Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CU OCAZIA SCANDALULUI ISCAT DE O MICĂ ÎNȚEPĂTURĂ, UN DONALD COLERIC (ACUZAT DE FOFILARE) A PRIMIT UN INEL PRO ACTIV

 Cu ocazia scandalului iscat de demiterea lui Vlad Voiculescu am aflat că aceleași autorități medicale trebuie să raporteze același lucru (numărul celor morți din cauza COVID-19) pe două platforme diferite după două proceduri diferite. Numai mie mi se pare aiurea? (S. V.)

 Ce mai vor să angajeze angajatorii la rubrica „Oferte serviciu“ din pagina de mică publicitate a unui ziar? De pildă, „Spălător de Capsuri“ (scris așa, cu inițiale majuscule, pare o îndeletnicire aproape aristocratică). Iar anunțul ne lămurește despre ce-i vorba: „S.C. A&A Exprodcom SRL «CASA ANTONIE» căutăm Spălător de Capsuri serios și muncitor pentru întreținerea capsurilor (curățarea navetelor de plastic)“. (D. S.)

 Ultima modă e să te pozezi sau să te filmezi în timp ce-ți faci vaccin. Unii spun că acesta ar fi un moment foarte important din viața lor. Par să fie, adică, niște vieți foarte liniștite, punctate rarisim de cîte o astfel de înțepătură. Și apropo... noroc că injecția se face în braț. (A. M.)

 Mi s-a părut amuzant că la București s-a deschis un centru de vaccinare în incinta fostului Palat al Pionierilor din Parcul Tineretului. Apoi au venit vești din Franța: la Paris, autoritățile au deschis un centru de vaccinare într-un hotel din parcul de distracții Euro Disney. Încerc să-mi imaginez, amuzat-empatic, ce visează, în ajun, cei mai anxioși dintre pretendenții la vaccin. Cei programați la Palatul Pionierilor au probabil coșmaruri cu tovarășa comandantă de unitate, care se apropie (ta-ra-ta-taaaa, goarnele au sunat!) cu seringa ținută între dinți. Cei înscriși la centrul din Disneyland au probabil coșmaruri cu un Donald coleric, care scuipă și împroașcă pacienții. (M. M.)

 În timp ce cîntărețul de rock gotic Marilyn Manson era acuzat de abuzuri sexuale de către mai multe dintre fostele sale iubite, cîntărețul de muzică country Morgan Wallen făcea cîteva afirmații rasiste în social media. În urma scandalurilor iscate, vînzările muzicii lui Manson au crescut de peste o sută de ori, iar noul album al lui Wallen a petrecut șapte săptămîni pe primul loc, situație nemaiîntîlnită pentru un album country în istoria de 64 de ani a topului Billboard. (M. C.)

 În drum spre centrul de vaccinare, un șofer de taxi mi-a confirmat părerea că, pe lîngă cei care nu vor să se vaccineze, cei care vor să se vaccineze și indecișii, a apărut și o a patra categorie. Legînd o discuție despre vaccinare, șoferul mi-a mărturisit: „Eu nu m-aș vaccina”, adăugînd însă cu bucurie o laudă: „Dar ce bine că dumneavoastră o faceți!”. Dulcea fofilare clasică, în spiritul „Ori toți să muriți, ori toți să scăpăm”. (S. G.)

 Premierul francez Jean Castex a primit lenjerie intimă prin poştă, în cadrul unui protest al proprietarilor de magazine de profil, care au fost închise din cauza carantinei actuale. S-au strîns 200 de comercianți, așadar premierul a primit 200 de chiloți prin poștă. „Florarii, librarii, coaforii şi magazinele de discuri au fost clasificate drept firme «esenţiale». Dar cum rămîne cu lenjeria de corp? Nu este o chestiune de igienă şi protecţie? Nu este primul lucru pe care îl punem dimineaţa cînd ne îmbrăcăm? De ce departamentul nostru este neesenţial şi coafura esenţială?”, a adăugat reprezentantul comercianților. Și omul are dreptate. Să sperăm ca măcar cîteva dintre modelele de chiloți primiți să i se fi potrivit premierului. (A. M. S.)

