Cu ochii-n 3,14

7 mai 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AI ZICE CĂ DINTR-UN OU PUȚIN CRĂPAT POATE IEȘI ÎNTR-O NOAPTE UN CAL

 În plină pandemie, recordul îl dețin tot bolile de inimă cu un deces la fiecare 18 secunde în toată lumea (17,7 milioane anual). În continuare, mai multe victime decît pandemia le provoacă cancerul (9, 5 milioane anual), sărăcia, poluarea, bolile respiratorii, demența, bolile digestive, complicațiile post-natale, diabetul, tuberculoza, bolile renale, SIDA, accidentele rutiere, depresia și sinuciderile (800.000 anual). Ai zice că acest COVID-19 a venit doar să dea o mică mînă de ajutor. (M. C.)

● Dintr-un ou puțin crăpat poate ieși ceva mult mai important decît o omletă: un pui în toată regula. Cu condiția, deloc lesne de îndeplinit, de a fi purtat la sîn vreo cinci săptămîni fără pauză. Asta a făcut o femeie din statul american California care, vreme de 35 de zile, a ținut în sutien un ou de rață găsit, pentru a-i asigura toate condițiile de căldură și de umiditate necesare. La sfîrșitul perioadei, a improvizat un adevărat incubator cu o lampă și un bol cu apă și a ajutat puiul să iasă din ou. Bobocul s-a transformat în rață, una foarte posesivă cu mama ei surogat, rață care a fost dusă, la maturitate, într-un centru pentru animale salvate, unde vechea familie o vizitează des. (A. A. D.)

● Undeva în Suceava, doi hoți au furat într-o noapte un cal. L-au dus unui sătean, cu gîndul să-l vîndă și să facă rost de bani. Doar că acel cal avea obiceiul prost să muște. Noul proprietar s-a simțit păgubit și a vrut să-l returneze, numai că, în drumul său, s-a întîlnit cu proprietarul de drept și i-a înapoiat animalul. Nu mor caii cînd vor hoții. Mai ales cei revoltați, desigur. (A. M. S.)

PROBLEMA CARE A RĂMAS SĂ FIE REZOLVATĂ ÎN VIITOR ESTE LEGATĂ DE LUMINA CARE LOVEȘTE LUMINA PENTRU A IEȘI DIN CASĂ

 Sticla lentă, adică o sticlă specială prin care luminii îi ia luni sau chiar ani întregi ca s-o străbată, a fost imaginată prima dată prin anii ’70 de un scriitor SF pe nume Bob Shaw. Abia spre sfîrșitul anilor ’90 tehnologia a ajuns din urmă imaginația, iar asta datorită unei substanţe numite condensatul Bose-Einstein cu ajutorul căreia o femeie de ştiinţă pe nume Lene Vestergaard Hau a reușit să coboare viteza luminii de la 300.000 de kilometri pe secundă la sub un metru pe secundă. Problema care a rămas să fie rezolvată în viitor este legată de faptul că lumina care lovește această sticlă lentă sub un anumit unghi are nevoie, spre deosebire de geamul obişnuit, de mai mult timp ca s-o parcurgă, față de cea care cade perpendicular. Altfel spus, imaginea nu se vede doar foarte tîrziu, dar şi distorsionată. O femeie privită prin sticla lentă va arăta ca un portret îmbătrînit desenat de Picasso. (M. C.)

 O situație cel puțin bizară, în ziua de azi. Îmi vin facturile de apă, gaz, electricitate, dar și de telefonie și Internet. Prima mea grijă e să nu uit să plătesc telefonul mobil și abonamentul de Internet, nu apa, nu gazul, nu lumina. O stranie redefinire a nevoilor de bază. Pîine și date. (M. P.)

● Din umorul absurd al acestor vremuri absurde: în Franța, în timp ce încercau să jefuiască banii din casa de marcat a unei crame din regiunea Gironde, trei hoți au fost surprinși de vînzător și au rupt-o la fugă. Poliția i-a depistat însă rapid, pentru că, în goană, unul dintre ei și-a pierdut declarația pe proprie răspundere, necesară pentru ieși din casă. Paradoxal, în declarație, hoțul fusese cinstit: își trecuse adresa reală. (S. G.)

serbanmihaigeorgescu jpg jpeg

DIN CAUZA COMENZILOR AMESTECATE, LIMBA LATINĂ VINE SPONTAN PENTRU A ÎNCURAJA GURA

 Trupa Cattle Decapitation și-a anulat turneul intitulat „The Europandemic Tour” din cauza „fututei ăsteia de pandemii globale”. (M. C.)

