Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 884 din 18 - 24 martie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

O MARE ÎNTREBARE SE EXTRAGE DIN ÎNTREBAREA: NU CUMVA DEZVOLTAREA E O ÎNTREBARE?

 O mare întrebare circulă pe Internet: cei care s-au vaccinat cu Astra Zeneca pot face rapelul cu alt vaccin împotriva COVID-19? Pare să fie o întrebare pentru celebrul Radio Erevan. În aceste condiții, răspunsul nu poate fi decît unul singur: rapelul poate fi făcut și folosind niște pitoane, cîteva carabiniere și o coardă de alpinism. (A. M.)

 Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, susține că a fost infectat cu SARS-CoV-2 deja în ianuarie 2020. „Din păcate, totul este o manevră. «Dezbină şi domină», asta e formula. Este un război planetar bine gîndit şi mult mai ieftin. (Cu bombe, cu tunuri, tancuri costă bani.)” – crede Covaci despre pandemia de COVID-19. Pe măsură de ieftin e și leacul cu care Nicu Covaci pretinde că s-a tratat: „Am folosit şi acel medicament care se extrage din prună, care te dezinfectează“ [țuicomicină – n. red.]. (M. P.)

 Într-o pagină de publicitate a ziarului Libertatea de vineri, 12 martie 2021, este prezentat amatorilor, spre cumpărare, ceasul Amour Éternel, „proiectat de către artista franceză Juliette Weygand și semnat cu inițialele ei“, care „atrage privirea prin designul armonios și complicitatea brățării“. Apare însă, în mod logic, întrebarea: nu cumva brățara ceasului e complice la comiterea unor infracțiuni (neprecizate în text)? În acest caz, aș recomanda prudența și poate că un nume mai potrivit pentru un asemenea produs ar fi fost Ceasul Rău. (D. S.)

 Lou Ottens, inginerul olandez care a inventat caseta audio şi a ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru CD (compact disc), a murit la 94 de ani. În 1982, cînd Philips a prezentat un CD-player, el a spus: „De acum, casetofonul convenţional este depăşit”. Întrebat despre cariera sa, a spus că cel mai mare regret al său este că Sony, şi nu Philips, a creat walkman-ul. Se încheie o epocă, să vedem ce urmează. (A. M. S.)

 O întrebare tulbură omenirea: în istorica zi în care au probat împreună niște rochii, Kate a făcut-o să plîngă pe Meghan sau Meghan a făcut-o să plîngă pe Kate? Iată unul dintre motivele pentru care îmi vine să cobor la prima... (S. V.)

„SCUMPA MEA DOAMNĂ, O SINGURĂ PERSOANĂ POATE FI LEGATĂ DE SCHIMBĂRILE DIN STRUCTURA UNUI POEM CUMINTE“

 „Scumpa mea doamnă, mi-am dat seama abia acum că mi-am uitat bastonul în casa dvs. după vizita de ieri, fiți atît de bună și înapoiați-l semnatarului acestei scrisori! Marcel Proust P.S. Vă rog să mă iertați pentru deranj, tocmai mi-am găsit bastonul.” – Proust către Prințesa de Clermont-Tonnerre. (M. C.)

 Și în Republica Moldova există cîteva nume de familie mai neobișnuite: 105 persoane se numesc Mortu, pe 75 le cheamă Bucă, numele Bou îl poartă 271 de persoane, Pisică – 52, Purcică – 61 (o singură persoană se numește Porcu). În schimb, 109 sînt Guzgan, 184 – Rachiu și 6 au numele Stînă. În privința prenumelor, cinci femei din Moldova se numesc Argentina și una Islanda, pe una o cheamă Rîndunica și pe alta Păsărica, iar un băiețel e strigat Lenin. (A. P.)

 Pămîntul are mai multe în adînc decît știau oamenii de știință. Noi cercetări indică un nucleu ascuns în miezul solid al Pămîntului – un miez al miezului interior. Natura exactă a acestuia este un mister, dar poate fi legată de schimbările din structura fierului la temperaturi și presiuni extreme, informează Live Science. Sună poetic descoperirea asta. (A. M. S.)

 În 1942, Charles Pearce, redactorul secțiunii de poezie a revistei New Yorker, a refuzat publicarea unui poem scris de un emigrant rus, poem inspirat de eroul de benzi desenate Superman, pe motiv că n-ar fi fost pe placul cititorilor. Redescoperit însă recent, poemul a fost publicat în 2021, cu mare mîndrie, în suplimentul literar al ziarului Times. Emigrantul rus era Vladimir Nabokov. (S. G.)

 În 2012, un cetățean din orașul vest-german Schwelm stătea cuminte în casă și mînca un wurst, cînd s-a trezit imobilizat de un tîlhar care a dat buzna peste el. Mascat, tîlharul a furat ce a avut de furat și, la ieșire, nu s-a putut abține să ia o mușcătură din cîrnatul neterminat. La începutul anului 2021, s-au recoltat probe ADN unui deținut de origine albaneză din Franța, închis pentru infracțiuni comise cu violență. Ei bine, ADN-ul recoltat de criminaliștii germani din wurst-ul din Schwelm s-a potrivit cu ADN-ul albanezului închis în Franța. Morala e simplă, mai ales că vine din copilărie, ca îndemn al tuturor mamelor către toți copiii lor: mănîncă tot! (S. V.)

