Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

MARILE DIMINUTIVE SÎNT MEREU PREGĂTITE PENTRU ORICE, INCLUSIV PENTRU ALTE LUCRURI LA NIVELUL ÎNTREGII PROPOZIȚII, PENTRU ANUMITE MOTIVE CU TRANSMITERE DE LA COPAC LA OAMENI

● Marile media sînt mereu pregătite. Pentru orice. Inclusiv pentru moartea unor personalități. Necrologurile sînt pregătite din timp și actualizate periodic, astfel încît ziarul sau radioul ori televiziunea să poată anunța publicului vestea morbidă imediat ce se produce decesul. Uneori, asemenea necrologuri sînt publicate, din greșeală, înainte ca vedeta să repauzeze. Așa că mortul încă viu are șansa (sau neșansa) să vadă cu ochii săi ce vor fi reținut cronicarii din prodigioasa-i  carieră. Alteori, ghinionul capătă proporții de-a dreptul apocaliptice. Astfel, RFI a publicat, „dintr-o regretabilă eroare tehnică”, cîteva zeci de necrologuri: regina Elisabeta a II-a, actorul Jean-Paul Belmondo, creatorul de modă Pierre Cardin, fotbalistul Pelé etc. etc – lista e fost lungă. Printre morții vii anunțați pe site-ul RFI se numără, de pildă, omul de afaceri Bernard Tapie, care a căzut victimă unei erori asemănătoare și anul trecut. Iar în legătură cu marele sociolog și filozof Edgar Morin (născut în 1921), mulți s-au întrebat, citind știrea eronată despre decesul său, cum de mai e în viață. (M. M.)

● Ce ne-am face oare fără diminutive? Cu siguranță, nu am mai putea exprima la fel de nuanțat o părere despre orice. Întrebat de un reporter TV cum vede intrarea în carantină a localității sale, un domn a răspuns: „Va fi greuț“. (D. S.)

● Pe fundul unui lac din Lituania a fost găsit scheletul unui soldat care a murit în secolul al XVI-lea, iar alături de el au fost găsite mai multe arme, în stare foarte bună de conservare. Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor la unul dintre cele mai lungi poduri de lemn din Lituania, podul Dubingiai, construit în 1934. Rămășițele umane și armele au fost descoperite la 9 metri adîncime, în timp ce se verifica structura de susținere a podului. Lîngă rămășițele umane ale soldatului au fost găsite alte lucruri, precum o pereche de cizme din piele, o centură de piele cu cataramă, o sabie din fier și două cuțite cu mînere din lemn. Timpul e din ce în ce mai relativ, iar 450 de ani par o mică părticică. (A. M. S.)

● Numărul americanilor morți de COVID-19 (peste două sute de mii) a depășit deja numărul americanilor care au murit, combinat, în Primul Război Mondial, în războiul din Vietnam și în atacurile 9/11. Cifrele, la nivelul întregii lumi, arată astfel: 31 de milioane de oameni infectați și peste un milion de morți. (M. C.)

● Se întîmplă uneori ca fata mea cea mică (2 ani și jumătate) să-mi adreseze cuvinte și propoziții nedeslușite, din care nu înțeleg mai nimic. Cînd e de față, fata cea mare (4 ani și jumătate) intervine salvator și îmi „traduce”, prompt și precis, tot ce spune mezina. Poate că limba copiilor nu e doar un grai stîlcit, nedesăvîrșit, ci o altă limbă, funcțională și de sine stătătoare. (M. P.)

● În Cehia s-a decretat lockdown. Oamenii au voie să iasă seara din casă doar pentru anumite motive, unul fiind plimbarea cîinilor de apartament. Un praghez s-a hotărît să testeze sensurile legii și a ieșit să plimbe un cîine de jucărie. S-a ales doar cu avertisment după ce le-a explicat polițiștilor că gestul lui este „o glumă artistică“. Să nu ziceți că nu vă dăm idei... (S. V.)

● Danemarca a anunțat că, din cauza unui și mai nou coronavirus cu transmitere de la nurci la oameni, va fi ucisă toată populația de 17 milioane de nurci aflate în fermele daneze, unde sînt crescute pentru blană. Pare că fauna planetei, specie după specie, e pusă să ne extermine. Au și de ce. (M. C.)