 Din întîmplările comenzilor online amestecate cu wishful thinking: săptămîna trecută am tot vrut să comand flori, mi-era dor de parfumul lor. Am găsit, în cele din urmă, un site unde păreau mai ieftine și am ales un buchet de lalele mov. Au venit, cu chiu, cu vai, și m-am bucurat enorm. Le-am pus în apă și am tot așteptat să se deschidă. Nu s-au deschis, și-abia atunci am avut sclipirea: nu cumva sînt din plastic? Din plastic erau, și duse au fost. Rîd și acum de mine. (I. P.)

 Banca Vaticanului este singura bancă din lume cu meniu în limba latină. Nu, nu e nici o consolare dacă rămîi fără bani în cont. (M. M.)

 Statele Unite ale Americii au ajuns, în momentul în care scriu, la un milion de oameni confirmați a fi infectați cu coronavirus. O cifră care înseamnă exact o treime din totalul celor înregistrați în întreaga lume ca avînd acest virus. Sînt convins că bancul care-mi vine spontan în minte apropo de această situație tragică a mai fost făcut (n-avea cum să fie ratat), dar nu mă pot opri să-l spun. Se pare că în acest domeniu, cel puțin, politica lui Trump a reușit: „America First!”. (A. M.)

 Un cuplu de sud-africani, care trăiesc la Dubai, va alerga un maraton de 42 de kilometri în propriul balcon, pentru a încuraja persoanele izolate să nu se mai gîndească la coronavirus. Aleargă fiecare cum poate. (A. M. S.)

 O plimbare prin Zalău pentru a-i vizita numele de firme: Ciupe Grup SRL, Cioci Tur SRL, Vis La Vie SRL, Iazul V & V SRL, Stop Insect SRL, Luceafărul Tipografic SRL, Cinci Instalații SRL, Anarhisteel SRL, Delicat Caraconf SRL, Abscons SRL, Transliliac Szucs SRL, Atelier De Arome Zalău SRL, Old Nouveau SRL, New Nouveau SRL, Lelu Profi Pig SRL, Temelia SRL, Alda Alb De Tot SRL, Ego Barber SRL-D, Artă Cu Esență Florală SRL, Ghete Dor SRL, Capriciul Iberic SRL, Mya Violet Rebel SRL, Doiegalunu SRL, Costume Populare La Nașu SRL, Alchemical Recycling Tubal Cain SRL, Gura Fără E-uri SRL, Pozitiv Security SRL, B.R.L. Gust Sublim SRL, Meșteșugul Satului SRL, Îngrijiri Ava SRL, Diez Plus Expert SRL, Coc SRL, Șaua De Argint SRL, Construct Arghezi SRL, Făcut În Sălaj SRL, Azaleea Dulce SRL, Acces Infinit SRL, Chaque Monde SRL, Cosmogonia SRL, Dracula IT Data SRL, Joc Popular SRL, H Trans Porc SRL, Parfumul De Mai SRL, Athletic Republic SRL, Baraca Dulce SRL, Cartea Lui Bluesy SRL, Cercul Siguranței SRL, Personalizabil SRL, Nebai Totul La Domiciliu SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Podul peste Dunăre de la Brăila arată jalnic. Asfaltul a crăpat și s-au format șanțuri ca pe „arătură”, spun șoferii VIDEO
Șoferii care trec pe podul peste Dunăre de la Brăila sunt revoltați. Deși a fost dat în folosință în urmă cu un an, podul arată deplorabil. Asfaltul a crăpat și s-au format numeroase șanțuri, exact ca pe un drum abandonat.
image
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Polițiștii au amendat sâmbătă, 13 iulie, șoferul unei mașini marca BMW, care circula cu o viteza uimitoare pe A2. Potrivit unor surse, la volan s-ar fi aflat manelistul Dani Mocanu.
image
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Zeci de mii de turiști goniți de caniculă în stațiunile de pe Litoral au parte, în aceste zile, de o surpriză mai puțin plăcută: apele Mării Negre au devenit verzi din cauza tonelor de alge aduse la mal și care miros a hazna.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.