Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

(ÎNCĂ) TE MIȘTI
CA ÎNTR-UN FEL DE AGORA
PENTRU LUCRURILE BUNE
ATACATE DE ZGOMOT
CHIAR ÎN MOMENTUL
COBORÎRII DIN TRECUT 

● (Încă) ministru al Culturii, Daniel Breaz răspunde acuzaţiilor că pesediştii au umplut instituţiile publice de amante replicînd că „amantele sînt şi ele oameni“. Pare un argument irefutabil. Numai că reproşul nu viza calitatea umană a angajatelor, ci pe cea a angajatorilor, bănuiala fiind că s-au ghidat după principiul „Eşti amantă cu mine, sînt om cu tine“. (M. M.)

● Au fost descoperite cele mai rapide furnici din lume în Sahara: „Zboară în aer, fără a-și pune picioarele pe pămînt, galopînd cu pași mari“, chiar și la viteze relativ mici, a declarat Sarah Pfeffer, care studiază comportamentul animalelor la Universitatea Ulm din Germania. De acum, comparația „te miști ca o furnică“ poate va trebui și ea adaptată. (A. M. S.)

● Cînd mă roagă să-i citesc o poveste, îl ia și pe Lulu, ursul alb, și pe Fifi, din aceeași specie, dar și papagalul, și pe Micky Mouse, și încă vreo cîțiva ale căror nume mi-e greu să mi le amintesc acum, și-i așază în cerc, de jur împrejurul meu. După ce termin de citit, ia cartea, se așază în mijloc și le „recitește“ confraților povestea pe limba ei de nici trei ani. Ca într-un fel de agora pentru urși polari și alte jucării de pluș… Îmi amintesc că, pe la patru-cinci ani și eu făceam cam tot așa, numai că atunci asistența era compusă din sticluțe de penicilină, unele cu capac de cauciuc, altele nu. Chiar, de unde or fi izvorît atunci atîtea sticluțe de penicilină pe post de păpuși și alte jucării cu sau fără nume? (R. M.)

● Spre deosebire de alte aeroporturi din Europa, pe cel din Otopeni ai rareori parte ca avionul să fie tras la burduf. La sosire, de obicei te plimbă cu autobuzul de la pistă pînă la cea mai depărtată intrare de ieșirea din aeroport. Mergi adică și cu autobuzul, și pe jos distanța maximă. Cineva remarca și că, în timp ce te plimbi așa, cu autobuzul, pe aeroport poți observa o mulțime de intrări cu burdufuri care nu sînt folosite. Dincolo de tot ce se poate spune, concluzia logică e clară: management prost. Dar un management care aduce straniu de mult cu mentalitatea țărănească potrivit căreia lucrurile bune nu trebuie folosite decît la ocazii speciale. E bine să le ai acolo, dar nu ca să le uzezi. (A. M.)

● Niște cercetători japonezi au ajuns la concluzia că dacă vopsesc vacile cu dungi de zebră nu mai sînt atacate de muște – potrivit studiului, modelul cu dungi zăpăcește orientarea insectelor. La cîte ploșnițe sînt de cîțiva ani în București, și cum nimeni nu le vine de hac, poate că n-ar fi rău ca primăria să ne vopsească și pe noi în dungi, adoptînd noul trend japonez al bovinelor. (S. G.)

● Ne naştem cu doar două frici: de cădere şi de zgomot. Restul sînt dobîndite din cauza părinţilor, a preoţilor şi a politicienilor. (M. C.)

● La înmormîntarea unui irlandez, chiar în momentul coborîrii coșciugului, strigătul decedatului a panicat întreaga asistență: „Lăsați-mă să ies!“ S-a dovedit a fi doar un mesaj înregistrat. Iată cum unii se țin de farse și de pe lumea cealaltă. (C. Ș.)

