Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU CEI CARE SE ÎNDOIAU
DE PRIMUL LUCRU RĂSTURNAT
MAI APAR FANTEZII TRICOTATE UNDEVA PE TERITORIUL
DIN APROPIERE

● Pentru cei care se îndoiau de autenticitatea sa, un erou al folclorului englezesc și-a făcut apariția, recent, în Turcia și a plătit datoriile pe care locuitorii unui cartier sărac din Istanbul le făcuseră la magazinele alimentare. Întrebat de un patron de magazin cum îl cheamă, acesta a răspuns laconic: „Spune-mi, pur și simplu, Robin Hood“. (S. G.)

● Paul Barrere, chitaristul trupei Little Feat, a dispărut luna trecută, din cauza unui cancer la ficat descoperit în urmă cu cîţiva ani. Prin vară i s-a confesat unui prieten: „Primul lucru pe care îl fac cînd mă trezesc dimineaţa este să citesc necroloagele. Dacă nu e nici unul despre mine, atunci îmi fac cafeaua“. (M. C.)

● „Titanicul“ de România tocmai s-a întîmplat în Portul Midia, cînd o navă cu pavilion Palau s-a răsturnat, în timp ce la bordul ei se aflau peste 14.000 de oi și un echipaj format din 22 de marinari. Toți membrii echipajului au fost salvați și aduși teferi la mal. Cu animalele a fost, însă, mult mai greu. (A. M. S.)

● Dintre speciile botezate cu numele unor staruri ale muzicii pop, trei îl poartă pe al lui John Lennon: tarantula Bumba lennoni, viespea Notiospathius johnlennoni și trilobitul Avalanchurus lennoni. Pe scena trilobiților mai apar Avalanchurus starri (de la Ringo Starr), Avalanchurus simoni și Avalanchurus garfunkeli (de la Simon & Garfunkel). (D. S.)

● Pentru a-și putea comercializa produsele în Rusia, compania Apple a modificat, la cererea Dumei de Stat, hărțile telefoanelor mobile pentru a afișa peninsula anexată a Crimeii ca fiind teritoriu rusesc. Închipuiți‑vă cîte vise și fantezii cartografice le-ar putea vinde Apple nebunilor, tiranilor și revizioniștilor din întreaga lume. (M. P.)

● Un site cu produse felurite, destinate cu precădere copiilor, și cu reduceri de sezon afișează, dacă îl privești cu atenție, denumiri cel puțin ciudate ale obiectelor. De vină este, mai mult ca sigur, traducerea automată, dar rezultatul e de tot rîsul. Cîteva exemple: „capcană de detectare a întunericului alimentar“, „geantă de depozitare a aerului gol“, „cordon de cauciuc pentru păr“, „roller autocolant cu sertar din lemn“, „scaun înalt pentru copii fără braț“, (urmat de necesarul) „fotoliu pentru copii fără fotoliu“, „femei tricotate bej“, „dinți de bambus“ și, în final, un recognoscibil… „pîlniu de plastic“. (A. A. D.)

● Aflu că undeva într-un mare oraș aglomerat din Japonia s-a construit o linie de cale ferată printr-un bloc. Adică trenul trece, pur și simplu, prin clădire. Nu mă îndoiesc că, la talentele și ambițiile de la noi, așa ceva s-ar putea face și în București. Nu sînt sigur însă că proiectanții ar reuși să facă astfel încît trenul să nu se întîlnească cu liftul. (A. M.)

● Biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au observat pe teritoriul țării noastre o nouă specie de pasăre. Este vorba despre gîsca de zăpadă, specifică Americii de Nord. În România cuibărește o singură specie de gîscă sălbatică – gîsca de vară. Cea mai mare aglomerare de gîște are loc iarna, cînd mai multe specii vin să ierneze în România. Acestea vin din Siberia și din Peninsula Scandinavă, dar România nu se află pe nici o cale de migrație a speciilor din America. (A. M. S.)

● Se pare că în București, în zona Călărași-Mîntuleasa, bîntuie, noaptea, pisicile negre. Mai deunăzi mi-a tăiat calea una. Apoi, în scurt timp, o alta. Pe cînd o a treia, tot neagră, ne scruta de la geamul din apropiere. (I. P.)

cristian sirb 18891459 1388013267956446 1938422828488069199 o jpg jpeg

DAR NU CUMVA SĂ CREDEȚI
CĂ PE ACEASTĂ CALE
SE VA OPRI FURNIZAREA JUSTIȚIEI

● Mai ales pe cei care se consideră mult mai deștepți decît cei „vechi“, care trăiau acum un veac sau două, pe cei convinși că noi zburăm pe aripile progresului și orice azi e mai deștept decît orice ieri, dar și pe cei care consideră că prea se învață mult în școlile noastre, îi îndemn să caute pe Internet unul dintre cele mai recente „virale“: subiectele de examen pentru admiterea la Universitatea Cambridge, Trinity College, în anul 1895. Testul are 12 întrebări, dintre care candidații erau solicitați să aleagă minimum nouă ca să răspundă. Firește, răspunsurile trebuiau scrise și elaborate, cu argumente deopotrivă logice și istorice, cu evaluări personale ale candidatului asupra unor evenimente istorice. Nu era testul-grilă. Aceasta este, totuși, o invenție a postmodernității pentru creierele deștepților de azi. Înapoiații de acum un veac erau puși să scrie cu mînuța lor și să elaboreze. În orice caz, profesorii de astăzi ai Universității sînt uimiți de dificultatea testului. Ei spun că asemenea întrebări pot fi abordate acum doar de absolvenții cei mai buni. Iar cu un veac și ceva în urmă, acesta era baremul de admitere. Dar nu cumva să credeți că oamenii de acum un veac și ceva erau mai deștepți, mai citiți și mai profunzi decît noi. Ferească Dumnezeu! Mult mai important este să fim fericiți noi cu noi înșine, nu-i așa? (S. V.)

● Am primit pe adresa redacţiei următorul e-mail: „Bună ziua, vă anunț pe această cale că, din păcate, nu voi apela la abonament pentru anul viitor. Poşta Română e o reală bătaie de joc, din nou. Voi cumpăra de la chioșc revista“. Eu aş spune în continuare… (D. C.)

 ● „ANUNȚ: Începînd cu data de 21.11.2019 și pînă în data de 28.11.2019, se va opri furnizarea de căldură și a apei calde, deoarece în această perioadă se vor schimba toate coloanele de apă caldă din subsolul blocului conform proiectului de reabilitare. Administrația.“ S-a spus răspicat, de la tribuna Parlamentului, că „iarna nu-i ca vara“, așa că alte comentarii sînt de prisos. (R. M.)

● În Franţa, un cardinal e chemat în faţa Justiţiei. E acuzat că nu a divulgat faptul că un preot din dioceza lui a comis abuzuri sexuale asupra unor minori. Pe cardinal îl cheamă Barbarin. Da, e barbar, domnule Barbarin, să tăinuiţi asemenea barbarii. (M. M.)

Foto: Lucian Costin (sus), Cristian Sîrb (jos)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.