Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

AMATORII DE LUNGI PLIMBĂRI
FĂRĂ LEGĂTURĂ CU TRECUTUL
VOR FI CU SIGURANȚĂ ATRAȘI
DE INFORMATIZAREA REGĂSIRII

●  Amatorii de must aflați în trecere prin Piața Drumul Taberei vor fi cu siguranță atrași de un anunț detaliat, scris cu majuscule, pe un carton uriaș: MUST CĂPȘUNICĂ – CĂPȘUNICĂ SAU ANANAS ESTE TOT UN SOI DE STRUGURE. Adevăratul nume al acestui soi este Isabella, are origini americane și este vinovat de a fi adus filoxera pe continentul european. Cultivarea soiului hibrid Căpșunică, în scopuri comerciale, este interzisă în România și în majoritatea țărilor europene. Motivul? Vinul ar avea o calitate inferioară, cu un conținut prea ridicat de alcool metilic. Gurile rele spun însă că interzicerea soiurilor americane în UE este, de fapt, o tactică de a le favoriza pe cele locale, cu tradiție. Încă mai puteți savura un pahar (ilegal) de must Căpșunică la Moghioroș. (A. A. D.)

●  Tony Mills, vocalistul trupei Shy, a dispărut luna trecută, de cancer pancreatic, la doar 53 de ani. Descoperise boala în aprilie şi şi-a petrecut vara cu familia, făcînd lungi plimbări cu cîinii săi şi reparîndu-şi în garaj motocicleta. Înainte să moară, i-a spus soţiei: „Am avut o viaţă bună. Sînt supărat doar din cauza motocicletei ăleia“. (M. C.)

●  Împăratul vs vocile Sale – Vocea 1: Împăratul e gol! Vocea 2: Cum așa? Vocea 3: Da, uite-L! Da’ chiar, unde și-o fi uitat veșmintele? Vocea 1: La second-hand! Celelalte voci au amuțit. P.S. Fragment stupid dintr‑un banal dialog fără legătură cu trecutul recent și nici cu viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Cel puțin așa sper. (R. M.)

●  Spuneam într-un răvaș anterior că la Poșta Română nu s-a schimbat nimic. Acum revin, cu scuzele de rigoare, și neg pripita afirmațiune. Și iată pen’ ce: am expediat un colet în Israel pe 3 octombrie (curent!); pe 10 noiembrie (același an!) am primit aceeași informare: n-a ajuns! Am săltat online o lăcrămație, la care am primit următorul răspuns ferm, foarte elegant și corect redactat, de altfel. Citez: „În conformitate cu prevederile art. 38 din OU a Guvernului 13/2013 privind serviciile poștale, actualizată cu modificările și completările ulterioare, C.N. Poșta Română S.A. are obligația de a soluționa reclamațiile în termen de 3 luni de la data introducerii acestora. Vă asigurăm că ne propunem să finalizăm cercetările într-un timp cît mai scurt, astfel încît să putem oferi un răspuns sesizării dvs.“ Pentru conformitate: e vorba de un colet trimis expres cu avionul de la București la Ierusalim, fără escală! Cum stăm cu informatizarea/digitalizarea sistemului administrativ, domnule ministru Teodorovici? Ex-! La data prezentei, cercetările sînt în curs… (R. M.)

●  Ambasada Germaniei la București organizează un foarte simpatic concurs de… pictat ursul. De aceea îi și zice concURS. Deschis elevilor și studenților, numit „Euforia regăsirii“, organizat pentru celebrarea a 30 de ani de cînd poporul german s-a regăsit în granițele întregi ale țării sale, concursul constă în pictarea ursului Nolle Acrobatul. Cîștigătorul încasează 500 de euro, iar ursul pictat de el/ea va străjui pentru mult timp intrarea Ambasadei. Mergeți pe pagina de Facebook sau pe site-ul Ambasadei și intrați în concurs! (S. V.)

PARE TOT MAI GREU
SĂ FACI DISTINCȚIA
DINTRE UN MESAJ DIN AUR MASIV
ȘI DOUĂ CUTII ÎNCHISE

●  „E timpul să…“, „Trebuie să luăm în serios…“, „De ce-ar trebui să…“, „Nu mai…“ – cam aşa încep acum multe dintre titlurile/articolele pe teme generaliste. Pare tot mai greu să faci distincția dintre jurnalist, activist și moralist: toți vor să te educe. (M. C.)

●  Un inel de aur oferit de celebrul scriitor irlandez Oscar Wilde unui prieten a fost găsit de un expert de artă olandez, la aproape douăzeci de ani după ce a fost furat de la Universitatea Oxford. Inelul, a cărui formă aminteşte de catarama unei curele şi avînd inscripţionat un mesaj în limba greacă, a reapărut în cele din urmă datorită cercetărilor expertului de artă olandez Arthur Brand. Numit „Indiana Jones din Lumea Artelor“ pentru talentul său de anchetator, el şi-a contactat cunoştinţele din „lumea interlopă“ londoneză pentru a da de urma bijuteriei. Uneori chiar se poate să găsești și acul în carul cu fîn. (A. M. S.)