● Un citat din trecut pentru viitor: „Cel mai trist aspect al vieţii noastre este că ştiinţa acumulează cunoştinţe mult mai rapid decît acumulează societatea înţelepciune.“ (Isaac Asimov) (M. C.

dcalinescu trei doamne jpg jpeg

ÎNTOTDEAUNA E UN RISC
SĂ PRIMEȘTI DE ACASĂ
(DIN ROMÂNIA)
VREO DOUĂ LITERE

● Doi bărbați au fost arestați recent în Florida, după ce au încercat să bea bere cu un aligator. Se pare că aligatorului nu i-a plăcut, așa că prietenia lor a fost de scurtă durată. Animalul a reacționat violent și a fost lăsat în pace, să se întoarcă în natură. Întotdeauna e un risc să bei cu străini, de data asta chiar un pericol de moarte. (A. M. S.)

● www.cuddlecomfort.com, www.cuddleconnect.com, cuddlist.com, www.nordiccuddle.com, cuddlecompanions.org etc. Toate acestea sînt site-uri care oferă servicii de cuddling, altfel spus, de giugiuleală/dezmierdare/alintare. E o nișă nouă, menită să ofere „omului nou“ – însingurat, stresat și în criză de timp – afecțiune și tandrețe contra cost. Nu e vorba de servicii sexuale. Cuvîntul-cheie al tuturor ofertelor e „platonic“. Serviciile oferite îndeobște sînt: Platonic Intimacy, Platonic Wellness, Platonic Cuddles, Platonic Massage & Touch, Platonic Affection, Platonic Bonding, Platonic Care & Warmth ș.a.m.d. Sexul pe bani e vechi de cînd lumea. Acum, primești contra cost și afecțiune. Așteptăm primele oferte comerciale de iubire adevărată. (M. P.)

● Pe aeroportul din Catania, o femeie simplă, mică de statură, dar cu gura mare, vorbea la telefon cu cei de acasă, din România: „Păi, ce-ai vrea, banii se duc imediat, că aici toate lucrurile e scumpe și toți aici e numa’ niște hoți și niște bandiți, să știi“. (A. M.)

● Am mers ieri pe o stradă din București, undeva pe la Foișorul de Foc, care părea să fi fost luată în stăpî­nire de animale: vreo două pisici au trecut nonșalante pe trotuar, un cîine a deschis ușa unui bloc și a intrat dezinvolt în clădire. Iar geamul unui apartament de pe aceeași stradă era străjuit de două simpatice pisici albe de ceramică. (I. P.)

● Vechi și nou, rustic și urban (pe scurt, gastromodernitate) într-o înșiruire de litere: laptesibranzadecapra.ro. (D. S.)

Foto: Lucian Costin, Dana Călinescu

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Cu ce vom înlocui centralele pe gaze care vor fi interzise în UE. Patru din zece români susţin că preţurile pompelor de căldură sunt prea mari
Patru din zece români sunt de părere că preţul prea mare al pompelor de căldură este principalul impediment în achiziţie. Așa arată un nou studiu făcut în contextul în care centralele de apartament pe gaze vor fi interzise.
image
Istoric înfiorat de traiul primitiv al românilor din Ținutul Pădurenilor: „Credința lor, amintiri ale păgânismului de altădată”
Primele cercetări ample ale comunităților din Ținutul Pădurenilor au avut loc în secolul al XIX-lea. Omul de știință Teglaș Gabor a călătorit în satele izolate din Munții Poiana Ruscă și a rămas uimit traiul localnicilor și de obiceiurile bizare păstrate cu sfințenie de aceștia.
image
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în clasament
Pentru al treilea an consecutiv, o capitală europeană a fost desemnată drept „orașul ideal al lumii” dintre cele 173 nominalizate în „Indicele Global al Calității Vieții”. Capitala României se află de asemenea în acest clasament mondial.

HIstoria.ro

image
Rafinăria Petrobrazi: o istorie care se scrie încă
90 de ani de istorie – și ce istorie! Fondată în 1934, Rafinăria Petrobrazi – pe care oamenii au cunoscut-o și sub denumirile Rafinăria Creditul Minier, Rafinăria nr. 7 sau Rafinăria Brazi – a fost și a rămas un reper al comunei Brazi.
image
Ghinionul lui Tiberiu, „împăratul care nu iubea Roma”
Antonio Spinosa, în eseul Tiberiu – Împăratul care nu iubea Roma, abordează o temă des invocată de mine pînă acum: Rolul imens pe care-l îndeplinește scrierea unui istoric în imaginea transmisă posterității de prezentul în care a trăit și activat o personalitate.
image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.