Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE VREME CE MULȚI AȘTEPTAU APARIȚIA MĂȘTII CU NUANȚE DE CAFENIU, ESTE DIFICIL SĂ ȘTIM CU ADEVĂRAT CÎTE LUCRURI AGREABILE SE POT FACE FOLOSIND ECOUL  

 De vreme ce fosilele nu conțin țesut moale, este dificil să știm cu adevărat cum au arătat dinozaurii. Reprezentările lor sînt în bună parte fanteziste, întrucît nu se cunoaște cu exactitate dacă și cît aveau puf, pene ori plăci cornoase. Altfel spus, fără țesut moale, oamenii de știință ai viitorului ar putea reprezenta liliacul ca pe un pangolin. (M. C.)

 Una dintre primele competiții televizate în direct după pauza de pandemie a fost Championship League, la snooker. Mai simplu de organizat pentru că, de la înființarea sa în 2008, concursul s-a desfășurat de fiecare dată fără spectatori. Mulți așteptau apariția lui Ronnie O’Sullivan, sperînd să-l vadă, eventual, cu vreo nouă frizură de-a lui, mai specială, de „țăcănit” (cum a recunoscut chiar el). Frizura a fost însă banală. Noutatea era în altă parte: o mustață pe oală, care-i dădea un aer de bătrîn meridional ursuz. Charismaticul jucător a declarat că și-ar fi dorit ca izolarea să țină cinci ani. (A. M.)

 În plin bal mascat global, Bernard Pivot, pe Twitter: „Inventatorul măștii care oprește minciunile și filtrează imbecilitățile va fi un mare binefăcător pentru întreaga omenire“. Ei bine, dacă ar apărea acest gen de mască, aș putea spune pînă și eu că a meritat cu adevărat să trecem prin ce trecem… (S. V.)

 Cred cu tărie că și lucrurile bune trebuie anunțate și aplaudate. Cum ar fi, de pildă, termopanarea blocului în care locuiesc, deși, să recunoaștem, nu era imperios necesară. Ba din contra, am putea zice, de vreme ce e vorba de un bloc mic, cu zid de o cărămidă jumate, suficient de călduros… Operațiunea a început prin noiembrie trecut, dar s-a terminat doar acu’… Nu-i bai, vor zice optimiștii… bine că s-a încheiat, vorba cu „cincinalu-n patru ani și jumătate!” nu-i doar folclor, ci practică temeinică… Dar e cam ciudat la culoare, tern-murdar, cu nuanțe de cafeniu, adaugă pesimistul veșnic în căutare de noduri prin păpuriș. Și ce dacă? se întreabă retorico-ironic opozantul. Cînd bate soarele, el devine din ce în ce mai strălucitor, cel puțin deocamdată, pînă la prima ploaie… Odată ajunși în acest punct însă, ne oprim, din lipsă de probe, dar promitem să revenim de va fi cazul… (R. M.)

 În timpul anumitor operații pe creier, pacienților, anesteziați local, li se cere să vorbească sau să se îndeletnicească cu o activitate cu care sînt obișnuiți, pentru a-i ajuta pe neurochirurgi să nu afecteze o regiune vitală a creierului. Unii pacienți cîntă la vioară sau la chitară, alții vorbesc cu doctorul sau se uită la desene animate. Recent, în Ancona, o italiancă de 60 de ani a reușit în premieră să facă 90 de măsline umplute (olive ascolane), în timpul unei operații de îndepărtare a unei tumori de lob temporal stîng. Cîte lucruri agreabile se pot face cu o bună parte din creier decuplată. (M. P.)

 Un ieșean, arestat pentru trafic de droguri, a mai fost condamnat, în 2011, la 9 ani de închisoare pentru uz de fals și înșelăciune pentru că, folosind o carte de identitate falsă, a păcălit angajații mai multor bănci, obținînd credite bancare. Pe cartea de identitate apăreau numele și poza lui Robert de Niro, adresa de domiciliu era cimitirul Eternitatea din Iași, cu numărul unei parcele din cimitir, iar părinții erau cîntăreții Madonna și Anthony. Probabil că atunci nu făcuse decît să testeze piața. (S. G.)