 Pandemia și traiul în izolare nu au crescut rata divorțurilor, spun psihologii, ba mai mult, se pare că au încurajat manifestarea creativității. Cînd vine vorba de inele de logodnă, femeile nu sînt aproape niciodată ușor de mulțumit. Pentru siguranță, un bărbat din Atlanta a pregătit nu mai puțin de cinci inele, cu stiluri și pietre diferite, și a lăsat-o pe viitoarea mireasă să-l aleagă pe cel potrivit pentru inima ei. Mai mult, avea la îndemînă chiar și un aparat pentru a testa autenticitatea diamantelor. Cîștigător a fost un inel îngust, cu piatră rectangulară. Strălucitoarea poveste a fost preluată de pe Instagram de postul național de televiziune CBS și, probabil, a ridicat ștacheta pentru toți cei care aveau deja bătăi de cap cu inventarea unui moment romantic în care să ofere inelul, unul singur. (A. A. D.)

 Din datele ONRC, analizate de firma KeysFin, în România există cîteva mii de societăți comerciale care au în denumire următorii termeni, cu scopul de a atrage clienți: convenabil, splendid, favorit, talisman, elixir, fortuna, pro activ, strict necesar, solemn, simbolic, sincer, util sau unic. Există firme cu patroni extrem de optimiști care se numesc Simplu Și Eficient SRL, Sigur Că Da SRL sau Toate Bune SRL, patroni care pun răul înainte și își denumesc firmele Faliment SRL, Iad SRL, Prăpastia SRL, dar și patroni pur și simplu neinspirați care au firme precum Ultimul Neuron SRL. (A. P.)

p24 mplesu jpg jpeg

UN CUNOSCUT PRODUCĂTOR A PROMIS DISTRACȚII DE FUM

 Ce se mai cumpără în lumea asta nebună? În 2010, un cunoscut producător de jucării a făcut un parteneriat cu un faimos designer și au creat o singură păpușă Barbie, îmbrăcată cu o rochie neagră de seară și împodobită cu un colier care are un diamant roz. După ce a fost arătată lumii în fel și chip, a fost vîndută la licitație. S-a cumpărat cu 302.500 de dolari. (S. V.)

 O americancă a prevenit o tîlhărie într-o benzinărie acționînd asupra hoțului cu o felație pînă la venirea polițiștilor. Acum cîțiva ani, o actriță porno italiancă a promis un turneu național de felații oferite gratuit, dacă un anume candidat independent cîștiga alegerile. Ca și alăptatul, ar trebui ca, atunci cînd fărădelegea amenință armonia socială, felația în spații publice să fie ocrotită de lege. (M. C.)

 Un amplu centru de vaccinare împotriva COVID-19 va fi inaugurat la Disneyland Paris, după ce celebrul parc de distracţii a fost închis temporar din cauza pandemiei. Va fi un „vaccinodrom” care va funcționa în week-end-uri și care își propune să vaccineze în jur de 1.000 de persoane pe zi. Nici distracția nu mai e ce a fost. (A. M. S.)

 Dacă, dintr-un motiv sau altul, căutați producători-importatori-distribuitori de aromă de frăguță, aflați că pe piața din România există șapte firme specializate: Aromatics SRL, Artisan Ingredients SRL, Top Ingrediente SRL, Ingredia Food, Curt Georgi-Rom SRL, Catalin Consulting SRL și Eurogamma Flavors & Fragrances SRL. Din portofoliul acestor firme fac parte și arome de fum, de măr copt, de cafea, strugure, portocală, migdale, căpșuni, precum și aroma dementă. (M. P.)

Foto: M. Pleșu

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o grădiniţă din Hunedoara a fost mâzgălită cu mesaje de ură şi ameninţare VIDEO
O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
image
Un general rus obez şi retras din activitate, trimis să lupte în războiul din Ucraina: „Nimeni nu-i poate refuza supunerea”
Un general rus pensionat şi obez, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina care se desfăşoară mai ales în partea de est a ţării. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
image
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.