Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ORICE LUCRU MULTIFUNCȚIONAL AR TREBUI, ÎN CELE DIN URMĂ, SĂ-ȘI VIZITEZE SFÎRȘITUL

● Pandemia asta e mană cerească pentru nostalgicii ceaușiști: sîntem deja izolați în propria țară, poliția te legitimează pe stradă și îți ia în evidență rudele din străinătate, avem salarii micșorate, nu se găsesc hîrtie igienică, spirt, făină, medicamente ș.a., avem magazine închise sau golite, circulăm cu restricții și se cumpără benzină la canistră, la TV se dă zilnic același program unde în Occident e (mai) rău, ziare bune nu mai apar, ne îndreptăm spre raționalizarea alimentelor și a consumului, bricolăm și reparăm prin case orice lucru stricat, stocăm pungi, sîrme, cîrpe, pîine uscată că nu se știe, ne vom face concediile pe lîngă case sau la țară, de unde ne vom întoarce în orașe cu portbagajele pline, va trebui să renunțăm la tot mai multe plăceri din lipsă de bani sau de alte posibilități… (M. C.)

● Primesc pe e-mail următoarea superofertă: „Scapă de sforăit / Ochelari Carrera Funcky / Raci / Cooler laptop / Dicţionar român ilustrat / Hairstyle + vopsit / Epilare definitivă / Mop multifuncţional”. În vremuri de pandemie, curat societate de consum! (A. P.)

 Medicilor ar trebui, evident, să li se asigure condiții cît mai bune pentru a se putea proteja de coronavirus. Dar, mergînd mai departe, apropo de aceia dintre ei care-și dau demisia zilele astea, e ca și cum pompierii și-ar da demisia cînd ar descoperi un incendiu, militarii ar da bir cu fugiții în caz de război, aviatorii nu s-ar mai urca în avioane pe motiv de iarnă sau paznicii și polițiștii s-ar face că dorm cînd ar vedea un hoț. (A. M.)

 În plină criză de spirt, am reușit, în cele din urmă, să comand spirt. A venit coletul la ușă, l-am preluat. L-am desfăcut, am aruncat, reglementar, ambalajul, apoi a început dilema: cum dezinfectez sticla cu spirt nedesfăcută nemaiavînd alt spirt? În fine, am desfăcut-o, m-am spălat pe mîini, am dezinfectat exteriorul sticlei și apoi m-am dezinfectat pe mîini cu conținutul ei. „Micile” ritualuri absurde ne ocupa tot timpul și, din fericire (?), și gîndurile. (I. P.

 În imaginea bărbatului care s-a dus cu calul să-și viziteze soția care născuse sînt tot absurdul și speranța acestor vremuri. Omul locuiește într-un sat de lîngă Iași. „Nu mai mergeau autobuzele și eu bani de taxi nu am, și trebuia să le duc ce aveau nevoie”, a spus el cînd l-a oprit poliția și l-a luat la întrebări. (A. M. S.)

 În calitate de locuitor al Municipiului București îmi doresc ca, la sfîrșitul acestei „nebunii”, „Albă ca Zăpada și cei șase pitici” – adică primarul general împreună cu cei șase primari de sectoare – să publice, la virgulă, toate achizițiile și cheltuielile și, bineînțeles, de unde și către cine. (D. C.)

E FOARTE PROBABIL CĂ PROVIZIILE ZĂDĂRNICIEI SÎNT APROAPE IDENTICE CU AMPRENTELE MODEI

 Reuters anunță că BAT (British American Tobacco) lucrează la un vaccin pentru COVID-19, pornind de la frunzele plantei de tutun. Dacă va reuși, e foarte probabil că vaccinul se va numi Lucky Strike. Pînă atunci, compania BAT recomandă răbdare și tutun; mai ales, tutun. Gurile rele spun că BAT (liliacul) e, în fond, cel de la care a început epidemia de coronavirus. Ceea ce face ca eforturile companiei să fie cu atît mai legitime. (M. P.)

 Hîrtia igienică a fost prima care a dispărut de pe rafturi, la început de pandemie, pretutindeni în Europa. O fotografie care a circulat nu demult pe Internet înfățișa un balcon românesc tixit cu baxuri de hîrtie igienică. Cei care au văzut-o s-au întrebat, în comentarii, cum or arăta proviziile de mîncare ale familiei respective, dacă nu cumva hîrtia cu pricina funcționează drept paravan pentru făină, iar cineva chiar a calculat, aproximînd numărul de role din acel balcon, cît ar putea ajunge, pentru o persoană. Rezultatul: peste trei ani, chiar stresanți. (A. A. D.)

