Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE VREME CE MULȚI AȘTEPTAU APARIȚIA MĂȘTII CU NUANȚE DE CAFENIU, ESTE DIFICIL SĂ ȘTIM CU ADEVĂRAT CÎTE LUCRURI AGREABILE SE POT FACE FOLOSIND ECOUL  

 De vreme ce fosilele nu conțin țesut moale, este dificil să știm cu adevărat cum au arătat dinozaurii. Reprezentările lor sînt în bună parte fanteziste, întrucît nu se cunoaște cu exactitate dacă și cît aveau puf, pene ori plăci cornoase. Altfel spus, fără țesut moale, oamenii de știință ai viitorului ar putea reprezenta liliacul ca pe un pangolin. (M. C.)

 Una dintre primele competiții televizate în direct după pauza de pandemie a fost Championship League, la snooker. Mai simplu de organizat pentru că, de la înființarea sa în 2008, concursul s-a desfășurat de fiecare dată fără spectatori. Mulți așteptau apariția lui Ronnie O’Sullivan, sperînd să-l vadă, eventual, cu vreo nouă frizură de-a lui, mai specială, de „țăcănit” (cum a recunoscut chiar el). Frizura a fost însă banală. Noutatea era în altă parte: o mustață pe oală, care-i dădea un aer de bătrîn meridional ursuz. Charismaticul jucător a declarat că și-ar fi dorit ca izolarea să țină cinci ani. (A. M.)

 În plin bal mascat global, Bernard Pivot, pe Twitter: „Inventatorul măștii care oprește minciunile și filtrează imbecilitățile va fi un mare binefăcător pentru întreaga omenire“. Ei bine, dacă ar apărea acest gen de mască, aș putea spune pînă și eu că a meritat cu adevărat să trecem prin ce trecem… (S. V.)

 Cred cu tărie că și lucrurile bune trebuie anunțate și aplaudate. Cum ar fi, de pildă, termopanarea blocului în care locuiesc, deși, să recunoaștem, nu era imperios necesară. Ba din contra, am putea zice, de vreme ce e vorba de un bloc mic, cu zid de o cărămidă jumate, suficient de călduros… Operațiunea a început prin noiembrie trecut, dar s-a terminat doar acu’… Nu-i bai, vor zice optimiștii… bine că s-a încheiat, vorba cu „cincinalu-n patru ani și jumătate!” nu-i doar folclor, ci practică temeinică… Dar e cam ciudat la culoare, tern-murdar, cu nuanțe de cafeniu, adaugă pesimistul veșnic în căutare de noduri prin păpuriș. Și ce dacă? se întreabă retorico-ironic opozantul. Cînd bate soarele, el devine din ce în ce mai strălucitor, cel puțin deocamdată, pînă la prima ploaie… Odată ajunși în acest punct însă, ne oprim, din lipsă de probe, dar promitem să revenim de va fi cazul… (R. M.)

 În timpul anumitor operații pe creier, pacienților, anesteziați local, li se cere să vorbească sau să se îndeletnicească cu o activitate cu care sînt obișnuiți, pentru a-i ajuta pe neurochirurgi să nu afecteze o regiune vitală a creierului. Unii pacienți cîntă la vioară sau la chitară, alții vorbesc cu doctorul sau se uită la desene animate. Recent, în Ancona, o italiancă de 60 de ani a reușit în premieră să facă 90 de măsline umplute (olive ascolane), în timpul unei operații de îndepărtare a unei tumori de lob temporal stîng. Cîte lucruri agreabile se pot face cu o bună parte din creier decuplată. (M. P.)

 Un ieșean, arestat pentru trafic de droguri, a mai fost condamnat, în 2011, la 9 ani de închisoare pentru uz de fals și înșelăciune pentru că, folosind o carte de identitate falsă, a păcălit angajații mai multor bănci, obținînd credite bancare. Pe cartea de identitate apăreau numele și poza lui Robert de Niro, adresa de domiciliu era cimitirul Eternitatea din Iași, cu numărul unei parcele din cimitir, iar părinții erau cîntăreții Madonna și Anthony. Probabil că atunci nu făcuse decît să testeze piața. (S. G.)

