Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 820 din 7–13 noiembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

IATĂ CĂ, ÎN ROMÂNIA,
SE DESCHIDE
(PENTRU MULTĂ LUME)
O NOUĂ PAGINĂ
CU PRIVIRE
LA ARDEREA STINGĂTOARE

● Trupa texană de blues rock ZZ Top a împlinit anul acesta 50 de ani de activitate, prilej cu care a lansat un album cu cele mai bune 50 de cîntece din cariera lor. Iată un dialog al fanilor de pe canalul de You-Tube al trupei: „Cred că ZZ Top deţin recordul pentru cea mai longevivă trupă cu membri [members] originali. Nici unul n-a fost schimbat de-a lungul carierei“, „Asta pentru că sînt de neînlocuit“, „Chitaristul n-a făcut totuşi o operaţie prin care şi-a înlocuit coapsa? Iată că trupa nu mai are chiar toate membrele [members] originale“, „De fapt, basistul e cel care şi-a înlocuit coapsa. Şi tot el s-a împuşcat accidental în picior…“ (M. C.)

● S-a calculat că, în România, fiecărui cetățean îi revin 4 centimetri de autostradă. Aveți grijă unde călcați… (D. C.)

● Un articol de pe site-ul Mediafax poartă titlul: „Ești singur în Crevedia? Încearcă aceste site-uri…“. Cînd dai click, se deschide o nouă pagină cu site-uri matrimoniale. Dacă universul virtual nu dă nici un rezultat, le-am recomanda cititorilor să încerce o variantă mai terestră: cocoșeii și găinușele de Crevedia. (M. P.)

● Pentru că multă lume ia în derîdere pizza hawaiană, iată istoria ei: a fost inventată în Canada de un imigrant grec căruia îi plăcea amestecul de sosuri dulci pe bază de fructe din mîncarea chinezească, aşa că a adăugat ananas peste brînză. În cele din urmă, pizza hawaiană a devenit foarte populară în Australia. (M. C.)

● Refugiat în Rusia după ce a divulgat documente secrete ale Agenţiei Americane pentru Siguranţă Naţională (NSA), fostul colaborator al CIA, Edward Snowden, a mai făcut o dezvăluire: a dezmințit faptul că ar exista extratereștri, declarînd recent că, deși a avut „acces ridicol la rețelele NSA, CIA, ale armatei“, nu a putut găsi nici o informație cu privire la existența acestora. Am resimțit profund replica lui Niță, din „C.F.R“-ul lui Caragiale: „Nu mai ai nici un haz, amice“. (S. G.)

● În Finlanda, recent încheiatul Helsinki International Horse Show 2019 a folosit integral energie provenită din arderea bălegarului de cal: peste 150 de megawați/oră. Sau cai-putere, cum ar veni. (C. Ș.)

● Azi o luăm pe hartă-n sus ca să vedem ce nume de firme vom găsi la Sebeș: Concret Exim SRL, I -Love Food SRL, Nunta Ideală SRL, Transilvania Oleaginoase SRL, Vis Unic SRL, Adelina Vis Dinamic SRL, Coroana Cetății SRL, Eli Impecabil SRL, La Boierașul Moflea SRL, Cerbu Oil SRL, Tăiței Ca La Mama Acasă SRL, Țărăncuța Agro SRL, Torent SRL, Expert Ion Pavaje SRL, Haotic Fashion SRL, Pași Liberi SRL-D, Florex Nu Mă Uita SRL, Nikos Stingătoare SRL, -Pălăria Dădârlat SNC, Sape Mecanizate Ionuț SRL, Viitorul Familiei 14 SRL, Acoperitori Trainice SRL, Dr. Zâmbet Alb SRL. (D. S.)

alix vrana 20191028 213904 1 jpg jpeg

O VORBĂ
SPUNE CĂ
LUMEA POSTAPOCALIPTICĂ
PRODUCE 10%
DIN EMISIILE DE FRIG
ALE ARMATEI
DE SCEPTICI AMBULANȚI

● „O vorbă spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică. De multe ori, în spatele meu am fost eu însumi“, a spus de curînd premierul demis Viorica Dăncilă, candidat la funcția de președinte al României. E atît de puternică această imagine, încît chiar face mai mult decît o mie de cuvinte. (A. M. S.)

