Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

BINE DEZVOLTAȚI,
NIȘTE OAMENI CINSTIȚI
(CARE NU-ȘI ARUNCĂ
ÎN AER MUNCA)
VOR FI NEVOIȚI
SĂ-ȘI DUCĂ STEJARUL ACASĂ 

● E aglomerat la raftul cu dispozitive împotriva țînțarilor. A fost un an bun, s-au făcut. Și sînt bine dezvoltați, niște tigri (după cum scrie și pe unul dintre ambalaje), nu niște silfizi. Să mai zică cineva că nu e frumos în jungla urbană… (A. M. S.)

● Din ciclul „Iubire și abjecție“: cînd șeful ei – și al marelui partid – și-ar fi dorit-o comisar european, dna Rovana Plumb a declarat: „Sînt emoționată în această seară. De altfel, am fost emoționată în toată campania, pentru că ne-am întîlnit în această campanie cu mii de oameni și am avut bucuria să îi vedem cu zîmbetul pe buze. (…) Sînt onorată de propunerea pe care ați făcut-o, domnule președinte, vă mulțumesc, e o responsabilitate foarte mare.“ Acum, cînd fostul ei șef și suporter stă ascuns după gratii, dna Rovana Plumb pare că nu-și mai amintește de lacrimile emoțiunii care a cuprins-o, în direct, la auzul anunțului făcut de Liviu Dragnea. Acum, prioritățile dnei Rovana Plumb vizează Bruxelles-ul, nicidecum vizita la penitenciarul Rahova. Oameni vechi, priorități noi. (R. M.)

● Fiul primarului Iașiului, Mihai Chirica, în vîrstă de un an, are, pe numele lui, o casă în valoare de 250.000 de euro. La notar, copilul s-ar fi prezentat însoțit de bunică. Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, conduce o mașină în valoare de peste o sută de mii de euro. Întrebat fiind de unde a avut atîția bani să și-o cumpere, a explicat că, de fapt, mașina nu e a lui, ci a mamei sale, care doar i-a împrumutat-o. Baronii pesediști sînt, cu toții, săraci și cinstiți. Dar au noroc de rude bogate. (M. M.)

● În Canada se fac eforturi serioase pentru a scădea consumul de plastic. Clienții care nu-și aduc propriile pungi la magazinul East West Market din Vancouver vor fi nevoiți să-și ducă acasă cumpărăturile în sacoșe cu mesaje de tipul „Wart Ointment Wholesale“ sau „Into the Weird Adult Video Emporium“. (C. Ș.)

● În Israel, în Beer Șeva, un hoț a jefuit două bănci la rînd, amenințînd angajații că îi aruncă în aer cu grenada pe care o ținea în mînă. „Grenada“ era, de fapt, un avocado. Nu știu dacă jaful poate fi încadrat la „atac armat“, dar poate fi un precedent just pentru o nouă infracțiune: „atacul fructat“. (S. G.)

● Tito Watts, un pastor african, a fost arestat pentru că a vîndut, cu 500 de dolari, bilete de acces în Rai. „Sînt urmărit penal pentru că fac munca Domnului. Iisus Hristos mi s-a arătat și mi-a dat biletele făcute din aur pur, pentru ca eu să le vînd oamenilor care vor să se salveze“, a spus pastorul. Biletele sînt nişte bucăţi de lemn aurite pe care scrie: „Bilet spre Rai. Valabil pentru o singură persoană“, dar oamenii cu credinţă cer autorităţilor eliberarea imediată a pastorului. (M. C.)

● Stejarul pe care i l-a oferit președintele francez Emmanuel Macron omologului său american Donald Trump în timpul unei vizite la Casa Albă din 2018, în semn de simbol al prieteniei, s-a uscat în perioada cînd era păstrat în carantină. Ce ți-e și cu prieteniile astea! (A. M. S.)

efarkas jpg jpeg

PUȚIN MAI TÎRZIU,
UNUL A SPUS LA TELEFON
CĂ SE GÎNDEȘTE
SĂ DETURNEZE O TEORIE
ÎNTR-O ALTĂ DIMENSIUNE 

● În metrou, un bătrîn cască fără să pună mîna la gură. Nevastă-sa, lîngă el, îi dă una peste ceafă și-l apostrofează dur. Băiețelul de vizavi de ei îl imită și e tare fericit văzînd că maică-sa nu-l ceartă. Puțin mai tîrziu, un tînăr îi spune prietenei sale, cu modestie: băieții vor să fie ca mine, fetele vor să fie cu mine. (C. Ș.)

● Tony Antonelli şi Steve Pearce sînt doi astronauți care au fost recent întrebați cum miroase cosmosul. Unul a spus că ar asemăna mirosul pe care l-a simțit călătorind prin Univers cu cel al fripturii pe grătar, iar celălalt a mărturisit că i-ar evoca „mirosul dulceag al fumului scos de aparatul de sudură“. Trec peste ciudățenia olfactivă că mirosul de sudură i se pare cuiva dulceag și îmi amintesc că, acum vreo zece ani, am citit că unii astronomi afirmau că studiaseră un nor de praf din mijlocul Căii Lactee care trebuie să fi mirosit a zmeurică, pentru că descoperiseră în el nu știu ce substanță chimică despre care se știe că așa miroase. Pun cap la cap aceste știri și cad într-o reverie amuzată: cosmosul miroase ca o mahala ploieșteană din copilăria mea – grătare, fum muncitoresc și ceva zmeurică. (S. V.)

● Una dintre minunile tehnologiei actuale: în metrou, o persoană cu deficiențe de vorbire și de auz discuta la telefon cu cineva asemenea ei, prin semne. (D. S.)

● Conform Financial Times, Biserica Anglicană se gîndește să investească în marijuana medicinală.
(C. Ș.)

● Preşedintele Senatului tot vorbeşte despre o deturnare a sensului referendumului pe care ar încerca-o preşedintele statului. Adică Iohannis ar încerca să deturneze un referendum pe care el singur l-a convocat şi la care a avut şi cîştig de cauză. În aceeaşi logică, ar însemna că declaraţiile ofensive ale cuiva al cărui partid tocmai a căzut sub pragul electoral sînt exact o respectare a sensului alegerilor. Democraţie sadea. (A. M.)

● În parcul central din Boston, homeless-ii sînt numeroși și, aproape cu toții, au cîte o teorie de susținut, cu voce mai mult decît tare. Au și o revistă a comunității lor, ceea ce mi se pare foarte cool. (I. P.)

● Un cursă Ryanair București-Timișoara a decolat azi cu patru ore întîrziere pentru că „o piesă a fost furată sau a dispărut“ din cabina pilotului. Acum cîteva zile s-a înregistrat o întîrziere record pe ruta București-Timișoara, trenul CFR a parcurs distanța într-un timp de două ori mai mare decît cel prevăzut. Fraților, eu cred că Timișoara s-a mutat deja din România într-o altă dimensiune – nu se mai poate ajunge acolo! (A. P.)

Foto: Cristina Ștefan, Erno Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.