Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VĂ SUPĂRAȚI, POTRIVIT CALCULELOR CARE NU FUNCȚIONEAZĂ, ABANDONAREA CORECTITUDINII AR PUTEA FI CEL MAI TIMPURIU EXEMPLU DE ARTĂ ÎNLOCUITĂ CU O FOAIE DE HÎRTIE PENTRU A DA IMPRESIA CĂ UN PRODUS ȘTIE DE UNDE A VENIT, BA CHIAR A MERS ÎNAINTE?

 Un instalator, trecînd prin casa părinților mei și întîlnindu-l pe tata, mă întreabă candid: „Nu vă supărați, era chiar domnul Pleșu sau vreun frate geamăn?”. (M. P.)

 A fost tradusă în românește o carte a istoricului Timothy C. Winegard despre rolul țînțarului în istoria omenirii. Potrivit calculelor autorului, țînțarii ar fi provocat mai mulți morți decît toate războaiele la un loc. Numărul estimat al celor omorîți de țînțari de-a lungul istoriei ar fi fost de 52 de miliarde, adică aproape jumătate din totalul oamenilor care au trăit vreodată pe Pămînt. Cică țînțarul ar fi distrus imperii, ar fi influențat rezultatele unor războaie și deci cursul istoriei. Foarte interesant, numai că românii au și o vorbă pe care poate că autorul cărții n-a aflat-o încă: a face din țînțar armăsar. (A. M.)

 „Stau în pat și mă gîndesc numai la asta. Apoi merg la computer cu o strategie nouă, care nu funcționează, și mă cuprinde din nou disperarea” – a declarat, pentru New York Times, Stefan Thomas, un programator din San Francisco, care și-a uitat parola de acces la contul de 7.000 de bitcoini, adică peste 200 de milioane de dolari. Americanul mai are la dispoziție doar două încercări, iar dacă le ratează, pierde definitiv accesul la cont. Păcat că se dă de ceasul morții, pierzîndu-se în strategii și formule complicate, cînd de fapt i-ar fi atît de simplu: să întoarcă o cană cu gura în jos și să spună cu fermitate: „Scoate, drace, ce-ai furat, că te-oi bate spînzurat!”. (S. G.)

 Noua platformă de social media Parler promitea o experiență comunicațională mai bună decît rețelele clasice, folosite deja de sute de milioane de oameni, precum Facebook sau Twitter. Și – acesta era avantajul strategic oferit – garanta libertate totală de exprimare. Adică abandonarea corectitudinii politice. Au fost atrași acolo în primul rînd cei care se simțeau cenzurați de rețelele clasice. S-au înghesuit să se înscrie conservatori și extremiști de tot felul. Și mulți gură-cască și troli. „Minunea” n-a durat mult. Curînd, site-ul a fost blocat de serverele pe care era găzduit. Apoi am aflat că, dintr-o stupidă eroare de programare, toate datele personale ale utilizatorilor au putut fi descărcate de un hacker. Libertate înseamnă mai puțin control. Mai puțin control înseamnă mai puțină siguranță. (M. M.)

 O pictură care reprezintă un porc din insula indoneziană Sulawesi ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră (are cel puțin 45.500 de ani vechime) și, cu siguranță, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat în Science Advances. Adam Brumm, autor principal al studiului și arheolog la Griffith University din Australia, este de părere că oamenii acelor vremuri au înfățișat trofee de vînătoare „Sînt porci mici, foarte-foarte mici, dar acei artiști antici i-au portretizat cu o grăsime atît de strălucitoare, ceea ce mă face să îmi imaginez că avea legătură cu interesul lor de a ucide cei mai mari și mai grași porci pe care i-au putut găsi, porci care le furnizau oamenilor cea mai mare cantitate de carne și de proteine”, spune el. Se pare că arta, ca și dragostea, trece și prin stomac. (A. M. S.)

