Cu ochii-n 3,14

14 mai 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CEEA CE I-A SCĂPAT CELUI MAI TEMUT OBRAZ DIN ROMÂNIA ESTE CĂ A SUPRAVIEȚUIT DOAR PE JUMĂTATE

 Sesizată de Avocatul Poporului, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale Ordonanța de Urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare, precum și articolul prin care au fost introduse amenzi pentru încălcarea stării de urgență. Ceea ce i-a scăpat CCR este că anticonstituțional în cel mai înalt grad este, de fapt, COVID-19 însuși. Să-l anuleze, să-l desființeze, să-l refuteze! (M. P.)

 În goana după click-uri, presa online caută cele mai tari cuvinte de pus în titluri. Un asemenea cuvînt tare și, probabil, eficient este „incredibil”. Vă propun să-l adăugați următoarelor titluri din care, nu e clar de ce, a scăpat: „Ce a făcut un român din Germania după ce soţia i-a spus că este un pitic urît cu care s-a căsătorit doar din milă”; sau „Planul celui mai temut interlop din România e clar. Mare şucăr dacă nu-i iese!”; sau „Răzvan Burleanu, ședință cu reprezentanții Ministerului Sănătății. Ce se întîmplă cu Liga 1”. (M. M.)

 Nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase și, pe cale de consecință, nici obrazul nu i-a crăpat: „Nu am nici un sentiment, nici de bucurie, nici de nimic.” Al cui obraz să fie oare, măi Dornene, ghici! (R. M.)

 Există o creatură microscopică ce a supraviețuit tuturor extincțiilor în masă de pe planeta noastră. Se numește ursul-de-apă și e un fel de miriapod transparent. Ceea ce ne dorim cu toții. (M. C.)

 Din întîmplările jurnaliștilor care au făcut transmisiuni de acasă, în perioada izolării: spaniolul Alfonso Merlos, comentator politic, a intrat în direct și prin cadru a trecut o femeie aproape dezbrăcată, care nu era prietena lui oficială. Iar în SUA, Will Reeve, reporter ABC News, a intrat în emisie îmbrăcat doar pe jumătate. Iar cînd cadrul a fost mai larg, s-a văzut că nu purta și pantaloni, apucase să-și pună doar sacoul și cămașa. (A. M. S.)

ÎN PREZENTUL NOSTRU, DOUĂ MII DE CARAPACE AU LANSAT UN APEL ÎMPOTRIVA „REVENIRII LA MAI MULT“

 Primarul Capitalei a propus, săptămîna trecută, ca după 15 mai să se redeschidă parcurile și cimitirele. În prezentul nostru, în care socializarea este (încă) asociată unui pericol mortal, propunerea primăriței se încadrează în expresia „una caldă, alta rece”. (S. G.)

 În anii ’70, pe toate insulele Galapagos mai rămăseseră doar vreo douăzeci de ţestoase, majoritatea femele, dintre care unele nu întîlniseră un mascul decenii întregi. Atunci a fost adus cu avionul de la Zoo San Diego un ţestos pe nume Diego care, vreme de patruzeci de ani şi opt sute de pui numai ai lui, a ridicat populaţia speciei (Chelonoidis hoodensis) la două mii de carapace, apetitul său sexual devenind subiectul a numeroase articole. La începutul anului, oficialii Parcului Naţional din Galapagos au anunţat că Diego, acum în vîrstă de 100 şi ceva de ani, va fi eliberat în sălbăticie să se odihnească. (M. C.)

 Cică 200 de cercetători și artiști, printre care se numără Madonna și Jane Fonda, au lansat un apel împotriva „revenirii la normal” după pandemia de coronavirus. E un manifest contra consumerismului. Păi, adică să terminăm și cu industria concertelor și cu cea a filmelor, iar cele două dive să-și împartă averea săracilor și să se ducă la mănăstire? (A. M.

