Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINEVA A DESCOPERIT LÎNGĂ RÎU, APROAPE DE INIMA SINGURĂTĂȚII, O VORBĂ CARE AVEA DEJA CALIFICATIVUL DE „CULME“

 Cineva l-a împușcat pe cel care-i plimba pe cei trei căței ai cîntăreței Lady Gaga și a furat doi dintre ei. Lady Gaga a oferit o jumătate de milion de dolari celui care-i găsește cățeii. Adică, dacă cineva îl prinde pe individul care l-a împușcat pe om, dar nu găsește și cățeii, nu primește nimic. (A. M.)

 În Siberia a fost descoperită carcasa înghețată a unui rinocer blănos de acum 20.000 de ani în care organele erau intacte, iar pe pereții unei peșteri din insula Sulawesi (Indonezia) s-a descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche reprezentare a unui animal (e vorba de trei porci), datînd de acum 45.000 de ani. Dar, na, creștinismul încă pretinde că primul om a fost creat de o mînă divină acum 6.000 de ani. (M. C.)

 Un sat din nordul Țării Galilor, în Anglesey, se numește Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Numele înseamnă, de fapt, „Biserica Sf. Mary în luminişul pădurii de aluni de lîngă rîu, aproape de Sf. Tysilio al peşterii roşii”. Să trăiești acolo trebuie să fie o poezie! (A. P.)

 O femeie s-a lăudat că „minunatul” ei soț a plătit 1.500 de lire sterline pentru ca ea să omoare o girafă bătrînă la un parc zoo. A împușcat-o, apoi i-a scos inima și s-a pozat fericită cu ea, scriind sub fotografie: „Te-ai întrebat vreodată cît de mare este inima unei girafe? Sînt fericită pînă la Lună cu marele meu cadou de Sf. Valentin!”. Poate că apoi au mîncat-o și au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți. Sinopsis pentru un horror romantic. (A. M. S.)

 Pentru a combate una dintre problemele omniprezente în societatea lor, probleme agravate din cauza pandemiei de coronavirus, premierul Japoniei, Yoshihide Suga, a decis înființarea unui nou minister, menit să gestioneze dificultățile cu care se confruntă cetățenii Țării Soarelui Răsare: Ministerul Singurătății și Izolării. La conducerea ministerului a fost numit Tetsushi Sakamoto, care se ocupă, în paralel și de combaterea scăderii demografice. Bănuiesc că este o persoană cu nervii tari, căci nu cred că este prea ușor să porți titulatura de ministru al Singurătății. (S. G.)

 O vorbă a lui Joe Bonamassa dintr-un concert, înainte de a porni interpretarea piesei „Spoonful“ alături de alți muzicieni și împreună cu duetul Larkin Poe: „Cînd cinci ghitare cîntă în același timp e un Guitarmageddon“. (D. S.)

 Dacă vi s-a întîmplat să aveți nevoie de Internet și să verificați dacă nu sînt rețele wi-fi în zonă fără parolă, ați putea avea succes în apropierea unui sediu de Poliție. În statul Illinois, din SUA, un bărbat de 61 de ani, care avea deja cazier pentru abuz sexual, a descărcat fără probleme pe telefonul său imagini și videoclipuri cu minori folosind wi-fi-ul Poliției, aflată peste drum de adăpostul pentru oameni ai străzii unde locuia. A primit 15 ani de închisoare pentru fapta sa, iar respectiva secție de Poliție a decis că e momentul să-și paroleze accesul la Internet. Ne întrebăm care o fi gradul de dificultate al parolei alese. (A. A. D.)

 Amnesty International i-a retras lui Alexei Navalnîi calificativul de „prizonier de conștiință” pe care i-l atribuise în ianuarie. Motivul ar fi niște instigări la ură pe care opozantul rus le-ar fi făcut cîndva. Cum s-ar spune, iepurașul n-avea șapcă. Nu cumva aceeași vestită organizație ne cerea la Revoluție să nu încălcăm drepturile omului în ceea ce-i privește pe securiști, în condițiile în care unii dintre ei trăseseră sau trăgeau încă în populație? (A. M.)