 Mai mulți fani ai filmului Singur acasă și în același timp adversari ai fostului președinte Donald Trump fac presiuni ca acesta să fie scos din Singur acasă 2, unde apare pentru cîteva secunde alături de puștiul Kevin, personajul principal. Ei au sugerat ca imaginea lui Trump să fie ștearsă digital și înlocuită cu alte personaje, printre care cîntăreața Dolly Parton sau chiar actualul președinte Joe Biden. Secvența a fost filmată acum aproape 30 de ani în hotelul New York Plaza, deținut la acea vreme de Donald Trump, iar regizorul a declarat că Trump a făcut presiuni ca să apară în film. După ce că ai pierdut alegerile și nu mai ești președintele Statelor Unite ale Americii, să nu mai exiști nici în Singur acasă... iată un adevărat motiv de depresie! (A. P.)

 A doua zi după ce încercase fără succes să se înece în mare, poetul grec Kostas G. Karyotakis a ieșit la o terasă, a cerut o cafea, un stilou și o foaie de hîrtie pe care a scris o scrisoare de două pagini încheiată cu acest P.S.: „Ca să schimbăm tonul. Îi sfătuiesc pe cei care știu să înoate să nu încerce niciodată să se sinucidă în mare. Ieri-noapte, timp de zece ore, m-am luptat cu valurile, am înghițit apă din plin, dar din cînd în cînd, fără să înțeleg cum, trupul meu urca la suprafață. La un moment dat, cînd voi avea prilejul, voi scrie impresiile unui înecat”. A plătit cafeaua, a pus notița în buzunarul hainei, s-a dus din nou pe plajă, s-a așezat sub un eucalipt și s-a împușcat în inimă. Avea 32 de ani neîmpliniți. „Orice realitate mi-a fost respingătoare”, mărturisea poetul în acea notiță de adio. (M. C.)

 Un tînăr din județul Suceava a lovit cu mașina un bărbat. A luat victima în autoutilitara pe care o conducea, a dus-o acasă și a așezat-o în pat, pentru a da impresia că a murit acolo. Între timp, poliția a descoperit mortul, iar șoferul a fost reținut. Viața la sat are parte de propriile scenarii horror. (A. M. S.)

 Se pare că potența bărbătească a fost, în sfîrșit, cuantificată numeric. Un e-mail indiscret de la supranumitul „Taur în pat” îmi oferă un produs care garantează creșterea „potenței” cu 8 cm – nici mai mult, nici mai puțin. (M. P.)

 De curînd, autoritățile din statul american Massachusetts au găsit o lamă umblînd singură și tristă pe cîmpurile înfrigurate. Cercetările privind proveniența patrupedului andin nu au dus la nici un rezultat. Pur și simplu, nu se știe de unde a venit lama. Cum granița de sud a Statelor Unite e departe de a fi impenetrabilă, mă gîndesc că patrupedul a plecat într-o plimbare din Machu Picchu și uite unde a ajuns. Atenție, vă rog: a nu se confunda lama din Massachusetts despre care vorbesc cu lama prinsă recent cu lasoul în New York după ce a scăpat dintr-o grădină zoologică! (S. V.)

 Filmul Corpus Christi, povestea unui tînăr fugit de la o școală de corecție care pretinde că este preot și schimbă viața unei mici comunități, a fost inspirat din mai multe cazuri reale de acest gen petrecute în Polonia. Avem și noi varianta românească: un băiat de 18 ani din Galați, care se dădea drept preot, a cerut donații pe Facebook pentru o biserică, a încasat bani de la oameni, ba chiar a mers să vestească Boboteaza. S-a ales cu două dosare penale pentru înșelăciune, dar numai după ce locuitorii unui imobil au chemat poliția pentru... fum. Falsul popă a fost prins trăgînd din țigară în scara blocului, alături de alți doi tineri, aflați, probabil, la spovedanie. (A. A. D.)

 Ia auziți ce spune Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: „Aș vrea să facem o reprioritizare a proiectelor“. Din partea mea, n-aveți decît. Dar poate n-ar strica și o reproiectare a priorităților în vorbire, adică să vă gîndiți la ascultători înainte să le dați peste auz cu asemenea cuvinte de rumeguș precum reprioritizare. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: