Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai - 2 iunie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA MOMENTUL POTRIVIT, O NOUĂ TEORIE A CELUI DIN MIJLOC (PENTRU A SE ÎNTOARCE ÎN LUMEA ASTA) VA SCHIMBA RADICAL IDENTITATEA LIMPEDE  

 Întrebat cum de poate cînta atît de divin la clavecin, Bach a oferit acest răspuns: „Nu e nimic extraordinar. Trebuie doar să lovești anumite clape la momentul potrivit și instrumentul face restul”. (M. C.)

 Se pare că cei cu mască vor deveni cei fără mască și invers. Potrivit unui reportaj publicat de Vice, o nouă teorie a conspirației care a apărut în Statele Unite afirmă că persoanele vaccinate vor elimina anumite proteine asupra celor nevaccinați, care vor suferi de efecte adverse precum infertilitate și avorturi spontane. Stratagema ar face parte dintr-un plan de depopulare a planetei prin intermediul vaccinurilor. Așadar, influencer-ii antivacciniști afirmă că cele mai bune modalități de protecție împotriva vaccinaților sînt... purtarea măștii și păstrarea distanțării sociale. (A. P.)

 O dispută stradală, între trei domni, doi vehemenți, toți zdrahoni. „Animalul ăsta a molestat o femeie!”, zbiară cel din dreapta, către cel din mijloc, acuzîndu-l pe cel din stînga. „Dacă a sărit la bătaie, eu ce să fac?”, se disculpă acuzatul, adresîndu-se tot celui din mijloc. Cu toate informațiile la îndemînă, cel din mijloc se oprește și declamă sfătos: „Pe-o femeie n-o lovești nici cu o floare. Dacă sare la bătaie, o ții. O înjuri. O scuipi. Dar n-o lovești!”. Zen-ul căii de mijloc. (S. G.)

 Ipoteza Medeea este teoria științifică conform căreia Pămîntul este programat, la nivel microbian, să se autodistrugă pentru a se întoarce la starea inițială lipsită de organisme vii. Păcat de animale și de plante! (M. C.)

 Ce se mai cumpără în lumea asta nebună? În anul 2000, Justin Timberlake a fost invitat într-un studio de radio pentru un interviu. A fost servit cu o felie de pîine prăjită din care a mîncat cam două treimi și a plecat. Restul feliei a fost vîndut unui fan pentru 1.000 de dolari. (S. V.)

 Vești bune pentru puietul din întreaga lume! Tradițional, puii de găină de sex masculin (care nu produc nici ouă și nici destulă carne) sînt aruncați de vii, la scurt timp după eclozare, în tocătoare industriale. Dar o curioasă „rezoluție de Anul Nou” va schimba radical viața puilor de găină: guvernul federal german a adoptat o legislație care interzice, începînd cu 1 ianuarie 2022, uciderea în masă a puilor de sex masculin. Un pas mic pentru puime, un salt uriaș pentru bărbățime. (M. P.)

 În 1948 a fost găsit mort, pe plaja din Somerton aflată la o jumătate de oră de condus de Adelaide, capitala statului South Australia, un bărbat necunoscut, căruia i s-a spus „omul din Somerton”. Circumstanțele morții bărbatului nu au fost elucidate și dosarul nu a fost niciodată clasat, identitatea sa fiind subiectul a numeroase teorii. Avea asupra sa o carte de poezii persane medievale numită Rubaiatul lui Omar Khayyam, o bucată ruptă de hîrtie pe care erau scrise cuvintele persane „tamám shud”, însemnînd „sfîrșit” sau „final”, și o valiză. Nu, nu e sinopsisul unui film, ci o poveste care s-a întîmplat, iar continuarea e că poliția va încerca să extragă material ADN din rămășițele cadavrului, cu gîndul că va descoperi, poate, mai multe despre identitatea bărbatului, cu mijloacele științifice de acum. (A. M. S.)