●  Se fură mult, se fură orice. Într-o mică localitate din sudul Angliei, cineva a furat… o budă. Poliția anchetează cazul, dar, deocamdată, nu are nici o pistă. Vasul de toaletă, din aur masiv de 18 k, a dispărut acum două săptămîni de la Blenheim. E o lucrare de artă a artistului Maurizio Cattelan. (M. M.)

●  Canapeaua mai deunăzi goală din holul blocului a început, încet-încet, să se umple: pe ea au apărut două perne și două cutii, iar lîngă ea un raft. Mă aștept ca, oricînd, să găsesc un homeless dormind pe ea. Sau, de ce nu, vreun Moș Crăciun. (I. P.)

●  Cîștigătoare a Leului de Aur la Bienala de la Veneția de anul acesta a fost expoziția Pavilionului Lituaniei, „Sun & Sea (Marina)“, un performance despre schimbările climatice și distrugerea planetei. În mod ironic, în ultimele două săptămîni ale Bienalei au fost închise mai multe expoziții din centru din cauza mareelor neobișnuit de ridicate care au inundat orașul, și despre care unii afirmă că ar fi un rezultat direct al schimbărilor climei. (C. Ș.)

ÎNTR-UN CAZ ASEMĂNĂTOR,
FORMELE DE OPRESIUNE
CONȚIN URME DE ÎNGERAȘ

●  Tribunalul din Dax, Franța, a dat cîștig de cauză rațelor unei fermiere de la poalele Pirineilor, acuzate că fac prea mult zgomot. Potrivit deciziei instanței, acestea vor avea dreptul să măcăne cît vor. Cu cîteva luni înainte, un cocoș a fost inculpat într-un caz asemănător, dar și-a cîștigat, precum rațele, dreptul de a cînta la orice oră. „Astăzi, Maurice a cîştigat o luptă pentru toată Franţa“ – a declarat Corinne Fesseau, proprietara cocoșului. Aș propune ca Maurice și rațele să înființeze o asociație pentru protejarea libertății de exprimare a păsărilor. (S. G.)

●  Iranul a găsit o soluție pentru protestele cetățenilor furioși: a închis, în week-end, Internetul. Această strategie represivă blochează capacitatea cetățenilor de a acționa și de a-și amplifica nemulțumirea. Libertatea e în multe feluri și formele de opresiune la fel. (A. M. S.)

●  O echipă de cercetători japonezi de la universitatea Tohoku au descoperit că trei meteoriți, printre care și „Murchison“, căzut în 1969 în Australia, conțin urme de zahăr. O posibilă dovadă că în univers există viață, și încă una dulce. (M. P.)

●  După Sebeș o vom lua spre Slatina, pe drumul numelor de firme: Sincer SRL, Împreună Reușim SRL, Minim SRL, Contrast Exclusiv SRL, Ador SRL, Toamna SRL, Trans Diafan SRL, Federal Pază Și Protecție SRL, Neuro Dobre SRL, Pneus Father SRL, Fir SRL, Mariflor Petale De Poveste SRL, Popular SRL, Camy Îngeraș Mic 30 SRL, Pagini Favorite SRL, Mercantil SRL, Simpatie SRL, Templul lui Kratos SRL, Ionuț De La Slatina SRL, Prospherous And Abundant World Of Construction SRL, Provincial SRL, Insula De Perdele Sud SRL, Insula De Perdele Star SRL, Insula De Perdele Deluxe SRL, Insula De Perdele Militari SRL, Insula De Perdele Titan SRL, Insula De Perdele Serious SRL, Exobiect SRL, 2 Timpi SRL, Reviriment SRL, Constantin Energy Proton & Electron SRL, Alb Clar DD SRL, Fecioara SRL, Porvigor Supranimal SRL, Urbanizări Străzi Și Trotuare SRL, Valabil SRL, Sănătate Pură SRL, Foarfeca De Aur Emilia SRL-D, ­Casa Ta Dragă Diabel SRL, Decisiv Meridian SRL, Prietenia SRL, Lucifer Online SRL, Veritabil Comerț Familial SRL, Noul Agax SRL, Decent SRL, Genius Excesiv SRL, Cei Mai Frumoși Gemeni SRL, Cer Albastru SRL, Casa Funerară Dincolo De Viață SRL, Simplu SRL, Nikomil La Răscruce SRL, Educație În Zigzag SRL. (D. S.)

 Foto: Mircea Vasilescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.