Cu ochii-n 3,14

7 mai 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AI ZICE CĂ DINTR-UN OU PUȚIN CRĂPAT POATE IEȘI ÎNTR-O NOAPTE UN CAL

 În plină pandemie, recordul îl dețin tot bolile de inimă cu un deces la fiecare 18 secunde în toată lumea (17,7 milioane anual). În continuare, mai multe victime decît pandemia le provoacă cancerul (9, 5 milioane anual), sărăcia, poluarea, bolile respiratorii, demența, bolile digestive, complicațiile post-natale, diabetul, tuberculoza, bolile renale, SIDA, accidentele rutiere, depresia și sinuciderile (800.000 anual). Ai zice că acest COVID-19 a venit doar să dea o mică mînă de ajutor. (M. C.)

● Dintr-un ou puțin crăpat poate ieși ceva mult mai important decît o omletă: un pui în toată regula. Cu condiția, deloc lesne de îndeplinit, de a fi purtat la sîn vreo cinci săptămîni fără pauză. Asta a făcut o femeie din statul american California care, vreme de 35 de zile, a ținut în sutien un ou de rață găsit, pentru a-i asigura toate condițiile de căldură și de umiditate necesare. La sfîrșitul perioadei, a improvizat un adevărat incubator cu o lampă și un bol cu apă și a ajutat puiul să iasă din ou. Bobocul s-a transformat în rață, una foarte posesivă cu mama ei surogat, rață care a fost dusă, la maturitate, într-un centru pentru animale salvate, unde vechea familie o vizitează des. (A. A. D.)

● Undeva în Suceava, doi hoți au furat într-o noapte un cal. L-au dus unui sătean, cu gîndul să-l vîndă și să facă rost de bani. Doar că acel cal avea obiceiul prost să muște. Noul proprietar s-a simțit păgubit și a vrut să-l returneze, numai că, în drumul său, s-a întîlnit cu proprietarul de drept și i-a înapoiat animalul. Nu mor caii cînd vor hoții. Mai ales cei revoltați, desigur. (A. M. S.)

PROBLEMA CARE A RĂMAS SĂ FIE REZOLVATĂ ÎN VIITOR ESTE LEGATĂ DE LUMINA CARE LOVEȘTE LUMINA PENTRU A IEȘI DIN CASĂ

 Sticla lentă, adică o sticlă specială prin care luminii îi ia luni sau chiar ani întregi ca s-o străbată, a fost imaginată prima dată prin anii ’70 de un scriitor SF pe nume Bob Shaw. Abia spre sfîrșitul anilor ’90 tehnologia a ajuns din urmă imaginația, iar asta datorită unei substanţe numite condensatul Bose-Einstein cu ajutorul căreia o femeie de ştiinţă pe nume Lene Vestergaard Hau a reușit să coboare viteza luminii de la 300.000 de kilometri pe secundă la sub un metru pe secundă. Problema care a rămas să fie rezolvată în viitor este legată de faptul că lumina care lovește această sticlă lentă sub un anumit unghi are nevoie, spre deosebire de geamul obişnuit, de mai mult timp ca s-o parcurgă, față de cea care cade perpendicular. Altfel spus, imaginea nu se vede doar foarte tîrziu, dar şi distorsionată. O femeie privită prin sticla lentă va arăta ca un portret îmbătrînit desenat de Picasso. (M. C.)

 O situație cel puțin bizară, în ziua de azi. Îmi vin facturile de apă, gaz, electricitate, dar și de telefonie și Internet. Prima mea grijă e să nu uit să plătesc telefonul mobil și abonamentul de Internet, nu apa, nu gazul, nu lumina. O stranie redefinire a nevoilor de bază. Pîine și date. (M. P.)

