Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 898 din 24 – 30 iunie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE IVEȘTE LA ORIZONT PRIMUL NUME SIMPLU, EXTREM DE CUNOSCUT PE LUMEA ASTA DE MÎNA A DOUA

 Bucureștiul seamănă tot mai puțin cu un oraș și tot mai mult cu decorul unui film de groază. În fiecare săptămînă se ivește la orizont o nouă (mică) apocalipsă: sistemul municipal de încălzire funcționează intermitent; cînd plouă, canalizarea nu mai face față și străzile se inundă; sîntem năpădiți de gîndaci, căpușe și țînțari; munți de gunoaie putrezesc prin sectorul 1; zeci de clădiri vechi și neîngrijite stau să cadă peste trecători. Iar acum aflu că șobolanii au ros niște cabluri și au întrerupt semaforizarea în Piața Unirii. E mizerabilism? Nicidecum: ăsta e realism curat! (M. M.)

● O nouă specie de furnici, descoperită în Ecuador acum trei ani, a primit primul nume științific neutru d.p.d.v. al genului, prin adăugarea sufixului „-they” în locul celor latine „-ae” sau „-i”. Strumigenys ayersthey se cheamă furnica, după numele lui Jeremy Ayers, artist gay din anturajul lui Andy Warhol care folosea pseudonimul Silva Thinn, devenit activist pentru drepturile omului și dispărut în urmă cu cinci ani. (M. C.)

 Chiar dacă m-am obișnuit cu titlurile articolelor cu iz bombastic-apocaliptic și nu mai tresar prea ușor la senzaționalul enunțat de ele, totuși profesionalismul celor de la Der Spiegel nu lasă loc de asemenea mici șarlatanii. Un titlu simplu, onest, deși extrem de brutal, a rezumat absolut corect conținutul înspăimîntător al unui articol despre declinul moral și cultural al omenirii: „Cel mai urît pantof din lume” aducea vestea cutremurătoare despre recenta creație Balenciaga: pantofii Crocs cu toc cui. (S. G.)

 Din cartea lui Ian Graham, Vieți scandaloase, am aflat că Ninon de l’Enclos era o curtezană celebră a secolului al XVII-lea, din ale cărei saloane nu lipseau Molière și Cyrano de Bergerac. Ea a primit de la cardinalul Richelieu 50.000 de coroane pentru o noapte de amor, dar a luat banii și a trimis în locul ei o altă prostituată. Spre bătrînețe a renunțat la stilul de viață libertin și s-a dedicat protejării artelor. La 80 de ani, cînd a murit, i-a lăsat prin testament o sumă importantă de bani unui băiat pe nume François-Marie Arouet, pentru studii. Băiatul acesta avea să devină cunoscut sub numele de Voltaire. (A. M. S.)

 Ce se mai cumpără pe lumea asta? Un scaun absolut banal și cam obosit a fost vîndut la licitație cu 394.000 de dolari. Scaunul a avut mare căutare, cum se vede, pentru că era însoțit de următoarea notă: „Dragă noule proprietar al acestui scaun, în 1995 am primit patru scaune de diferite feluri pentru sufrageria mea și acesta s-a dovedit a fi cel mai comod, așa că el și-a găsit locul în fața mesei pe care se afla mașina mea de scris. Acest scaun m-a susținut cît timp am bătut la mașină Harry Potter și Piatra filozofală și Harry Potter și camera secretelor. Partea mea nostalgică e tristă pentru că dau acest scaun, dar spatele meu nu este. J.K. Rowling”. (S. V.)

 Cine e supărat că echipa de fotbal a României nu participă la actualul campionat european ar trebui să se gîndească și la avantajele situației. Dincolo de faptul că telespectatorii și spectatorii noștri sînt scutiți de emoții (care, de bună seamă, ar fi fost oricum și inutile), societatea românească e, în întregul ei, scutită și de foarte probabilul penibil de care Naționala s-ar fi acoperit participînd. E de ajuns să te uiți la suferințele fanilor de la mai toate echipele din țările de Est, care sperau că vor putea trece măcar de faza grupelor. Acestea au devenit, aproape toate, echipe de mîna a doua, parcă fără nici o șansă din start. Marile puteri din fotbalul european (și din economie) sînt clar mult detașate și foarte greu de bătut, dacă nu chiar invincibile, pentru cei mai mici. Păi, decît așa, nu-i mai bine să stai liniștit acasă, să comentezi olimpian, să rîzi sau să-ți fie milă de alții?...  (A. M.)

