Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

(ÎNCĂ) TE MIȘTI
CA ÎNTR-UN FEL DE AGORA
PENTRU LUCRURILE BUNE
ATACATE DE ZGOMOT
CHIAR ÎN MOMENTUL
COBORÎRII DIN TRECUT 

● (Încă) ministru al Culturii, Daniel Breaz răspunde acuzaţiilor că pesediştii au umplut instituţiile publice de amante replicînd că „amantele sînt şi ele oameni“. Pare un argument irefutabil. Numai că reproşul nu viza calitatea umană a angajatelor, ci pe cea a angajatorilor, bănuiala fiind că s-au ghidat după principiul „Eşti amantă cu mine, sînt om cu tine“. (M. M.)

● Au fost descoperite cele mai rapide furnici din lume în Sahara: „Zboară în aer, fără a-și pune picioarele pe pămînt, galopînd cu pași mari“, chiar și la viteze relativ mici, a declarat Sarah Pfeffer, care studiază comportamentul animalelor la Universitatea Ulm din Germania. De acum, comparația „te miști ca o furnică“ poate va trebui și ea adaptată. (A. M. S.)

● Cînd mă roagă să-i citesc o poveste, îl ia și pe Lulu, ursul alb, și pe Fifi, din aceeași specie, dar și papagalul, și pe Micky Mouse, și încă vreo cîțiva ale căror nume mi-e greu să mi le amintesc acum, și-i așază în cerc, de jur împrejurul meu. După ce termin de citit, ia cartea, se așază în mijloc și le „recitește“ confraților povestea pe limba ei de nici trei ani. Ca într-un fel de agora pentru urși polari și alte jucării de pluș… Îmi amintesc că, pe la patru-cinci ani și eu făceam cam tot așa, numai că atunci asistența era compusă din sticluțe de penicilină, unele cu capac de cauciuc, altele nu. Chiar, de unde or fi izvorît atunci atîtea sticluțe de penicilină pe post de păpuși și alte jucării cu sau fără nume? (R. M.)

● Spre deosebire de alte aeroporturi din Europa, pe cel din Otopeni ai rareori parte ca avionul să fie tras la burduf. La sosire, de obicei te plimbă cu autobuzul de la pistă pînă la cea mai depărtată intrare de ieșirea din aeroport. Mergi adică și cu autobuzul, și pe jos distanța maximă. Cineva remarca și că, în timp ce te plimbi așa, cu autobuzul, pe aeroport poți observa o mulțime de intrări cu burdufuri care nu sînt folosite. Dincolo de tot ce se poate spune, concluzia logică e clară: management prost. Dar un management care aduce straniu de mult cu mentalitatea țărănească potrivit căreia lucrurile bune nu trebuie folosite decît la ocazii speciale. E bine să le ai acolo, dar nu ca să le uzezi. (A. M.)

● Niște cercetători japonezi au ajuns la concluzia că dacă vopsesc vacile cu dungi de zebră nu mai sînt atacate de muște – potrivit studiului, modelul cu dungi zăpăcește orientarea insectelor. La cîte ploșnițe sînt de cîțiva ani în București, și cum nimeni nu le vine de hac, poate că n-ar fi rău ca primăria să ne vopsească și pe noi în dungi, adoptînd noul trend japonez al bovinelor. (S. G.)

● Ne naştem cu doar două frici: de cădere şi de zgomot. Restul sînt dobîndite din cauza părinţilor, a preoţilor şi a politicienilor. (M. C.)

● La înmormîntarea unui irlandez, chiar în momentul coborîrii coșciugului, strigătul decedatului a panicat întreaga asistență: „Lăsați-mă să ies!“ S-a dovedit a fi doar un mesaj înregistrat. Iată cum unii se țin de farse și de pe lumea cealaltă. (C. Ș.)

● Un citat din trecut pentru viitor: „Cel mai trist aspect al vieţii noastre este că ştiinţa acumulează cunoştinţe mult mai rapid decît acumulează societatea înţelepciune.“ (Isaac Asimov) (M. C.

dcalinescu trei doamne jpg jpeg

ÎNTOTDEAUNA E UN RISC
SĂ PRIMEȘTI DE ACASĂ
(DIN ROMÂNIA)
VREO DOUĂ LITERE

● Doi bărbați au fost arestați recent în Florida, după ce au încercat să bea bere cu un aligator. Se pare că aligatorului nu i-a plăcut, așa că prietenia lor a fost de scurtă durată. Animalul a reacționat violent și a fost lăsat în pace, să se întoarcă în natură. Întotdeauna e un risc să bei cu străini, de data asta chiar un pericol de moarte. (A. M. S.)

● www.cuddlecomfort.com, www.cuddleconnect.com, cuddlist.com, www.nordiccuddle.com, cuddlecompanions.org etc. Toate acestea sînt site-uri care oferă servicii de cuddling, altfel spus, de giugiuleală/dezmierdare/alintare. E o nișă nouă, menită să ofere „omului nou“ – însingurat, stresat și în criză de timp – afecțiune și tandrețe contra cost. Nu e vorba de servicii sexuale. Cuvîntul-cheie al tuturor ofertelor e „platonic“. Serviciile oferite îndeobște sînt: Platonic Intimacy, Platonic Wellness, Platonic Cuddles, Platonic Massage & Touch, Platonic Affection, Platonic Bonding, Platonic Care & Warmth ș.a.m.d. Sexul pe bani e vechi de cînd lumea. Acum, primești contra cost și afecțiune. Așteptăm primele oferte comerciale de iubire adevărată. (M. P.)

● Pe aeroportul din Catania, o femeie simplă, mică de statură, dar cu gura mare, vorbea la telefon cu cei de acasă, din România: „Păi, ce-ai vrea, banii se duc imediat, că aici toate lucrurile e scumpe și toți aici e numa’ niște hoți și niște bandiți, să știi“. (A. M.)

● Am mers ieri pe o stradă din București, undeva pe la Foișorul de Foc, care părea să fi fost luată în stăpî­nire de animale: vreo două pisici au trecut nonșalante pe trotuar, un cîine a deschis ușa unui bloc și a intrat dezinvolt în clădire. Iar geamul unui apartament de pe aceeași stradă era străjuit de două simpatice pisici albe de ceramică. (I. P.)

● Vechi și nou, rustic și urban (pe scurt, gastromodernitate) într-o înșiruire de litere: laptesibranzadecapra.ro. (D. S.)

Foto: Lucian Costin, Dana Călinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.
Dorin Chiotea FOTO Facebook
Scandal în TVR pe tema Mondialului! Dorin Chioțea îl face praf pe Dan Turturică, șeful instituției
Revoltă în TVR. Șeful televiziunii publice, luat la țintă de un jurnalist.
Imagini satelitare din 15 noiembrie arată dinți de dragon și tranșee în Stepne FOTO via Insider
Imagini prin satelit arată tactica riscantă prin care trupele ruse speră să oprească avansul ucrainean spre Crimeea
Armata rusă își asumă un risc destul de mare prin modul în care și-a construit pozițiile defensive și fortificațiile pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene spre Crimeea ocupată, scrie Business Insider.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.