Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

O LUPTĂ ÎN NATURĂ CU UN URS DE PLUȘ EXPRIMĂ FOARTE BINE CÎT DE GREU ÎI VA FI UMANITĂȚII SĂ-ȘI URMEZE VISUL DE CULOARE VERDE ÎN LUMEA VIRTUALĂ  

 Rusia este una dintre țările cu cei mai mulți iubitori de pisici din lume, probabil și pentru că, pe acele meleaguri, trăiesc feline cu trăsături cu totul ieșite din comun. O astfel de pisică a cîștigat în această vară o luptă în natură cu un urs brun, pe care, neclintită într-o poziție războinică, l-a pus pe fugă. Acum stăpîna ei, martoră la întregul eveniment, n-o mai ceartă că rupe tapetul, cum obișnuia înainte să știe ce animal de pradă crește în casă. (A. A. D.)

 La aniversarea a 95 de ani de existență, într-o pădure din Sussex, Marea Britanie, a fost construită căsuța ursulețului Winnie the Pooh, căsuță care poate fi închiriată de fani pentru 95 de lire pe noapte. Pentru a respecta acuratețea poveștii, căsuța, listată pe site-ul Airbnb, are tot confortul necesar unui urs de pluș, snack-uri și miere, mai puțin baia, care a fost construită pentru turiști în curte. (S. G.)

 Avionul rusesc Antonov An-225 Mriya este socotit cel mai mare și mai greu avion din lume. Imensul cargo cîntărește 28,5 tone. Un grup de opt voinici ucraineni s-au băgat în hamuri și l-au tras cu forța umerilor pe pista unui aeroport din Kiev preț de un minut. Astfel, mastodontul a fost deplasat patru metri. Ucrainenii au comis isprava asta patriotic, cu ocazia sărbătoririi zilei independenței țării lor, țintind și un record Guinness. Dacă mi-e permisă lectura metaforică a acestui gest, cred că el exprimă foarte bine cît de greu îi va fi Ucrainei să miște colosul rus de pe teritoriul ei. (S. V.)

 Cu cîțiva ani în urmă, compania Lafarge, unul dintre cei mai mari producători de ciment și beton din lume, a fost acuzată de complicitate la crime împotriva umanității. Compania ar fi plătit grupării teroriste ISIS o „taxă de protecție” de cca. 13 milioane de euro, pentru ca fabrica ei din Jalabiya, Siria, să-și poată continua activitatea în țara măcinată de război. De aceea, pe mine, unul, numele „Radical Grup” al unei firme vasluiene de betoane mă înfioară. (M. P.)

 Un tip din Florida a construit o ambarcațiune rotativă din baloane, asemănătoare unui butoi, cu care plănuia să ajungă, pe ocean, spre nord, pînă la New York, dar a fost deviat de la curs și scos la mal, cîteva zeci de mile spre sud. „Țelul acțiunii mele era să strîng bani pentru oamenii străzii, pentru Garda de Coastă, pentru Departamentul de Poliție și pentru Departamentul de Pompieri. Cu toții se ocupă să-i ajute pe semenii lor. Sfătuiesc pe oricine să-și urmeze visul”, a declarat temerarul după ce a fost salvat. (M. C.)

 Daneza Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, a urmărit recent discursul Ursulei von der Leyen, despre starea Uniunii Europene, tricotînd. Vestager a fost filmată de televiziunea internă care a efectuat transmisia, dar nu era clar la ce lucra. În trecut, daneza a postat fotografii cu elefanţi tricotaţi de culoare verde şi galbenă și a scris pe Twitter: „Tricotatul te ajută să rămîi concentrat”. E mai bine să tricotezi elefanți decît să dormi. (A. M. S.)

 „O replică virtuală a Pămîntului e inevitabilă”, ne anunță un articol publicitar distribuit pe rețelele sociale. De fapt, e un anunț la un nou serviciu: firma respectivă vinde loturi de teren pe acea replică virtuală a Pămîntului. Mi se pare o afacere bună pentru dezvoltator: tranzacționează terenuri existente doar în lumea virtuală pentru bani cît se poate de reali. E o evoluție previzibilă a capitalismului: după cripto-monede apar, iată, și cripto-proprietățile imobiliare. Ce urmează? (M. M.)

