Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CU OCAZIA SCANDALULUI ISCAT DE O MICĂ ÎNȚEPĂTURĂ, UN DONALD COLERIC (ACUZAT DE FOFILARE) A PRIMIT UN INEL PRO ACTIV

 Cu ocazia scandalului iscat de demiterea lui Vlad Voiculescu am aflat că aceleași autorități medicale trebuie să raporteze același lucru (numărul celor morți din cauza COVID-19) pe două platforme diferite după două proceduri diferite. Numai mie mi se pare aiurea? (S. V.)

 Ce mai vor să angajeze angajatorii la rubrica „Oferte serviciu“ din pagina de mică publicitate a unui ziar? De pildă, „Spălător de Capsuri“ (scris așa, cu inițiale majuscule, pare o îndeletnicire aproape aristocratică). Iar anunțul ne lămurește despre ce-i vorba: „S.C. A&A Exprodcom SRL «CASA ANTONIE» căutăm Spălător de Capsuri serios și muncitor pentru întreținerea capsurilor (curățarea navetelor de plastic)“. (D. S.)

 Ultima modă e să te pozezi sau să te filmezi în timp ce-ți faci vaccin. Unii spun că acesta ar fi un moment foarte important din viața lor. Par să fie, adică, niște vieți foarte liniștite, punctate rarisim de cîte o astfel de înțepătură. Și apropo... noroc că injecția se face în braț. (A. M.)

 Mi s-a părut amuzant că la București s-a deschis un centru de vaccinare în incinta fostului Palat al Pionierilor din Parcul Tineretului. Apoi au venit vești din Franța: la Paris, autoritățile au deschis un centru de vaccinare într-un hotel din parcul de distracții Euro Disney. Încerc să-mi imaginez, amuzat-empatic, ce visează, în ajun, cei mai anxioși dintre pretendenții la vaccin. Cei programați la Palatul Pionierilor au probabil coșmaruri cu tovarășa comandantă de unitate, care se apropie (ta-ra-ta-taaaa, goarnele au sunat!) cu seringa ținută între dinți. Cei înscriși la centrul din Disneyland au probabil coșmaruri cu un Donald coleric, care scuipă și împroașcă pacienții. (M. M.)

 În timp ce cîntărețul de rock gotic Marilyn Manson era acuzat de abuzuri sexuale de către mai multe dintre fostele sale iubite, cîntărețul de muzică country Morgan Wallen făcea cîteva afirmații rasiste în social media. În urma scandalurilor iscate, vînzările muzicii lui Manson au crescut de peste o sută de ori, iar noul album al lui Wallen a petrecut șapte săptămîni pe primul loc, situație nemaiîntîlnită pentru un album country în istoria de 64 de ani a topului Billboard. (M. C.)

 În drum spre centrul de vaccinare, un șofer de taxi mi-a confirmat părerea că, pe lîngă cei care nu vor să se vaccineze, cei care vor să se vaccineze și indecișii, a apărut și o a patra categorie. Legînd o discuție despre vaccinare, șoferul mi-a mărturisit: „Eu nu m-aș vaccina”, adăugînd însă cu bucurie o laudă: „Dar ce bine că dumneavoastră o faceți!”. Dulcea fofilare clasică, în spiritul „Ori toți să muriți, ori toți să scăpăm”. (S. G.)

 Premierul francez Jean Castex a primit lenjerie intimă prin poştă, în cadrul unui protest al proprietarilor de magazine de profil, care au fost închise din cauza carantinei actuale. S-au strîns 200 de comercianți, așadar premierul a primit 200 de chiloți prin poștă. „Florarii, librarii, coaforii şi magazinele de discuri au fost clasificate drept firme «esenţiale». Dar cum rămîne cu lenjeria de corp? Nu este o chestiune de igienă şi protecţie? Nu este primul lucru pe care îl punem dimineaţa cînd ne îmbrăcăm? De ce departamentul nostru este neesenţial şi coafura esenţială?”, a adăugat reprezentantul comercianților. Și omul are dreptate. Să sperăm ca măcar cîteva dintre modelele de chiloți primiți să i se fi potrivit premierului. (A. M. S.)