SE PARE CĂ MAJORITATEA CUPLURILOR VOR FI NEVOITE SĂ APELEZE, PENTRU ZECE MINUTE DE RESPIRAȚIE, LA FENOMENE ASEMĂNĂTOARE MINUNILOR CORPORALE

 Se pare că prima boală globalizată a lumii a fost sifilisul, nu ciuma. (A. M. S.)

 Dimensiunea medie a penisului uman, precum și calitatea spermei scad constant din cauza poluării; motiv pentru care oamenii de știință prevăd că, din anul 2045 încolo, majoritatea cuplurilor vor fi nevoite să apeleze la reproducerea asistată. (M. C.)

 Dispozitivul MOXIE, creat de NASA și ajuns cu Rover-ul Perseverance pe Marte în primăvară, tocmai a produs oxigen în urma unei tehnici experimentale în care dioxidul de carbon a fost încins la 800 de grade Celsius. Astfel, s-au obținut cinci grame de oxigen, suficiente pentru zece minute de respirație. (M. C.)

 Mică selecție din știrile de săptămîna trecută: Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii, a declarat, la recepția oferită de ziua Reginei, că „deşi duc lipsă de mititei, un milion de români trăiesc în Regatul Unit”. Astrologul Mediafax ne anunță că 18 iunie a reprezentat o mare victorie pentru trei zodii. În Dobrogea au fost surprinse fenomene asemănătoare unor tornade. Victoria’s Secret renunță la faimoasele fotomodele „Angels” deoarece și-ar fi pierdut relevanța culturală. S-a deschis primul centru de vaccinare într-un lăcaş de cult: oamenii se pot vaccina anti-COVID-19 în Biserica Neagră din Braşov. 1-0 pentru Biserica Evanghelică. (M. P.)

 La rubrica matrimoniale, în vremuri pre-pandemice, dacă tot dai un anunț la ziar, măcar să spui tot ce ai de spus: „Pensionar civil, 1.65, prezentabil, mare omenie, capacitate, dansator excepțional, nefumător, fără pretenții vîrstă, studii etc., doresc doamnă care decît să mă accepte. Iubiți inventatorii, trimișii Domnului. Minunea minunilor, extraordinar. Afară de alte reușite, invenții, acum am construit perpetuum mobile (din «n» variante). Conducătorii țării, partide, miliardari, tv, ziare etc., cereți-l, dacă nu, le vînd străinătății, care deja solicită. Doamna premier, donez idei, exemplu, fără investiții, într-o oră, zece mii locuri de muncă. Folosindu-mă, salvați România. Facebook Carnu Ion («n» videoclipuri, foto etc., comentați-le). Nu am internet. Contactați-mă telefonic, rog mesaj scris. Dușmanilor, cereți-vă scris iertare. Doamne ajută la bine!”. (A. P.)

 O știre de ieri cu vedere spre azi: în 1889 s-a înființat la Nantes, în Franța, Societatea de Altruism, al cărei program a fost publicat în Anti-Egoistul, cum se numea buletinul Societății. Acolo erau înșirate scopurile (desigur, nobile) pentru care își dorea să lupte Societatea, iar la punctul 1 al programului se putea citi: „Libertatea corpului, a conștiinței și a cuvîntului. Abolirea pedepsei capitale, a pedepselor corporale, a duelurilor, a sporturilor crude și a jocurilor de noroc. Protecția copiilor și a animalelor (antivaccinare și antivivisecție)“. Apare aici o stranie echivalență: altruism = antiegoism = antivaccinism, perpetuată vreme de 132 de ani, pe terenul fertil al ignoranței, pînă în zilele noastre. (D. S.)

Foto: Ș.M. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.