Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 894 din 27 mai - 2 iunie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA MOMENTUL POTRIVIT, O NOUĂ TEORIE A CELUI DIN MIJLOC (PENTRU A SE ÎNTOARCE ÎN LUMEA ASTA) VA SCHIMBA RADICAL IDENTITATEA LIMPEDE  

 Întrebat cum de poate cînta atît de divin la clavecin, Bach a oferit acest răspuns: „Nu e nimic extraordinar. Trebuie doar să lovești anumite clape la momentul potrivit și instrumentul face restul”. (M. C.)

 Se pare că cei cu mască vor deveni cei fără mască și invers. Potrivit unui reportaj publicat de Vice, o nouă teorie a conspirației care a apărut în Statele Unite afirmă că persoanele vaccinate vor elimina anumite proteine asupra celor nevaccinați, care vor suferi de efecte adverse precum infertilitate și avorturi spontane. Stratagema ar face parte dintr-un plan de depopulare a planetei prin intermediul vaccinurilor. Așadar, influencer-ii antivacciniști afirmă că cele mai bune modalități de protecție împotriva vaccinaților sînt... purtarea măștii și păstrarea distanțării sociale. (A. P.)

 O dispută stradală, între trei domni, doi vehemenți, toți zdrahoni. „Animalul ăsta a molestat o femeie!”, zbiară cel din dreapta, către cel din mijloc, acuzîndu-l pe cel din stînga. „Dacă a sărit la bătaie, eu ce să fac?”, se disculpă acuzatul, adresîndu-se tot celui din mijloc. Cu toate informațiile la îndemînă, cel din mijloc se oprește și declamă sfătos: „Pe-o femeie n-o lovești nici cu o floare. Dacă sare la bătaie, o ții. O înjuri. O scuipi. Dar n-o lovești!”. Zen-ul căii de mijloc. (S. G.)

 Ipoteza Medeea este teoria științifică conform căreia Pămîntul este programat, la nivel microbian, să se autodistrugă pentru a se întoarce la starea inițială lipsită de organisme vii. Păcat de animale și de plante! (M. C.)

 Ce se mai cumpără în lumea asta nebună? În anul 2000, Justin Timberlake a fost invitat într-un studio de radio pentru un interviu. A fost servit cu o felie de pîine prăjită din care a mîncat cam două treimi și a plecat. Restul feliei a fost vîndut unui fan pentru 1.000 de dolari. (S. V.)

 Vești bune pentru puietul din întreaga lume! Tradițional, puii de găină de sex masculin (care nu produc nici ouă și nici destulă carne) sînt aruncați de vii, la scurt timp după eclozare, în tocătoare industriale. Dar o curioasă „rezoluție de Anul Nou” va schimba radical viața puilor de găină: guvernul federal german a adoptat o legislație care interzice, începînd cu 1 ianuarie 2022, uciderea în masă a puilor de sex masculin. Un pas mic pentru puime, un salt uriaș pentru bărbățime. (M. P.)

 În 1948 a fost găsit mort, pe plaja din Somerton aflată la o jumătate de oră de condus de Adelaide, capitala statului South Australia, un bărbat necunoscut, căruia i s-a spus „omul din Somerton”. Circumstanțele morții bărbatului nu au fost elucidate și dosarul nu a fost niciodată clasat, identitatea sa fiind subiectul a numeroase teorii. Avea asupra sa o carte de poezii persane medievale numită Rubaiatul lui Omar Khayyam, o bucată ruptă de hîrtie pe care erau scrise cuvintele persane „tamám shud”, însemnînd „sfîrșit” sau „final”, și o valiză. Nu, nu e sinopsisul unui film, ci o poveste care s-a întîmplat, iar continuarea e că poliția va încerca să extragă material ADN din rămășițele cadavrului, cu gîndul că va descoperi, poate, mai multe despre identitatea bărbatului, cu mijloacele științifice de acum. (A. M. S.)