 Pandemia și traiul în izolare nu au crescut rata divorțurilor, spun psihologii, ba mai mult, se pare că au încurajat manifestarea creativității. Cînd vine vorba de inele de logodnă, femeile nu sînt aproape niciodată ușor de mulțumit. Pentru siguranță, un bărbat din Atlanta a pregătit nu mai puțin de cinci inele, cu stiluri și pietre diferite, și a lăsat-o pe viitoarea mireasă să-l aleagă pe cel potrivit pentru inima ei. Mai mult, avea la îndemînă chiar și un aparat pentru a testa autenticitatea diamantelor. Cîștigător a fost un inel îngust, cu piatră rectangulară. Strălucitoarea poveste a fost preluată de pe Instagram de postul național de televiziune CBS și, probabil, a ridicat ștacheta pentru toți cei care aveau deja bătăi de cap cu inventarea unui moment romantic în care să ofere inelul, unul singur. (A. A. D.)

 Din datele ONRC, analizate de firma KeysFin, în România există cîteva mii de societăți comerciale care au în denumire următorii termeni, cu scopul de a atrage clienți: convenabil, splendid, favorit, talisman, elixir, fortuna, pro activ, strict necesar, solemn, simbolic, sincer, util sau unic. Există firme cu patroni extrem de optimiști care se numesc Simplu Și Eficient SRL, Sigur Că Da SRL sau Toate Bune SRL, patroni care pun răul înainte și își denumesc firmele Faliment SRL, Iad SRL, Prăpastia SRL, dar și patroni pur și simplu neinspirați care au firme precum Ultimul Neuron SRL. (A. P.)

p24 mplesu jpg jpeg

UN CUNOSCUT PRODUCĂTOR A PROMIS DISTRACȚII DE FUM

 Ce se mai cumpără în lumea asta nebună? În 2010, un cunoscut producător de jucării a făcut un parteneriat cu un faimos designer și au creat o singură păpușă Barbie, îmbrăcată cu o rochie neagră de seară și împodobită cu un colier care are un diamant roz. După ce a fost arătată lumii în fel și chip, a fost vîndută la licitație. S-a cumpărat cu 302.500 de dolari. (S. V.)

 O americancă a prevenit o tîlhărie într-o benzinărie acționînd asupra hoțului cu o felație pînă la venirea polițiștilor. Acum cîțiva ani, o actriță porno italiancă a promis un turneu național de felații oferite gratuit, dacă un anume candidat independent cîștiga alegerile. Ca și alăptatul, ar trebui ca, atunci cînd fărădelegea amenință armonia socială, felația în spații publice să fie ocrotită de lege. (M. C.)

 Un amplu centru de vaccinare împotriva COVID-19 va fi inaugurat la Disneyland Paris, după ce celebrul parc de distracţii a fost închis temporar din cauza pandemiei. Va fi un „vaccinodrom” care va funcționa în week-end-uri și care își propune să vaccineze în jur de 1.000 de persoane pe zi. Nici distracția nu mai e ce a fost. (A. M. S.)

 Dacă, dintr-un motiv sau altul, căutați producători-importatori-distribuitori de aromă de frăguță, aflați că pe piața din România există șapte firme specializate: Aromatics SRL, Artisan Ingredients SRL, Top Ingrediente SRL, Ingredia Food, Curt Georgi-Rom SRL, Catalin Consulting SRL și Eurogamma Flavors & Fragrances SRL. Din portofoliul acestor firme fac parte și arome de fum, de măr copt, de cafea, strugure, portocală, migdale, căpșuni, precum și aroma dementă. (M. P.)

Foto: M. Pleșu

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?