Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 904 din 5 – 11 august 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ACUM O SUTĂ DE ANI, MUNCITORII CARE SĂPAU UN GOL DE APROAPE 100 DE CENTIMETRI PE TRAIECTORIA CORECTĂ ȘI-AU SCHIMBAT NUMELE ÎN „OAMENII CARE PREFERĂ UMORUL MAI SUBTIL”, LA EXACT O SUTĂ DE ANI DUPĂ ETERNA EXPRESIE „ASTA NU-I O PROBLEMĂ”

 Echipa feminină de volei pe plajă a Norvegiei a fost sancționată de arbitri fiindcă nu a respectat regulamentul cu privire la ținută. În loc să poarte bikini, sportivele s-au îmbrăcat în pantaloni scurți. În semn de solidaritate, dar și ca un gest de frondă, echipa de gimnastică a Germaniei a adoptat un costum întreg, cu colanți pînă la gleznă și mîneci lungi. Acum o sută de ani, femeile se luptau pentru dreptul de a se dezbrăca în public. Astăzi pare că se duce o luptă pentru dreptul femeilor de a nu se mai dezbrăca în public. (M. M.)

 Muncitorii care săpau un puț pentru o fîntînă în curtea unui negustor de pietre prețioase din Sri Lanka au făcut o descoperire spectaculoasă – un filon de safire care cîntărea peste 450 de kilograme, în valoare de peste 100 de milioane de dolari. Descoperirea norocoasă a fost făcută în orașul Ratnapura din sudul țării, acesta fiind cunoscut în Sri Lanka drept „orașul pietrelor prețioase”. Filonul, care a fost numit „Safirul întîmplării fericite”, are o lungime de aproape 100 de centimetri și o lățime de 71 de centimetri. Gamage, negustorul de pietre prețioase în curtea căruia a fost făcută descoperirea, a spus că i-a luat peste un an să spele filonul, să analizeze puritatea acestuia și să îl certifice în mod oficial. Noroc că omul se pricepea. (A. M. S.)

 În timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, un canal de televiziune sud-coreean, MBC, a ales o metodă bizară de a prezenta țările care defilau: Italia a fost reprezentată de o pizza, Norvegia de un somon, El Salvador de o criptomonedă, Ucraina de dezastrul de la Cernobîl, România de Dracula. În plus, au fost adăugate și statisticile referitoare la nivelurile de vaccinare din țările respective. În urma criticilor, cei responsabili și-au cerut scuze pentru etichetele considerate a fi jignitoare. România a primit chiar scuze duble: în timpul difuzării meciului de fotbal dintre Coreea de Sud și România, inscripția „Mulțumim, Marin!” a înlocuit numele atacantului coreean care tocmai dăduse un gol cu cel al jucătorului român Marius Marin. Deduc de aici că frica de Dracula a lucrat, totuși, ceva mai abitir. (S. G.)

● Incident pe Stația Spațială Internațională (ISS). Modulul-laborator rusesc „Nauka”, lansat săptămîna trecută de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan), a pornit accidental, la scurt timp după andocare, rachetele de dirijare, deviind pentru scurt timp ISS de pe traiectoria corectă. „Nauka” înseamnă în limba rusă „știință” – la doar un pas de alt cuvînt rusesc, „neuk”, adică „prost, ignorant, năuc”. (M. P.)

 Cîntăreața americană Anita „Lady A” White a pierdut procesul – legat de marca înregistrată a numelui de scenă – intentat trupei americane Lady Antebellum după ce aceștia, pentru a nu fi asociați cu perioada sclaviei negrilor, și-au schimbat recent numele chiar în Lady A. Ironia vine din faptul că Anita White (Alba, în traducere) este negresă, pe cînd membrii trupei Lady A(ntebellum) sînt albi, ceea ce pare să o îndreptățească să creadă că, neacordîndu-i-se dreptul exclusiv de a folosi numele de scenă Lady A, este victima rasismului. (M. C.)