 Avocata neamului recidivează, nu în direct, ci prin ajuncta portavoce. Care voce doar se face ecoul gîndirii lipsă, prin puzderia de cîlți-înlocuitori. O aiuristică tiradă, dovedind deopotrivă prostie cît încape, infatuare și nerușinare ticăloasă, toate îndreptate împotriva profesionalismului dovedit. Cuvîntul își pierde sensul, „tortura” e la ea acasă în spital, iar doctorii, mînuitori de decizii în spațiu concentraționar… Nimeni nu mai înțelege nimic dacă tîmpenia declinată în direct nu ar ține loc de scaun și job, tot în direct. Ca să-și mai justifice întrucîtva munca, avocatele neamului – iată că sînt și adjuncți, pe lîngă șefi – se joacă de-a puia-gaia în direct. Ce leafă or fi încasînd aceste distinse purtătoare de stigmate ale torturii de discurs comandat? Și ca orice comandă venită de la torționari, executată! Et on tuera tous les affreux? (R. M.)

UNDEVA DEPARTE, ECHIVALENTUL EDUCAȚIEI AR FI FOST DEVENIREA 

 Undeva departe, într-un bloc alăturat, nu știu la ce etaj, strănută, oarecum regulat, un vecin. Face „hapciu!” cu rezonanță, strănută viguros, zgomotos – îmi vine să zic: strănută sănătos. De fiecare dată îmi vine să strig: „Sănătate, vecineee!”. Dar cred că mai potrivit ar fi să închid fereastra. (M. M.)

 O gaură neagră din Univers a fost surprinsă scuipînd apă, lucru care i-a năucit pe astronomi. „Este echivalentul unui pămîntean care ar zări pe Lună o portocală”, a declarat unul dintre ei. (M. C.)

 Ministrul Educației din Madagascar a fost remaniat după ce a demarat o achiziție de acadele în valoare de două milioane de dolari. Dulciurile ar fi urmat să ajungă la elevii din această țară. Ministrul Rijasoa Andriamanana a declarat că fiecare elev urma să primească cîte trei acadele, pentru a-i face să uite gustul amar al ceaiului pe care trebuie să-l bea împotriva coronavirusului și care e promovat chiar de președintele țării. Campania electorală nu ține cont de vremuri. Și niște acadele sînt bune la casa omului. (A. M. S.)

 Accesoriile pot juca un rol important în păstrarea distanțării fizice din vremuri pandemice. Dacă în Cluj un pantofar și-a transformat creațiile cu bot lung, destinate inițial unor teatre, în încălțăminte de toată ziua, o galerie din Paris folosește pentru vizitatori pălării cu extensii. Modelul l-au constituit pălăriile cu aripioare din China antică, a căror menire ar fi fost, se zice, aceea de a-i împiedica pe supușii primului împărat din dinastia Song să șușotească între ei fără să fie auziți. Cred că nu și-a imaginat nimeni că distanțarea socială va fi și o armă împotriva bîrfei. (A. A. D.)

 Un popas de două săptămîni pe malul Dunării, la Drobeta-Turnu Severin, pentru a pescui de acolo cîteva nume de firme: Safteaua Com Serv SRL, Senza Paura SRL, Tandrețe Impex SRL, Fapte Bune SRL, Baron Ferestre 99 SRL, La Leul Com SRL, Moara Cu Noroc Com Mixt SRL, Feeric Com SRL, Babaioana Andreea Cursuri Hairstyle SRL, Cadouri Și Perle SRL, Epitaf Procomp SRL, Monsieur Alin SRL, Mesia SRL, Sifonul Arțăgos SRL, Hic Et Nunc SRL, Matrak Vîrcolacu SRL, Devenirea Com SRL, Nodulețul Com SRL, Cugetul Prod Com SRL, Doi Raci SRL, Celest SRL, Celebra K Rina SRL, Zvâcnel SRL, Zdrăncăneala SRL, Sus Jos SRL, Mottanul 88 MTT SRL, Personal General SRL, Prompt Și Sigur SRL, Shopohmygod SRL, Hey Flowers New SRL, Afrodita Nouă SRL, Excess Maxlife SRL, Letitbe SRL, Alfa Aroganzza SRL, Ghiciu Florii SRL, Geam Clar SRL-D, Fabrica De Intarsii SRL, Salutem Omnibus SRL, Pajura Maximus SRL, Aly Fittzoasa SRL, Magazin Util SRL, Hidro Bebe Gabi SRL, Fabulos Marcomat SRL, Pantofiorul By Delia SRL, Temperance SRL, Repede Car Taxi SRL, Attraction Pour Les Femmes SRL, Angel Ave Maria SRL, Sclipitor Com SRL, Amigdales Com SRL, Abracadabra Com Prod SRL, Treisprezece SRL, Ace Și Ațe SRL, Aha SRL, Trapeza Valahului SRL, Tempomunca SRL, Star Bunica SRL, Fotografie Cu Drona SRL, Madame Secretary SRL, Miere Stuco SRL, Izolare Și Amenajare Interioară SRL, Front Beton SRL, Sile The Barber SRL, Uz Casnic Negru SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.