 Avocata neamului recidivează, nu în direct, ci prin ajuncta portavoce. Care voce doar se face ecoul gîndirii lipsă, prin puzderia de cîlți-înlocuitori. O aiuristică tiradă, dovedind deopotrivă prostie cît încape, infatuare și nerușinare ticăloasă, toate îndreptate împotriva profesionalismului dovedit. Cuvîntul își pierde sensul, „tortura” e la ea acasă în spital, iar doctorii, mînuitori de decizii în spațiu concentraționar… Nimeni nu mai înțelege nimic dacă tîmpenia declinată în direct nu ar ține loc de scaun și job, tot în direct. Ca să-și mai justifice întrucîtva munca, avocatele neamului – iată că sînt și adjuncți, pe lîngă șefi – se joacă de-a puia-gaia în direct. Ce leafă or fi încasînd aceste distinse purtătoare de stigmate ale torturii de discurs comandat? Și ca orice comandă venită de la torționari, executată! Et on tuera tous les affreux? (R. M.)

UNDEVA DEPARTE, ECHIVALENTUL EDUCAȚIEI AR FI FOST DEVENIREA 

 Undeva departe, într-un bloc alăturat, nu știu la ce etaj, strănută, oarecum regulat, un vecin. Face „hapciu!” cu rezonanță, strănută viguros, zgomotos – îmi vine să zic: strănută sănătos. De fiecare dată îmi vine să strig: „Sănătate, vecineee!”. Dar cred că mai potrivit ar fi să închid fereastra. (M. M.)

 O gaură neagră din Univers a fost surprinsă scuipînd apă, lucru care i-a năucit pe astronomi. „Este echivalentul unui pămîntean care ar zări pe Lună o portocală”, a declarat unul dintre ei. (M. C.)

 Ministrul Educației din Madagascar a fost remaniat după ce a demarat o achiziție de acadele în valoare de două milioane de dolari. Dulciurile ar fi urmat să ajungă la elevii din această țară. Ministrul Rijasoa Andriamanana a declarat că fiecare elev urma să primească cîte trei acadele, pentru a-i face să uite gustul amar al ceaiului pe care trebuie să-l bea împotriva coronavirusului și care e promovat chiar de președintele țării. Campania electorală nu ține cont de vremuri. Și niște acadele sînt bune la casa omului. (A. M. S.)

 Accesoriile pot juca un rol important în păstrarea distanțării fizice din vremuri pandemice. Dacă în Cluj un pantofar și-a transformat creațiile cu bot lung, destinate inițial unor teatre, în încălțăminte de toată ziua, o galerie din Paris folosește pentru vizitatori pălării cu extensii. Modelul l-au constituit pălăriile cu aripioare din China antică, a căror menire ar fi fost, se zice, aceea de a-i împiedica pe supușii primului împărat din dinastia Song să șușotească între ei fără să fie auziți. Cred că nu și-a imaginat nimeni că distanțarea socială va fi și o armă împotriva bîrfei. (A. A. D.)

 Un popas de două săptămîni pe malul Dunării, la Drobeta-Turnu Severin, pentru a pescui de acolo cîteva nume de firme: Safteaua Com Serv SRL, Senza Paura SRL, Tandrețe Impex SRL, Fapte Bune SRL, Baron Ferestre 99 SRL, La Leul Com SRL, Moara Cu Noroc Com Mixt SRL, Feeric Com SRL, Babaioana Andreea Cursuri Hairstyle SRL, Cadouri Și Perle SRL, Epitaf Procomp SRL, Monsieur Alin SRL, Mesia SRL, Sifonul Arțăgos SRL, Hic Et Nunc SRL, Matrak Vîrcolacu SRL, Devenirea Com SRL, Nodulețul Com SRL, Cugetul Prod Com SRL, Doi Raci SRL, Celest SRL, Celebra K Rina SRL, Zvâcnel SRL, Zdrăncăneala SRL, Sus Jos SRL, Mottanul 88 MTT SRL, Personal General SRL, Prompt Și Sigur SRL, Shopohmygod SRL, Hey Flowers New SRL, Afrodita Nouă SRL, Excess Maxlife SRL, Letitbe SRL, Alfa Aroganzza SRL, Ghiciu Florii SRL, Geam Clar SRL-D, Fabrica De Intarsii SRL, Salutem Omnibus SRL, Pajura Maximus SRL, Aly Fittzoasa SRL, Magazin Util SRL, Hidro Bebe Gabi SRL, Fabulos Marcomat SRL, Pantofiorul By Delia SRL, Temperance SRL, Repede Car Taxi SRL, Attraction Pour Les Femmes SRL, Angel Ave Maria SRL, Sclipitor Com SRL, Amigdales Com SRL, Abracadabra Com Prod SRL, Treisprezece SRL, Ace Și Ațe SRL, Aha SRL, Trapeza Valahului SRL, Tempomunca SRL, Star Bunica SRL, Fotografie Cu Drona SRL, Madame Secretary SRL, Miere Stuco SRL, Izolare Și Amenajare Interioară SRL, Front Beton SRL, Sile The Barber SRL, Uz Casnic Negru SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?