Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 808 din 15-21 august 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

IATĂ O STROFĂ:
CONTEMPORANUL NOSTRU
A AJUNS SĂ FIE,
DUPĂ ZECE ANI DE SINGURĂTATE,
UN ECHIPAJ DE POLIȚIE
(DAR, DIN PĂCATE, E DOAR REALITATE).  

● 127 de chitări aparţinînd lui David Gilmour, chitaristul legendarei trupe Pink Floyd, s-au vîndut în cadrul unei licitaţii ţinute la Christie’s în New York pentru suma totală de 21.490.750 de dolari. Toţi banii au fost donaţi de chitarist unui ONG care se ocupă de schimbările climatice. „Set the controls for the heart of the sun“ se cheamă o piesă Pink Floyd din 1968. Iată o strofă: „Witness the man who raves at the wall / Making the shape of his question to Heaven / Whether the sun will fall in the evening / Will he remember the lesson of giving?“. (M. C.)

● Dedicație: În cadrul cercului de teatru la care participau, Marian și Alexandra și-au propus să interpreteze un fragment din textul pe care bătrînul Will li l-a dedicat. In aeternum. Și au făcut-o cu grație divină. Spre „deșteptarea“ noastră… Mai mult decît oricînd, bătrînul Will este „contemporanul nostru“. (R. M.)

● O broască aflată pe cale de dispariție și-a găsit, în sfîrșit, perechea. Romeo, o broască Sehuencas (Telmatobius yuracare), a întîlnit o femelă după zece ani de singurătate, scrie CNN. Pînă acum, cercetătorii credeau că Romeo e ultimul exemplar al speciei sale. Broasca trăiește în Muzeul de Istorie Naturală „Alcide d’Orbigny“ din Bolivia, însă a atras atenția după ce îngrijitorii săi i-au creat un profil fals pe Match.com, un site de matrimoniale, scrie National Geographic. Pe Julieta lui cercetătorii au găsit-o, după îndelungi căutări, în jungla Boliviei. Există speranță pe lume. (A. M. S.)

● În urma recentei tragedii din Oltenia, cuvîntul lunii de pe site-ul dexonline.ro a ajuns să fie „caracal“, cu definiția: „linx cu urechile negre, în Africa și în stepele din sud-vestul Asiei; rîs de pustiu“. E vorba de „caracál“, nu de „Caracal“, dar ce știe DEX-ul… (M. P.)

● O femeie în vîrstă de 81 de ani a fost amendată de un echipaj de poliție pentru că, pe bulevardul Buzești din Capitală (cu patru benzi de circulație plus două linii de tramvai), a început să traverseze regulamentar, cînd semaforul era verde, sfîrșind însă pe roșu. Caragiale e mic copil. (C. Ș.)

● Cunoscuții regizori japonezi Yasuhiro Takemoto și Futoshi Nishiya se numără printre cele 35 de persoane care au murit în incendiul provocat intenționat la studioul Kyoto Animation Co., din Japonia, pe 18 iulie, potrivit revistei Variety. Suspectul ar fi comis atacul pentru că el credea că cei de la studioul de animaţie au plagiat un roman al său. Pare un scenariu horror, dar, din păcate, e doar realitate. (A. M. S.)

 NICI UN IT-IST NU FACE RAVAGII
PRINTRE HÎRTIILE SĂTEȘTI

● Doxologia.ro vine cu veşti bune: Sfîntul Efrem cel Nou a deblocat programe informatice şi a reparat fişiere corupte cînd nici un IT-ist nu a reuşit să le dea de cap. Aştept să apară şi iconiţele ca să le lipesc pe laptop. (M. C.)

●  Pe principiul „hainele cele noi ale împăratului“ s-a lansat un nou concept de costum de baie pentru femei: „The Shalese bikini“, transparent, doar cu mici inserții menite să ascundă pe ici, pe colo, și anume punctele esențiale. Deși costă aproape 600 de dolari, face deja ravagii printre fashioniste. E de înțeles, în această societate dornică de transparență. (S. G.)

● În hîrtiile ministerului, 2019 e Anul Cărții în România; în școli și librării nu știu dacă se întîmplă mare lucru în acest sens, dar, dacă aveți drum pe strada Căderea Bastiliei, o fetiță simpatică tare o să vă tragă de mînecă și-o să vă întrebe cu glas rugător, arătînd spre stiva de vechituri din curte: „Nu vreți să cumpărați o carte?“ (C. Ș.)

● La Bran, într-unul din magazinele sătești, am descoperit un vin care te pune pe gînduri: „Păcatele tinereților“. Stocul părea îndestulător. (I. P.)

c b jpg jpeg

E BINE, VIITORUL E AL DISPARIȚIEI
APARATULUI BINEVOITOR

● Am sărbătorit Ziua Internaţională a Pisicii împreună cu Miţi, de care am grijă cît timp stăpînii (de fapt, sclavii) ei sînt plecaţi în vacanţă. Mari cititori de Dilema veche, se vor bucura să afle din gazetă că Miţi e bine, ceea ce le doresc şi lor. (M. M.)

● Pastorul D.J. Soto tocmai a botezat avatarul YouTube-erului Drumsy în ceea ce a devenit primul botez în Realitatea Virtuală. În Japonia există deja un cult religios care venerează o zeiţă robot şi nişte călugări care se roagă la simularea pe computer a unei zeiţe budiste. Viitorul e al cyber-religiei. (M. C.)

● În Islanda, cincizeci de balene pilot (Globicephala melas) au eşuat pe plaja Peninsulei Snaefellsness, iar alţi cîţiva zeci de elani au murit de foame din cauza dispariţiei vegetaţiei. Islanda e cea mai răcoroasă ţară europeană (M. C.)

● În Spania, un polițist s-a filmat în timp ce făcea glume despre reciclare și arunca un frigider de pe o stîncă. Autoritățile l-au amendat prompt, cu 41.000 de euro, și l-au filmat în timp ce aduna resturile aparatului și le ducea la reciclat. (C. Ș.)

● Pe un panou de la Piața Victoriei, un sfat binevoitor: „În drumul tău către succes ar merge o merdenea“. E unul dintre acele adevăruri de necontestat, dar pe care abia acum s-a găsit cineva să-l formuleze. (D. S.)

Foto: M. Pleșu, C.B. Chiribau

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

florica boboi 8 jpg
Florica Boboi, noua câștigătoare Chefi la Cuțite! „Îmi bate inima de mor. N-am câștigat nimic în viața mea”
Florica Boboi este câștigătoarea sezonului 10 al emisiunii Chefi la Cuțite. Chiar de Ziua Națională a României, cei trei finaliști au avut o bătălie de zile mari pentru marele trofeu.
Evgheni Prigojin FOTO TASS
Fost coleg de închisoare cu Prigojin: Este un bulangiu, literalmente
„Noi doi am ispăşit o pedepsă în acelaşi timp. Aş vrea să vă spun că Prigojin este un bulangiu, literalmente”, declară Saşa Kurara într-o înregistrare video.
11172012 jpg
Costa Rica - Germania. Fosta campioană mondială din 2014 părăsește pentru a doua oară consecutiv competiția încă din faza grupelor
Multipla campioană mondială, Germania, părăsește pentru a doua oară consecutiv această competiție după triumful obținut în 2014.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.