Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie – 4 august 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA FAȚA LOCULUI, S-A CONSTATAT CĂ E IMPORTANT SĂ CONTINUĂM AVENTURA SIMPLU, CU MOTOARE PREISTORICE, ÎN SUS ȘI-N JOS

 În topul celor mai ciudate motive pentru care oamenii sună la 112, un loc pe podium l-ar prinde negreșit un apel din Botoșani. O femeie a cerut sprijinul medicilor, reclamînd că fiul ei este vegetarian și nu se alimentează suficient. La fața locului, s-a constatat că minorul de 16 ani nu părea deloc afectat de lipsa cărnurilor din meniu. Din contra, aflăm din Monitorul de Botoșani că băiatul, foarte calm, a explicat echipajului medical că nu se simte rău, dar pur și simplu nu îi place carnea. În plus, este primul la învățătură din clasă, nu bea și nu fumează. A intervenit ulterior pe lîngă polițiști, rugîndu-i să nu o amendeze pe mama sa. Aceasta a scăpat doar cu un avertisment pentru că a apelat fără motiv 112. (A. A. D.)

 The Professional Audio Manufacturers Alliance (PAMA) a declarat recent că și-a anunțat membrii din industrie să vină cu o terminologie tehnică neutră pentru conectorii (jacks) „master”/„slave” și „male”/„female” („mamă”/„tată”, în română), întrucît actualele denumiri pot întreține un ambient discriminatoriu printre audiofili. „Aceasta este o decizie majoră și e important să continuăm în linia unor schimbări semnificative în industria audio. Este vorba de a ne trata unii pe alții cu respect”, a declarat directorul executiv (bărbat) al SoundGirls.org, o inițiativă pentru sprijinirea femeilor în industria audio. Prima propunere terminologică este „primar”/„secundar”. (M. C.)

 Trei tinere din SUA, de 18, 19 și 21 de ani, au decis să trăiască împreună, într-un autobuz de școală, vechi de 30 de ani, renovat de ele, după ce au descoperit că erau iubitele aceluiași bărbat. Cele trei, după ce au renunțat la bărbat, au devenit prietene, documentîndu-și aventura pe o pagină de Instagram. (A. M. S.)

 Undeva pe Calea Griviței din București, o prăvălie părăsită, care pare de mult închisă, păstrează încă, pe geamurile vechi, inscripția firmei de odinioară: „Întreprindere familiară, la Nea Gigi”. Simplu, prietenos, fără pretenții. (S. G.)

 O reclamă la TV zice că nu știu ce firmă oferă „tricou funcțional” bărbătesc și „colanți funcționali” de damă. Dacă te uiți atent la ele, sînt un tricou și niște colanți aparent obișnuiți. Nu par să fie dotați nici cu motoare, nici cu baterii, nici cu monitoare,  termocentrale sau aparate de aer condiționat interne. Termenul „funcțional” e cu siguranță pus acolo în mod „artificial” sau „de chichi”, cum se zicea odată. Ideea naște însă o întrebare îngrijorătoare: există tricouri sau colanți „nefuncționali”? (A. M.)

 Paleontologii argentinieni au anunțat joia trecută descoperirea a peste 160 de ouă fosilizate de păsări preistorice (aproximativ cinci cartoane), în timpul lucrărilor la un campus universitar din provincia Neuquén, Patagonia: „Am găsit un întreg cîmp cu ouă fosilizate de păsări. Vorbim despre ouă cu o vechime de 85 de milioane de ani”, a declarat paleontologul Domenica Santos pentru Agenția France-Presse. Pentru întîia dată, ouăle chinezești „de o mie de ani” pălesc de invidie. (M. P.)

 Oroarea însăși: ATV-ul de agrement! Există pe lume o specie umană care chiar se simte bine călărind asemenea dihănii, ambalîndu-le motoarele și defilînd cu ele în sus și-n jos, pe sub ochii și nasul plimbăreților pe două picioare. Nu că s-ar duce undeva, nu că ar avea vreo treabă, dar uite-așa, „se plimbă”. Ciudat fel de plimbare! Acest gen de om este, în ochii mei, suspect. Îl bănuiesc că, sufletește, e oricînd capabil sa tortureze și să ucidă. Dar ce să mai zic cînd văd la intrarea în Bran o reclamă cît toate zilele la o pensiune care-și zice „de vis” și, printre alte atracții, zice că oferă „ATV-ul de vis”. Ce vise pot visa oamenii aceștia? (S. V.)