● Să rîzi de Raluca Turcan devine, încet-încet, un hobby de oameni fini. E ceva special cu ea. Toată lumea rîde zgomotos, din prima. Oamenii care preferă umorul mai subtil, nu al vorbei, ci al situației, rîd și ei din prima, dar nu hohotesc, pentru că așteaptă replica Ralucăi la primul val de rîs. Acest al doilea episod nu întîrzie și este, întotdeauna, mai tare decît primul episod. De pildă, după ce a urat "La mulți ani!” baronului mort acum 218 ani, lumea a hohotit, a plouat cu poante și cu ironii. Raluca s-a înfuriat și, vexată intelectual, a replicat: Ce, lui Eminescu nu-i zice toată lumea "La mulți ani!” pe 15 ianuarie? Abia acum e de rîs, după ce contempli întreaga întîmplare ca de pe vîrful unui delușor de pe care poți vedea întregul bîlci. Pe bune, cine-i zice "La mulți ani!” lui Eminescu pe 15 ianuarie să ridice mîna! Una e să-l evoci în ziua nașterii sale, să scrii despre moștenirea lui sau despre relevanța lui în actualitatea culturală și alta e să-i zici "La mulți ani, Mișule!”. Dar, pentru Raluca, e totuna. (S. V.)

 Germania a anunțat încetarea definitivă a emisiunilor radio pe unde ultrascurte în 2025 – la exact o sută de ani după prima emisie pe unde ultrascurte care a avut loc tot în Germania, în anul 1925. Un fel aparte de a sărbători un centenar. (M. P.)

 În 2020, administrația fiscală belgiană a primit peste 3.500 de plîngeri împotriva suspecților de evaziune, față de circa 2.200 în 2019, scrie cotidianul LʼEcho. Nu există un mecanism de protecție pentru acest tip de delațiuni, mai scrie ziarul. Motivele pentru care cetățenii apelează la autoritățile fiscale ca să-i denunțe pe presupușii fraudatori sînt variate, dar, în multe cazuri, denunțătorii par să acționeze din răutate sau din răzbunare. Eterna și fascinanta natură umană nu ține cont de naționalități sau de granițe. (A. M. S.)

 Directorul echipei de ciclism a Germaniei a fost trimis acasă de la Olimpiadă pentru că, încurajîndu-și un sportiv, a folosit o expresie, transmisă în direct, care a fost considerată rasistă: „Prinde-i pe cămilari”. Cei numiți așa erau doi cicliști din Eritreea și Algeria. Deocamdată au reacționat doar antirasiștii și judecata a fost relativ simplă, dar lucrurile s-ar putea complica dacă s-ar sesiza cumva și apărătorii cămilelor. (A. M.)   

● Pe 23 martie 2015 a murit, la vîrsta de 78 de ani, americanul Gary Dahl, inventatorul pietrei de companie (Pet Rock), invenție care l-a făcut milionar peste noapte. Ideea i-a venit pe la mijlocul anilor ’70, pe cînd stătea de vorbă, într-un bar din Los Gatos, California, cu niște prieteni care i se plîngeau de animalele lor de companie pe care trebuie să le hrănească, să le plimbe și să curețe după ele în fiecare zi. „Pentru mine, asta nu-i o problemă, fiindcă eu am o piatră de companie“, le-a zis Dahl, străfulgerat de o idee. Și s-a apucat să-și pună ideea în practică. Împreună cu doi investitori, a înființat firma Rock Buttom Productions, al cărei obiect de activitate era comercializarea pietrelor de companie. A cumpărat de la un depozit cu materiale de construcții o mare cantitate de pietre colectate de pe plaja Rosarito din Mexic și fiecare piatră a fost așezată pe un așternut de talaș, într-o cutie de carton cu mîner, prevăzută cu găuri pentru aer, prețul unei pietre fiind de 3,95 dolari. În cîteva luni s-au vîndut 1,5 milioane de exemplare. Apoi, cu scopul de a rotunji succesul afacerii, Gary Dahl a scris și a publicat un Manual pentru îngrijirea și antrenamentul pietrei de companie. Astăzi, doritorii de animale minerale pot cumpăra de pe Amazon o versiune actualizată a invenției, la prețul de 19,95 dolari. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î