Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CE FACI DACĂ PENTRU A IEȘI DIN CASĂ VA TREBUI SĂ AFLI, PRINTRE ALTELE, CE SE ÎNTÎMPLĂ ULTERIOR ÎNTR-UN ASTFEL DE LOC?

 O publicație online își îmbie cititorii cu un titlu tulburător: „Ce faci dacă nu-ți mai pornește calculatorul?”. Groaza că un asemenea coșmar se poate transforma în realitate mă face să citesc articolul cu mare atenție. Găsesc sfaturi legate de cum să scapi de viruși periculoși sau despre ce aplicații pot epuiza hard-ul sau despre cum oscilațiile de tensiune pot arde diverse componente esențiale. Însă nimic, absolut nimic despre cea mai frecventă cauză pentru care nu-ți pornește calculatorul. Așa că reiau aici ce m-a sfătuit, aici, un reparator foarte priceput: înainte de orice, asigură-te că e băgat în priză. (M. M.)

 Nevoile animalelor de companie nu constituie un motiv bine întemeiat pentru a ieși din casă peste ora permisă, de aceea va trebui să le obișnuiți să își facă nevoile în intervalul orar legal”, a declarat Raed Arafat la Digi24. De acord cu el, însă doar dacă experimentează mai întîi pe propria lui piele: dacă îl apucă după ora opt seara, să se țină pînă dimineață. (A. P.)

 Într-o pagină de publicitate a ghidului TV distribuit împreună cu ziarul Libertatea de vineri, 9 aprilie 2021, un produs de teleshopping, „pisica interactiv“, prezentat astfel (cu frumoase dezacorduri în gen): „Pisica interactiv este format din pluș moale, se comportă ca o pisica adevărat!“. Și afli despre el (despre acest produs cu numele „pisica interactiv“) că are șase funcții: „cerșit – așezat – plimbare – înclinare – cosit – întindere“, dintre care cel puțin una, funcția a cincea („cosit“), ar putea naște semne de întrebare. (D. S.)

 Clubul de fotbal Waasland-Beveren, din Prima Ligă belgiană, a anunțat că a fost jefuit. „Hoţii au furat mai multe tablete, dar şi multe băuturi alcoolice, printre altele”, a scris clubul pe Facebook. „Au gustat şi supa de la cantină, despre care știm că e gustoasă”, au mai scris ei pe pagina oficială a echipei Waasland-Beveren. (A. M. S.)

 Un articol din Der Spiegel mi-a reconfirmat că a fi „victimă a modei” nu e un răsfăț conceptual, ci o realitate atroce. În Germania, în sud-estul landului Hessen, un bărbat a jefuit, cu lejeritate, o bancă, fără ca nimeni să-și dea seama ce se întîmplă, pentru că purta o cravată extrem de urîtă. „Toată lumea s-a concentrat pe cravata sa urîtă și n-a acordat nici o atenție feței” – a declarat unul dintre polițiștii care investighează cazul. În articol se dau, de altfel, și cîteva semnalmente ale cumplitei cravate: nu doar că era stridentă, dar avea și stilul anilor ʼ80. (S. G.)

 Dacă vreți să faceți o investiție cu bani puțini, dar care să vă îmbogățească ulterior, uitați de bitcoin și de alte monede virtuale. Cumpărați o carte, de preferință una magică. O ediție de colecție din Harry Potter și piatra filosofală, de J.K. Rowling, tipărită în 1997 și achiziționată atunci contra unei lire, valorează acum 30.000 de lire. Apărută în doar 500 de exemplare, cartea le-a făcut o surpriză celor patru fiice ale unei profesoare care o cumpărase cu aproape douăzeci de ani în urmă și le-o lăsase moștenire. Trăind într-o casă plină de cărți și cu o mamă care le-a încurajat mereu să citească, moștenitoarele nici nu bănuiau ce avere adună praf pe un raft, pînă nu s-au adresat unei case de licitații. Cărțile conțin uneori comori și la propriu, nu doar la figurat. (A. A. D.)

 Călătorind în Senegal în anul 1455, Alvise Ca’ da Mosto nota în jurnalul său: „Negrii, bărbaţi şi femei, veneau în goană să se uite la mine, ca şi cum aş fi fost o minune. Li se părea foarte neobişnuit să vadă un creştin într-un astfel de loc, căci nu văzuseră nici unul vreodată şi se mirau de albeaţa mea nu mai puţin decît de veşmintele mele, căci nu mai văzuseră lînă. Unii îmi atingeau mîinile şi braţele, scuipau şi-mi frecau pielea cu salivă ca să vadă dacă albeaţa ei era adevărată sau falsă; cînd au înţeles că am pielea albă, au fost stupefiaţi”. (M. C.)