DA, AȚI CITIT BINE, CEEA CE UNII CONSIDERĂ A FI APROAPE REDUNDANT E UNA DINTRE CONDIȚIILE PENTRU ELIBERAREA AMBELOR CONTRASTE

 La Roma a apărut primul automat de pizza. Da, ați citit bine, bagi banii (între 3, 5 și 6 euro, în funcție de sortiment) și, după trei minute, pizzamatul te servește cu o pizza proaspătă și fierbinte. Poți să te și uiți, printr-o ferestruică, cum se coace. E o adevărată revoluție a automatizării! Rămîne de văzut dacă italienii înghit chestia. (M. M.)

● Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan. Ceea ce unii consideră a fi un motiv în plus, pentru Patriarh, de a se simți preafericit e, pentru alții, o simplă colănie. (M. P.)

 Zăresc în vitrina unei cofetării din Piața Romană o înghețată albastră. Cum vecinele de compartiment erau inscripționate, aproape redundant, cu originea lor – înghețata maro, de ciocolată, cea galbenă, de vanilie, cea verde, de fistic etc. –, pe cea albastră scria scurt și oarecum derutant: „Unicorn”. Cerînd lămuriri vînzătoarei: „Înghețata albastră este de unicorn?”, am primit un răspuns, care, departe de a mă dumiri, m-a zăpăcit și mai mult. Doamna mi-a trîntit un confuzant „Nu știu”. (S. G.)

● Doi deţinuţi periculoşi din Suedia au luat ostatici doi gardieni de închisoare, iar povestea s-a încheiat după nouă ore de negocieri. Una dintre condițiile pentru eliberarea ostaticilor a fost livrarea a douăzeci de pizza. (A. M. S.)

 Cheltuielile bărbaţilor pentru achiziţia de bunuri cauzează cu 16% mai multe emisii care contribuie la încălzirea climatică în comparaţie cu cele ale femeilor, în pofida faptului că sumele alocate sînt similare. Cea mai semnificativă diferenţă a fost observată în privinţa sumelor alocate de bărbaţi pentru combustibil. Se pare că alimentele şi concediile contribuie la peste jumătate din cantitatea totală de emisii, în cazul ambelor sexe. (A. M. S.)

 Ce nume de firme ne va oferi, astăzi, Giurgiu? Iată-le: Gena SRL, Tractor Sud SRL, Redresoare SRL, Pasărea Phoenix SRL, Armonia Rutieră SRL, Ogorul SRL, Regal SRL, Distileria Iceburg SRL, Astral Cliniklab SRL, Alege SRL, Maximus Augustus SRL-D, Poveste Dulce SRL, La Mio Cărămizi SRL, Vasile SRL, Taxi Pyssy SRL, Sarea În Bucate SRL, Feeric SRL, Only Marisma SRL, Contraste Culturale 2017 SRL, Euro Mișu SRL, Deinde Cerebrum SRL, Possesso Total SRL, Amicitia SRL, Loc De Joacă Darius SRL, Nevoiașul SRL, Acasă Cafea SRL, Pupila SRL, Remember Us SRL, Therapy Divin K SRL, Eternal SRL, Fruct Gustos SRL, Marmo Fulgi SRL, Zeroxunu SRL, Artă Și Cofetărie SRL, Tradițional Guțu SRL, The Best Adonis Giurgiu SRL, Valoare Trans SRL, Gelatina SRL, Lotus Bec SRL, Floryvis Înfrumusețare SRL, Fermierii Patrioți Cooperativă Agricolă, Odăjdii SRL, Spălarea Profesională A Covoarelor SRL, Incognito SRL, Arena Liga Prieteniei SRL, Solaris Închirieri SRL, Not Found Agency SRL, Grămadă Market SRL, Pardoseli Online SRL, Good Baby Taxi SRL, Taxi Magnific SRL, Beauty Abundent Style SRL, Vis De Antomire SRL, Strungul & Freza SRL, My Secret Barber SRL, Nik Prosper Suprem SRL, Atelier De Finețuri SRL, Adam Pescar Total SRL, Efemer SRL. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.