 Odată cu deschiderea sezonului de manifestații sindicale s-a atins și o nouă culme a gloriei protestatare: Jandarmeria a amendat Poliția. (M. M.)

DE UNDE SE VEDE CĂ O CARTE VECHE PARE SĂ FIE O RECUPERARE A VECHIULUI GUST 

 Site-urile porno atrag lunar mai mulți consumatori decît platformele Netflix, Amazon și Twitter combinate. De unde se vede că sexul precedă, ca poftă, tentație și satisfacție, shopping-ul, arta și conversația. Nu că ar fi șocantă această constatare, dar merită reluată pentru toți cei care cred că sexul ar fi o activitate rușinoasă, imorală, inferioară. (M. C.)

 Emoționante din cale-afară știrile mici, nebăgate în seamă, despre cărți împrumutate din biblioteci și returnate după decenii. Iată, de pildă, această știre: un locuitor dintr-un mic orășel din statul american New York a găsit în podul casei sale, printre vechituri, o carte de mult împrumutată de la biblioteca publică din orășelul învecinat. A dus cartea (o biografie a președintelui american Theodore Roosevelt) la bibliotecă și, după cercetări, s-a dovedit că cineva, al cărui nume nu-i spunea nimic omului nostru, a împrumutat-o cu 72 de ani în urmă. Data returnării înscrisă în fișă ar fi trebuit să fie 5 aprilie 1949. Pe vremuri, bibliotecile publice taxau returul întîrziat cu o mică sumă pe zi pentru întîrziere. Această măsură a fost de mult abandonată, dar totuși biblioteca a calculat cît ar trebui să achite cel care a returnat cartea dacă ar avea de plătit întîrzierea la prețul din 1949. A rezultat suma de 262 de dolari din 1949. Cam 2.600 de dolari, astăzi. Firește, biblioteca nu a taxat nimic, ba chiar a fost fericită că a putut primi o carte atît de veche, iar directorul a anunțat că nu mai există nici un exemplar de carte din acel timp în colecția bibliotecii. (S. V.)

 Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a venit cu o propunere inedită. Acesta susține că în Poșta Română sînt angajați foarte mulți factori poștali, iar odată cu digitalizarea și îmbunătățirea serviciilor, aceștia ar trebui pregătiți pentru „altceva”. Fiind „o resursă umană foarte atașată de comunități, poștașii ar putea fi pregătiți să devină asistenți comunitari”, a declarat Teleman la Antena 3, potrivit Digi24. Întrebat ce ar însemna conversia factorilor poștali în asistenți comunitari, ministrul USR-PLUS explică: „Se întîmplă uneori, un exemplu puțin mai macabru, ca unele persoane să fie găsite decedate în locuință după o perioadă destul de lungă de timp. Or, avem acești factori poștali care cunosc foarte bine comunitățile și ar putea fi cei care să semnaleze lucruri neobișnuite”. De observat că, atunci cînd face parte din nume proprii (ca Teleorman sau, de ce nu, Teleman), prefixul „tele” românesc vine din turcescul „deli” care înseamnă „nebun, diliu”. În altă ordine de idei, reforma pare să fie o recuperare a vechiului sectorist, care știe tot ce se întîmplă „prin cartier”. O posibilă convenție de lucru pentru noul poștaș al lui Teleman ar fi să sune o dată cînd vine ca simplu poștaș, de două ori cînd acasă e doar soția și de nenumărate ori cînd mortul din casă nu răspunde neam. (M. P.)

 La Piața Progresul, pe un perete alb, o cugetare în care se îmbină filozoficul și gastronomicul (afișată cu litere mari de administrația pieței, spre luare la cunoștință): „Oamenii care adoră să mănînce sînt cei mai buni oameni“. Ceva îmi spune că autorul acestei cugetări nu este doar un înțelept al burții, pare să fie și un canibal cu experiență care, de-a lungul meselor sale, a consumat diferite feluri de oameni și a ajuns la concluzia că oamenii care adoră să mănînce au un gust mai bun decît aceia care adoră alte lucruri sau nu amestecă mîncarea cu adorația. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.