 După ce ați alungat halatele albe peste hotare („Nu am la cine să vă trimit, doamnă, spitalul e gol, duceți-vă la Viena sau la Paris, acolo sînt medicii noștri”), le-ați persiflat munca (onorariu vs mită), după ce ați instalat după criterii politice tot felul de manageri și directori fără un CV consistent pe meserie, într-o rețea pesedistă a incompetenței și zădărniciei, după ce ați urgisit și desconsiderat orice abatere de la agora patronată de voi treizeci de ani, următori ai celor anteriori criminali și pustiiți, acum, cînd dezastrul patronat de voi timp de trei decenii este o hemoragie contaminantă de nestăvilit, acum, cînd vedem cu toții, din păcate, cît de „scumpă” e „mîna de lucru”, mai aveți netrebnicia să deschideți gura? Și să proliferați acuze, minciuni, dezinformare, manipulare pe care le sperați contaminante? Contaminante în prostie, tupeu, aroganță, slugărnicie, imbecilitate. La viruși noi, tot voi? (R. M.)

 Citesc, undeva, că amprentele digitale ale ursuleților koala sînt aproape identice cu amprentele umane. Sper, totuși, să existe și diferențe specifice. N-aș vrea să mă trezesc că-mi fură vreun koala telefonul și că-l deblochează cu amprenta lui ca să posteze, în numele meu, prostii pe Facebook. (M. M.)

 O firmă de bijuterii din Rusia a creat un pandantiv în forma virusului Corona. Deși o idee controversată, a fost apărată de directorul companiei, Pavel Vorobev, care a declarat, pentru Reuters, că „Nu contează cît e de trist, a devenit un trend. Are un efect viral”. Brusc, să fii o victimă a modei a căpătat un cu totul alt sens. (S. G.)

PARE CĂ NU NE PUTEM DISPENSA DE O ALTĂ EPOCĂ, MAI ALES CĂ RĂMÎNE SPAȚIUL OPAC

 Pandemie sau poluare – ce preferăm? Pare că nu ne putem dispensa de amîndouă. (M. C.)

 Pe stradă, majoritatea oamenilor poartă măști. Mi-am adus aminte de o altă epocă: și atunci nu se găseau lucruri, dar toată lumea le avea. (A. M. S.)

 După ce Episcopul Bucureștiului a anunțat că virusul poate fi combătut prin tragerea clopotelor, iar bisericile patriei au tras cu toate clopotele la unison la ora 12, s-au confirmat și primele cazuri de COVID-19 într-o mănăstire. Mare păcat! Mai ales că numai clopotele Catedralei au costat o jumătate de milion de euro… (M. C.)

 Reclamă pe Favorit TV: „Cumpără acum acest aparat cu doar șaptezeci și nouă virgulă nouăzeci și nouă de lei în loc de nouăzeci și nouă virgulă nouăzeci și nouă de lei”. O aliterație imbatabilă rămîne însă sloganul: „Fortifică-ți ficatul cu Fortifikat Forte”. (M. C.)

 Azi vom da o raită prin Piatra Neamț fiindcă au trecut vreo șapte ani de cînd am fost pe-acolo și între timp s-au mai ivit nume de firme: Uragan SRL, Mentor Fiscal SRL, Ținutul Bucuriei SRL-D, Primăvara Wash SRL, Metafizic SRL, Realist Agent De Asigurare SRL, Cocktail Security SRL, Lorzii SRL, Borcanul Fermecat SRL, Suav Com SRL, Spectral Com SRL, Formația Chef Moldovenesc SRL, Buburuza Creativă SRL, Veritabil SRL, Casa Zâmbetelor SRL, Casa Furnicii SRL, Căsuța Cu Sare SRL, Firul Ierbii Productions SRL, Mareea SRL, Vis Nistru SRL, Flori Parfumate SRL, Alibi SRL, Vânzător De Idei SRL-D, Cool Kids Never Sleep SRL, Mioritic Tour SRL, Reper SRL, Marele Iulian Dobrin SRL, Palpabil Studio SRL, Fericire La Pachet SRL, Diafan SRL, Atipic Best Bronz SRL, Noroc Construct SRL, Maladie Culturelle SRL, Paradis Solitar SRL, O Viață Bună All Finanz SRL, Macii Roșii Instalații SRL, Oil Calitate Totală SRL, Royal Respect SRL, Paradox Service SRL, Spațiul Opac SRL, Degoustibous A Taste Of Rainbow SRL, Vezi Diferența SRL, Escu Structural SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.