„AȘA CĂ MAI BINE ÎMI SCRII ÎN ETAPA A DOUA, DUPĂ 20 DE ANI CU PRESUPUSE PROBLEME ESENȚIALE“

 „Dragă George, dacă vreodată mă vei suna, cred că voi leșina cu telefonul în mînă. Iar dacă voi leșina, n-o să mai apuc să vorbesc cu tine. Așa că mai bine îmi scrii. Nu leșin de la o scrisoare. Cu dragoste, de la Nancy R., Philadelphia” – scrisoarea din anii ’60 a unei fane către George Harrison. (M. C.)

 Zarvă mare în jurul informațiilor legate de vaccinare publicate de Ministerul Sănătății. Informații publice, solicitate încă de multă vreme de reprezentanți ai societății civile și de jurnaliști au fost în sfîrșit publicate, în ciuda rezistenței unor birocrați și decidenți. Am aflat, astfel, că nu doar militarii s-au vaccinat în etapa a doua, odată cu „esențialii”, ci și, uneori, membri ai familiilor acestora. Și că la un centru de vaccinare din Lehliu-Gară s-ar fi vaccinat personal civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național. Adică angajați ai unei structuri de informații. Cred că e un bun material pentru un serial de spionaj, cu agenți care se întîlnesc la bufetul gării din Lehliu purtînd cu ei, în valize, dosare (neapărat cu șină!) ultrasecrete… (M. M.)

 Este celebru printre împătimiții serialului Seinfeld episodul în care cei patru protagoniști uită unde au lăsat mașina, într-o mare parcare a unui centru comercial. O caută preț de cîteva ore, la finalul cărora ni se dă de înțeles că peștele colorat cumpărat de unul dintre ei și purtat într-o pungă cu apă nu a supraviețuit. Viața bate filmul și în privința uitării locului de parcare. Un bărbat de 62 de ani din Germania și-a căutat vreme de trei săptămîni mașina parcată într-un oraș unde venise cu treburi. Aparatul de taxat nu funcționa, așa că a lăsat pur și simplu mașina la parterul unei clădiri. Ulterior, nu a mai știut care imobil era. A luat la pas peste 15 parcări publice și a cerut sprijinul autorităților. Un localnic a reușit să-i găsească mașina, în parcarea unui hotel central. Cele trei săptămîni de „cazare” pentru autovehicul l-au costat 437 de euro, dar managerul hotelului a pledat pentru anularea taxei pe neatenție. Recordul în domeniu este deținut tot de un neamț. Acesta și-a regăsit mașina uitată după 20 de ani, în 2017, numai pentru că imobilul în al cărui garaj parcase urma să fie demolat. (A. A. D.)

 Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat că s-a vaccinat cu o doză AstraZeneca din lotul cu presupuse probleme și a ținut să precizeze că se simte bine: „Nu am avut nimic, în afară de simptomele obișnuite ale unei răceli sau simptomele pe care le-am avut în copilărie la vaccinare”. Iată cum dl Boc și-a păstrat din perioada copilăriei nu doar statura, dar și o sănătate de invidiat. (M. P.)

 Alte nume de firme din Brăila: Pe Sârme SRL, Secret Prod SRL, Auto Șoferilă SRL, Cerințe Minimale Securitate Fizică SRL, Unique Toma SRL, Coloreria SRL, Funest Etern SRL, Lângă Casă Aliment SRL, Final Neconvențional SRL, Lanul Auriu SRL, Plutobruna SRL, Decoart Bucuria Sufletului SRL, Proparadox SRL, La Trei Îngeri SRL, Crevetele Trăznit SRL, Atipic Plus SRL, Pact Optic Cial SRL, Contemporan Serv SRL, Grupul De Izolatori SRL, Uragan Trade SRL, Conceptul Frumuseții SRL, Octombrie SRL, Frumos Peisaj SRL, Micul Visător SRL, Surplus SRL, Noi Și Tu Centru De Zi SRL, Artizan Electric SRL, Lemnărie La Florin SRL, Extins Com SRL, Milionarul Com SRL, Silențios Com SRL, Paradis Funerare SRL, Construcții De Veci SRL, Evoluție SRL, Magnetic Optim SRL, Piese Auto Esențiale SRL, Apreciat Dent SRL, Laurențiu Fluturaș Trade SRL, Fureur Rouge SRL, Fii Mecanic SRL. (D. S.)

Foto: S. Voinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

bebelus prematur foto salvati copiii romania
Medic de la Spitalul Polizu, acuzat că lasă copiii născuți prematur să moară: „S-a refăcut filmul ororilor”
Un cadru medical, pe numele său Florian Robe, a fost acuzat că ar fi lăsat copii născuți prematur să moară.
aeroport cluj foto pixabay
Femeie bătută în aeroport sub ochii polițistului de frontieră. Victima: „Vă rog să nu-l amendați“
Un bărbat a fost amendat pentru violență de polițistul de frontieră sub ochii căruia și-a bătut soția în Aeroportul Internațional Cluj. Femeia l-a rugat pe polițist să-l ierte și nu a depus plângere.
ciolacu ciuca FOTO Mediafax
Clinciuri PSD-PNL pe problemele de integritate ale membrilor
Declanșarea scandalului sexual în care este implicat fostul deputat PSD Aurel Bălășoiu, față de care liderii PNL nu s-au sfiit să reacționeze, a pornit o contraofensivă a social-democraților, speculând toate vulnerabilitățile liberalilor.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.