● În mall-ul din Sinaia, într-o seară, am trăit unul dintre idealurile mele de experiențe: am fost singurii spectatori ai filmului de atunci, Zombieland, și singurii clienți ai barului de la etajul de mai jos. Cînd am ieșit (cu ajutorul bodyguarzilor, căci ușa deja se închisese), Sinaia era pustie și fascinantă, exact precum lumea postapocaliptică din Zombieland. Și totuși, chioșcul central de covrigi și pizza era deschis. (I. P.)

● Industria modei produce 10% din emisiile de carbon ale umanității. Mai mult decît zborurile și transportul maritim. (A. M. S.)

● După cum ne explica de curînd fostul nostru coleg de redacție Cristian Ghinea, organizarea actuală din România nu încurajază investițiile în infrastructura națională, ci cel mult pe cele cu care se pot lăuda autoritățile locale. Dincolo de observația că nu s-au construit autostrăzi, eu am simțit însă și altceva, local, pe pielea mea: țînțari, în ultimele două veri, așa cum n-am mai pomenit de multă vreme și frig în apartamentele racordate la RADET, în ultima iarnă, așa cum nu era decît înainte de 1989. Iar la sfîrșit de octombrie, nici vară, nici iarnă deci, era și frig, erau și țînțari. Și mă întreb cînd vor înceta oare ăștia să mai sugă sîngele poporului. (A. M.)

● Unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale de care probabil n-aţi auzit, Ninel Peia, spune într‑un interviu la RFI că ar vrea să interzică -ONG‑urile antiromâneşti. Acelaşi individ cere şi reintroducerea armatei obligatorii. Cu un mic exerciţiu de imaginaţie, îl şi vezi ordonînd armatei să-l ia la ţintă pe Soros. (M. M.)

● „Progresul nu e adus de predicatorii şi gardienii moralităţii, ci de nebuni, visători, rebeli şi sceptici.“ – Stephen Fry. (M. C.)

● Un bărbat din Angus, Marea Britanie, a fost reținut de autorități după ce a încercat să piloteze în interiorul închisorii Perth o dronă care purta un telefon mobil, apoi s-a ascuns în tufișuri, susținînd că doar își caută cîinele chihuahua, răpit de circari ambulanți români. (C. Ș.)

Foto: Șerban Georgescu, Alix Vrana

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Campania de recrutare a Kievului capătă ritm. Noile metode prin care sunt atrași voluntari pentru armata ucraineană
Campaniile menite să intensifice recrutarea voluntară, inclusiv campanii de relații publice au pus pe roate efortul de mobilizare a noi recruți pentru armata ucraineană, pe fondul entuziasmului scăzut al ucrainenilor de a se înrola, relatează Reuters și The Guardian.
image
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
Vara aceasta, temperaturile ridicate ne fac să apelăm din ce în ce mai des la aerul condiționat al mașinii. Însă, o utilizare incorectă a acestuia poate duce la un consum crescut de combustibil și chiar la probleme tehnice.
image
Seceta lovește România. Sute de localități rămân fără apă. Se face apel la rațiune
România se confruntă cu o criză acută a apei, zeci de localități rămânând fără această resursă vitală. Seceta prelungită a dus la scăderea semnificativă a nivelului în lacurile de acumulare, iar debitele râurilor sunt sub media multianuală.

HIstoria.ro

image
Destinul unui general uitat, în „Historia” de iulie
„Rareori un simț mai înalt al datoriei și al dreptății s-a împerecheat cu o mai desăvârșită simplicitate, cu o mai prietenească modestie,” spunea istoricul Gheorghe Brătianu despre Nicolae Dăscălescu – general decorat, apoi deținut politic și țăran sărac. Descoperiți un destin excepțional.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni
image
De ce mergeau bogătașii ruși la Nisa?
Citirea romanului Fum, de Turgheniev, dar și reluarea prozei mele despre Rușii de la Baden Baden, au făcut să mă întreb: De ce mergeau rușii din lumea înaltă în Occident în proporție de masă? De ce nu dădeau năvală occidentalii în Rusia țaristă?