cu ajutorul puterii impunătoare a mineralelor care aduc alinare și cine nu și-ar dori să-i țîșnească din urechi o mulțime de reflexii cu o rupere cubică? (D. S.)

Foto: D. Stanciu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT
Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele, care pot fi găsite mai jos, au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.