 De voie, de nevoie, oamenii și-au adaptat slujbele la lucrul de acasă, online. Cele mai căutate înregistrări pe Internet zilele acestea sînt cele care te sfătuiesc cum să faci ca să arăți cît mai bine în ședințele desfășurate pe Zoom, Face Time sau Skype. E de preferat să ai fața scăldată în lumină naturală, să plasezi laptop-ul mai sus de nivelul ochilor și, mai ales, să privești în cameră, nu la imaginea ta. De o încadratură corectă, unii mai uită. I s-a întîmplat unui jurnalist de la ABC News care, din confortul casei sale, a relatat despre posibilitatea livrării prescripțiilor pentru medicamente folosind dronele. Totul, fără să-și mai pună pantalonii. A fost convins că doar partea sa superioară, îmbrăcată corect cu sacou și cămașă, va intra în casele oamenilor, dar camera a arătat ceva mai mult. Intervenția lui este acum virală, iar reporterul Will Reeve a devenit un adevărat reprezentant al celor obligați să lucreze de acasă. (A. A. D.)

CE-NSEAMNĂ SĂ PIERZI (DEOCAMDATĂ) SENSUL CEL MAI CUPRINZĂTOR AL TERMENULUI „EFEMER“…

 Elon Musk și-a botezat copilul X Æ A-12. Ce-nseamnă să pierzi dintr-un foc 12 miliarde la bursă… (D. C.)

 Un cocoș agresiv din Louisiana este căutat de poliție pentru că a terorizat clienții unei bănci. Deocamdată nu a putut fi prins. (A. M. S.)

 Cu siguranță, dl primar ot Volintir e din plămadă renascentistă. După două doctorate în forță (ambele plagiate dovedite, dar ce importă!?), după indicații la fața locului de fățuire a catedralei din Voluntari cu mozaic, la exterior, că așa știe dumnealui din vaste studii de istoria artei, acum a trecut la lucruri și fapte mult mai prozaice, dar nu mai puțin de folos semenilor, în sensul cel mai cuprinzător al termenului. Așezat pe folia sa de izopren, iar consoarta domniei-sale pe o alta, tot de izopren, în propria-le sufragerie (ah! iar poveste din sufragerie…), dl Pandele ne arată și ne explică în direct exerciții la sol, timp în care supusa domniei-sale soție, primar, la rîndu-i, le execută. Spre sănătatea fizică și mintală a enoriașilor de ambe catedrale: „Împingem de piciorul drept și tragem de laba piciorului stîng… Începem! Faci cît poți! Tragem! E în regulă!” Cînd pînă și ridicolul e luat în derizoriu, fapta se clasează ca antologică. (R. M.)

 Astăzi ne oprim la Bistrița pentru un zbor planat deasupra numelor de firme: Integral Sheriff SRL, Exotic Pas Tur SRL, Pur Și Simplu SRL, Ascendent SRL, Geto-Dacia Construcții Pasive SRL, Senzațional Unic SRL, Predestin Prod SRL, Creativ Foc SRL, Radical SRL, Îndemânarea Hidro SRL, Dolce Lider SRL, Nisdea Eternity SRL, Unibaban SRL, Timp Online SRL, Azur Optic SRL, Vocal Piano SRL, Golgota Com SRL, Cartea Mare Prest SRL, Matricea Tinereții SRL, Apogeu SRL, Transfer Terestru SRL, Jeacaicool SRL, Amintirea Eternă SRL, Gramuri Spornic SRL, Sub Douăsprezece Pavilioane SRL, Taxiul Vesel SRL, Drum Lung SRL, Efemer SRL, Narcis Dolar Impex SRL, Incandescent Prodcom SRL, Sărata Și Piperul SRL-D, Shapa Dreaptă SRL, Frizeria Bizantină SRL, Drumul Spre Îngeri SRL, Clipe Unice SRL, Divergent Optim SRL, Dragoni Apucă Mărgele SRL, Fentăm Terra SRL, Luciul Apei SRL, Marea Speranță Prodcom SRL, Natura Încălzește SRL, Ștrudelul Fermecat SRL, Bob Brut SRL, Mămici De Poveste SRL, As La Crap SRL, Marele Diminutiv SRL. (D. S.)

Foto: Șerban Mihai Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.