Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTÎLNIREA CU TREI NUANȚE DIFERITE DE ROZ NU POATE FI, EVIDENT, UNA EXTREM DE SIMPLĂ DACĂ URMEAZĂ (DUPĂ UN MOMENT DE EZITARE) 997 DE ZILE PÎNĂ SĂ AVEM DE-A FACE CU LINIȘTEA  

 În prima sa călătorie peste Atlantic, Columb vede trei lamantini înotînd în jurul corabiei și notează în jurnal întîlnirea cu „trei sirene”, după care adaugă: „Nu sînt atît de frumoase pe cît ar trebui”. (M. C.)

 Una dintre cele mai emoționante știri recente: „Păsările flamingo au revenit în Rezervația Biosferei Delta Dunării – 49 de exemplare de flamingo în zona lacului Sărături Murighiol și alte 60 pe lacul Tuzla. Condițiile prielnice, diversitatea habitatelor și ecosistemelor, abundența și varietatea hranei din rezervație sînt motivele pentru care specii noi sau care au fost văzute sporadic vin în Delta Dunării. Penajul păsărilor flamingo își schimbă culoarea în funcție de dietă. Astfel, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă. Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sînt ape puțin adînci. Sînt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți”. (A. M. S.)

 Doi analiști americani ai parcurilor tematice au criticat faptul că, la redeschiderea celebrului parc Disneyland, încă mai există scena în care Albă-ca-Zăpada este salvată de prințul ei cu un sărut, considerînd această scenă drept una care nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim. „Sărutul este unul fără consimțămîntul ei, în timp ce ea doarme, ceea ce nu poate fi o iubire adevărată dacă o singură persoană e conștientă că se întîmplă”, au precizat analiștii. Scena ar prezenta „ideea demodată că unui bărbat îi este permis să-i facă orice unei femei”. Să nu uităm, totuși, și că, în numeroase povești, broaștele sînt sărutate fără consimțămîntul lor de diferite femei pentru a fi transformate în prinți... Lor de ce nu le apără nimeni drepturile? (A. P.)

 Aleksandr Rîhoravici Lukașenko a ajuns rău de tot! După ce toată lumea civilizată și cît de cît normală la cap a început să-l evite, după ce însuși țarul Putin îl primește zîmbind doar pentru că a ajuns un paria și, astfel, îi poate sfida încă o dată pe occidentali, pînă și teroriștii de anvergură se țin departe de el. Vă amintiți, dictatorul de la Minsk a deturnat un avion civil de pe ruta sa motivînd că a primit un e-mail de la Hamas care spunea că e o bombă la bordul avionului. Evident, nimeni nu a crezut o secundă motivația lui Lukașenko. Dar așa, for the record, cum se spune, merită spus că Hamas a negat imediat că ar fi trimis un astfel de e-mail. Dacă pînă și organizația teroristă Hamas simte nevoia să se delimiteze, să nu fie amestecată în astfel de porcării, înseamnă că mustăciosul cu privire de taur sovietic a ajuns jos de tot. (S. V.)

 Cred că am rezolvat misterul din jurul seninătății posesorilor de dulăi care, în ciuda faptului că bestia lor se repede cu colții războinici înspre pulpa ta, spun calmi, ba unii chiar zîmbitori: „Nu vă speriați, nu vă face nimic”. Explicația este, de fapt, una extrem de simplă și constă în poziționarea fizică a celor doi subiecți asupra problemei. Pe cînd trecătorul vede partea ofensivă a lătrătorului (bot, colți, bale), posesorul vede numai partea sa inofensivă. (S. G.)

 A înflorit iasomia. Urmează teiul. După un an de purtat mască, mirosul parcă e mai intens ca niciodată. (A. M. S.)

 Printre sutele de migranți din America Centrală care trec zilnic ilegal granița dintre Mexic și SUA din sudul statului Texas se numără, de la o vreme încoace, tot mai mulți cetățeni români de etnie romă, arată o investigație a agenției Reuters. Aceștia ies în evidență față de migranții sud-americani fiind, în genere, mai înalți, femeile purtînd rochii, iar bărbații adidași de marcă și treninguri. Recent, cîteva zeci de români de etnie romă au traversat cu plute improvizate fluviul Rio Grande, care desparte Mexicul de Statele Unite, pentru a cere azil în SUA. Grănicerii care i-au surprins pe malul american al fluviului au încercat să vorbească cu ei în spaniolă; după un moment de ezitare, romii le-au explicat vameșilor bulversați, într-o engleză aproximativă, că sînt români. Iată cum romii, plecați cu mai bine de o mie de ani în urmă din India, au ajuns triumfal, pe fluviul Rio Grande, în Indii. (M. P.)

 Britanica Donna Griffiths a început să strănute pe 31 ianuarie 1981 și s-a oprit din strănutat abia după 997 de zile, adică pe 16 septembrie 1983. Să se calculeze cîte strănuturi i-au smucit capul. (M. C.)

 Senatoarea Diana Șoșoacă a luat cuvîntul la ședința de plen în care Guvernul a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență. Ca să critice Guvernul, dar și ca să recite cîteva strofe din Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu. Pînă să i se taie microfonul, căci a depășit timpul alocat, a recitat corect. Fostul ei coleg de partid George Simion a recitat niște versuri scrise de un poet oarecare pe care i le-a atribuit, eronat, lui Eminescu. Solemnitate plină de ridicol. (M. M.)

 Tot mai multe incidente grave dovedesc că, în România, urșii au devenit un pericol pentru oameni. Urșii sînt protejați de legi și, de asemenea, de către „ecologiștii de tastatură”, cum i-a numit un senator UDMR pe cei care doresc să-și creeze doar imagine, fără să aibă deloc idee despre situația din realitate. Deocamdată, oamenii nu prea pot fi protejați. Dar povestea nu e nouă. N-am uitat epoca, nu demult apusă, în care Bucureștiul era plin de cîini fără stăpîn, iar trecătorii, copiii sau bicicliștii erau mereu atacați. Și atunci apăruseră organizații care aduceau nenumărate argumente absurde în favoarea „cîinilor comunitari”. Ei bine, acum, în unele zone, în locul cîinilor avem de-a face cu urșii. Oricît ne-ar plăcea ursuleții, parcă ar trebui să ne gîndim și la oameni. (A. M.)

 Pașii ne poartă astăzi către Cîmpulung, unde ne oprim pentru a citi cîteva nume de firme: Fulgerul SRL, Clubul Sănătății SRL, Un Băiat Și O Fată SRL, Val Groz Duru SRL, Valah Hermes SRL, Adevăratul Meseriaș SRL, Mirific SRL, Spirit Jovial SRL, Cameleon Junior SRL, Împreună Pentru Vatra Bunicilor SRL, Rîndunica Cenușie SRL, Firul Roșu SRL, Rodnic Impex SRL, Pitici Și Părinți SRL, Coffe Shop La Troiță SRL, Fițoșica Dulce SRL, Bun General Servicii SRL, Izo Duo Adecvat SRL, Sculer Matrițer SRL, Afaceri Rapide Impex SRL, Miracole De La Bunica SRL-D, Leo Liniștea Serii 2008 SRL, Cosinus Franc SRL, Melcu Taxi Speed SRL, Educație Evoluție SRL, Oltenașul Total Agregat SRL, Prometal Continental SRL, Încă Nu Știu Totul SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.