 Cîntăreața și actrița americană Demi Lovato a anunțat, potrivit The Guardian, că „se identifică drept non-binară”. Acum vreo două luni, aceeași (sau același) Demi Lovato se declara drept o persoană „pansexuală”. Vă întrebați, poate, ce-o mai fi însemnînd și asta. Recunosc că nici mie nu îmi e prea limpede, dar mă întreb dacă nu cumva e ca diferența dintre Demisec și Demidulce. (A. M.)

p24 lsm georgescu 14006797 jpg jpeg

ÎNTOARCE-TE LA PIERDERILE AFLATE ÎN DEPLINĂ ARMONIE, ÎȚI OFERIM UN NAUFRAGIU DULCE

 De cînd mi-am dezactivat abonamentul de la Netflix mă simt ca o iubită care a plecat și  și-a luat lumea în cap. Mesajele pe care le primesc sună așa: „Întoarce-te la noi. Îți oferim divertisment nelimitat”. (A. M. S.)

 Anul trecut, în octombrie, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și vicepremierul Raluca Turcan au promis o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural în valoare de 100.000.000 (o sută de milioane) de euro. Banii reprezintă compensații pentru pierderile suferite ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie și microgranturi de sprijin pentru relansare. Mii de firme și de asociații s-au și înscris pe o platformă online pentru a fi luate în evidență. Și sute de oameni s-au angajat în consultările lansate de minister. S-a mai auzit ceva de acești bani? Poate la Loto... (M. M.)

 Citez două știri aflate în deplină armonie și care ajung, chiar dacă de pe poziții diferite, la un remarcabil consens în privința prestației muncii: „Schimbări drastice în piața muncii în România: s-a terminat cu programul de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămînă!” (Ziarul Financiar) și „Sfinții Constantin și Elena, prăznuiți de ortodocși pe 21 mai. Tradiții și obiceiuri: în această zi, munca e interzisă!” (Mediafax). (M. P.)

 După o lună petrecută în derivă pe mare, un naufragiat a ajuns la un țărm din arhipelagul Marshall, unde a dat peste unchiul său, despre care se credea că murise în urmă cu 50 de ani tot în urma unui naufragiu. Unchiul lui începuse acolo, pe insulă, o viață nouă, alături de o nouă familie. Altfel spus, cînd îți merge prost în viață, un naufragiu te poate salva. (M. C.)

 O plimbare prin Hunedoara, printre nume de firme: Triorigin SRL, La Birtuțu Din Pădure SRL, Arhive Vest SRL, Primordial Star SRL, Instalații Electrice Perfecte SRL, Meridian Metal SRL, Automoka Flo SRL, Protecmunc SRL, Ul Mat Combat SRL, Lanțul Metalo Trans Com SRL, Retyezat Mountains SRL, All Pacin One SRL, Artizanii Cutezători SRL, Corvinii Digital SRL, Luceafărul Hazard Exim SRL, Lucia Forever SRL, 7 Pitici Mici SRL, 4 Colțuri SRL, Moș Crăciun Serv SRL, Eliquid Transvapor SRL, Desaga Minune SRL-D, Povestea Unei Națiuni SRL, Zâmbet Dulce SRL, Arlechin Dulce HD SRL, Emisarii Iubirii SRL, Impact Mini Moment SRL, Mărturii Luciana SRL, Păstrează Speranța SRL, Special Concept Regal SRL, Superman Total SRL, Subfeleac Events SRL, Paradise Food Pâine SRL, Apă & Aer SRL, Rămas Bun SRL, Ynna De La Jina SRL, Pneu General SRL, Graalissimo SRL, Mirustil Zimbrul SRL, Comod Diva SRL, Centrul Di Bellezza E Salute SRL, Hobby La Rotunda SRL, Julean & Jan Electrice Și Diverse SRL, Tocător SRL, Căruțe Vieneze SRL, Samariteanul By Ownzones SRL, Logosynergy Magnet SRL, Poligon Armament De Foc SRL, Pensiunea Ianuarie 14 SRL, Fast Food Deja Vu SRL, Familia Postpartum SRL, Stelaris Luminița SRL, Laura Fii Frumoasă SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.