Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 813 din 19-25 septembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CEI CARE S-AU NĂSCUT
LA O ORĂ DECENTĂ
AVEAU O DESCHIDERE A PROPRIILOR IDEI CARE TE PROPULSA
ÎN ALTĂ REALITATE MAI REPEDE 

● Conform unor studii, greutatea românilor crește în mod constant, iar din anii ’80 înălțimea lor a început să scadă. În 1980, înălţimea medie a bărbatului român era de 1,75 m, iar femeile ajunseseră, în 1986, la 1,62 m. Însă anii ’80 au fost momentul în care românii s-au oprit din creştere. Cei care s-au născut începînd de atunci au fost mai scunzi, iar pînă în 1996, înălţimea medie a românilor a scăzut cu un centimetru. În schimb, indicele de masă corporală a crescut de la 23 la 27. E clar – ne transformăm în pitici de grădină! (A. P.)

● Primind un mesaj de la liceul fiului ei, prin care era întrebată de ce acesta a întîrziat la ore, o mamă australiană s-a dezlănțuit, răspunzînd printr-un SMS atotcuprinzător: „Ajunge mai tîrziu pentru că are aproape 14 ani și probleme cu hormonii, crede că întreaga lume îi este datoare să-i facă lui favoruri, refuză să se dea jos din pat la o oră decentă, ca să ajungă la timp la școală, crede că Xbox-ul este viața reală, mîrîie în loc să vorbească, stă 20 de minute la duș, merge cu viteză de melc și nu și-a găsit șosetele care erau chiar sub nasul lui“. Mai există replică după asta? (S. G.)

● În Canada au fost descoperite recent rămășițele unuia dintre cele mai mari animale zburătoare care au trăit vreodată pe Pămînt – o nouă specie de pterozaurian, numită Cryodrakon boreas (în traducere, „dragonul rece al vînturilor nordice“). Păsările, mari cît un avion, au trăit cu cca. 77 de milioane de ani în urmă și aveau o deschidere a aripilor de nu mai puțin de zece metri. Dacă ar fi trăit Hitchcock în Cretacic… (M. P.)

● Un bărbat a săpat o groapă de 14 metri fără să dea de nici o comoară. S-a dovedit că detectorul de metale îi indica vîrful de oţel al propriilor bocanci. (M. C.)

● Capetele înfierbîntate au și idei bune: din 2009, căldura emanată de suedezii îngrămădiți la orele de vîrf în Central Station din Stockholm este folosită pentru a încălzi o clădire de birouri aflată peste drum. În Londra, un proiect promite că, pînă în iarna lui 2020, casele din nordul orașului se vor încălzi folosindu-se energia termică în surplus produsă de sistemul de metrou. La noi… (C. Ș.)

● La recitalul susținut de tenorul Rolando Villazón, la pian Carrie-Ann Matheson, Ateneul s-a transformat într-o arenă națională de omnivore urlătoare. Nu mi-a fost dat pînă acum să asist, în direct, la un spectacol atît de întristător prin mugetul nestăpînit care te propulsa în altă lume decît cea căreia încă speri că îi aparții. Iar recitalul în sine, nu mai puțin întristător. Doar fantezia și o memorie afectivă cultivată în timp te-ar mai fi putut salva. La bisuri n-am mai putut rezista. Urmărind scala, de mult depășisem cei 100 de decibeli admiși, în direct. Așa că m-am dat dusă… Păcat! (R. M.)

● A apărut pe toate zidurile afișul electoral al candidatei Dăncilă pe care scrie mare, cu roșu: „Alături de fiecare român“. Cred că, într-adevăr, aproape fiecare român o consideră pe doamna Dăncilă alături. Alături de guvernare, alături de politică, alături de limba română, alături de Europa, alături de realitate, în general. Un cuvînt bine ales. (A. M.)

● Stratul de permafrost din zona arctică a Canadei se va dezgheţa cu 70 de ani mai repede decît era estimat. Avem şanse să fim contemporani cu dezastrul. (M. C.

cristinastefan 5359 jpg jpeg

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT
DE CE NU FACEM NIMIC BINE,
ASTA SE ÎNTÎMPLĂ
PENTRU CĂ VISUL DE AUR
AL OMENIRII NU E POTRIVIT 

● Dacă v-aţi întrebat de ce ne trezim atunci cînd ne aflăm pe punctul de a muri în vis, ei bine, asta se întîmplă pentru că cel mai complex organ uman, creierul adică, nu ştie ce se întîmplă după moarte și, prin urmare, nu are idee cum să continue visul. Cumva înduioşător. (M. C.)

● Tot din „agenda“ publicului de festival: Un bunic cu nepotul său, cam de zece ani, lîngă mine. Înainte de începerea concertului sună telefonul: „Bine, dar ți-am trimis mesaj încă de acum șase luni că îl voi învoi de la școală azi și lunea viitoare, pentru două concerte. Da, l-am luat mai devreme de la școală. (Pauză, apoi replica bunicului): Las-o dracu’ de școală! Sînt cei mai mari artiști ai lumii… N-are nimic dacă lipsește de la două ore…“ Copilul: „Nici n-am făcut nimic la școală. Diriga ne-a zis că săptămîna asta nu facem nimic, iar profa de fizică nici n-a venit, așa că n-am pierdut nimic…“ Aș zice că din contra… Win-win. (R. M.)

● Vreți să vă căsătoriți repede, bine și ieftin? Se pare că nu Las Vegas-ul e soluția, ci Aero, insula daneză a căsătoriilor expres. Ceremonia durează un sfert de oră, birocrația nu există, iar insula e la mare. Mi se pare business-ul perfect. (A. M. S.)

● O femeie vorbește tare la telefon, la metrou: „Dragă, radiază de succes profesional și financiar“. Și repetă această frază ca pe o mantră. Visul de aur al omenirii nu e atît de complicat. (A. M. S.)

● Un călugăr maramureșean în stare avansată de ebrietate a provocat un accident în zona Valea Călugărească, aflăm de pe site-ul ziare.com. Un caz nefericit de om potrivit la locul potrivit. (M. P.

FIECARE ROMÂN, FAȚĂ ÎN FAȚĂ
CU UN SEMN DISCRET

● De pe afişele electorale ne zîmbeşte galeş premierul Viorica Dăncilă. „Alături de fiecare român“ – aşa sună sloganul. Deşi „paralel cu… “ era mai bine. Şi mai adevărat. (M. M.)

● La Piața Sudului, pe unul din geamurile magazinului BIG Berceni, acest anunț: LUMÎNĂRILE S-AU MUTAT FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU NUFĂRUL. (D. S.)

● Ce se mai poate vedea într-o după-amiază de toamnă în sectorul 6 al Capitalei: vizavi de un semn cu mesajul „Strînge după cîinele tău“, între mașini, ghemuită, cu pantalonii în vine, o femeie făcea pipi pe trotuar. (C. Ș.)

● În gara din Mangalia, un pom uriaș și cîteva scaune din plastic, albastre. Trenurile vin, tiptil, cu cîte un bilețel discret, ca o fițuică, lipit pe ele, din care cu greu poți descifra destinația. Dacă faci scandal, se anunță și oficial trenul. În care, odată urcat, poate fi chiar plăcut. Mai ales dacă nimerești în fața unui cîine civilizat, deloc Bubico, care a plătit și bilet. (I. P.)

Foto: Matei Pleșu, Cristina Ștefan

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.