 Cîntăreața și actrița americană Demi Lovato a anunțat, potrivit The Guardian, că „se identifică drept non-binară”. Acum vreo două luni, aceeași (sau același) Demi Lovato se declara drept o persoană „pansexuală”. Vă întrebați, poate, ce-o mai fi însemnînd și asta. Recunosc că nici mie nu îmi e prea limpede, dar mă întreb dacă nu cumva e ca diferența dintre Demisec și Demidulce. (A. M.)

p24 lsm georgescu 14006797 jpg jpeg

ÎNTOARCE-TE LA PIERDERILE AFLATE ÎN DEPLINĂ ARMONIE, ÎȚI OFERIM UN NAUFRAGIU DULCE

 De cînd mi-am dezactivat abonamentul de la Netflix mă simt ca o iubită care a plecat și  și-a luat lumea în cap. Mesajele pe care le primesc sună așa: „Întoarce-te la noi. Îți oferim divertisment nelimitat”. (A. M. S.)

 Anul trecut, în octombrie, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și vicepremierul Raluca Turcan au promis o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural în valoare de 100.000.000 (o sută de milioane) de euro. Banii reprezintă compensații pentru pierderile suferite ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie și microgranturi de sprijin pentru relansare. Mii de firme și de asociații s-au și înscris pe o platformă online pentru a fi luate în evidență. Și sute de oameni s-au angajat în consultările lansate de minister. S-a mai auzit ceva de acești bani? Poate la Loto... (M. M.)

 Citez două știri aflate în deplină armonie și care ajung, chiar dacă de pe poziții diferite, la un remarcabil consens în privința prestației muncii: „Schimbări drastice în piața muncii în România: s-a terminat cu programul de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămînă!” (Ziarul Financiar) și „Sfinții Constantin și Elena, prăznuiți de ortodocși pe 21 mai. Tradiții și obiceiuri: în această zi, munca e interzisă!” (Mediafax). (M. P.)

 După o lună petrecută în derivă pe mare, un naufragiat a ajuns la un țărm din arhipelagul Marshall, unde a dat peste unchiul său, despre care se credea că murise în urmă cu 50 de ani tot în urma unui naufragiu. Unchiul lui începuse acolo, pe insulă, o viață nouă, alături de o nouă familie. Altfel spus, cînd îți merge prost în viață, un naufragiu te poate salva. (M. C.)

 O plimbare prin Hunedoara, printre nume de firme: Triorigin SRL, La Birtuțu Din Pădure SRL, Arhive Vest SRL, Primordial Star SRL, Instalații Electrice Perfecte SRL, Meridian Metal SRL, Automoka Flo SRL, Protecmunc SRL, Ul Mat Combat SRL, Lanțul Metalo Trans Com SRL, Retyezat Mountains SRL, All Pacin One SRL, Artizanii Cutezători SRL, Corvinii Digital SRL, Luceafărul Hazard Exim SRL, Lucia Forever SRL, 7 Pitici Mici SRL, 4 Colțuri SRL, Moș Crăciun Serv SRL, Eliquid Transvapor SRL, Desaga Minune SRL-D, Povestea Unei Națiuni SRL, Zâmbet Dulce SRL, Arlechin Dulce HD SRL, Emisarii Iubirii SRL, Impact Mini Moment SRL, Mărturii Luciana SRL, Păstrează Speranța SRL, Special Concept Regal SRL, Superman Total SRL, Subfeleac Events SRL, Paradise Food Pâine SRL, Apă & Aer SRL, Rămas Bun SRL, Ynna De La Jina SRL, Pneu General SRL, Graalissimo SRL, Mirustil Zimbrul SRL, Comod Diva SRL, Centrul Di Bellezza E Salute SRL, Hobby La Rotunda SRL, Julean & Jan Electrice Și Diverse SRL, Tocător SRL, Căruțe Vieneze SRL, Samariteanul By Ownzones SRL, Logosynergy Magnet SRL, Poligon Armament De Foc SRL, Pensiunea Ianuarie 14 SRL, Fast Food Deja Vu SRL, Familia Postpartum SRL, Stelaris Luminița SRL, Laura Fii Frumoasă SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.