● Din umorul absurd al acestor vremuri absurde: în Franța, în timp ce încercau să jefuiască banii din casa de marcat a unei crame din regiunea Gironde, trei hoți au fost surprinși de vînzător și au rupt-o la fugă. Poliția i-a depistat însă rapid, pentru că, în goană, unul dintre ei și-a pierdut declarația pe proprie răspundere, necesară pentru ieși din casă. Paradoxal, în declarație, hoțul fusese cinstit: își trecuse adresa reală. (S. G.)

serbanmihaigeorgescu jpg jpeg

DIN CAUZA COMENZILOR AMESTECATE, LIMBA LATINĂ VINE SPONTAN PENTRU A ÎNCURAJA GURA

 Trupa Cattle Decapitation și-a anulat turneul intitulat „The Europandemic Tour” din cauza „fututei ăsteia de pandemii globale”. (M. C.)

 Din întîmplările comenzilor online amestecate cu wishful thinking: săptămîna trecută am tot vrut să comand flori, mi-era dor de parfumul lor. Am găsit, în cele din urmă, un site unde păreau mai ieftine și am ales un buchet de lalele mov. Au venit, cu chiu, cu vai, și m-am bucurat enorm. Le-am pus în apă și am tot așteptat să se deschidă. Nu s-au deschis, și-abia atunci am avut sclipirea: nu cumva sînt din plastic? Din plastic erau, și duse au fost. Rîd și acum de mine. (I. P.)

 Banca Vaticanului este singura bancă din lume cu meniu în limba latină. Nu, nu e nici o consolare dacă rămîi fără bani în cont. (M. M.)

 Statele Unite ale Americii au ajuns, în momentul în care scriu, la un milion de oameni confirmați a fi infectați cu coronavirus. O cifră care înseamnă exact o treime din totalul celor înregistrați în întreaga lume ca avînd acest virus. Sînt convins că bancul care-mi vine spontan în minte apropo de această situație tragică a mai fost făcut (n-avea cum să fie ratat), dar nu mă pot opri să-l spun. Se pare că în acest domeniu, cel puțin, politica lui Trump a reușit: „America First!”. (A. M.)

 Un cuplu de sud-africani, care trăiesc la Dubai, va alerga un maraton de 42 de kilometri în propriul balcon, pentru a încuraja persoanele izolate să nu se mai gîndească la coronavirus. Aleargă fiecare cum poate. (A. M. S.)

 O plimbare prin Zalău pentru a-i vizita numele de firme: Ciupe Grup SRL, Cioci Tur SRL, Vis La Vie SRL, Iazul V & V SRL, Stop Insect SRL, Luceafărul Tipografic SRL, Cinci Instalații SRL, Anarhisteel SRL, Delicat Caraconf SRL, Abscons SRL, Transliliac Szucs SRL, Atelier De Arome Zalău SRL, Old Nouveau SRL, New Nouveau SRL, Lelu Profi Pig SRL, Temelia SRL, Alda Alb De Tot SRL, Ego Barber SRL-D, Artă Cu Esență Florală SRL, Ghete Dor SRL, Capriciul Iberic SRL, Mya Violet Rebel SRL, Doiegalunu SRL, Costume Populare La Nașu SRL, Alchemical Recycling Tubal Cain SRL, Gura Fără E-uri SRL, Pozitiv Security SRL, B.R.L. Gust Sublim SRL, Meșteșugul Satului SRL, Îngrijiri Ava SRL, Diez Plus Expert SRL, Coc SRL, Șaua De Argint SRL, Construct Arghezi SRL, Făcut În Sălaj SRL, Azaleea Dulce SRL, Acces Infinit SRL, Chaque Monde SRL, Cosmogonia SRL, Dracula IT Data SRL, Joc Popular SRL, H Trans Porc SRL, Parfumul De Mai SRL, Athletic Republic SRL, Baraca Dulce SRL, Cartea Lui Bluesy SRL, Cercul Siguranței SRL, Personalizabil SRL, Nebai Totul La Domiciliu SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu (sus), Ș.M. Georgescu (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.