● Evadare spectaculoasă în Liban: 69 de deținuți au reușit să spargă ușile celulelor de la închisoarea de lîngă Beirut și să evadeze. Cincisprezece dintre ei au fost prinși, iar un altul a fost adus înapoi la închisoare de către mama sa. Alți șase dintre deținuții evadați au reușit să fure o o mașină Dacia și să fugă cu ea, s-au ciocnit însă de un copac și cinci dintre ei au murit. Avînd în vedere că e implicată și o Dacie, povestea mă duce cu gîndul la un nou film de genul BD în alertă. Varianta „internațional”. (A. P.)

OMUL A VENIT ACASĂ PRIMA OARĂ ÎN ZIUA ÎN CARE A ÎMPLINIT VÎRSTA JUCĂRIILOR

● Oscar Alexander Sanchez, în vîrstă de 25 de ani, a fost acuzat că a intrat prin efracție în restaurantul Big Slice Pizza din Fullerton, California. Doar că omul a venit flămînd la furat, așa că, în timpul jafului, Sanchez s-a apucat să-și facă o pizza înainte de a pleca de la locul faptei. Ideea e să nu pleci niciodată la drum cu burta goală. (A. M. S.)

● Că motanii pot lipsi de acasă cu zilele, o știu toți iubitorii de pisici. De regulă, ei se întorc arătînd ca după război: mai slabi, obosiți, cu urme de altercații pisicești. Nu este și cazul unui motan din nordul Thailandei, care a venit după trei zile sătul, rotofei și dator vîndut. La gît purta chitanța consumației pe care o făcuse la o pescărie și adresa acesteia. Mergînd să o plătească, stăpînul pisicii a aflat că plimbărețul se uita atît de pofticios la vitrinele cu macrou, încît a primit de îndată trei bucăți. 5 euro nu este o datorie atît de mare, nu vrem să știm ce s-ar fi întîmplat dacă intra într-un cazinou. (A. A. D.)

● Un fost angajat la Amazon, Javier Sanchez, a dezvoltat o aplicație – MeowTalk – care ar traduce mieunatul pisicilor. Prima oară cînd Sanchez a testat aplicația, motanul lui i-ar fi spus: „Lasă-mă în pace, sînt supărat”. Mi se pare o reacție justă, de vreme ce inventatorul nu s-a gîndit la o aplicație care să traducă scuzele umane în mieunatul suveran. (S. G.)

● O tînără din India deține recordul Guinness la categoria „cel mai lung păr al unui adolescent“ (adică sub 18 ani). Exact în ziua în care a împlinit vîrsta majoratului, părul ei măsura 2,04 metri. Cum tot ea a deținut și anterioarele trei recorduri în materie (părul i-a tot crescut și nimeni nu a îndrăznit să-i conteste supremația capilară în ultimii ani), cineva a întrebat-o de unde această încăpățînare de a nu se tunde. Adolescenta a spus că a avut la o vîrstă fragedă o tunsoare care nu i-a plăcut atît de intens, încît a traumatizat-o și a decis că nu se va mai tunde niciodată. Ce poate ieși dintr-o tunsoare nereușită! (S. V.)

● Vom petrece două săptămîni la Florești în compania numelor de firme: Orhideea Osiris Services SRL, Ratatouilleserv SRL, Vox Vanea SRL, Life Is Hard SA, Pro Execuții SRL, Carola Flisalia SRL, La Firfilici SRL, Propublic SRL, Lumea Tapetului SRL, Pământul Jucăriilor SRL, Etajpatru SRL, Lumânări Cu Petale SRL, Cadou Cu Suflet SRL, Proclimb Vertical SRL, Godzilla & Adi SRL, Coșul De La Munte SRL, Confisc SRL, Sănătate Prin Tradiție SRL, Periplu Impex SRL, Secunda Ding Dong SRL, Anima Blava SRL, Aprozarul Lui Mămica SRL-D, Dezmembrări Japoneze SRL, Hai La Cumpărături SRL, Fantasmagog SRL, Oameni Cu Idei SRL, Seremos Duo SRL, Pitore E Muratore SRL-D, Articol Potrivit SRL-D, O Nucă Verde În Perete SRL, Merit Nouă SRL, Centrul Transilvan De Vindecare Naturală SRL, Transformat SRL, Învățăm Cu Drag SRL, Imperfect Ceramic SRL, Vulcan Perfect SRL, Crocomag Group SRL, Plai De Rai SRL, Te Ajut SRL, Alter Ego Urban SRL, Bio Este Bun SRL, Conștient SRL. (D. S.)

Foto: A. Vrana

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.