Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN NOU, REALITATEA A IGNORAT O PATĂ DE CULOARE ȘI NUANȚA FIECĂRUI CUVÎNT PIERDUT

 Liviu Dragnea se cere din nou eliberat din închisoare. Spune că a stat destul în penitenciar, că nu reprezintă un pericol pentru societate și că „pot face bine”. De la unul ca el, această din urmă formulare dă de gîndit. Se cam știe cum poate face el bine. Mai liniștitor ar fi, poate, dacă ar declara că, în cazul eliberării, nu va mai face absolut nimic. (A. M.)

 Dintr-un top al celor mai amuzante nume de societăți comerciale din România: Ia-ți Mireasă Ziua Bună SRL, Curat Murdar Home & Office SRL, Hai La Muncă SRL, Facem Dregem SRL, EștiBlană SRL, Trei Lulele Trei Surcele SRL, Fără Frică SRL, Hai Cu Tata SRL, Atît S-a Putut SRL, Lăbuțe Și Gheruțe SRL, Trei Generații Abundent SRL, Tot Strălucește SRL, Îmbunătățirea Vieții SRL, Bunăstare Acum SRL, Fierarul Fericit 2017 SRL, Împreună Reușim SRL, Winter Is Coming SRL, La Moldoveanu Land SRL, Miracol Ardelean SRL, Lemnili SRL, Oleacă Noi SRL, Iubițica 77 SRL, Nașu & Finu Partner SRL, Înzestrat SRL, Mașina Pe Locul 1 SRL, Realitatea Viitorului SRL, Cărămidarii Gurmanzi SRL, Tenacious Beton SRL, Pofta Are Prioritate SRL, Setea E Bună SRL, Pîinea Dă Putere SRL, Să Uităm De Carte SRL. (A. P.

 Un polițist de la Secția 23 este cercetat disciplinar după ce s-a dus, în timpul programului, la pensat. Acesta a fost reclamat chiar de colegul său, jandarm, cu care se afla în misiune. Jandarmul susține că nu au putut interveni la un caz tocmai pentru că, în momentul solicitării, omul legii se afla într-un salon de înfrumusețare din zona Dristor. Conform raportului dat de subofițerul de la Jandarmerie către conducerea Batalionului 1 de Jandarmi, agentul de poliție și-a ignorat atribuțiile de serviciu pentru a merge la salonul de înfrumusețare, pentru a se pensa. Cele relatate de jandarm au fost confirmate și de cosmeticiana care l-a pensat pe omul legii. În replică, agentul se apără spunînd că nu a părăsit nici o clipă zona de patrulare. (A. M. S.)

 În România a fost confirmat primul caz de infectare COVID-19 cu o variantă a tulpinii indiene a SARS-CoV-2. Săptămîna trecută, INSP a fost informat că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe (Covasna) a identificat varianta indiană „B.1.617.2” a virusului, la o persoană care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. O pată de culoare orientală e, pe undeva, binevenită, într-o provincie central-europeană populată majoritar de băștinași maghiari, români și secui. Cît despre Sf. Gheorghe, dacă mai trăia, tare s-ar fi bucurat să-și poată trece în palmares și un balaur de origine indiană. (M. P.)

 Doctrine sanitare și credințe populare. În epoci diverse și-n spații culturale diferite. Există cel puțin trei cuvinte germane, aproape sinonime, care, în română, se traduc prin „curent”: Luftzug, Zugluft și Durchzug. Wikipedia germană nu doar că explică etimologia și nuanța fiecărui cuvînt, ci indică și mitologia (pseudomedicală) curentului de aer. Anume, că se presupune, eronat, că ar putea provoca diverse boli. Astăzi, în era COVID-ului, politicile sanitare se bazează tocmai pe Durchzug: în școlile rămase deschise în timpul pandemiei, cursurile se țin cu ferestrele larg deschise pentru a aerisi încăperile. În limba română există un singur cuvînt: curent. Iar stigma curentului depășește pericolul COVID-ului. (M. M.)

 O femeie trans din Canada a pierdut procesul intentat împotriva a nu mai puțin de 13 saloane cosmetice care au refuzat să-i epileze testiculele. Cosmeticienele în cauză motivaseră fie cu nepriceperea, fie cu interdicția religioasă. (M. C.)

O CRIZĂ URMEAZĂ SĂ SE TRANSFORME DE LA SINE ÎNTR-UN PAS ÎN AFARA VOCABULARULUI 

 După un lockdown extrem de dur, populația Marii Britanii se confruntă, din nou, cu o criză majoră. Nu doar din cauza cererilor care au explodat în urma carantinei prelungite, dar și a problemelor de aprovizionare apărute în siajul recentei blocări a Canalului de Suez, britanicii s-au văzut puși în fața unei lipse fără precedent: penuria de pitici de grădină din magazinele cu articole pentru grădinărit. (S. G.)

 Un pustnic în vîrstă de 82 de ani urmează să părăsească insula Budelli din arhipelagul La Maddalena, în nordul Sardiniei, pe care a trăit singur peste trei decenii. Mauro Morandi şi-a petrecut 32 de ani din viaţă pe insula Budelli. Acum, însă, el este nevoit să plece deoarece casa în care locuia – rămasă din al Doilea Război Mondial – trebuie reconstruită, iar locul urmează să se transforme într-un centru de cercetare. În ţara sa natală, unii îl numesc pe bărbatul din insula cu nisip roz „Robinson Crusoe al Italiei”, după romanul lui Daniel Defoe, dar omul spune: „Eu nu semăn cu Robinson Crusoe. Robinson a vrut să se întoarcă în societate, eu nu”, a explicat italianul. (A. M. S.)

 La recentul concurs saudit pentru desemnarea celei mai frumoase cămile, zeci de animale au fost descalificate din cauză că afișau semnele clare ale injectării cu Botox. Proba trecerii prin gămălia acului ar fi rezolvat selecția de la sine. (M. C.)

 În capitolul 1 („Despre om și părțile sale“) din Cartea a XI-a a Etimologiilor, Isidor de Sevilla spune că panglicile care legau șuvițele părului împletit în cosițe al femeilor se numeau discriminalia. Se pare că de aici și pînă la cuvîntul discriminare din vorbirea actuală nu a fost doar un pas, ci mai mulți: undeva pe drum, ceva plăcut vederii, cum erau cosițele unei femei, s-a preschimbat într-un lucru de rușine. (D. S.)

 Poate nu știți ultimele vești despre curățirea limbii de impuritățile rasiste în America cea de toate zilele. Voci puternice din industria canabisului, alături de lideri civici și politici, cer scoaterea cuvîntului „marijuana” în afara vocabularului corect politic. Cuvîntul „marijuana” vine din spaniola mexicană și, spun noii activiști ai limbii, a fost inventat anume pentru a criminaliza comerțul cu produse din canabis în 1930, legiferare care a lovit mai ales populația non-albă (latino și negri). Atunci s-a înființat în cadrul FBI un serviciu special antinarcotice, iar primul lui șef, H. Anslinger, a spus cu acea ocazie: „Sînt peste 100.000 de fumători de marijuana în Statele Unite și cei mai mulți dintre ei sînt negri, hispanici, filipino și artiști. Muzica lor satanică, jazz-ul și swing-ul, rezultă din consumul de marijuana. Această marijuana determină femeile albe să caute să aibă relații sexuale cu negrii, cu artiștii și cu alții de genul ăsta... Iar pe negri îi face să creadă că sînt la fel de buni ca albii”. Indiscutabil, rasism de cea mai idioată extracție. Peste decenii, umbra rea a cuvîntului „marijuana” s-a păstrat, astfel că în zilele noastre un negustor specializat din California a spus celor de la HuffPost clar: „Marijuana are o istorie legată de rasism; canabis evocă armonie și toleranță”. Toți vrem armonie și toleranță! (S. V.)

Foto: D. Stanciu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cum vă ajută mersul pe jos de trei ori pe săptămână. Specialiștii spun că reduce la jumătate riscul de reapariţie a durerilor lombare
Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a atenua durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariție a acestora, potrivit primului studiu de acest gen, publicat de The Guardian.
image
România – Ucraina, ce nu ni s-a spus: decizia luată și ținută secret după meciul istoric de la Munchen
Partida de luni va avea efecte pe termen scurt și lung. În primul rând, ne putem gândi, în mod realist, la calificarea în optimi. La fel de important însă e un alt subiect care, deocamdată, n-a „transpirat“ în mass-media.
image
Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului VIDEO
Cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. În România, ora 23:50 marchează momentul solstițiului și începutul verii astronomice.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.