ÎNSEAMNĂ CĂ, ALTFEL, ORICE CARNE SIMBOLICĂ ESTE DE NEOPRIT?

 Zilele astea, în București, nu e voie să mai circuli după ora 22 în timpul săptămînii și după ora 20 în zilele de vineri, sîmbătă și duminică, nu-i așa? Înseamnă că pe străzi sînt, teoretic, foarte puține mașini, nu-i așa? Sînt doar cazurile excepționale, cei care au servicii de noapte, mașinile de poliție, pompierii și Salvările. Ei bine, tocmai la Salvări voiam să ajung. Sirenele lor sînt concepute să facă auzite aceste vehicule în trafic, astfel încît mașinile celelalte și pietonii să știe să le facă loc, să le dea prioritate, nu-i așa? Înseamnă că dacă nu e circulație, dacă străzile sînt aproape pustii, ca în aceste nopți de pandemie, sirenele nu-și mai au rostul, nu-i așa? În aceste condiții, întrebarea e: de ce se aud prin București sirene de Salvări toată noaptea? (A. M.)

 Declarația unui protestatar antirestricții și „antipandemie” de la Drobeta-Turnu Severin: „Nu mai pot să fur, nu mai pot să fac o șmecherie... nevastă-mea nu mai iese la treabă!”. Vă rog, dragi guvernanți, ridicați restricțiile și lăsați-i să ne fure în liniște, altfel devin oameni cinstiți și se duc naibii țara asta, rîul, ramul! (A. P.)

 „Băi, ticălos trist! Pînă și căcatul meu e mai valoros decît orice ai putea tu gîndi vreodată” –Beethoven către un critic muzical, în anul 1814. (M. C.)

 În plin post al Paștelui, Internetul colcăie de carne, de lighioane și de alte nefăcute: Ștefan Știucă impresionează din nou juriul de la Vocea României, Betty Salam lansează, alături de tatăl ei, Florin Salam, o nouă piesă, iar Brigitte Pastramă, care deține, împreună cu soțul ei Florin Pastramă (vărul lui Tudor Cioară), un chioșc cu pleșcavița și șaorma în Fundeni, face scene de gelozie din cauza Alinei – nurlia servitoare a familiei. (M. P.)

 Prostituatele din Belo Horizonte, oraş din sud-estul Braziliei, au început o grevă simbolică, organizînd manifestaţii pentru a cere să fie incluse în grupurile de populaţie care trebuie vaccinate cu prioritate împotriva COVID-19. „Sîntem în prima linie, ţinem economia şi ne asumăm riscuri. Trebuie să fim vaccinate”, a declarat, la începutul săptămînii, Cida Vieira, preşedinta Asociaţiei Prostituatelor din Minas Gerais. Și au dreptate. (A. M. S.)

 Spectacolul creierelor arse de ideologie care se manifestă liber spre edificarea „lumii noi” este de neoprit. Impresionată de procesul uciderii lui George Floyd, care are loc în aceste zile în Statele Unite, cîntăreața Cher a scris pe Twitter că nu-și poate reprima gîndul că, dacă ar fi fost acolo, ar fi putut opri crima. Frumos, nu-i așa? Ei bine, nu! Un val de indignare i-a cuprins pe mulți dintre fanii ei. Aceștia i-au reproșat că promovează figura „albului salvator”, ceea ce e îngrozitor de rasist. Sigur, e și comic, pentru că Cher este de decenii o activistă înfocată a stîngii progresiste americane și tocmai această stîngă, în versiunea BLM, o judecă acum. Însă, dincolo de neplăcerile cîntăreței cu propriul ei trib ideologic, rămînem cu tulburătoarea concluzie, poate condamnabilă moral, dar perfect corectă politic: există oameni, dintre cei „noi”, care cred că un negru aflat în pericol de moarte poate fi salvat doar de un alt negru; dacă-l salvează un alb, e rasism. (S. V.)

Foto: F. Oniga

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Razboi in Ucraina tanc Foto: Anadolu Agency/Getty Images
Armata lui Putin se retrage înspăimântată după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore
„În ultima săptămână, numărul steagurilor ucrainene din Donbas a crescut. Peste o săptămână vor fi și mai multe”, a declarat președintele Vladimir Zelenski.
Taremi2 jpg
Porto – Leverkusen, nebunie în Liga Campionilor: Golul iranianului Taremi, urmat de scene incredibile
O partidă netelevizată de posturile românești a avut un final incendiar de prima repriză.
toamna copaci frunze galbene shutterstock
Vremea se încălzește, dar nu scăpăm de ploi și brumă. Unde se anunță cele mai ridicate temperaturi
Vremea se încălzește ușor, însă de ploi slabe și brumă nu scăpăm. După frigul neobișnuit, meterologii anunță joi, 6 octombrie, maxime de 25 grade Celsius în sud-estul țării.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.