CUMVA, PROBABIL AȘA SE EXPLICĂ REZULTATELE FOLOSIRII ALTOR URECHI

 Liderul PSD susține că dorește legalizarea marijuanei în scopuri medicinale. Ce viziune  progresistă! Foarte bine. Dar, în domeniul ăsta, ar fi și mai interesant dacă LSD – pardon, PSD – ar gîndi, cumva la schimb, și unele măsuri împotriva dependenței de stat a membrilor săi de vază și a unora dintre votanți. (A. M.)

 Dacă de premii în bani, case sau terenuri pentru sportivii cu medalii olimpice am mai auzit, Indonezia este o țară care se gîndește la toate nevoile acestora. Probabil așa se explică prezența, pe lista recompenselor pentru campioanele olimpice la badminton, a unui consum nelimitat de minute în rețele de telefonie mobilă, reviste și cafea. Plus cinci vaci, pentru lapte nelimitat la cafea. (A. A. D.)

 Ce se mai fură: rezultatele a 1,4 milioane de teste de coronavirus, într-un atac informatic care a vizat serviciul de sănătate publică din regiunea pariziană. (A. M. S.)

 După interzicerea folosirii pungilor din plastic pentru cumpărături, ecologiștii nu par a fi mulțumiți nici cu sacoșele din bumbac, pe motiv că utilizarea lor va duce la dezvoltarea culturii de bumbac, ceea ce va implica un consum sporit de apă și de pesticide. Înțeleg că, pentru ei, lumea perfectă ar fi una fără lume. (S. G.)

 Prima capsulă spațială la bordul căreia se află doar civili și-a început călătoria. Misiunea ei va dura trei zile. În acest interval, cei patru turiști de la bord vor orbita în jurul Pămîntului și vor face teste medicale pentru pregătirea altor zboruri similare. Scopul principal este unul caritabil: liderul echipajului, Jared Isaacman (fondatorul unei companii de comerț online), și-a propus să strîngă astfel donații de 200 de milioane de dolari pentru spitalul de oncopediatrie St. Jude din Memphis, SUA. De altfel, la bord se află și Hayley Arceneaux, supraviețuitoare a cancerului osos și prima persoană care călătorește în spațiu cu o proteză. Mi se pare un răspuns bun la întrebarea: „Cît de mult s-a schimbat lumea în ultimii 50 de ani?”. (A. M. S.)

 Pe o pagină întreagă din ziarul Libertatea de vineri, 17 septembrie 2021, se răsfață două oferte mari și late, amîndouă de nerefuzat. Prima ofertă: brățara biomagnetică japoneză, „creată din oțel inoxidabil de cea mai înaltă calitate și antialergic, cu un elegant finisaj auriu. Puterea impunătoare a magnetoterapiei, combinată cu mineralele care au o putere impunătoare, consolidează și curăță precum un val uriaș corpul și mintea ta. Aduce alinare și risipește sentimentul de frică“. A doua ofertă: cercei cu cristale Swarovski, despre care afli că ele (cristalele) „generează peste 10 mii de reflexii strălucitoare cu o rupere cubică“. Astea fiind scrise acolo, o întrebare începe să-ți dea tîrcoale: cine ar putea rezista ispitei de a-și consolida și curăța corpul și mintea cu ajutorul puterii impunătoare a mineralelor care aduc alinare și cine nu și-ar dori să-i țîșnească din urechi o mulțime de reflexii cu o rupere cubică? (D. S.)

Foto: D. Stanciu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

ioan gyuri pascu 465x390 jpeg
Ce face Ana Iarina, fiica lui Ioan Gyuri Pascu, la 6 ani după moartea tatălui său
În timpul vieții, Ioan Gyuri Pascu a vorbit de nenumărate ori despre cea mai dragă persoană din lume: fiica sa, pe nume Ana Iarina, despre care astăzi nu se mai cunosc detalii, tânăra preferând discreția.
carbune
Senatul a adoptat OUG pentru decarbonizarea sectorului energetic
Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind decarbonizarea sectorului energetic.
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Putin susține că Occidentul are un comportament de prădător pe piața mondială a alimentelor
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marți, în cadrul unei întrevederi privind munca sezonieră din Rusia, că Occidentul are un comportament de prădător pe piața mondială a alimentelor.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.